Ervaringen, Behandeling of Zelf doen?


Een collageen draad is een niet-chirurgische cosmetische behandeling die je huid lift en strakker maakt voor een jonger uiterlijk. Volgens uitvoerende klinieken stimuleren collageen draden de productie van collageen in je lichaam. Laten we deze bijzondere rimpelbehandeling eens bekijken.

Wat zijn collageen draden?

Collageen draden zijn een cosmetische behandeling die een minimaal invasief alternatief biedt voor een facelift operatie. Bij een draadlift wordt beweerd dat je huid strakker wordt door draadmateriaal van medische kwaliteit in je gezicht aan te brengen en vervolgens je huid omhoog te trekken door de draad aan te spannen.

Het wordt ook wel een lift met weerhaakjes genoemd en is bedoeld om de vorm van je gezicht of borsten te liften en vorm te geven. Collageen draden gebruiken tijdelijk hechtmateriaal van medische kwaliteit om je huid te hechten zodat deze strak wordt getrokken.

Een collageen draadlift maakt de huid strakker.

Collageen draden bestaan al sinds de jaren ’90, maar innovaties in het materiaal dat voor draadlifts wordt gebruikt, hebben de laatste jaren geleid tot een toename in populariteit.

De typische doelgroep voor een draadlift is eind 30 tot begin 50 jaar. Iemand die over het algemeen in goede gezondheid verkeert en net de tekenen van veroudering begint op te merken, zou volgens schoonheidsklinieken de meeste baat hebben bij de subtiele impact van een draadlift. Maar zoals gezegd bewijs ontbreekt.

Collageen draden behandeling

Een collageen draden behandeling kan in theorie vrij simpel worden uitgevoerd. Door dunne, oplosbare hechtingen onder je huid te rijgen, kan je arts je huid strak trekken rond je voorhoofd, nek of romp.

Onzichtbare, pijnloze haakjes grijpen zich vast aan je huid en zorgen ervoor dat de draad je onderliggende weefsel en spieren vastgrijpt terwijl de draad strak wordt getrokken.

Zodra een draad met weerhaakjes is ingebracht, wordt de genezingsreactie van je lichaam geactiveerd. Ook al raak je niet gewond door de draad onder je huid, je lichaam detecteert een hechtmateriaal en stimuleert de aanmaak van collageen in het getroffen gebied.

Collageen kan gaten in de verslapte huid opvullen en je gezicht weer een jeugdigere elasticiteit geven, zo is het idee.

Cosmetisch artsen stellen dat mensen na een collageen draadlift een strakkere huid krijgen die er gestructueerder uitziet met een effect dat ongeveer een jaar zal blijven. Maar nogmaals: enig wetenschappelijk bewijs ontbreekt.

Lees ook: Wat is gehydrolyseerd collageen?

collageen draden rimpelbehandeling

Draadlift procedure

De procedure voor een collageen draad kan iets verschillen, afhankelijk van het gebied waar je je op richt en de voorkeuren van je behandelaar. De basistechniek is meestal hetzelfde.

 1. Je wordt gevraagd om achterover te leunen in de kamer waar de ingreep wordt uitgevoerd. Er wordt alcohol en een plaatselijke verdoving op je huid aangebracht als voorbereiding op de operatie.
 2. Er wordt een dunne naald of canule gebruikt om de draadjes onder je huid in te brengen. Het inbrengen van de draadjes kan 30 tot 45 minuten duren.
 3. Nadat de draadjes zijn ingebracht, wordt de methode van inbrengen verwijderd. Je kunt een lichte druk of spanning onder je huid voelen.
 4. Binnen een paar minuten nadat de naalden zijn verwijderd, is je procedure voltooid en kun je naar huis of weer aan het werk.

Waar wordt een collageen draad het meest toegepast?

Veel mensen kiezen voor een draadlift voor gezichtszones die na verloop van tijd verslappen of er minder strak uitzien. Deze gebieden zijn onder andere:

 • Wangen en kaaklijn
 • Wenkbrauwlijn
 • Gebied onder de ogen
 • Voorhoofd
 • Wangen

Draadliften worden ook gebruikt om borsten te liften en strakker te maken, vooral na zwangerschap en gewichtsverlies.

collageen draad behandeling

Wat kost een collageen draadbehandeling?

Als we het sommetje maken zou een collageen draadlift ongeveer 40 procent kosten van wat een traditionele facelift zou kosten. Een volledige collageen draden behandeling van de wangen, kaaklijn, wenkbrauwen en hals kost een kleine € 2.000 euro. Een draadlift van de wenkbrauw alleen kost ongeveer € 600 euro.

