Wanneer visolie innemen? | Vitamines.com


In dit artikel bespreken we wanneer mensen visolie kunnen innemen, hoe je visolie capsules zou kunnen innemen, de dosering en eventuele gezondheidsvoordelen en bijwerkingen.

Wanneer visolie capsules innemen?

Volgens de huidige wetenschap is er geen significant voordeel om visolie op een bepaald tijdstip in te nemen. Maar mensen kunnen visolie capsules het beste innemen bij een maaltijd die vet bevat.

Een omega-3 studie uit 2019 ontdekte dat het innemen van een visolie capsule met vethoudende voeding de biologische beschikbaarheid namelijk verhoogde, waardoor het gemakkelijker door het lichaam kan worden opgenomen.

Daarnaast bleek uit een oudere studie uit 2015 dat het innemen van omega-3 vetzuren met een vetarme maaltijd de absorptie verminderde.

Disclaimer: Beide onderzoeken keken specifiek naar omega-3 vetzuren, dus de resultaten zijn mogelijk niet van toepassing op mensen die visolie innemen. Bovendien kan de hoeveelheid omega-3 in visolie variëren, afhankelijk van factoren zoals het soort vis en het merk.

wanneer visolie capsules innemen

Hoe kun je het beste visolie capsules innemen?

Mensen kunnen het beste visolie capsules tijdens de maaltijd mét water innemen. Als iemand meestal niet veel vet eet bij het ontbijt, kan het beter zijn om te wachten met innemen tot de lunch of het avondeten.

Sommige mensen ervaren gastro-intestinale bijwerkingen bij het innemen van visolie. Als iemand deze bijwerking ervaart, kan het nuttig zijn om de visolie op te splitsen in twee doses en deze op verschillende momenten van de dag in te nemen.

Mensen die hun dosis in tweeën splitsen, moeten mogelijk elke dosis op verschillende maaltijden innemen.

Visolie mét water tijdens de maaltijd innemen.

Visolie dosering

Onderzoekers hebben ontdekt dat het moeilijk is om een optimale hoeveelheid omega-3 vetzuren per dag vast te stellen. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert volwassenen per dag zo’n 200 milligram EPA en DHA vetzuren binnen te krijgen, vergelijkbaar met het eten van 1 keer per week vette vis.

Experts merken op dat sommige soorten omega-3 geen officiële aanbevolen dosis hebben, maar dat voor alfa-linoleenzuur (ALA) wel een adequate inname (AI) is vastgesteld.

De Gezondheidsraad adviseert dat ALA 1% uitmaakt van de dagelijkse caloriebehoefte. Dus, voor een dame die dagelijks 2.000 kilocalorieën consumeert, betekent dit ongeveer 2 gram ALA. Voor een heer die gemiddeld 2.500 kilocalorieën nuttigt, is dat ongeveer 3 gram.

De hoeveelheid ALA in omega-3 supplementen kan afhangen van het soort supplement en de fabrikant. Lees het etiket van het product om te bepalen hoeveel een supplement bevat.

Voordelen van omega-3

Omega-3 vetzuren in visolie kunnen op verschillende manieren een positief effect hebben op de menselijke gezondheid. Het onderzoek naar de voordelen ervan is nog gaande, maar er zijn aanwijzingen dat het het risico op het ontwikkelen van Alzheimer kan verlagen.

Zo zijn er aanwijzingen dat visolie goed is voor:

 • Het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer, dementie en andere cognitieve functiestoornissen verlagen
 • De gezondheid van baby’s verbetert en het geboortegewicht licht verhoogt
 • Het risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, die gezichtsverlies veroorzaakt, verminderen
 • Beschermt de gezondheid van het hart en verlaagt het triglyceridengehalte
 • De symptomen van reumatoïde artritis verminderen

Veel onderzoeken naar de gezondheidsvoordelen van omega-3 richten zich echter op het verkrijgen van deze vetzuren uit vis en zeevruchten, in plaats van uit visoliecapsules.

