Kurkuma: zin of onzin? | Vitamines.com


Kurkuma is een specerij die bekend staat als kurkuma en volgens fans die vaak kurkuma kopen zelfs het meest effectieve voedingssupplement dat er bestaat.

Veel hoogwaardige onderzoeken tonen aan dat kurkuma grote voordelen zou kunnen hebben voor je lichaam en hersenen. Veel van deze voordelen komen van het belangrijkste actieve ingrediënt: curcumine.

Lees verder om te leren of kurkuma zin of onzin is.

Wat zijn kurkuma en curcumine?

Kurkuma is de specerij die curry zijn gele kleur geeft en wordt in India al duizenden jaren gebruikt als specerij en als geneeskrachtig kruid. Onlangs is de wetenschap begonnen met het bevestigen van de traditionele beweringen dat kurkuma verbindingen bevat met geneeskrachtige eigenschappen.

Deze verbindingen worden curcuminoïden genoemd. De belangrijkste is curcumine.

Curcumine is het belangrijkste actieve ingrediënt in kurkuma. Het heeft zin vanwege de krachtige ontstekingsremmende effecten en is een zeer sterke antioxidant.

kurkuma zin of onzin

De zin en onzin van de kurkumaplant ontrafeld

Dat de kurkumaplant geen onzin is blijkt al uit het feit dat kurkuma sterke ontstekingsremmende eigenschappen heeft en mogelijk chronische ontstekingen kan bestrijden die verband houden met hartziekten, Alzheimer en andere degeneratieve aandoeningen.

Ook heeft curcumine potentieel zin om hartaandoeningen te voorkomen door de functie van het endotheel te verbeteren en ontstekingen en oxidatie te verminderen.

Hoewel veel van deze bevindingen moeten nog bevestigd worden in menselijke studies, nemen we hieronder 9 interessante eigenschappen van de kurkuma werking met je door.

1. Kurkumawortel bevat bioactieve geneeskrachtige eigenschappen

Het curcuminegehalte van kurkuma is niet zo hoog. Het is ongeveer 3% van het gewicht. De meeste onderzoeken naar dit kruid gebruiken extracten van de kurkumawortel die vooral curcumine bevatten, met doseringen die meestal hoger zijn dan 1 gram per dag.

Het zou erg moeilijk zijn om deze hoeveelheden te bereiken door kurkuma alleen als specerij in je eten te gebruiken. Daarom kiezen mensen voor de makkelijke weg: kurkuma pillen en poeders.

Curcumine wordt echter slecht opgenomen in je bloedbaan. Om de volledige effecten van curcumine te ervaren, moet de biologische beschikbaarheid (de snelheid waarmee je lichaam een stof opneemt) verbeteren.

Het helpt om het te consumeren met zwarte peper, dat piperine bevat. Piperine is een natuurlijke stof die de opname van curcumine met 2000% verbetert.

De beste curcuminesupplementen bevatten zelfs piperine, waardoor ze aanzienlijk effectiever zijn.

Door piperine wordt kurkuma nog effectiever.

Curcumine is ook vetoplosbaar, wat betekent dat het wordt afgebroken en oplost in vet of olie. Daarom kan het een goed idee zijn om curcuminesupplementen in te nemen bij een vetrijke maaltijd.

2. Curcumine is een natuurlijke ontstekingsremmende stof

Ontsteking is ongelooflijk belangrijk. Het helpt vreemde indringers te bestrijden en speelt een rol bij het herstellen van schade in je lichaam.

Hoewel acute, kortdurende ontstekingen heilzaam zijn, kunnen ze zorgwekkend zijn als ze chronisch worden en je lichaamseigen weefsels aanvallen.

Wetenschappers geloven nu dat chronische ontstekingen op laag niveau een rol kunnen spelen bij sommige gezondheidsaandoeningen en ziekten. Deze omvatten:

  • Hartaandoeningen
  • Stofwisselingssyndroom
  • Ziekte van Alzheimer
  • Verschillende degeneratieve aandoeningen

Daarom is alles wat kan helpen bij het bestrijden van chronische ontstekingen mogelijk belangrijk bij het voorkomen en behandelen van deze aandoeningen.

Hoewel het onderwerp ontsteking vele lagen heeft en er waarschijnlijk geen eenvoudig antwoord is, is de belangrijkste conclusie met betrekking tot curcumine dat het een bioactieve stof is die ontstekingen kan bestrijden.

kurkumadrank

3. Kurkuma kan de antioxidanten in het lichaam verhogen

Oxidatieve schade wordt beschouwd als een van de mechanismen achter veroudering en veel ziekten. Hierbij zijn vrije radicalen betrokken, zeer reactieve moleculen met ongepaarde elektronen. Vrije radicalen hebben de neiging om te reageren met belangrijke organische stoffen, zoals vetzuren, eiwitten of DNA.

