Wat is probiotica? Werking & bijwerkingen uitgelegd


Of je nu je immuunfunctie wilt verbeteren, het risico op ziektes wilt verkleinen of gewoon je algehele gezondheid wilt verbeteren: er zijn vele Belgen en Nederlanders die probiotica kopen voor hun dagelijkse routine.

Niet alleen dat, sommige mensen zoals miljardair en filantroop Bill Gates geloven zélfs dat probiotica ooit de sleutel kunnen zijn tot het beëindigen van ondervoeding over de hele wereld. Vitamines.com duikt in de wondere wereld van probiotische bacteriën.

– Best geteste probioticum –
Bekijk Orthovitaal Bioflora →

Wat zijn probiotica?

Probiotica is in de wetenschap gedefinieerd als levende bacteriën in je spijsverteringskanaal die het vermogen van je lichaam om voedingsstoffen op te nemen en infecties te bestrijden ondersteunen.

Probiotica zijn een soort organismen die kunnen helpen de hoeveelheid goede bacteriën in je darmen te verhogen. In je darmen zitten triljoenen van deze levende micro-organismen die samen het microbioom vormen.

Ze zitten ook in probiotica supplementen, gefermenteerd voedsel zoals tempeh, natto en miso en probiotische dranken zoals het populaire kombucha.

Verschillende microben die in je maagdarmkanaal leven, spelen een rol bij het bevorderen van gezondheid of ziekte.

Veel van deze bacteriële cellen worden bijvoorbeeld beschouwd als goede bacteriën en helpen de immuunfunctie te ondersteunen, de opname van voedingsstoffen te verbeteren en helpen bij de synthese van belangrijke neurotransmitters en andere verbindingen.

wat is probiotica

Probiotica werking

Probiotica werkt bewezen effectief in het ondersteunen van de immuunfunctie, het verminderen van ontstekingen, het bevorderen van gezonde darmen, het beheersen van inflammatoire darmziekten en het behouden van een mooie huid, vooral in combinatie met prebiotica.

Deze goede darmbacteriën zijn ook verantwoordelijk voor:

 • Het produceren van vitamine B12, butyraat en vitamine K2
 • Het verdringen van slechte microben
 • Het verbeteren van de barrièrefunctie van het darmslijmvlies
 • Het voorkomen van het binnendringen van ziekteverwekkers in het darmepitheel
 • Het centrale zenuwstelsel helpen reguleren
 • Aanmaken van enzymen die schadelijke microben vernietigen
 • Stimuleren van de afscheiding van IgA en regulerende T-cellen, die de immuunfunctie ondersteunen

Hoe komen probiotica in je lichaam?

Probiotica zitten in je systeem vanaf het moment dat je geboren wordt. Wanneer een pasgeborene zich tijdens de bevalling in het geboortekanaal van de moeder bevindt, wordt de baby voor het eerst blootgesteld aan de levende bacteriën van zijn of haar moeder.

Deze gebeurtenis start een keten van gebeurtenissen in het maagdarmkanaal van de baby, en het maagdarmkanaal van de zuigeling begint goede bacteriën te produceren.

Historisch gezien hadden mensen genoeg probiotica in hun voeding door vers voedsel van goede grond te eten en door voedsel te fermenteren zodat het niet bedierf.

Tegenwoordig bevatten veel voedingsmiddelen echter weinig tot geen probiotica meer in naam van de hygiëne, vanwege koeling en landbouwpraktijken, zoals het weken van ons voedsel met chloor.

Veel voedingsmiddelen bevatten zelfs gevaarlijke antibiotica die de goede bacteriën in ons lichaam doden.

probiotica voordelen

Probiotica voordelen

Probiotica kunnen bijdragen aan het behoud van een gezonde balans in je darmflora en helpen goede bacteriën te bevorderen. Dat zijn de bekendste voordelen.

Maar een goed probioticum doet nog zoveel meer, bijvoorbeeld voor mensen met een slecht dieet of die kampen stress. Hieronder zetten we de 10 belangrijkste probiotica voordelen voor je op rij.

1. Probiotica helpt de spijsvertering

Het eerste grote voordeel van probiotica is als bevorderaar van een goede spijsvertering. Een review uit 2019 legde uit dat is aangetoond dat probioticagebruik het immuunsysteem, het maag-darmstelsel en de reproductieve gezondheid bij gezonde volwassenen verbetert.