Je voorhoofd, wangen, gebied onder je ogen en wenkbrauw zijn allemaal delen van je gezicht die in aanmerking komen voor een draadlift. Je kunt ervoor kiezen om slechts één gebied te behandelen of meerdere tegelijk, waardoor de kosten hoger worden. Een draadlift om de borsten op te trekken en strakker te maken kan duurder zijn.

De kosten van collageen draden variëren sterk, afhankelijk van waar je woont, hoeveel ervaring je arts heeft en hoeveel gebieden je wilt behandelen.

Een draadlift kost 40% van een facelift.

Draadlifts vereisen geen algehele anesthesie, dus je ‘bespaart’ op de kosten van sedatie. Je hoeft ook geen tijd vrij te nemen van je werk. Het herstel is minimaal, het kan zelfs tijdens je lunchpauze gedaan worden.

Een plastisch chirurg kan je aanraden om aanvullende behandelingen of cosmetische procedures te ondergaan zoals botox om het effect van je draadlift te versterken. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de eventuele kosten van deze procedures.

Leer ook meer over: Collageen hydrolysaat

Collageen draden ervaringen

Dat niet alle collageen draden ervaringen koek en ei zijn, blijkt wel uit de vele openbare reviews van vooral vrouwen die een collageen draadlift hebben geprobeerd.

Negatieve ervaring van Li

Li, 55 jaar uit Amsterdam deelde haar ervaring:

“Is mijn collageen draden behandeling compleet fout gegaan? Er werd mij verteld dat de rechterkant van mijn gezicht iets groter en slapper is dan de linkerkant. Meteen na de draden ingreep schrok ik toen ik zag dat mijn gezicht helemaal uit vorm was. Inmiddels is het redelijk opgelost, maar ik wil mensen er wel voor waarschuwen.

Positieve ervaring van Yvonne

Yvonne, 48 jaar uit Rotterdam heeft een positievere ervaring met collageen draden:

“Naarmate de weken verstreken, merkte ik niet veel van de collageen draden in mijn gezicht, maar toen ik week drie bereikte, was het ineens van holy shit mijn huid?! Alles begon er jeugdiger, voller, steviger en iets gelift uit te zien. Nijna van de ene op de andere dag begon complimenten te krijgen. Een hele leuke ervaring!”

Kortom, er zijn zowel positieve als negatieve ervaringen met collageen draad behandelingen waardoor je op z’n minst kunt stellen dat je er voorzichtig mee moet zijn en de risico’s mee moet laten wegen.

Bekijk ook: Collageen poeder voor en na

Kun je collageen draden zelf doen?

Het kort en bondige antwoord is: nee. Zelfs bij professionals kan het fout gaan zoals je hierboven ziet en en een snelle videodemonstratie leert je al helemaal niet hoe je veilig collageen draden zelf kunt doen. Daarnaast zijn online gekochte hulpmiddelen ook niet goedgekeurd voor het beoogde doel.

Er zijn zelfs voorbeelden van mensen die het wél zelf probeerden en vervolgens geopereerd moesten worden om schade te herstellen die is veroorzaakt door namaakproducten en het gebruik van onjuiste technieken bij het aanbrengen ervan. Nooit zelf doen dus!

Collageen draden doe je nooit zelf!

Collageen draden nadelen en bijwerkingen

Een collageen draadlift wordt beschouwd als een procedure met weinig nadelen en een minimale hersteltijd, maar er zijn zeker enkele collageen bijwerkingen en risico’s bij de draadbehandeling waarmee je rekening moet houden zoals allergische reactie, pijn, zwellingen of bobbels in de huid waar de draad is toegepast.

Na een draadlift is het niet ongewoon om het volgende te ervaren:

 • Blauwe plekken
 • Zwelling
 • Bloeden
 • Lichte pijn op de plaats van de draadinjectie

Complicaties

Er is een kans van 15 tot 20 procent op complicaties, waaronder verkleuringen. Mogelijke complicaties zijn klein en kunnen gemakkelijk worden gecorrigeerd.

Complicaties waar je op moet letten zijn onder andere:

 • Allergische reactie op ingrediënten in het inrijgmateriaal
 • Bloeding als gevolg van de procedure die zich achter je huid opbouwt
 • Zichtbare bobbels of trekken waar de draadjes zijn ingebracht
 • Migratie of onbedoelde beweging van de draadjes waardoor de huid er bobbelig uitziet
 • Pijn onder je huid als gevolg van een te strakke of onhandig geplaatste draden
 • Infectie op de plaats van de ingreep

Van alle risico’s van een collageen draad is infectie degene waarop je het meest moet letten. Bel je arts meteen als je het volgende opmerkt:

 • Groene, zwarte, bruine of rode afscheiding op de plaats van je ingreep
 • Zwelling langer dan 48 uur
 • Aanhoudende hoofdpijn
 • Koorts

Als je je zorgen maakt over complicaties, kun je het beste teruggaan naar de chirurg die de ingreep heeft uitgevoerd.

