Hoe lang blijft matcha poeder goed?


Je hebt een tijdje terug het beste matcha poeder gekocht, en nu staat het al enkele maanden in je keukenkastje. Dan is de kans groot dat je jezelf afvraagt of die matcha nog goed is en hoe lang matcha eigenlijk houdbaar blijft.

Hoe lang is matcha houdbaar?

Wanneer je jouw matcha poeder op een koele, donkere en luchtdichte plek bewaard, blijft deze minstens 12 maanden goed en houdbaar. Wanneer je matcha poeder na deze periode gebruikt wordt je overigens niet ziek of iets dergelijks.

Dat komt omdat matcha niet perse over de datum raakt. Leggen we even uit: Matcha poeder heeft een houdbaarheidsdatum omdat matcha na deze ‘houdbaarheidsdatum’ zijn grasachtige, umami smaak begint te verliezen.

De smaak van matcha wordt dan bitterder en krijgt vaak een gelige, doffe kleur. Geen enkele chemische reactie maakt matcha poeder onstabiel of onveilig, maar matcha poeder verliest na verloop van tijd zeker zijn lekkere smaak en kwaliteit.

Matcha poeder blijft minstens 12 maanden goed.

Net als bij veel andere voedingsmiddelen varieert de houdbaarheidsdatum van je matcha poeder, afhankelijk van of je het hebt geopend of ongeopend hebt gelaten. Wat voedselcategorieën betreft, valt matcha poeder in de categorie gedroogde producten.

De meeste gedroogde producten gaan vaak lang mee en kunnen hun kwaliteit behouden zolang je een goed bewaarprotocol hanteert. Matcha behoudt zijn hoge kwaliteit minstens 1 jaar, en sommige producenten zeggen zelfs 2 jaar, mits het op de juiste manier wordt bewaard.

Kortom, hoe lang je matcha optimaal goed blijft, hangt echt af van de bewaarcondities van je matcha. Zorg er daarom voor dat je je matcha in een luchtdichte verpakking bewaart, ergens waar het donker, koel en constant van temperatuur is, en droog.

Hoe raakt matcha over de datum?

Omdat matcha zo’n fijngemalen poeder is, heeft het veel oppervlakte, waardoor het erg gevoelig is voor oxidatie. Oxidatie is verantwoordelijk voor de achteruitgang van de bestanddelen van matcha na verloop van tijd, wat leidt tot de verschuiving van bittere smaken en een doffe gele kleur.

Is ‘over de datum’ (THT) matcha veilig?

THT staat voor ‘tenminste houdbaar tot’. Dat is de gegarandeerde datum dat het volgens de producent goed blijft. Verlopen matcha (over de THT-datum) of geoxideerde matcha is over het algemeen wel veilig, maar het zal waarschijnlijk muf en bitter smaken en niet dezelfde gezondheidsvoordelen hebben als een vers matcha poeder.

Hoe zie ik of mijn matcha nog goed is?

Er zijn vijf manieren om te zien of jouw matcha theepoeder nog goed is. Laten we deze tests samen doornemen.

De kleurtest

De heldere, bijna gloeiend groene kleur van Matcha poeder is een van de meest ongecompliceerde factoren om te bepalen of matcha vers en van hoge kwaliteit is. Zodra je matcha zijn heldere, smaragdgroene kleur begint te verliezen (of dof wordt) is dat een duidelijk teken dat het oxideert en smaak begint te verliezen.

Als je matcha een gele tint begint te krijgen, is hij waarschijnlijk over de datum aan het raken. Houd er wel rekening mee dat lagere kwaliteiten matcha – zoals culinaire matcha – een saaiere kleur groen kunnen hebben dan de ceremoniële kwaliteit die je ‘s ochtends gebruikt voor je dagelijkse kopje matcha thee.

De kleurtest om te zien of matcha slecht is: goede matcha moet superhelder zijn.

hoe lang blijft matchapoeder houdbaar

De reuktest

Matcha poeder heeft om te beginnen geen krachtige geur, maar het heeft wel een unieke en zeer herkenbare geur. Als je aan je matcha ruikt door het bakje een paar centimeter van je neus te plaatsen – moet je tonen van aardse, grasachtige tonen met een subtiele zoete ondertoon kunnen opsnuiven.