Volgens een meta-analyse van klinische probioticum onderzoeken:

Probiotica zijn over het algemeen gunstig bij de behandeling en preventie van gastro-intestinale ziekten. Bij de keuze om probiotica te gebruiken bij de behandeling of preventie van gastro-intestinale ziekten, zijn het type ziekte en de probiotische soort (stam) de belangrijkste factoren om rekening mee te houden.

Het eten van voedsel dat rijk is aan goede bacteriën en het gebruik van probioticasupplementen kan bescherming bieden tegen inflammatoire darmziekten, waaronder colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Het bewijs is echter sterker voor een verbetering bij colitis ulcerosa, terwijl de ziekte van Crohn mogelijk minder baat heeft.

Daarnaast wordt er voortdurend onderzoek gedaan naar de rol van probiotica bij glutenproblemen, waaronder coeliakie.

Probiotica zijn een bevorderaar van een goede spijsvertering.

Grote hoeveelheden bewijs suggereren dat probiotica ook effectief zijn tegen verschillende vormen van diarree, waaronder antibiotica-geassocieerde diarree, acute diarree, reizigersdiarree, infectieuze diarree en andere gerelateerde diarree symptomen. Ze helpen ook bij constipatie.

Daarnaast is uit meta-analyses gebleken dat probiotica de pijn en ernst van symptomen van het prikkelbare darm syndroom (IBS) verminderen, helpen bij de uitroeiing van H. pylori en pouchitis behandelen, een aandoening die optreedt na het operatief verwijderen van de dikke darm en het rectum.

Voor de meeste voordelen bij het beheersen van IBS, suggereren studies dat het het beste is om multistam probiotica capsules te nemen over een periode van ten minste acht weken.

2. Helpt bij het verminderen van antibiotica resistentie

De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt antibioticaresistentie als één van de grootste bedreigingen voor de wereldwijde gezondheid, voedselzekerheid en ontwikkeling van dit moment. Bacteriën worden resistent tegen antibiotica door overmatig gebruik van voorgeschreven antibiotica, gebrek aan diversiteit in deze medicijnen en onjuist gebruik van antibiotica.

Door probiotica te gebruiken, is het mogelijk om de slechte verscheidenheid aan darmbacteriën, die vaak voorkomt na een antibioticakuur, weer op te bouwen en antibiotica-geassocieerde darmproblemen te voorkomen.

Daarnaast kunnen probiotica uit supplementen en voedingsmiddelen de effectiviteit van antibiotica verhogen en helpen voorkomen dat de bacteriën in je lichaam resistent worden.

vrouw antibiotica

3. Ondersteuning van psychische aandoeningen

Het ‘brein van de darmen’ is een belangrijk punt van onderzoek sinds wetenschappers het belang van de darm-hersenverbinding hebben ontdekt. Een review uit 2015 belichtte de complexe interacties tussen de darmen en de hersenen en stelde:

Verschillende darm-hersen interacties lijken van invloed te zijn op de pathogenese van een aantal aandoeningen waarbij ontsteking een rol speelt, zoals stemmingsstoornis, autisme-spectrumstoornissen, aandachtstekortstoornis met overgevoeligheid, multiple sclerose en obesitas.

De auteurs bespreken de noodzaak van psychobiotica (probiotica die de hersenfunctie beïnvloeden) bij het omgaan met de ontwikkeling van deze aandoeningen. Deze ontstekingsremmende kwaliteit lijkt onderzoekers het meest te interesseren.

Probiotica kunnen de hersenfunctie beïnvloeden.

Hoewel er nog maar weinig klinische onderzoeken naar dit onderwerp zijn gedaan bij mensen, suggereert vroeg onderzoek dat bij dieren het supplementeren van probiotica kan helpen bij het verlichten van symptomen van angst door ontstekingen langs deze darm-hersenverbinding te verminderen.

Verschillende onderzoeken bij knaagdieren hebben aangetoond dat de consumptie van probiotica een toename van bepaalde stresshormonen kan voorkomen, waaronder ACTH, corticosteron en epinefrine, via de hypothalamus-hypofyse-bijnieras.

Volgens een meta-analyse uit 2016, de eerste review in zijn soort, lijken de voordelen van probiotica ook een vermindering van depressiesymptomen te zijn. Het innemen van probiotica zou ook kunnen helpen bij het verminderen van heropnames na manische episodes voor mensen met manische depressie.

