Zorgen maken – 22 simpele gewoontes om hiermee te stoppen


Je zorgen maken. Het begint meestal met een kleine gedachte.

Deze kleine gedachte maakt nog een aantal andere gedachtes.

Voor je het weet gaat er een tornado van gedachtes door je hoofd. Je denkt niet helder meer na en ziet overal de nadelen van. Niks kan nog goed gaan.

Kortom…Je maakt je zorgen.

Je zorgen maken is heel normaal. Tenminste….af en toe. Het wordt pas echt een probleem wanneer je je vaker zorgen maakt om dingen dan niet. Dit kan een grote impact op je leven en je geluk hebben.

Ik weet als geen ander hoe vervelend dit kan zijn en hoeveel mentale en fysieke energie dit kost.

De hoogste tijd dus om weer controle te krijgen over het zorgen maken en weer de baas over je eigen gedachten te worden!

In dit blog vertel ik je meer over zorgen maken. Je komt te weten:

  • Waarom zorgen maken een gewoonte is
  • Hoe zorgen maken je geluk in de weg staat
  • 22 simpele gewoontes om te stoppen met zorgen maken

Lees je mee?!

zorgen maken

Vraag en antwoord

1.Waar maken mensen zich zorgen over?

Mensen kunnen zich over alles zorgen maken. Over het weer, de politiek, hun geliefden, hun agenda, financiën… Noem het maar op. Heel vaak zijn het ook nog dingen waar ze geen invloed op hebben (zoals het weer).

2.Wat kun je doen als je je zorgen maakt?

Mindfulness is een belangrijke schakel hierin. Het helpt je om weer terug te keren naar het hier en nu in plaats van rond te blijven cirkelen in je eigen gedachtentstroom.

Dat helpt je ook te relativeren, is er nu op dit moment echt een probleem?

In onderstaande video leg ik je wat meer uit over het belang van leven in het hier en nu.

Zorgen maken is een gewoonte

Zoals je misschien weet verdiep ik me de veel in gewoontes.

Ik ben er van overtuigd dat gewoontes de weg naar een gelukkiger leven zijn. Alleen door consistente goede gewoontes kun je jezelf persoonlijke blijven ontwikkelen en de kwaliteit van je leven verhogen.

Dit kan door het aanleren van nieuwe goede gewoontes, zoals vroeg opstaan, lezen, Yoga, Meditatie en Mindfulness.

Maar het bestaat ook uit het afleren van slechte gewoontes, zoals jezelf zorgen maken.

Veel wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat je brein van structuur kan veranderen. Je kunt dus letterlijk nieuwe verbindingen in je brein maken. Dit heeft te maken met de neuroplasticiteit van je brein. Dit kan o.a. met visualiseren.

Klinkt ingewikkeld, maar het komt er op neer dat hoe meer je je zorgen maakt, hoe sterker deze verbindingen in je brein worden. Hoe sterker deze verbindingen worden, hoe meer je je zorgen gaat maken.

Een vicieuze cirkel dus.

Het omgekeerde effect is ook waar. Als je in staat bent om de cirkel om te draaien waardoor zorgen maken niet meer de overhand heeft, zal de gewoonte afzwakken en zal je weer de baas in je eigen brein worden.

‘Leuk, maar hoe doe je dat’? hoor ik je denken.

Lees verder…

De waarheid over een leven vol zorgen

Zorgen maken staat je geluk in de weg.

Als je wel eens gelezen hebt over Mindfulness, dan weet je misschien dat enige echte geluk te vinden is in het hier en nu.

Dit moment is namelijk het enige moment waarop het leven zich afspeelt en je van alle mooie dingen kunt genieten. Niet het verleden. Niet de toekomst. Maar nu.

Zorgen maken betekent dat je juist niet in het hier en nu bent.

Je piekert over iets wat in het verleden is gebeurd. Iets waarbij je niet de beste indruk hebt gemaakt. Iets stoms hebt gedaan. Of misschien wel iets waar je helemaal niets aan hebt kunnen doen, maar wat je toch dwars zit.

Feit is…het is in het verleden gebeurd. Waarom zou je je zelf aandoen om dat pijnlijke moment nog duizend keer opnieuw te beleven?