Enkele specifieke aandoeningen die baat kunnen hebben bij een hogere inname van omega-3 zijn:

Cardiovasculaire aandoeningen

Volgens een onderzoek uit 2015 is er enig bewijs dat het consumeren van omega-3 vetzuren kan helpen bij het voorkomen of beheersen van hart- en vaataandoeningen. Omega-3 vetzuren kunnen het triglyceridengehalte in het bloed helpen verlagen en het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten verminderen.

Omega-3 vetzuren kunnen ook een antiaritmische werking hebben, wat betekent dat ze iemands hart helpen om in een regelmatig patroon te kloppen. Het effect dat omega-3 vetzuren hebben op hartritmestoornissen kan het risico op fatale hartritmestoornissen aanzienlijk verminderen.

Recentere onderzoeken tonen echter aan dat het innemen van omega-3 geen duidelijk voordeel heeft om de nadelige effecten van hart- en vaatziekten te voorkomen. Er zijn ook aanwijzingen dat het gelijktijdig innemen van statines en omega-3 vetzuursupplementen het beschermende effect op hart- en vaatziekten kan verminderen.

Wetenschappers moeten meer onderzoek doen naar omega-3 en de relatie met het voorkomen of beheersen van hart- en vaatziekten.

Ontstekingsziekten

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat een hoge inname van omega-3 het risico op sterfte door ontstekingsziekten kan verminderen. Andere onderzoekers hebben ook ontdekt dat omega-3 vetzuren gunstig zijn voor mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, twee soorten inflammatoire darmziekten.

Er is echter geen klinisch significant bewijs dat omega-3 vetzuren helpen om terugval te voorkomen bij mensen met deze aandoeningen.

Omega-3 visolie bijwerkingen

Bijwerkingen van omega-3 visoliesupplement zijn meestal mild. Ze omvatten:

 • Een onaangename smaak
 • Slechte adem
 • Hoofdpijn
 • Brandend maagzuur
 • Misselijkheid
 • Diarree
 • Zweet met een geurtje

Daarnaast kunnen omega-3 visolie supplementen een negatieve interactie hebben met medicijnen die de bloedstolling beïnvloeden, informeer daarom bij je huisarts als dit op jou van toepassing is.

Conclusie 

Er zijn aanwijzingen dat het innemen van omega-3 supplementen bij een vetrijke maaltijd de absorptie kan verhogen. Daarom kan het wenselijk zijn om visolie in te nemen bij het ontbijt, de lunch of het avondeten. Er is echter ideale tijd vastgesteld om je capsule in te nemen.

Overleg altijd met een arts voordat je met een nieuw supplement begint. Als iemand bijwerkingen ervaart, kan het nuttig zijn om de dosis in tweeën te delen.

Visolie

Over dit artikel

De consistentie van voedingssupplementen kan belangrijk zijn als je visolie inneemt. Veel mensen slikken vloeibare visolie voor de rijke omega-3-vetzuren, terwijl veganisten zich vaak richten op plantaardige alternatieven zoals lgenolie. In de apotheek vind je ook kindervisolie en koolvisolie alsmede vitamine b-complex en omega-6 vetzuren, beide essentieel voor het immuunsysteem.

Cardiologen over de voedingsstoffen omega-3 en omega-6

Cardiologen benadrukken het belang van omega-3 visolie en omega-6 in het reguleren van cholesterol. Tonijn, afkomstig uit de zee, en andere visjes zijn rijk aan deze voedingsstoffen. Sommige mensen slikken deze voor cognition, vetverbranding of gewichtsverlies. Echter, zonder medisch advies, kan het slikken van supplementen voor zaken zoals testosteron, ontstekingen of darmen riskant zijn. Een voedingssupplement met groenten of andere voedingsmiddelen innemen voor een evenwichtige benadering is nog niet het hele verhaal, in dit artikel hebben we ons vooral gericht op de innamen van een visoliesupplement.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

https://vitamines.com/wanneer-visolie-innemen/