Journalen – 5 redenen om te starten + 5 creatieve manieren


Journalen, doe jij dat weleens?

Journallen is behoorlijk populair tegenwoordig. In veel zelfhulpboeken of cursussen over persoonlijke ontwikkeling kom je het advies tegen om te beginnen met journalen.

Dat heeft een reden, want journallen heeft namelijk veel voordelen.

Maar is journalen nou eigenlijk niet gewoon een hip woord voor ‘schrijven in een dagboek’?

Ja en nee.

In de basis is het dat wel, maar het is net iets gerichter. Bovendien hoeft je helemaal niet eens te schrijven!

‘Huh?’

Echt! Journalen kan op heel veel verschillende manieren. In deze blog gaan we er dieper op in. Zo lees je:

  • Wat journalen is
  • Redenen om te starten met journalen
  • Verschillende manieren om te journalen

Lees je mee?

journalen

Wat is journalen?

Journalen is het bijhouden van een journal waarbij het vooral gaat om bewustwording. Je geeft woorden of beelden aan dat wat er in je hoofd zit en hoe je je voelt.

Hierdoor kun je inzien hoe je gedachten en gevoelens impact hebben op je gedrag en daarmee op jouw dagelijks leven.

Een journal is een ander woord voor dagboek, maar een dagboek impliceert dat je dit iedere dag moet doen en dat hoeft niet per se. Het is aan jou om invulling te geven aan het journalen. Hoe vaak, hoe lang, op wat voor manier – dat bepaal jij zelf.

5 redenen om te starten met journalen

Journalen heeft meerdere voordelen en het is daarom een goed idee om hiermee te starten. Hieronder vind je 5 goede redenen om meteen te starten.

1.Het geeft je inzicht

Journalen geeft je inzicht in je eigen gedachten en gevoelens. Doordat je woorden geeft aan datgene wat er in je hoofd zit, wordt het vaak voor jezelf veel duidelijker wat je precies denkt en wat je daarbij voelt.

Ook kun je later terugkijken en zien hoeveel je veranderd en gegroeid bent.

2.Het kan je helpen positiever in het leven te staan

Journalen kan bijdragen aan een groter gevoel van dankbaarheid. Door op te schrijven wat er allemaal goed is gegaan op een dag, kun je zelfs de lichtpuntjes in een dag zien die je eerst bestempeld had als ‘rotdag’.

Dit helpt je om positiever in het leven te staan.

Wil je leren om positiever te denken? Kijk dan vooral onderstaande video voor 3 praktische tips.

3.Draagt bij aan stellen en bereiken van doelen

Door regelmatig te journalen krijg je een beter overzicht van waar je naar toe wil en wat je belangrijk vind. Op basis daarvan kun je doelen stellen en visualiseren waar je naar toe wil in het leven.

Wanneer je vervolgens hier steeds weer op reflecteert, is de kans groter dat je je daadwerkelijk stappen zet en zo je doelen behaalt.

4.Verlaagt stress

Doordat je alles wat in je hoofd zit op papier zet, ontstaat er meer rust in je hoofd en hierdoor vermindert stress. Dit is zelfs wetenschappelijk bewezen!

Als je journalt s avonds voor het slapen gaan, dan kan het je ook helpen om gemakkelijker in slaap te vallen.

5.Het is een moment voor jezelf

Door structureel iedere dag tijd in te plannen voor journalen, plan je automatisch ook tijd in voor jezelf. Journalen doe je in principe alleen en puur voor jezelf. Het is dus ook een vorm van zelfzorg.

Hoe kun je journalen?

Om te beginnen met journalen heb je een notitieboekje nodig. Groot, klein, met lijntjes of zonder, net wat jij wil. Je kunt het overigens ook op je laptop of telefoon doen, maar vaak werkt het wel beter als je iets ‘fysiek’ op papier zet.

Wanneer je schrijft met de hand, zorgt dit voor activatie van verschillende processen. Motoriek, ruimtelijk inzicht, taal, gevoel – het komt allemaal samen. Dit draagt bij aan de neuroplasticiteit van de hersenen.

Bedenk voor jezelf waarom je dit wil doen en in welke vorm.