De belangrijkste reden waarom antioxidanten zo heilzaam zijn, is dat ze je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Curcumine is een krachtige antioxidant die door zijn chemische structuur vrije radicalen kan neutraliseren.

Bovendien suggereren dier- en celstudiesTrusted Source dat curcumine de werking van vrije radicalen kan blokkeren en de werking van andere antioxidanten kan stimuleren. Verdere klinische studies bij mensen zijn nodig om deze voordelen te bevestigen.

4. Curcumine kan de hersenafgeleide neurotrofische factor stimuleren

Voordat wetenschappers een beter begrip hadden van neuronen, geloofde men dat ze zich na de vroege kindertijd niet meer konden delen en vermenigvuldigen. Nu weten ze echter dat dit niet het geval is.

Neuronen zijn in staat om nieuwe verbindingen te vormen en in bepaalde delen van de hersenen kunnen ze zich vermenigvuldigen en in aantal toenemen.

Een van de belangrijkste aanjagers van dit proces is de hersenafgeleide neurotrofische factor (BDNF). Dit is een gen dat betrokken is bij het maken van een eiwit dat verantwoordelijk is voor het bevorderen van het leven van neuronen.

Het BDNF eiwit speelt een rol bij het geheugen en leren, en het kan gevonden worden in hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor eten, drinken en lichaamsgewicht.

Veel voorkomende hersenaandoeningen zijn in verband gebracht met verlaagde niveaus van het BDNF eiwit, waaronder depressie en de ziekte van Alzheimer.

Interessant genoeg hebben dierstudies aangetoond dat curcumine de niveaus van BDNF in de hersenen kan verhogen.

Het kan ook helpen om het geheugen en de aandacht te verbeteren, wat logisch lijkt gezien de effecten op het BDNF-niveau. Er zijn echter meer onderzoeken nodig om dit te bevestigen.

Kurkuma heeft mogelijk zin voor het geheugen.

5. Curcumine kan je risico op hartaandoeningen verlagen

Hartaandoeningen zijn doodsoorzaak nummer één in de wereld. Onderzoekers bestuderen het al tientallen jaren en hebben veel geleerd over waarom het gebeurt. Het zal je niet verbazen dat hartaandoeningen ongelooflijk ingewikkeld zijn en dat er verschillende dingen aan bijdragen.

Curcumine kan helpen veel stappen in het hartziekteproces om te keren.

Misschien wel het belangrijkste voordeel van curcumine als het gaat om hartaandoeningen is het verbeteren van de functie van het endotheel, de bekleding van je bloedvaten.

Endotheeldisfunctie is een belangrijke oorzaak van hartaandoeningenTrusted Source. Dit is wanneer je endotheel niet in staat is om de bloeddruk, bloedstolling en verschillende andere factoren te reguleren.

Verschillende onderzoeken suggereren dat curcumine kan leiden tot verbeteringen in de gezondheid van het hart. Bovendien bleek uit één onderzoekTrusted Source dat het net zo effectief is als lichaamsbeweging bij vrouwen na de menopauze.

Daarnaast kan curcumine helpen ontstekingen en oxidatie te verminderen (zoals hierboven besproken), die een rol kunnen spelen bij hartaandoeningen.

In een onderzoek onder 121 mensen die een coronaire bypassoperatie ondergingen, gaven onderzoekers hen een paar dagen voor en na de operatie een placebo of 4 gram curcumine per dag.

De curcumine groep had een 65% lager risico op een hartaanval in het ziekenhuis.

kurkumawortel

6. Curcumine kan nuttig zijn tegen Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie en kan bijdragen aan 70% van de dementiegevallen.

Hoewel er een behandeling bestaat voor sommige symptomen, is er nog geen genezing voor Alzheimer. Daarom is het zo belangrijk om het te voorkomen.

Er is misschien goed nieuws in het verschiet omdat is aangetoond dat curcumine de bloed-hersenbarrière passeert.

Het is bekend dat ontsteking en oxidatieve schade een rol spelen bij de ziekte van Alzheimer, en curcumine heeft op beide een gunstig effect.

Daarnaast is een belangrijk kenmerk van de ziekte van Alzheimer een opeenhoping van eiwitklitten die amyloïde plaques worden genoemd. Studies tonen aan dat curcumine kan helpen bij het opruimen van deze plaques.

Of curcumine de progressie van de ziekte van Alzheimer bij mensen kan vertragen of zelfs omkeren is op dit moment niet bekend en moet worden onderzocht.

