Waarom de beste dingen in het leven moeite kosten


Afgelopen weekend keek ik de laatste aflevering van de serie The Good Place. Het is een serie die gaat over wat er gebeurt na je dood, waarbij The Good Place een soort hemel voorstelt. Een aanrader als je het leuk vindt om filosofisch na te denken.

Het prachtige aan The Good Place is dat de mensen er niet langer last hebben van aardse beslommeringen. Het zet je aan het denken: Wat zou ik doen met mijn tijd als ik niet langer beperkt werd door zorgen over geld, relaties en andere zaken? Wat zou ik doen als ik de ultieme vrijheid had om te doen wat ik wilde?

De vrijheid om te doen wat je wilt

Het was de zomer van 2015. Mijn tentamens waren afgerond en ik had de hele zomer vrij. Ik had mijn tijd kunnen besteden aan het bingewatchen van series, of met een boekje liggen bakken op het strand. Er waren meer dan genoeg opties voor ontspanning en plezier, maar ik besloot het anders aan te pakken.

Er zou nooit een beter moment komen om aan mijn doelen te werken, dacht ik. Het is nu of nooit.

Dus schreef ik me in bij de sportschool en kocht ik nieuwe sportkleding. Ik installeerde myfitnesspal en nam mezelf voor om alles bij te houden. Ik was vastberaden om voor het eerst in mijn leven 5 kilometer te kunnen hardlopen. Dat bouwde ik langzaam op met de aanmoedigende stem van Evy.

Het was het begin van mijn slankste en fitste zomer ooit.

Voor het eerst sinds ik, wat zal het zijn, 14 jaar was, had weer mijn gezonde gewicht terug. Ik voelde me slank en vrij. Ondanks dat het echt niet makkelijk was en ik ook op het punt heb gestaan om de sportschool in te ruilen voor een strandtent, zette ik door. En wat voelde dat goed.

Voorbij de waan van de dag

Het was fijn om van de vrijheid te kunnen proeven. En als ik van mijn periode zonder verplichtingen een ding heb geleerd, is het dit: je voelt je het meest voldaan en gelukkig als je jezelf ontwikkelt. Als je tijd vrijmaakt voor jezelf en je doelen, en je daarbij niet laat afleiden door de waan van de dag.

Mensen zijn van nature op zoek naar wrijving. Als je alles hebt wat je hart je begeert, elke plek ter wereld kunt bezoeken, alles kunt eten wat je wilt, dan gaat dat op ten duur vervelen. De mensen in The Good Place zochten na een tijdje dan ook een manier om zichzelf uit te dagen. Ze leerden talen, filosofie, ze werkten met hun handen, ze verbeterden zichzelf op alle vlakken.

Het zijn uiteindelijk de dingen die moeite kosten, die het meeste voldoening geven.

Moeite doen is geen straf

Dat is iets wat we nog wel eens vergeten als we beginnen met afvallen: dat het ook heel leuk kan zijn om jezelf uit te dagen. Ik voelde me in 2015 niet alleen goed omdat ik slanker was geworden, maar ik was slanker omdat ik me goed voelde en investeerde in mezelf, mijn conditie en mijn gezondheid. En dat proces gaat je hele leven door.

Ik denk niet dat ik ooit van mijn leven een consequente sporter ga worden, maar dat is oké. Want mijn voornemen is om in beweging te blijven, op welke manier dan ook. De ene keer is dat hardlopen, de andere keer lange wandelingen met mijn vriend en onze hond. Ook nu ik niet langer zonder verplichtingen ben, realiseer ik me hoe belangrijk het is om hier wel tijd voor te maken.

Wacht dus niet op het juiste moment om de persoon te worden die je graag wil zijn. Elke dag kan je de keuze maken om fitter te worden. Omdat je weet hoe geweldig het voelt om te doen wat je jezelf hebt voorgenomen. Omdat je het waard bent om hier tijd voor vrij te maken. Dit is jouw moment.

E-book: Voor jezelf en je doelen kiezen
Download ons nieuwe gratis e-book en ontdek hoe je jezelf weer op nummer 1 zet. Leer doelen stellen en voor jezelf te kiezen. Vol zelfvertrouwen! ‘The difference between Fat & Fit is I’ –> Download nu

https://miekekosters.nl/waarom-de-beste-dingen-moeite-kosten/