Een iets verrassender resultaat lijkt echter de manier te zijn waarop probiotica van invloed kunnen zijn op sommige symptomen van autisme. Autisme en darmgezondheid zijn al enige tijd onderwerp van discussie, omdat patiënten met deze stoornis meestal last hebben van een groot aantal spijsverteringsproblemen.

Op basis van dierstudies lijkt het echter mogelijk dat het veranderen van de kwaliteit van de darmbacteriën niet alleen gunstig is voor het spijsverteringsstelsel, maar ook voor het afwijkende gedrag bij autisme.

In 2016 werd een casestudy van een jongen met ernstig autisme gerapporteerd. Terwijl hij werd behandeld met probiotica voor spijsverteringsproblemen, verbeterde de patiënt spontaan op de ADOS-schaal, een diagnostisch beoordelingssysteem voor mensen met autisme.

De score daalde van 20 naar drie punten naar een stabiele 17, en volgens het rapport “schommelen ADOS-scores niet spontaan in de tijd” en zijn ze “absoluut stabiel”.

Vanwege resultaten zoals die hierboven zijn er studies bij mensen aan de gang om te bepalen of probioticabehandelingen niet alleen de GI-symptomen bij autisme kunnen verbeteren, maar ook op “de kerngebreken van de stoornis, op de cognitieve en taalontwikkeling en op de hersenfunctie en -connectiviteit.”

wat is probiotische bacterie

4. Helpt de immuniteit stimuleren

Zowel probiotica als prebiotica zijn voortdurend onderwerp van onderzoek met betrekking tot immuniteit. Als ze samen worden gebruikt, noemen wetenschappers ze synbiotica.

Een review uit 2015 over dit onderwerp stelde: “We suggereren dat LAB en Bifidobacteriën en nieuwe stammen van probiotica een aanvullende of bijkomende therapie zouden kunnen zijn en potentieel zouden kunnen hebben voor het voorkomen van een breed scala aan immuniteitsgerelateerde ziekten door een ontstekingsremmend effect.”

Omdat chronische ontstekingen aan de basis liggen van veel ziekten en aandoeningen, is het feit dat probiotica dit effect uitoefenen in de darmen, waar 80 procent van het immuunsysteem zit, cruciaal. De immuunversterkende voordelen van probiotica lijken vooral goed te zijn voor de levenskwaliteit van senioren.

Er is onderzoek gaande om te testen of probiotica “ontstekingen kunnen verminderen en de darmimmuungezondheid kunnen verbeteren bij HIV-positieve personen” die nog geen behandeling hebben ondergaan.

covid probioticum

Uit een review uit 2021 bleek zelfs dat de slechte prognose bij COVID-19 infecties werd gezien bij volwassenen met onderliggende co-morbiditeiten die een verhoogde darmpermeabiliteit en verminderde diversiteit van het darmmicrobioom hadden.

Volgens de bevindingen van de onderzoekers hadden dieetmicroben, waaronder probiotica of geselecteerde prebiotica van Chinese oorsprong, antivirale effecten tegen andere vormen van het coronavirus en zouden ze een positieve invloed kunnen hebben op de immuunfuncties van de gastheer tijdens een SARS-CoV-2 infectie.

5. Ondersteunen van een gezonde huid

Veel onderzoeken hebben de voordelen van probiotica voor de huid onderzocht, vooral bij kinderen. Meta-analyses hebben aangetoond dat probiotica effectief kunnen zijn bij de preventie van atopische dermatitis en eczeem bij kinderen.

De integriteit van darmbacteriën wordt ook in verband gebracht met de ontwikkeling van acne, hoewel de manier waarop dit gebeurt nog onduidelijk is.

De voordelen van probiotica voor de huid lijken ook verband te houden met de vermindering van ontstekingen bij gezonde darmbacteriën. L. casei, een bepaalde stam van probiotica, kan namelijk antigeen specifieke huidontsteking verminderen.

Onderzoek suggereert inderdaad dat het hebben van een gebalanceerd darmmilieu voordelen heeft voor zowel een gezonde als een zieke menselijke huid.

Probiotica werken mogelijk preventief tegen eczeem.

6. Bescherming tegen voedselallergieën

Wist je dat baby’s met slechte darmbacteriën meer kans hebben om allergieën te ontwikkelen in de eerste twee levensjaren?

De reden dat probiotica met name symptomen van voedselallergieën kunnen helpen verminderen, is waarschijnlijk te danken aan hun vermogen om chronische ontstekingen in de darmen te verminderen en immuunreacties te reguleren – zowel bij volwassenen als bij kinderen.