Wanneer de geur uit je matcha verdwenen is, of helemaal de geur heeft aangenomen van iets anders in je koelkast of in de buurt opgeslagen in de voorraadkast, dan is dat een duidelijk teken dat je matcha snel zijn eigenschappen verliest en oxideert.

De zeeftest

Let op de textuur van je matcha terwijl je het zeeft: als het aanvoelt alsof het makkelijk mengt (pluizig en zacht) dan is het waarschijnlijk nog vers.

Als je echter merkt dat je matcha korrelig en zandachtig aanvoelt tijdens het zeven – dan is het waarschijnlijk bitter geworden door de ouderdom en niet geschikt om te drinken. 

De gardetest

Als je maar niet kunt beslissen of je matchapoeder vers is of niet met behulp van de geur-, smaak-, kleur- of zeeftest, kun je misschien proberen wat matcha-thee te maken.

Als het kloppen van je matcha niet hetzelfde kleine schuimende laagje oplevert, kan dat een teken zijn dat je matcha niet zo vers is. Houd er wel rekening mee dat de watertemperatuur en andere factoren van invloed kunnen zijn op je bubbelende schuimlaagje.

matcha veilig

De smaaktest

Als je matcha er wat doffer uitziet dan normaal en je kunt het gewoon niet meer ruiken of het verschil zien tijdens het bereiden – dan is het misschien tijd om het te proeven.

Als het eerder niet bitter was, maar je merkt nu meer een bittere smaak, dan is het zeker aan het afbreken en nadert helaas het einde van de houdbaarheid.

Wanneer moet ik matcha snel weggooien?

Bij schimmel! Schimmel is het enige teken van matcha die echt bedorven is of waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken en die niet geschikt is voor ander gebruik.

Beschimmelde matcha kan je matcha poeder krijgen als je het verkeerd bewaard in een vochtige omgeving waar water in je matcha verpakking komt.  Als dit het geval is, kun je het het beste weggooien en verse matcha poeder kopen.

Conclusie

Goede matchapoeder blijft lang goed. Tot wel 2 jaar en het poeder blijft (mits goed bewaard) minstens 1 jaar lang goed. Toch is de houdbaarheidsdatum van matcha niet iets om je op te richten bij het kiezen van de verpakking van je matcha theepoeder.

Je wilt namelijk ook matcha poeder vermijden met toegevoegde ingrediënten die de houdbaarheid verlengen. Een open deur is daarom om matcha poeder te zoeken met de meest verse productiedatum, zoals bij de verse matcha’s van Vitamines.com het geval is.

Matcha

Over dit matcha artikel

In de tradities van de Japanse theeceremonie neemt matcha, een fijn theepoeder, een best belangrijke plaats in. Dit biologische groene thee poeder, rijk aan voedingsstoffen, biedt een vegetarisch en veganist alternatief voor koffie, met l-theanine die een rustgevende invloed heeft, zelfs voor diabetici.

Houdbaarheidsdatum

Veel mensen zijn verrast om te horen dat matcha ook wordt gebruikt in desserts, zoals bubble tea, waar melk en soms hojicha of yerba mate wordt toegevoegd. Let op de houdbaarheidsdatum, want verse matcha is essentieel voor de beste proeverij. Interessant is dat in sommige creatieve recepten, knoflook, zwarte peper en zelfs asafoetida worden geïntroduceerd. Maar puristen zullen matcha poeder in thee waarderen met slechts heet water, op de juiste temperatuur, geklopt met een bamboe garde. Let wel op: in hoge hoeveelheden kan groene thee bijdragen aan hoge bloeddruk. En voor de lactose-intoleranten, er zijn melkalternatieven vrij van zware metalen beschikbaar. Matcha blijft mits goed bewaard minimaal 1 jaar goed.

Bronnen

https://vitamines.com/hoe-lang-blijft-matcha-poeder-goed/