Sommige mensen vinden dat hun gezicht er na de behandeling anders uitziet dan ze hadden verwacht. Zorg ervoor dat je met je chirurg spreekt voordat je deze behandeling ondergaat, zodat je weet wat je kunt verwachten, en kies altijd een gediplomeerde, gekwalificeerde chirurg om de procedure uit te voeren.

collageen draden in gezicht

Wat kun je verwachten na een collageen draadlift?

Het herstel na een geslaagde draadlift is vrij minimaal. Hoewel er wat zichtbare zwelling en blauwe plekken kunnen zijn, kun je meteen weer aan het werk als je dat wilt.

De resultaten zouden zichtbaar moeten zijn direct nadat de draadjes zijn geplaatst, maar je kunt meer merken in de dagen en weken direct nadat ze zijn geplaatst, als de zwelling en blauwe plekken beginnen af te nemen.

De resultaten van een draadlift zijn niet permanent. Succesvolle effecten duren meestal 1 tot 2 jaar. Net als andere oplosbare dermale vullers, zoals botox, zullen de draden die bij de procedure worden gebruikt uiteindelijk worden geabsorbeerd door het weefsel onder je huid.

De effecten blijven 1 tot 2 jaar zichtbaar.

Na een draadlift kun je je normale routine hervatten. Je arts kan je adviseren om niet hard over je gezicht te wrijven en om niet op je zij te slapen in de eerste weken na de ingreep.

Schoonheidsklinieken adviseren om je dagelijkse vochtinbrengende crème de eerste weken na een draadlift over te slaan en met je hoofd omhoog te slapen om te voorkomen dat je over de nieuw geplaatste hechtingen rolt.

Je krijgt ook het advies om sauna’s en intensieve workouts te vermijden gedurende de eerste week na de draadlift.

Lees ook: Helpt collageen slikken?

Conclusie: draadlift of facelift?

Een draadlift geeft niet dezelfde impact als een chirurgische facelift. Als je overweegt om in deze procedure te investeren, is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben.

Collageen draden zijn ook niet blijvend. Een facelift kan het verouderingsproces niet helemaal stoppen, maar de resultaten duren vele jaren. De (subtielere) resultaten van een draadlift duren meestal ongeveer 1 tot 2 jaar.

Aan de andere kant zijn de risico’s op complicaties bij een facelift veel groter, al is ook een collageen draadbehandeling niet 100% risicovrij, zoals we hebben kunnen zien.

Tot slot is een collageen draad minder duur dan een facelift. Je kunt meteen weer aan het werk na de ingreep en het herstel is minimaal.

Ik hoop dat je een beetje realistisch beeld hebt gekregen van deze snel opkomende beauty trend, waarbij ik geen reclamepraatje wilde houden maar de voor en nadelen van de collageendraad behandeling duidelijk uiteen wilde zetten.

Verder lezen over: Revitaltrax werkt niet?

Collageen draden

Microneedling en dermaboost

Dit artikel over collageen draden is voor het eerst online gezet op 1 november 2023. Bij een intake in de schoonheidssalon wordt de collageen draadlift behandeling uitgebreid besproken, een vooruitstrevende techniek in skincare. Wetenschappelijk onderzoek is bezig naar de effectiviteit tegen rimpels, droge huid en couperose. Met technieken als microneedling en dermaboost verbetert je huid mogelijk. Een collagen skin behandeling en creme zijn essentieel in cosmetica, geïnspireerd door de enige echte influencer Kendall Jenner.

Anti-aging, ontharing & botox

Anti-aging, ontharing, harsen, botox, en pedicure worden ook veel aangeboden. Voor bovenlip rimpels, wimper en make-up verzorging tot pigment, kaalheid en couperose: experts geven advies. Let wel altijd op contra-indicaties bij procedures zoals naald-epileren. Vezels en hydropeptide verrijken onze huidverzorging, terwijl dermaboost en peeling bijdragen aan wellness.

Pijnloos fijne lijntjes verminderen

Kortom, een intakegesprek onthult een baanbrekende technologie: pijnloos microneedling voor huidverbetering. Lijntjes, rimpels en fijne lijntjes verminderen door stevigheid en elasticiteit te verhogen. Geen naalden, enkel een jeugdige uitstraling voordelen. Beleef deze anti-aging behandeling, bestrijd huidveroudering en krijg een steviger uitstraling.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

 • Collageen draden behandeling

https://vitamines.com/collageen-draden/