Zeven redenen waarom Yin Yoga goed voor je is!


Yin Yoga is een van de populairste yogavormen. Het is op dit moment de yoga soort die samen met Hatha Yoga het meest wordt gegeven!

Ik begrijp dit heel goed, want ik viel een aantal jaren geleden ook als een blok voor deze Yogavorm. Het biedt precies dat waar ik behoefte aan heb: tijd en ruimte om te voelen en het ervaren van een diepe ontspanning.

Deze behoefte leeft bij veel mensen omdat ze regelmatig druk en stress ervaren in hun dagelijkse leven. Juist daarom besluit men vaak ‘op Yoga te gaan’. Yin sluit hier perfect op aan.

In dit blog vertel ik, Miriam, je daarom graag meer over wat Yin Yoga precies is en wat je eraan hebt, je komt bijvoorbeeld te weten:

  • Waarom Yin Yoga lessen goed voor je zijn
  • Hoe je aan de slag gaat
  • Waar je met Yin Yoga aan de slag kunt gaan

En nog veel meer!

yin yoga

Vraag en antwoord

1. Wat is yin yoga?

Yin Yoga is een Yogavorm waarin houdingen op een passieve vorm lang worden aangehouden, vaak variërend van ongeveer 3 tot 10 minuten. Het doel is om je zoveel mogelijk over te geven aan de houding zodat je bindweefsel de ruimte krijgt om te stretchen.

2. Waar is yin yoga goed voor?

Yin yoga zorgt voor een strekking van het bindweefsel waardoor er meer ruimte ontstaat in je lichaam. Dit helpt je om flexibeler te worden.

Daarnaast heeft een yin les een meditatief karakter, je zoekt de stilte op in jezelf en je leert om te gaan met weerstand. Zowel fysiek als mentaal

In onderstaande video legt Mel aan je uit wat yin yoga precies is.

7 redenen waarom Ying Yoga goed voor je is

1. Je hoeft niets te doen

Bij Yin Yoga hoef je niet iets actiefs te doen om in de houding te komen. Juist door niets te doen, gebeurt er wat.

Door je helemaal aan de houding over te geven, de zwaartekracht haar werk te laten doen, zal je voelen dat er ruimte ontstaat. Letterlijk en figuurlijk.

Ik vind het zelf iedere keer weer zo’n mooi inzicht om te merken dat je niet altijd wat hoeft te doen om iets te bereiken.

2. Soepel bindweefsel

De lessen richten zich op het creëren van ruimte in je bindweefsel en je gewrichten. Door een houding lang aan te houden (en niet te bewegen zoals bij actievere vormen van Yoga) bereik je het stugge bindweefsel.

Je bindweefsel speelt een grote rol bij hoe lekker je je in vel zit (ook weer letterlijk en figuurlijk). Lees in dit blog meer over je bindweefsel!

3. Balans Yin/Yang

Stress en spanning hoeven helemaal niet erg te zijn, zolang er maar genoeg momenten van rust en ontspanning tegenover staan.

Yin zorgt voor die balans omdat de hele les in het teken staat van loslaten en ontspannen. Je lichaam en geest kunnen hierdoor weer herstellen en opladen, en Yin helpt je om lekkerder te kunnen slapen!

Yin Yoga

4. Stimuleren van de doorstroming van Chi

Bij alle yin yoga houdingen worden specifieke meridianen gestimuleerd door middel van stretch of druk, hiermee stimuleer je de doorstroming van Chi.

Een goede doorstroming van Chi is volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde de basis van een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.

5. Zelfkennis

Yoga gaat wat mij betreft helemaal over het ervaren en (h)erkennen van (ont)spanning, gevoelens en patronen op de mat. Deze kan je vervolgens meenemen naar je dagelijkse leven buiten je practice.

Bij Yin Yoga lessen heb je alle ruimte en de tijd om dit te voelen.

In de rust en stilte tijdens een houding kunnen opeens bepaalde patronen duidelijk worden (ik zoek altijd de maximale grens op of ik vind het moeilijk om niets te doen, niet bezig te zijn). Het is mijn ervaring dat zo’n inzicht veel directer bij je binnenkomt, dan wanneer je het ergens leest of wanneer iemand het tegen je zegt.

6. Mindful

Yin Yoga en mindfulness zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De basisprincipes van mindfulness lopen als een rode draad door de lessen.

Je oefent in het niet-oordelen, je leert om je aandacht naar het hier en nu te brengen, en je niet te verbinden met gevoelens en gedachtes die voorbijkomen.

Yin Yoga

7. Accepteren en compassie

Ik vind misschien wel het allermooiste dat je tijdens de houdingen leert en ervaart om te accepteren en compassie te voelen.

Je lichaam is goed zoals het nu is, je ademhaling is goed zoals het nu is, jij bent gewoon helemaal goed zoals je nu bent.

Het loslaten van naar iets streven en iets willen veranderen omdat het nog niet goed (genoeg) is, kan heel bevrijdend werken.

Je hebt natuurlijk af en toe Yang-energie nodig om iets te bereiken, maar over het algemeen hebben we daar wel genoeg van in ons drukke dagelijkse leven. Het is daarom heerlijk om je af en toe onder te dompelen in de zachte Yin-energie.

Yin Yoga zelf proberen?

Als je zelf aan de slag wilt met Yin dan heb je verschillende mogelijkheden. De eerste is natuurlijk om een leuke studio met een goede docent bij je in de buurt te zoeken.

Een andere optie is om lessen online te gaan volgen. Dit kan bijvoorbeeld via YouTube. Op het YouTube kanaal van Happy with Yoga vind je verschillende (gratis) online Yin Yoga lessen. Een perfecte manier om laagdrempelig kennis te

Yin Yoga online op YouTube met Happy with Yoga

Wil je serieuzer aan de slag met online Yin Yoga die je zelf thuis kunt volgen? Dan zijn de lessen op het PRACTICE platform een hele goede optie.

Zo staat er bijvoorbeeld een hele online Yin Yoga cursus voor beginners op die je vanuit je huiskamer mee kunt doen.

Meer weten? Klik op de afbeelding hieronder!

yin yoga cursus voor beginners


Dit is een gastblog van Miriam Evers van Slowww.nl

https://www.happywithyoga.com/yoga/waarom-yin-yoga-goed-en-populair-is/