Je kunt er niets meer aan veranderen. Het creëert negativiteit en staat je geluk in de weg.

Het kan ook zijn dat je je juist zorgen maakt over de toekomst. Dingen die gaan gebeuren. Je financiële situatie. Je gezondheid. Deadlines. En nog vele andere dingen waar je je zorgen om kunt maken.

Ook hier geldt, het enige moment waarop je invloed uit kunt oefenen op jouw toekomstige situatie is hier en nu.

Zie het huidige moment daarom niet als een obstakel wat je moet overwinnen om naar het volgende moment te komen, maar als het moment waar al je krachten en mogelijkheden liggen.

Anticipeer op de toekomst, maar richt je aandacht en focus op het heden.

zorgen maken

22 Simpele gewoontes om te stoppen met zorgen maken

1. Schrijf het van je af

Dit werkt bij mij altijd heel goed als ik een drukke periode heb en veel dingen moet doen.

Ja, ook mensen die Yoga en Mindfulness beoefenen kunnen het druk hebben ;-). Het gaat er om hoe je er mee omgaat en dat je jezelf niet in al deze dingen verliest.

Je gedachten op papier zetten, zorgt ervoor dat je er geen zorgen meer om hoeft te maken. Het blijft niet in je hoofd ronddwalen, maar staat netjes op een papiertje voor de volgende dag.

Dit werkt vooral goed als je niet goed kunt slapen door het zorgen maken.

2. Los het op

Wat is een simpelere manier om van je zorgen af te komen door ze op te lossen?

Natuurlijk kan dit niet met al je problemen. Maar met heel veel problemen ook wel.

Praat het uit met degene waar je een conflict mee hebt. Regel je administratie. Werk aan je gezondheid. Etc.

Onderneem actie om de dingen waar je je zorgen over maakt op te lossen en je zal merken dat jouw zorgen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

3. Voorkom zorgen maken

Een van de beste tips die ik je kan geven om te stoppen met zorgen maken is door een klein beetje structuur in je leven aan te brengen.

Bijvoorbeeld:

  • Ruim je huis op, zo hoef je je geen zorgen te maken over dingen die je kwijt bent.
  • Ga goed om met je geld, zo hoef je je geen zorgen te maken over schulden of dingen die je nog moet betalen.
  • Zorg goed voor je lichaam, zo wordt de kans op aandoeningen minder groot en hoef je je hier minder zorgen over te maken.

Het hoeft allemaal niet ingewikkeld te zijn. Gewoon logisch nadenken bespaart je een hoop gepieker.

4. Realiseer je dat de meeste zorgen zelf verzonnen zijn

Dit vierde punt wordt mooi samengevat door een quote van Winston Churchill:

“When I look back on all these worries, I remember the story of the old man who said on his deathbed that he had had a lot of trouble in his life, most of which had never happened.”

De meeste dingen waar we ons zorgen over maken gebeuren helemaal nooit. Het zijn illusies die we zelf in ons brein creëren.

Het is belangrijk om je dit te realiseren. Je gedachten zijn geen waarheden.

5. Probeer niet te raden wat anderen denken

We maken ons vaak zorgen over wat andere mensen van ons denken.

Ten eerste raad ik je af om je hierover zorgen te maken. Dit is jouw leven en jij bevindt je op een pad waar andere mensen niets van af weten. Jij hebt je eigen redenen voor de dingen die jij doet en daar hebben anderen niets mee te maken.

Ten tweede hebben andere mensen het helemaal niet zo vaak over jou als je zelf denkt. Ze zijn vaak veel te veel met zich zelf bezig om zich druk te maken over wat jij aan het doen bent.

Je weet dus helemaal niet wat deze mensen denken, dus het heeft ook geen zin om proberen te raden wat ze over jou denken.

6. Creëer bewustzijn over zorgen maken

Start met het observeren van het motortje wat je brein aanstuurt. Wees je er van bewust wanneer je zorgen aan het maken bent.

Bedenk je waar deze zorgen vandaan komen en of deze zorgen wel terecht zijn. Zo neem je als het ware afstand van je zorgen waardoor je dingen beter kunt relativeren in plaats van je er door mee te laten slepen.