7. Bloeddruk verlagen met een probioticum

Een grote analyse bekeek beschikbaar onderzoek en stelde vast dat een probioticum kan helpen de bloeddruk te verlagen door lipidenprofielen te verbeteren, insulineresistentie te verminderen, het reninegehalte te reguleren (een eiwit en enzym dat door de nieren wordt afgescheiden om de bloeddruk te verlagen) en antioxidanten te activeren.

Onderzoekers beschouwen ze als waardevolle vooruitzichten bij de behandeling van hoge bloeddruk omdat hun bijwerkingen over het algemeen minimaal of niet aanwezig zijn.

Deze effecten zijn het meest uitgesproken bij mensen die al hoge bloeddruk hebben en verbeteren wanneer de proefpersoon meerdere probiotica stammen gedurende ten minste acht weken consumeert in supplementen die 100 miljard of meer kolonievormende eenheden (CFU’s) bevatten.

bloeddruk probiotica

8. Kan diabetes bestrijden

Verschillende grootschalige onderzoeken en twee meta-analyses hebben bevestigd dat probiotica een belangrijke overweging zouden moeten zijn bij het bepalen van een natuurlijke behandeling voor diabetes.

In een grootschalig onderzoek met bijna 200.000 proefpersonen en in totaal 15.156 gevallen van diabetes type 2 bevestigden onderzoekers dat een hogere inname van probiotica-rijke yoghurt het risico op het ontwikkelen van diabetes verminderde.

Volgens een meta-analyse uit 2014 hebben diabetici baat bij probiotica doordat ze de insulinegevoeligheid verbeteren en de auto-immuunreactie bij diabetes verminderen.

De auteurs suggereren dat de resultaten significant genoeg zijn om grote, gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoeken uit te voeren om te kijken of probiotica daadwerkelijk gebruikt kunnen worden om diabetes symptomen te voorkomen of te beheersen.

Het combineren van probiotica met prebiotica kan ook helpen bij het beheren van de bloedsuikerspiegel, vooral wanneer de bloedsuikerspiegel al verhoogd is.

Probiotica werken mogelijk ondersteunend bij diabetes.

9. Kan niet-alcoholische vette leverziekte verbeteren

Niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD) treft alleen al in Nederland duizenden mensen. NAFLD wordt gekenmerkt door vetophoping in de lever en kan uiteindelijk leiden tot levercirrose, wat bij sommige patiënten eindigt in leverfalen of overlijden.

Een meta-analyse uit 2013 van onderzoeken naar probiotica en NAFLD toonde aan dat het gebruik van probiotica een aantal belangrijke factoren kan verbeteren voor patiënten met de ziekte: “Modulatie van de darmmicrobiota vertegenwoordigt een nieuwe behandeling voor NAFLD.”

10. Kan de vaginale gezondheid verbeteren

Hoewel er nog meer bekend is over de invloed die probiotica kunnen hebben op de vaginale gezondheid, zijn er aanwijzingen dat suppletie het risico op terugkerende vaginale infecties en de irritante symptomen die ze veroorzaken kan verlagen.

Eén onderzoek toonde aan dat probiotica supplementen de vaginale gezondheid kunnen verbeteren, zoals bij bacteriële vaginose en vaginale geur. Een ander onderzoek toonde aan dat 30 dagen lang supplementeren met een probioticum hielp bij het creëren van een gezonde vaginale flora bij wel 90 procent van de patiënten.

probioticum bacterien

Beste probioticum soorten

Er zijn veel verschillende soorten probiotica op de markt, die allemaal variëren op basis van verschillende factoren, zoals stabiliteit, stamdiversiteit en CFU-aantallen.

Wat zijn de beste probiotica? Over het algemeen zijn er twee belangrijke soorten probiotica, waaronder Bifidobacteriën en Lactobacillus. Saccharomyces is een ander type stam dat al lang veilig en effectief wordt gebruikt als probioticum.

Deze drie soorten zijn niet alleen het meest verkrijgbaar in producten en voedingsmiddelen, maar zijn ook uitgebreid onderzocht op hun gunstige effecten op de immuunfunctie, de spijsvertering, gewichtsverlies en nog veel meer.

