Betekenis van de Mandala – ontdek er alles over!


Wat is de betekenis van een Mandala?

Mandala’s zijn prachtige cirkelvormige figuren met symmetrische elementen.

Volgens oude oosterse wijsheden dienen ze tot inspiratie en innerlijke verrijking. Ze maken je bewust van de oneindigheid van het bestaan en de verbinding met alles om je heen.

De Mandala is een oersymbool dat geen begin en geen einde kent. De mooie tekeningen en patronen vormen een belangrijk element bij het uitvoeren van tradities, meditaties en rituelen in onder andere het Boeddhisme en het Hindoeïsme.

In dit blog gaan we nog wat dieper in op de betekenis en oorsprong van de Mandala. Je komt te weten hoe je Mandala’s kunt tekenen, wat de symboliek achter de getallen en kleuren is en welke relatie er is tussen Mandala’s en meditatie.

betekenis mandalabetekenis mandala

De oorsprong van de Mandala

Het woord Mandala komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk ‘magische cirkel’, of ‘magisch wiel’.

De Mandala heeft een Vedische, hindoeïstische oorsprong, maar komt ook veel voor in het Tibetaanse boeddhisme. Vaak wordt het gebruikt in kunst als symbool voor de kosmos.

De opbouw van een Mandala

Mandala’s worden volgens een bepaald systeem opgebouwd. De basis (buitenrand) is rond, ook wel de ‘circle of life’ genoemd.

Je ziet dit terug in allerlei aspecten van het leven: de aarde, de zon, de maan, maar ook symbolisch, zoals je familie- en vriendenkring.

De binnenkant van de cirkel biedt een veilige beschermende ruimte waarin je rust en vrede kunt vinden met jezelf, waardoor allerlei innerlijke processen op gang kunnen komen.

De stip in het midden, het centrum, staat symbool voor de samengebalde oerkracht. Daar waar alles met elkaar in verbinding staat.

Mandala’s tekenen

Tegenwoordig kun je prachtige kleurboeken kopen (niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen) waarin Mandala’s staan die je kunt inkleuren. Een nog mooier proces is het volledig zelf tekenen van een Mandala.

Het tekenen van een Mandala is niet alleen rustgevend, maar kan ook inzicht in jezelf of een situatie bieden. Het is een creatief proces, waarin het onderbewustzijn wordt aangesproken.

Het kan helpen om voordat je aan een Mandala tekening begint te mediteren. Zo ben je meer in verbinding met jezelf en je intuïtie. In de video hieronder helpen we je graag op weg met mediteren.

Je kunt kiezen voor een intuïtieve manier van tekenen, waarbij de cirkel geheel vanuit je gevoel, je onderbewustzijn, opkomt.

De kleuren en figuren vormen zich als het ware zonder dat je een plan maakt over het eindresultaat. Deze manier van tekenen spreekt je creativiteit aan en is meer gericht op de rechter hersenhelft.

Je kunt er ook voor kiezen om juist heel bewust en symmetrisch te tekenen. Je begint met een cirkel en deelt deze in een aantal vlakken. Vervolgens vul je de vlakken met identieke patronen, vormen, kleuren en symbolen.

De repeterende figuren hebben een rustgevend effect op de linker hersenhelft.

Vaak gebruik je bij het tekenen automatisch beide technieken. En dat is nu juist het magische aspect van het tekenen van Mandala’s.

Het stimuleert de verbinding tussen ratio en gevoel, tussen de linker en rechter hersenhelft, tussen een gedeelte en een geheel.

mandalas tekenenmandalas tekenen

Getallensymboliek van de mandala

Veel Mandala’s dragen getallen in zich. Het aantal figuren bijvoorbeeld in een mandala kunnen een verhaal vertellen.

Tel je bijvoorbeeld 6 ‘compartimenten’ in de Mandala of zie je bijvoorbeeld 5 identieke figuren terugkomen? Dan kan het waardevol zijn om de betekenis van deze getallen op te zoeken.

Zeker als je zelf intuïtief aan het tekenen bent, kan je onderbewustzijn je via getallen iets vertellen.

Kleurensymboliek van de mandala

Ook de gebruikte kleuren in een Mandala hebben hun eigen oorsprong en betekenis. Kleuren staan symbool voor een element, een emotie, een associatie of bijvoorbeeld een gedeelte van het lichaam.

Zo staat de kleur rood voor kracht en mannelijkheid, is oranje de kleur van emoties en staat geel voor innerlijke rust en balans.

Groen, hoewel ook vaak geassocieerd met natuur, is tevens de kleur van de gevende en ontvangende liefde.

Blauw is de kleur van het heden en het vermogen om in het nu te leven. Paars symboliseert visie, spiritualiteit en rijkdom in de breedste zin van het woord.

De kleuren die je gebruikt om je mandala mee in te kleuren kunnen bijvoorbeeld iets zeggen over de stemming waarin je op dat moment verkeert.

Kleuren kies je namelijk intuïtief en naarmate je verder komt in de tekening merk je dat je bezig bent jouw innerlijke proces (dat kan een vraagstuk of situatie waarin je zit zijn) op papier te zetten.

Mediteren met mandala’s

Niet alleen het tekenen van Mandala’s is een meditatieve bezigheid. Ook het kijken naar een Mandala, in het engels ‘relaxed gazing’ genoemd, kan zorgen voor een meditatieve trans.

Een Mandala brengt innerlijke rust en stilte. De kleuren en figuren nemen je mee op een reis naar binnen. Een reis die voortdurend nieuwe vormen aanneemt, doordat je op verschillende elementen van de mandala de focus legt. – Melanie

Het is een meditatietechniek die ook voor kinderen heel geschikt is. Je hoeft natuurlijk niet alleen maar stil te zitten en te staren, je kan de tekening aanraken en met je vingers over de lijnen gaan.

Tijdens de meditatie kun je proberen te voelen wat de vormen en kleuren met je doen.

De Flower of Life en de Chakra’s

Er zijn een aantal bekende Mandala’s, die je vast wel eens gezien hebt. De levensbloem is een voorbeeld van een prachtige symmetrische Mandala.

De ‘Flower of Life’ is een heilig geometrisch symbool die al eeuwenlang wereldwijd gezien wordt als de oorsprong van waar uit alle universele elementen van het bestaan voortkomen.

Het vertegenwoordigt de energie van het eenheidsbewustzijn en heeft een helende werking.

Ook de 7 Chakra symbolen zijn Mandala’s. Soms heel simplistisch afgebeeld en soms met prachtige details.

De Chakra Mandala’s zitten vol elementen en patronen die iets vertellen over de betreffende chakra.

Het meest opvallend zijn natuurlijk de kleuren van de verschillende symbolen die gekoppeld zijn met de lichamelijke en spirituele aspecten. Je kunt hier meer lezen over Chakra kleuren en hun betekenis.

Nu je meer kennis hebt over zowel de symboliek achter de mandala’s als de chakra’s nodig ik je graag uit om eens een geleide chakra meditatie te doen, ik weet zeker dat je er nog meer uit haalt!

Hopelijk ben je een stuk wijzer geworden in dit blog over mandala’s. Als je vragen of opmerkingen hebt hoor ik ze graag in een reactie hieronder! 🙂


Dit is een gastblog van Lisanne van Superyoga.nlhttps://www.happywithyoga.com/overig/betekenis-van-de-mandala/