6 redenen om te kiezen voor seizoensproducten


Sla, broccoli, komkommer, sperziebonen, aardbeien en sinaasappels: ze liggen het hele jaar door in de supermarkt. Dankzij import en nieuwe teelt- en bewaarmethoden kunnen we er elk seizoen van genieten. Toch is het beter om die bak sla in de winter over te slaan en te kiezen voor een bord boerenkool. Hoe zit dat precies? Wij noemen 6 redenen.

1. Lekker vers

Seizoensproducten groeien in je eigen omgeving. Daardoor zijn ze nog lekker vers op het moment dat ze op je bord belanden. Waar komt jouw stuk groente en fruit vandaan? Is dat 5 of 5000 kilometer bij je uit de buurt? Dat maakt voor de versheid veel uit.

Groente en fruit uit Egypte, Marokko, Spanje of Israël is enkele dagen tot zelfs twee weken oud op het moment dat het in de supermarkt terecht komt. Het ziet er misschien mooi uit, echt vers is het niet.

2. Meer voedingsstoffen

Groente en fruit dat van ver komt, mag natuurlijk niet bederven voordat het in de supermarkt ligt. Daarom wordt het vroeg geoogst. Dat heeft helaas wel nadelen: het bevat veel minder vitamines en mineralen dan groente en fruit dat geoogst wordt wanneer het rijp is.

En er speelt nog iets mee. Producten die buiten hun eigen seizoen geteeld worden, bevatten minder voedingsstoffen dan wanneer ze in het juiste seizoen geplant en geoogst worden. Zo loop je een hoop voedingsstoffen mis!

3. Precies wat je nodig hebt

In de zomer, wanneer je behoefte hebt aan vocht, groeien er veel sappige vruchten en waterrijke groenten in Nederland. In de winter, wanneer je liever iets voedzaams eet, zijn de knollen, bieten, wortelen, uien en boerenkool klaar voor de oogst. De natuur is slimmer dan je denkt.

Het gaat zelfs een stapje verder. Broccoli bevat in de herfst heel veel vitamine C, precies wanneer veel mensen verkouden worden. En vroege lente groenten zitten vol vitamine B om ons meer energie te geven. Dat is toch perfect!

4. Makkelijker variëren

Elk seizoen biedt zijn eigen groente en fruit. Eet je met de seizoenen mee, dan eet je automatisch hartstikke gevarieerd. Zo krijg je alle vitamines en mineralen voldoende binnen. Je leert ook om creatief te zijn. Die onbekende groente is misschien straks jouw nieuwe favoriet.

Door gevarieerd te eten, krijg je voldoende vitamines en mineralen binnen.

5. Je houdt meer geld over

Denk jij ook wel eens als je in de supermarkt loopt: ‘Goh, die aardbeien lijken wel drie keer duurder dan een paar maanden geleden! En die komkommers en tomaten zijn ook al een stuk duurder.’ Je hebt gelijk. Je betaalt namelijk voor het transport en voor de energie om de kassen warm te houden. Kiezen voor seizoensproducten, waar geen kas of lang transport aan te pas komt, is dus niet alleen gezonder, maar ook beter voor je portemonnee.

6. Minder belastend voor het milieu

Groente en fruit naar Nederland transporteren, kost een hoop brandstof. Vooral als dit met een vliegtuig gebeurt. Ook de hele winter door kassen warm en licht houden kost veel energie en belast het milieu. Vanuit duurzaamheidsoogpunt is het dus beter om seizoensgroente en -fruit te kopen

Kies voor gezondheid en duurzaamheid

Seizoensproducten zijn gezond en duurzaam. Weet je niet precies welke groente wanneer groeit? Geen probleem! Er zijn genoeg seizoenskalenders te vinden op internet. Print er één, plak hem op je koelkast of neem hem mee naar de supermarkt. Zo maak je elke dag een verantwoorde keuze.

Ben jij benieuwd wat voor lekkere gerechten je met seizoensproducten kunt maken? Volg ons dan op Instagram en/of Facebook en laat je inspireren!

https://www.cure4life.eu/6-redenen-om-te-kiezen-voor-seizoensproducten/