7. Artritispatiënten reageren goed op curcumine

Artritis is een veelvoorkomend probleem in westerse landen. Er zijn verschillende soorten artritis, waarvan de meeste gepaard gaan met ontstekingen in de gewrichten.

Aangezien curcumine een krachtige ontstekingsremmende stof is, is het logisch dat het kan helpen bij artritis. Verschillende onderzoeken tonen zelfs aan dat er een verband is.

In een onderzoek bij mensen met reumatoïde artritis was curcumine zelfs effectiever dan een ontstekingsremmend medicijn.

Mei andere studies hebben gekeken naar de effecten van curcumine op artritis en constateerden verbeteringen in verschillende symptomen.

kurkuma veilig

8. Curcumine heeft zin tegen depressie

Curcumine heeft enige belofte getoond bij de behandeling van depressie.

In een gecontroleerd onderzoek werden 60 mensen met een depressie gerandomiseerd in drie groepen. Eén groep nam Prozac, een andere groep nam 1 gram curcumine en de derde groep nam zowel Prozac als curcumine.

Na 6 weken had curcumine geleid tot verbeteringen die vergelijkbaar waren met die van Prozac. De groep die zowel Prozac als curcumine nam, deed het het beste.

Volgens dit kleine onderzoek is curcumine net zo effectief als een antidepressivum.

Depressie wordt ook in verband gebracht met verlaagde BDNF-niveaus en een krimpende hippocampus, een hersengebied dat een rol speelt bij leren en geheugen. Curcumine kan helpen de BDNF-niveaus te verhogen, waardoor sommige van deze veranderingen mogelijk worden teruggedraaid.

Er zijn ook aanwijzingen dat curcumine de neurotransmitters serotonine en dopamine in de hersenen kan stimuleren.

9. Curcumine kan helpen veroudering te vertragen

Als curcumine echt hartziekten en Alzheimer kan helpen voorkomen, dan kan het ook zin hebben voor een lang leven. Dit suggereert bijvoorbeeld dat curcumine potentieel kan hebben als een supplement tegen veroudering.

Aangezien oxidatie en ontstekingen een rol spelen bij veroudering, kan curcumine effecten hebben die veel verder gaan dan alleen het voorkomen van ziekten.

Is kurkuma veilig?

Kurkuma kan misselijkheid en diarree veroorzaken, vooral in hoge doses of na langdurig gebruik. In hoge doses kan het ook een risico op maagzweren vormen. Voorzichtigheid is zeker geboden wanneer kurkuma wordt ingenomen door mensen van wie bekend is dat ze galstenen hebben, raadpleeg dan eerst je arts.

Kurkuma is over het algemeen veilig.

Voor zwangere vrouwen is kurkuma mogelijk niet veilig, en daarom wordt kurkuma afgeraden als je zwanger bent. Omdat kurkuma mogelijk bloedingen kan verhogen, moet je minstens twee weken voor een operatie stoppen met het innemen van kurkuma.

Conclusie: kurkuma waarschijnlijk geen onzinverhaal

Kurkuma is dus mogelijk geen onzin. Kurkuma is juist een krachtig kruid, gewonnen uit de kurkumaplant, boordevol bioactieve verbindingen met sterke geneeskrachtige eigenschappen. Het bevat curcumine, een natuurlijke ontstekingsremmer die bijdraagt aan het bestrijden van vele ziekten.

Bovendien is kurkuma een antioxidant en ondersteunt het de gezondheid van het hart en de hersenen. Het idee dat kurkuma een onzinverhaal is, mist vooralsnog een goede onderbouwing. Kurkumadrank, vaak gemengd met peper voor betere opname, is een gezonde en verantwoorde keuze die bijdraagt aan het algemeen welzijn.

Bronnen

Over de kurkumaplant uit de Ayurveda

Kurkuma een krachtig kruid afkomstig van de kurkumaplant, is bekend in Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde. Hoewel geen directe gezondheidsclaims worden gemaakt, wordt het vaak gebruikt in voedingssupplementen. Dit kruid bevat etherische olie en wordt soms gecombineerd met tea tree olie.

Cyclodextrine en lecithine

Een extract van kurkuma kan cyclodextrine en lecithine bevatten. Veel mensen raadplegen hun psycholoog of apotheker over het gebruik ervan, vooral wanneer ze andere geneesmiddelen gebruiken. Ook bij aandoeningen als reuma en artrose, kan het interessant zijn voor de apotheek. Het is echter belangrijk om mogelijke bijwerkingen te begrijpen en de voedingswaarde niet te verwarren met medicijnen.

https://vitamines.com/kurkuma-zin-of-onzin/