7. Doe Yoga

Yoga betekent letterlijk het verbinden van lichaam en geest. Je wordt je meer bewust van je lichaam en geest. Hierdoor krijg je automatisch meer bewustzijn over je gedachten….

…Je gedachten die zich zorgen maken.

Hierdoor kun je het patroon van zorgen maken onderbreken en vervangen door meer positieve gedachten.

Ook is de Yogamat een weerspiegeling van hoe je in het leven staat. Door angsten te overwinnen op de mat, zul je deze kracht ook meedragen naar het dagelijkse leven.

Ook balansoefeningen helpen hierbij. Hoe meer je je aandacht in het hier en nu en bij de houding en de ademhaling kunt houden, hoe beter je in balans kunt blijven.

Dit is de perfecte metafoor voor de zorgen die je gedachten kunnen overnemen in het dagelijkse leven.

Als je in staat bent om je aandacht meer in het hier en nu te hebben – het moment waarop zorgen niet bestaan – zal je een groter gevoel van balans in je leven hebben.

8. Spendeer tijd in de natuur

Zorgen maken ontstaat door dingen willen veranderen. Jij vindt dat dingen op een bepaalde manier moeten zijn, en als dit niet lukt, maak je je hier zorgen over.

Feit is, er is eigenlijk geen goed of fout. Alleen jij vindt dat.

De reden waarom tijd spenderen in de natuur zo rustgevend werkt, is dat we ons hierdoor realiseren dat alles is zoals het moet zijn.

Heb je ooit een verkeerde boom gezien? Of een mislukte wolk? Een blaadje wat op de verkeerde plek ligt?

Alles is zoals het is en er is geen goed of fout. De natuur is een constant veranderend proces, zonder einddoel. En daar ben jij onderdeel van.

Tijd spenderen in de natuur zorgt ervoor dat je je dit weer realiseert waardoor je je minder zorgen maakt.

9. Wees dankbaar voor onzekerheden

Hoe leuk zou het leven zijn als we alles wat er ging gebeuren al zouden weten?

Aardig saai gok ik zo.

Er zijn nu eenmaal dingen waar we geen invloed op kunnen hebben. Het heeft dus ook geen zin om ons hier zorgen over te maken.

Wees in plaats daarvan dankbaar dat die onzekerheden er zijn. Wees dankbaar dat het leven een groot avontuur is en dat je niet precies weet hoe je leven er over een tijdje uit ziet.

10. Bedenk hoeveel jouw zorgen er over een jaar nog toe doen

Vaak maken we ons ook zorgen om dingen die helemaal niet zo belangrijk zijn.

Een goede oefening is om na te gaan hoeveel effect hetgeen waar jij je zorgen over maakt over een jaar nog op je leven heeft.

De kans is heel groot dat je dit allang vergeten bent. Behandel die dingen dan ook zo.

Kortom; Maak je geen zorgen om die dingen.

11. Het is oké om fouten te maken

Realiseer je dat het oké is om fouten te maken. Jij bent ook maar een mens.

Bovendien maakt iedereen fouten. Grote en kleine fouten. Het belangrijkste is dat je van je fouten leert zodat je je persoonlijk kunt ontwikkelen.

12. Heb een beetje vertrouwen

Soms is het gewoon een lekker gevoel om je geen zorgen te maken en er op te vertrouwen dat alles uiteindelijk gewoon goed komt.

Jij hoeft de wereld niet te dragen. Laat de tijd en het universum zijn werkt doen.

13. Mediteer

Een van de meest bekende wetenschappelijk bewezen voordelen van mediteren is dat het helpt tegen stress.

Je activeert het deel van je zenuwstelsel wat ontspanning, herstel, creativiteit en focus regelt. Dit is de staat waarin je wilt zijn. De staat waar in je minder stress en zorgen hebt.

Ik raad je daarom aan om iedere dag in ieder geval even vijf minuutjes de tijd te nemen om te mediteren.

Lees hier hoe.

14. Zie het leven als een proces

Zorgen maken over dingen zoals ze volgens jou moeten zijn, kan voor veel stress zorgen. Je kunt namelijk niet alles controleren. En dat moet je ook niet willen.

Denk daarom niet in bepaalde resultaten of doelen die behaald moeten worden, maar zie alles als een proces, ongeacht het resultaat.

Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken over wat iets oplevert of wat het eindresultaat is. Wat belangrijk is, is de groei die je doormaakt. Hetgeen waardoor jij een sterker persoon wordt.

Zo creëer je eigenlijk altijd een win-situatie voor jezelf, zonder je zorgen te maken over het eindresultaat.

zorgen maken

15. Je kunt altijd opnieuw beginnen

Realiseer je dat waar je je ook bevindt, wat je situatie ook is en welke problemen je ook hebt….Er is altijd een mogelijkheid om een nieuwe start te maken.

Dat moment is niet volgend jaar. Niet volgende week. Niet morgen. Maar de volgende ademhaling.

Elk moment is een mogelijkheid om te beginnen met bouwen aan een betere toekomst.

Hoe naar je situatie nu ook is, jij hebt elk moment de mogelijkheid om het beter te maken.

16. Adem

De ademhaling bevindt zich altijd in het hier en nu. Als dingen overweldigend zijn en je het even allemaal niet meer weet, is de ademhaling een goede manier om je aandacht even terug te brengen naar hier en nu.

Het mooie van de ademhaling is dat je hem altijd bij je hebt. Je kunt dus altijd even ‘inchecken’ bij jezelf.

17. Beoefen Mindfulness

Net als Yoga en Meditatie is ook Mindfulness een hele goede manier op te stoppen met zorgen maken.

Mindfulness is in principe een vorm van aandachttraing. Je aandacht terug brengen daar dit moment in plaats van de toekomst of het verleden (waar je zorgen zich bevinden).

Mindfulness is simpel, maar niet gemakkelijk. De oefeningen zijn heel simpel, maar het is niet gemakkelijk om je aandacht in het hier en nu te krijgen.

Maar het goede nieuws is dat hoe meer je oefent, hoe beter je er in wordt. Start bijvoorbeeld eens met deze simpele Mindfulness oefeningen.

Wil je aan de slag met mindfulness? Kijk dan vooral eens naar de HWY online cursus hierover!

Cursus Mindfulness

18. Wordt een optimist

Optimisme lost niet al je problemen op. Maar het is een feit dat het leven een stuk kleurrijker is wanneer je optimistisch bent, dan wanneer je pessimistisch bent.

In plaats van te denken wat er allemaal fout kan gaan en welke erge dingen er allemaal kunnen gebeuren, kun je er ook voor kiezen om je te richten op de positieve dingen die kunnen gebeuren.

En zelfs als er dingen niet gaan zoals je wilt, kun je er voor kiezen om hier nog steeds de voordelen van in te zien. Bijvoorbeeld de dingen die je hiervan leert en de nieuwe mogelijkheden die dit creëert.

19. Verzorg jezelf

Voeding kan een groot effect hebben op je gesteldheid. Het is daarom belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt die je ondersteunen om het beste uit jezelf te halen.

Zo kunnen koffie, thee en energiedrankjes stress (en dus zorgen) verergeren. En ook een tekort aan Omega 3 vetten kan leiden tot depressieve gedachten.

Weet wat je eet!

20. Sta jezelf toe om iets leuks te doen

Af en toe wat leuks doen kan een heel groot verschil maken in hoe je je voelt. Jezelf constant maar blijven pushen kan er voor zorgen dat je teveel met je gedachten bezig bent en uiteindelijk een burn-out krijgt.

Iets leuks doen zorgt ervoor dat je even ‘uit je hoofd kruipt’ waardoor je gedachten letterlijk naar het hier en nu verplaatsen.

De uitdrukking ‘even afleiding zoeken’ geeft eigenlijk ook aan hoe erg we vaak verzonken zijn in onze zorgen en bezigheden. We hebben een afleiding nodig om onze aandacht van onze zorgen te houden.

Yoga, Mindfulness en Meditatie helpen om je aandacht de hele dag door vaker in het hier en nu te hebben, in plaats van net zo lang door te pushen totdat je ‘even afleiding’ nodig hebt.

Dit in combinatie met jezelf af en toe iets gunnen, zorgt ervoor dat een groot gedeelte van je zorgen zal verdwijnen.