Wil je iedere dag eventjes schrijven op een vast moment of alleen als je er de behoefte toe voelt? Doe je het om de dag van je af te schrijven of juist de dag te beginnen met een intentie? Wil je schrijven of tekenen of allebei?

Je hoeft het overigens echt niet helemaal uit te denken, het mag gewoon gaandeweg ontstaan. Maar het helpt wel om het vol te houden als je weet waarom je dit wil doen.

Maak het ook vooral leuk voor jezelf! Zonder je even af en gun jezelf echt even een moment met een lekkere kop thee bijvoorbeeld.

5 creatieve manieren om te journalen

Journalen kan op heel veel verschillende manieren. Hieronder vind je een paar ideeën.

1.Dankbaarheidsjournal

In een dankbaarheidsjournal schrijf je iedere dag op waar je dankbaar voor bent. Wat waren de lichtpuntjes van de dag, de fijne dingen? Waar werd je blij van? En waar ben je dankbaar voor vandaag?

Wanneer je dit regelmatig doet, zul je merken dat je perspectief verandert. Je gaat daadwerkelijk optimistischer naar dingen kijken en je kan hierdoor meer zingeving en tevredenheid ervaren.

Wil je meer weten over dankbaarheid en hoe je dit kunt integreren in het leven? Kijk dan deze video vooral even!

2.Ochtendjournal

Start iedere ochtend voordat de drukte van de dag begint, met opschrijven wat je intentie is voor die dag. Waar wil je aandacht aan geven? Hoe wil je je voelen? Wat zijn je doelen vandaag?

3.One line a day

Denk je dat journalen veel tijd hoeft te kosten? Welnee! Je kan er namelijk ook voor kiezen om je dag, intenties, gedachten of gevoelens te beschrijven in 1 regel.

Als je dit een jaar lang doet, heb je een super mooi bondig overzicht van hoe jouw jaar was.

4.Artjournal

Met een artjournal kun je je creativiteit helemaal de vrije hand geven. De focus ligt hier niet zozeer op schrijven, maar op tekenen, schilderen, plaatjes en afbeeldingen.

Je kan een artjournal inzetten om (een deel van) je dag uit te beelden, maar je kunt het bijvoorbeeld ook inzetten om je te helpen je doelen te visualiseren.

5.Braindump

Dit is ook een heerlijke manier van journalen. Een bruindump is letterlijk ALLES op papier zetten wat er in je hoofd zit. Er hoeft geen structuur in te zitten, het hoeft niet eens echt leesbaar te zijn.

Je schrijft gewoon door zonder te stoppen totdat jij het gevoel hebt dat je hoofd wat leger is.

Ook heerlijk om te doen als bijvoorbeeld boosheid voelt ;).

Yoga en journalen

Yoga en journalen gaan heel goed samen. Je kan bijvoorbeeld eerst yoga doen en daarna in je journal schrijven wat voor inzichten je hebt gekregen tijdens je practice.

Of je kan voorafgaand aan je practice opschrijven hoe je je voelt en na de practice weer opschrijven hoe je je voelt. Zo sta je ook heel bewust stil bij het effect van yoga. Zo helpt journaling je om je yoga practice meer diepgang te geven!

Meteen starten met yoga? Start dan bijvoorbeeld eens met de cursus ‘rise and shine ochtend yoga‘ op het HWY practice platform en maak van yoga en journaling een dagelijks ritueel!

yoga oefeningen in de ochtendTips om journalen nog leuker te maken

Journalen doe je dus helemaal voor jezelf en je kunt het zo gek of sober maken als jij wil. Hieronder nog een paar ideeen waarmee je het journalen nog leuker kunt maken.

  • Gebruik stiften, kleurtjes, stickers of juist alleen een pen of potlood – doe wat bij jou past
  • Bedenk thema’s voor jezelf per week, maand of seizoen en pas je kleuren, woorden of plaatjes hierop aan
  • Kies een boekje uit met een voorkant die je inspireert of plak hem vol met leuke stickers
  • Volg een cursus handlettering, scrapbooking of art journalen

Gebruik jij regelmatig een journal en waarom doe je dat? We vinden het superleuk als je een reactie hieronder achter laat :).

https://www.happywithyoga.com/lifestyle/journalen/