IJzer en menstruatie


Bijna iedere vrouw krijgt ermee te maken: de menstruatiecyclus. De eerste menstruatie begint meestal in de pubertijd, gemiddeld wanneer meisjes rond de 13 jaar zijn en de menstruatie stopt wanneer vrouwen gemiddeld tussen de 40 en 60 jaar zijn. Totaal duurt een natuurlijke menstruatie cyclus zo’n 21 tot 35 dagen met een gemiddelde van 28 dagen. Deze begint op de eerste dag van de menstruatie die een paar tot maximaal 7 dagen duurt en eindigt de eerste dag voor de volgende menstruatie.

IJzer speelt een belangrijke rol bij de menstruatiecyclus. Tijdens de menstruatie verliezen vrouwen bloed, waardoor ook ijzer uit het lichaam verloren gaat. IJzer is een essentieel mineraal dat we dagelijks nodig hebben. Te weinig ijzer kan leiden tot uiteenlopende gezondheidsongemakken. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de menstruatiefase niet leidt tot te weinig ijzer.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Het belang van ijzer
  • Te weinig ijzer door menstruatie
  • IJzer gehalte op peil houden

Het belang van ijzer

Het mineraal ijzer speelt een belangrijke rol bij de goede werking van het lichaam. IJzer is een bestanddeel van het bloed, het bevindt zich in de kleurstof van hemoglobine, de rode bloedlichaampjes. Hemoglobine neemt zuurstof op in de longen en vervoert dit naar de cellen in het lichaam. Wanneer er niet voldoende ijzer in het bloed aanwezig is, kan er ook niet voldoende zuurstof worden afgegeven aan het lichaam. Dit kan resulteren in allerlei ongemakken zoals vermoeidheid, bleekheid en concentratieproblemen of hoofdpijn. Een tekort aan ijzer kan uiteindelijk leiden tot bloedarmoede.

Iron ComplexHoogwaardig ijzercomplex, zeer goed opneembaarHelpt tegen vermoeidheidGebufferde vitamine C bevordert opname van ijzerNu bestellen arrow right arrow right

Een ijzertekort door menstruatie

Een tekort aan ijzer ontstaat wanneer het lichaam meer ijzer gebruikt dan er binnenkomt waardoor de voorraad ijzer in het lichaam opraakt. De oorzaak hiervan kan de menstruatie zijn. Tijdens de menstruatie verliezen vrouwen tussen de 10 en 15 milligram ijzer. Dit is een grote hoeveelheid en het is dan ook van belang dat deze hoeveelheid wordt aangevuld. Het lichaam is in staat deze aan te vullen wanneer je dagelijks een voldoende hoeveelheid ijzer binnenkrijgt. Is dit niet het geval, dan kan het zijn dat je lichaam over te weinig ijzer kan beschikken.

Menopause/Menstruatie SupportBij overgansverschijnselen*Bij ongemakken rondom de menstruatie*Ondersteunt een normale menstruatie*Nu bestellen arrow right arrow right

IJzertekort voorkomen

Een ijzertekort kan worden voorkomen door tijdens de menstruatie maar ook daarbuiten ervoor te zorgen dat je voldoende ijzer binnenkrijgt. In voeding komen twee verschillende soorten ijzer voor, dit zijn heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer komt voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, gevogelte en eieren. Non-heemijzer komt voor in zowel dierlijke als plantaardige producten zoals: havermout, groenten en peulvruchten. Het grootste gedeelte van onze voeding bestaat uit non-heemijzer terwijl de darmen heemijzer beter opnemen. Daarnaast bevordert vitamine C de opname van ijzer tijdens de spijsvertering. Combineer daarom ijzerrijke voeding altijd met vitamine C rijke voeding.

Wil je er tijdens en buiten de menstruatie verzekerd van zijn dat het lichaam is voorzien van voldoende ijzer, dan kan ook suppletie uitkomst bieden. Kies voor een kwalitatief ijzer supplement in een goed opneembare vorm. De best opneembare vorm van ijzer is ijzerbisglycinaat, Dit is een organische vorm van ijzer waarbij ieder ijzerdeeltje aan twee moleculen van het aminozuur glycine is gebonden. Deze verbinding zorgt ervoor dat deze vorm van ijzer mild is voor de maag en volledig de darmen bereikt en hierdoor goed wordt opgenomen.

Het bericht IJzer en menstruatie verscheen eerst op Perfect Health.https://www.perfecthealth.nl/nieuws/ijzer-en-menstruatie/