Er zijn ook veel specifieke probioticastammen, waarvan is aangetoond dat ze gunstig zijn voor specifieke gezondheidsaandoeningen. Enkele van de beste probiotica stammen zijn:

 • Bacillus coagulans
 • Bacillus subtilis
 • Bifidobacterium bifidum
 • Bacillus clausii
 • Lactobacillus plantarum
 • Lactobacillus fermentum
 • Lactobacillus reuteri
 • Lactobacillus acidophilus
 • Lactobacillus gasseri
 • Lactobacillus rhamnosus
 • Lactobacillus sporogenes
 • Saccharomyces boulardii

Sommige van deze probiotische stammen behoren ook tot de beste probiotica voor honden.

Wat is een goede probiotica?

Om een goede probiotica te kunnen kopen, moet je éérst weten dat de ene probiotics stam compleet anders kunnen zijn dan de gezondheidsvoordelen van een ander probioticum.

Als je probiotica wilt gebruiken om een specifiek gezondheidsprobleem aan te pakken, is het van vitaal belang om het juiste probioticum voor de juiste aandoening te kiezen – of je kunt een breed scala aan probiotica in je voeding verwerken om zo goed mogelijk gedekt te zijn.

Als je het etiket van een probioticum leest, moet het het geslacht, de soort en de stam van het probioticum vermelden. Het product (meestal in capsules of probiotica pillen) moet ook de kolonievormende eenheden (CFU’s) op het moment van productie vermelden.

probiotica etiket

De meeste probiotica kunnen ook afsterven door hitte, dus het is ook belangrijk om te weten of het bedrijf de opslag en koeling van de faciliteit goed heeft geregeld.

Er zijn zeven specifieke dingen waar je op moet letten als je een probiotica supplement koopt:

 • Merkkwaliteit – Zoek naar gerenommeerde, gevestigde merken van voedingssupplementen met direct beschikbare klantbeoordelingen.
 • Hoog aantal CFU’s – De dosering van probiotica wordt gemeten in ‘kolonievormende eenheden’ of CFU’s. Idealiter moet je streven naar ten minste 5 miljard á 10 miljard CFU’s per dag voor kinderen en 10 miljard á 20 miljard CFU’s per dag voor volwassenen.
 • Overlevingsvermogen en stamdiversiteit – Zoek naar stammen als Bacillus coagulans, Saccharomyces boulardii, Bacillus subtilis, Lactobacillus plantarum, Bacillus clausii en andere culturen of formules die ervoor zorgen dat probiotica de darm bereiken en zich kunnen koloniseren.
 • Prebiotica en aanvullende ingrediënten – Om probiotische bacteriën te laten groeien, hebben ze ook prebiotica nodig. Hoogwaardige probiotica supplementen hebben zowel prebiotica als andere ingrediënten die de spijsvertering en immuniteit ondersteunen. Voorbeelden van deze ingrediënten zijn (bij voorkeur gefermenteerd) lijnzaad, chiazaad, cañihua zaad, astragalus, ashwagandha, hennepzaad, pompoenzaad, mariadistel, erwten, gember, mungboon en kurkuma.
 • Stabiliteit en organismetypes – Sommige probiotische stammen moeten koud worden bewaard om hun potentie te behouden. Dit geldt voor hun productie, transport, opslag en verkoop. Andere zijn houdbaar en hoeven niet gekoeld te worden. Helaas komen de meeste gekoelde probiotica nooit voorbij de maag omdat ze niet stabiel zijn. Zoek in plaats daarvan naar een houdbaar product dat organismen uit de bodem bevat.
 • Suiker – Suiker is geen goede voedingsbron voor probiotica. Prebiotica zijn de voedselbron die bedoeld is om probiotica in leven te houden. Een synbioticum is een voedingssupplement dat zowel prebiotica als probiotica bevat. De beste synbiotica bevatten gezonde plantaardige zetmelen en vezels.
 • Levend vs. dood – Levende en actieve culturen zijn een betere gok dan gemaakt met actieve culturen. Na fermentatie kan het product een warmtebehandeling ondergaan, waardoor zowel goede als slechte bacteriën worden gedood (wat de houdbaarheid verlengt).

Veelgestelde vragen over probiotica

Dagelijks krijgt de klantenservice van Vitamines.com vragen over supplementen binnen, die we graag zo goed mogelijk behandelen. Heb je een interessante vraag voor deze pagina, mail deze dan naar support@vitamines.com.

Wanneer probiotica innemen?

De meeste bronnen raden aan om je probiotica ‘s ochtends als eerste in te nemen, ongeveer 15-30 minuten voor het ontbijt. Dit zorgt ervoor dat je probioticasupplement beter in staat is om je spijsverteringskanaal snel te bereiken, zonder dat het vast komt te zitten in de maag achter je ochtendmaaltijd.

probiotica tempeh

Waar zit probiotica in?

