Waarom successen vieren belangrijk is tijdens het afvallen


Vanmorgen heb ik met mijn man het ritueel uitgevoerd dat ik al maanden in mijn hoofd had. Ik heb een wandeling gemaakt met een rugzak met 17,5 kilo water erin. Boven op een heuvel heb ik alle flessen leeggegoten en het gewicht achter me gelaten. De rugzak was loeizwaar, ik kon hem nauwelijks op mijn rug krijgen. Mijn man heeft prachtige foto’s gemaakt als herinnering. Mijn bedoeling was om het moment nadrukkelijk te markeren en te onthouden. Zodat het een keerpunt is in mijn leven, een succes.

We zullen er niet om heen draaien. Het is lastig om afvallen vol te houden. Het is niet makkelijk om op lange termijn gemotiveerd te blijven, gezond te eten en voldoende te bewegen. Juist dan is het belangrijk om je successen te vieren! Net als in het voorbeeld hierboven van een deelnemer van het Skinnyminds coachplan. Je hebt niet alleen succes als jij je streefgewicht hebt bereikt, maar er zijn ook genoeg successen onderweg. Focus op het positieve en je zal veel makkelijker afvallen.

 

Realistische doelen opstellen

Om successen te kunnen vieren heb je doelen nodig. Dit draait niet alleen om het einddoel. Stel ook doelen op voor tussendoor. Belangrijk hierbij is dat je de doelen realistisch opstelt. Bedenk goed wat haalbaar is en wat goed voor je is. Stel eerlijke en haalbare doelen op. Doelen die je niet alleen kan halen, maar ook je leven lang vol kan houden.

Wanneer je onhaalbare en onrealistische doelen opstelt, werkt dat alleen maar averechts. Je ondervindt dan gevoelens van frustratie en zorgen dat je sneller je afvaljourney weer opgeeft. Stel daarom je doelen op via de SMART methode.

S = specifiek
M = meetbaar
A = acceptabel
R = realistisch
T = tijdgebonden

Doelstellingen die aan deze criteria voldoen zijn duidelijk en concreet.

smart-doelen-successen-vieren

 

Successen vieren helpt op lange termijn

Wat mij is opgevallen is dat naarmate we ouder worden, we minder gefocust zijn op de kleine successen. Een kleine fout kunnen we dagen of weken mee in het hoofd rondlopen, maar kleine overwinningen zijn we zo weer vergeten. Echter als je je motivatie voor het afvallen wil behouden is het belangrijk om ook de kleine successen te vieren.

Bedenk van te voren hoe je een doel wil gaan vieren. Dit kan bijvoorbeeld zijn een gewichtsverlies van 5 kilo. Misschien wil je totaal wel 20 kilo verliezen, maar dat doet niet af van het feit dat je die 5 kilo maar mooi even hebt gehad. Vier je successen alleen niet met eten. Bij Skinnyminds mag je al alles eten tijdens je afvalproces en is het dus niet nodig om je succes bijvoorbeeld te vieren met een stuk chocola. Als je die wilde dan had je die al kunnen eten. Denk eerder aan een dagje naar de spa of een lekkere douchgel. Ook kan een nieuwe outfit een goede manier zijn om je succes te vieren, zeker als je wat kilo’s kwijt bent.

Na het vieren van je succes voel je je goed en heb je weer de kracht om voor je volgende doel te gaan.

 

Successen delen

Inspireer anderen door jouw kleine successen / overwinningen te delen. Hieronder staan een aantal successen die behaald zijn door deelnemers van Skinnyminds.

  • “Gisteren had ik spontaan mijn nichtje Shanna over de vloer, voor wie ik een heerlijke zoete aardappel-linzencurry had gemaakt. Zij leeft heel actief, en zei na het eten: ‘Zullen we nog even een rondje gaan wandelen voor de avondklok?’ Meestal zit ik na het eten afgepeigerd op de bank, maar ik ging mee. En het was heerlijk! Omdat we weer op tijd terug moesten zijn hadden we flink de pas erin zitten, en voelde het als een mini-workout.”
  • “Eindelijk weer een lichtpuntje aan de horizon dat ik even met jullie wilde delen! Vandaag stond er 69,0 kg op de weegschaal, dat betekent 0,7 verlies ten opzichte van gisteren (en de week ervoor, en de week daarvoor). Eindelijk zeg! Dit geeft me hoop. Net heb ik een heerlijke massage gehad, waar ik door de regen naartoe ben gewandeld. Met een paraplu natuurlijk. Het was lekker om even buiten te zijn. Ik ga zo weer even wandelen en langs een paar winkels struinen nu het weer kan, ik heb heel veel zin om mezelf een paar kleine cadeautjes te geven nu ik een dagje rust heb. Al weet ik nog niet precies wat!”
  • “Gisteren is het helemaal goed gegaan! Yay! Niet gesnoept in de studio, geen koekjes, geen snoepjes, geen alcohol ’s avonds. Het hardlopen maakte dat ik me de hele dag redelijk goed over mezelf voelde. Dat moet ik af en toe even duidelijk voelen, zodat ik weer weet waarvoor ik het doe. De weegschaal doet nog niet veel, maar gevoelsmatig (en in de spiegel) is er al weer twee kilo af. Grappig hoe dat werkt.
    Nu zit ik in het zonnetje mijn iets te slappe koffie te drinken en heb ik net een klein bakje skyr op met een half banaantje, een passievrucht en een beetje cacaonibs. Grappig trouwens: voordat ik aan het coachplan begon at ik altijd een enorme kom yoghurt. En als ik een banaan at, ging die altijd helemaal op. Nu heb ik dit kleine bakje op en zit ik echt vol. Het doet me goed om te realiseren dat een groot deel van mijn gedrag al blijvend veranderd is. Nu het andere deel nog.”

 

Wil jij meer manieren leren om je motivatie vast te houden? Download dan ons gratis e-book met tips om snel uit je afslank dip te komen.

 

E-book: Voor jezelf en je doelen kiezen

Download ons nieuwe gratis e-book en ontdek hoe je jezelf weer op nummer 1 zet. Leer doelen stellen en voor jezelf te kiezen. Vol zelfvertrouwen!

“The difference between Fat & Fit is I” –> Download nu

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.

Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.

In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.

Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen

https://miekekosters.nl/successen-vieren-afvallen/