21. Stop je zorgen niet weg

Hoe vaak zorgen ook naar boven komen, we stoppen ze het liefst zo snel mogelijk weer weg. Toch is dit meestal niet de goede oplossing.

Door ze weg te stoppen verdwijnen de zorgen namelijk niet. Integendeel. Ze kunnen zich onbewust gaan ophopen en vroeg of laat voor allerlei fysieke en mentale klachten in je lichaam gaan zorgen.

Meestal is het daarom beter om de zorgen en problemen die je hebt even toe te staan. Ervaar het gevoel wat de zorgen veroorzaken in je lichaam en geest. Stop het niet weg maar laat het toe. Laat ze er zijn zonder erover te oordelen.

In het begin kan dit misschien heel vervelend zijn. Maar naarmate je dit vaker doet, zal je merken dat het een gevoel van vrijheid en opluchting geeft. Je staat namelijk iets toe wat je al heel erg lang hebt proberen weg te stoppen.

22. Verbeter je lichaamshouding

Wist je dat je ‘je staat’ met je lichaamshouding kunt beïnvloeden? Je leest het goed ja. Doormiddel van een betere lichaamshouding aan te nemen, kun je je beter gaan voelen.

Maak je jezelf klein, zit je ineengedoken en adem je oppervlakkig, dan geef je je brein een seintje om je lichaam zich ook zo te laten voelen. Je kan je voorstellen dat dit veel onzekere gedachtes en zorgen creëert.

Zorgen maken is dus te verminderen door een betere lichaamshouding aan te nemen.

Ga maar eens rechtop staan of zitten. Borst naar voren. Schouders naar achteren. Kin omhoog. Neem volle ademhalingen vanuit je buik en tover een kleine glimlach op je gezicht.

Hoe voelt dat?

Ik durf te wedden dat je direct een stuk zelfverzekerder in het leven staat. Van het ene op het andere moment.

Bizar toch?

Yoga is ook een van de beste manieren om te werken aan een goede lichaamshouding.

Kortom; Maak je geen zorgen

Zorgen maken is een illusie. Iets wat je zelf in je hoofd creëert.

Bovenstaande tips zouden je goed op weg moeten helpen om een groot gedeelte van je zorgen te doen laten verdwijnen.

Nog niet genoeg geïnspireerd? Lees dan onderstaande quotes over zorgen maken.

Zorgen maken quotes

1. “Worry never robs tomorrow of its sorrow, it only saps today of its joy.”
– Leo F. Buscaglia

2. “If you want to test your memory, try to recall what you were worrying about one year ago today.”
– E. Joseph Cossman

3. “Our fatigue is often caused not by work, but by worry, frustration and resentment.”
– Dale Carnegie

4. “The greatest mistake you can make in life is to be continually fearing you will make one.”
– Elbert Hubbard

5. “If you treat every situation as a life and death matter, you’ll die a lot of times.”
– Dean Smith

zorgen maken

6. “Worry is like a rocking chair: it gives you something to do but never gets you anywhere.”
– Erma Bombeck

7. “Somehow our devils are never quite what we expect when we meet them face to face.”
– Nelson DeMille

8. “Every tomorrow has two handles. We can take hold of it with the handle of anxiety or the handle of faith.”
– Henry Ward Beecher

9. “Rule number one is, don’t sweat the small stuff. Rule number two is, it’s all small stuff.”
– Robert Eliot

10. “Worry a little bit every day and in a lifetime you will lose a couple of years. If something is wrong, fix it if you can. But train yourself not to worry. Worry never fixes anything.”
– Mary Hemingway

11. “Whatever is going to happen will happen, whether we worry or not.”
– Ana Monnar

12. “Worry is a misuse of the imagination.”
– Dan Zadra

13. “I am reminded of the advice of my neighbor. “Never worry about your heart ’til it stops beating.”
– E.B. White

14. “We have to fight them daily, like fleas, those many small worries about the morrow, for they sap our energies.”
– Etty Hillesum


Heb jij nog goede aanvullingen of tips die jij altijd toepast als je jezelf erop betrapt dat je je teveel zorgen maakt? Deel ze dan hieronder met de rest van de wereld :-).

https://www.happywithyoga.com/mindfulness/stoppen-met-zorgen-maken/