Naast probiotische supplementen kun je ook proberen om meer probiotische voedingsmiddelen in je dieet op te nemen om de gezondheid van je darmen te optimaliseren.

Gefermenteerde voedingsmiddelen en voedingsmiddelen met toegevoegde probiotica zijn een geweldige optie om je dagelijkse dosis binnen te krijgen.

Enkele van de beste probiotische voedingsmiddelen zijn:

 • Tempeh
 • Miso
 • Natto
 • Kombucha
 • Rauwe kaas
 • Kefir
 • Probiotische yoghurt
 • Kimchi
 • Pickles
 • Zuurkool

Houd er rekening mee dat deze probiotische voedingsmiddelen weinig toegevoegde suikers, conserveringsmiddelen en extra ingrediënten moeten bevatten om echt waar voor je geld te krijgen.

Zelfs als je de beste probiotische drank of beste probiotische yoghurt consumeert, kan het zijn dat het niet dezelfde gezondheidsvoordelen bevat als het sterk bewerkt is en volgepompt zit met additieven.

Heb je inspiratie nodig om aan de slag te gaan? Dit zijn een paar eenvoudige probioticarijke recepten om mee te experimenteren:

 • Misosoep met champignons
 • Thaise Kerrie Kelp Noedels
 • Ananas Kombucha

Geeft probiotica bijwerkingen?

Niet alle probiotica zijn gelijk en niet alle stammen hebben gunstige effecten en het is belangrijk om onderzoek te doen voordat je met een nieuw supplement begint. Mogelijke bijwerkingen van probiotica zijn soms een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree als je te snel te veel neemt.

Je kunt daarom beter beginnen met een kleinere hoeveelheid, zoals een eetlepel kefir of een probiotische capsule per dag, en zo verder opwerken als je net begint met het eten van probiotisch voedsel of het innemen van voedingssupplementen.

Een zeer zeldzame bijwerking van probiotica bij kankerpatiënten is sepsis. Dit komt uiterst zelden voor.

Over het algemeen hebben onderzoeken aangetoond dat probiotica in verband worden gebracht met zeer weinig bijwerkingen en een groot aantal voordelen.

probiotica bijwerkingen

Conclusie

Verschillende microben die in je maagdarmkanaal leven spelen een rol bij het bevorderen van gezondheid of ziekte en omdat zoveel van je gezondheid begint in het complexe microbioom van je darmen, is een goede balans van je darmbacteriën cruciaal voor de algehele gezondheid.

Natuurlijke probiotica zijn bacteriën in je spijsverteringskanaal die het immuunsysteem ondersteunen en chronische ontstekingen helpen verminderen, wat van invloed kan zijn op de ontwikkeling van een groot aantal aandoeningen, zoals inflammatoire darmziekten, IBS en meer.

Kies een probioticum met minimaal 10 miljard CFU’s.

Je kunt probiotica in je dagelijkse routine opnemen door meer zuur en gefermenteerd voedsel te eten, je darmbacteriën te voeden met onoplosbare vezels in vezelrijke voeding en zelfs door een hoogwaardig supplement te nemen om te profiteren van de voordelen van probiotica.

Wanneer je in de markt voor een probioticum bent kun je het beste zoeken naar capsules met minimaal 10 miljard CFU’s en een product met stammen als Bacillus coagulans, Saccharomyces boulardii, Bacillus subtilis, Lactobacillus plantarum en Bacillus clausii.

Zoals gezegd zijn bijwerkingen van probiotica zijn zeldzaam, maar je moet altijd de aanwijzingen opvolgen die op het etiket vermeldt staan.

Bronnen

Over dit wat probiotica is artikelActimel en Yakult zijn bekende probiotics die gunstig kunnen zijn voor je spijsvertering en afweersysteem, vooral tijdens stressvolle perioden. Deze voedingssupplementen kunnen obstipatie verlichten, zelfs tijdens zwangerschap, en helpen bij problemen als prikkelbare darm. Probioticum kan tevens spierspanning verminderen. Voedingsstoffen uit deze producten kunnen zelfs de impact van alvleesklierontsteking verminderen. Samen met sint-janskruid, kunnen deze bijdragen aan een gezonde blaas en tegen body shaming door een beter zelfbeeld te bevorderen.

Verder lezen: Probiotica baby, druppels tegen krampjes?

https://vitamines.com/wat-is-probiotica/