Wat doet BDNF? | Blog


Het brein is neoplastisch, dat betekent dat het brein het vermogen heeft zichzelf aan te passen en te herstellen. Dit zorgt ervoor dat we nieuwe dingen kunnen leren en ons blijven ontwikkelen. Daarvoor hebben de hersenen BDNF nodig. BDNF staat voor brain-derived neurotrophic factor en is een eiwit dat de productie van nieuwe hersencellen stimuleert. Ook beschermt BDNF bestaande cellen en helpt het eiwit om nieuwe hersenverbindingen te creëren.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Wat doet BDNF?
  • Een BDNF tekort
  • BDNF toename verhogen

Wat doet BDNF?

BDNF speelt een cruciale rol in de werking van het zenuwstelsel en met name in de hersenen. BDNF werkt op verschillende manieren. Allereerst is BDNF essentieel voor neuroplasticiteit, de mate waarin de hersenen nieuwe neurale verbindingen kunnen organiseren en reorganiseren. Dit zorgt ervoor dat de hersenen kunnen leren en zich aanpassen aan nieuwe ervaringen en informatie. Ook speelt BDNF een belangrijke rol bij het bevorderen van de overleving van bestaande neuronen- de cellen in ons zenuwstelsel-, het beschermen van neuronen tegen schadelijke invloeden en het stimuleren van de groei van nieuwe neuronen. Dit is van belang voor de ontwikkeling van ons zenuwstelsel. Daarnaast helpt BDNF bij versterken van synaptische verbindingen tussen neuronen, die bijdragen aan verbetering van het leer- en geheugenproces. Ook is BDNF betrokken bij de regulatie van onze stemming en emoties. Kortom, BDNF is een belangrijke bouwsteen voor onze hersenen die zorgt voor een gezonder, veerkrachtiger en slimmer brein.

Een BDNF tekort

Een verlaagde aanmaak van BDNF kan leiden tot een tekort, kan verschillende negatieve effecten hebben op het zenuwstelsel en de hersenen en wordt gelinkt aan diverse aandoeningen. Zo kan een tekort leiden tot verlies van neuronen en minder verbindingen tussen neuronen waardoor cognitieve problemen kunnen ontstaan maar ook gevolgen kan hebben voor de algemene gezondheid. Ook kan door een tekort de neuroplasticiteit verminderen waardoor de hersenen zich minder goed kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Daarnaast kunnen lage BDNF niveaus bijdragen aan stemmingsproblemen.
Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een laag BDNF gehalte of tekort. Ongezonde leefstijlpatronen zoals ongezonde voeding, stress, slaapgebrek, te weinig beweging en blootstelling aan toxines kunnen allen zorgen voor verminderde BDNF productie. BDNF niveaus worden vaak beïnvloed door een combinatie van deze factoren.

BDNF toename verhogen 

De oorzaak van verlaagde BDNF productie ligt vaak in een ongezonde leefstijl. Het stimuleren van de BDNF productie is dan ook mogelijk via een aantal natuurlijke manieren en aanpassing van de leefstijl.

Voeding

Voeding speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van BDNF. De hersenen maken meer BDNF aan op het moment dat de serotinereceptor 5-HT2A wordt gestimuleerd. Dit betekent dat bij verbeterde aanmaak van serotonine ook meer BDNF wordt aangemaakt. Meer dan 95% van onze serotonineaanmaak vindt plaats in de darmen. Het is daarom belangrijk om de darmen te ondersteunen door middel van gezonde voeding. Ondersteun de darmen met behulp van pre- en probiotica uit groenten, gefermenteerde voeding of suppletie. Daarnaast kunnen ook Omega-3 vetzuren uit vette vis en flavonoïden* uit bijvoorbeeld groene thee, bosbessen of pure chocola ondersteunen bij de aanmaak van BDNF.

Beweging en zonlicht

Lichaamsbeweging activeert in het lichaam het gen dat het signaal uitzend om BDNF aan te maken. Het is daarom belangrijk om dagelijks voldoende te bewegen. Contact met zonlicht draagt daar aan bij doordat vitamine D de productie van serotonine stimuleert en daarmee ook verhoogde afgifte van BDNF. Combineer deze twee door buiten te wandelen of te sporten.

Slaap en ontspanning

Een slaaptekort of -probleem heeft een negatieve invloed op de aanmaak van BDNF en ook stress is een boosdoener van verlaagde aanmaak. Voldoende slaap in combinatie met voldoende ontspanning en verlagen van stress dragen bij aan toename van het BDNF gehalte. Zorg overdag voor voldoende beweging en ontspanning door bijvoorbeeld mediatie, vermijd stress en zorg ook voor sociaal contact dat een positief effect kan hebben op de aanmaak van serotonine en daarmee BDNF.

Tot slot

BDNF is een ontzettend belangrijke bouwsteen die zorgt voor groei en behoud van neuronen en bijdraagt aan het maken van verbindingen tussen neuronen. Dit is essentieel voor het goed functioneren van onze hersenen en het vermogen om te blijven leren en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Het is belangrijk om te weten waardoor BDNF niveaus negatief kunnen worden beïnvloed en tekorten kunnen ontstaan. Leefstijlaanpassingen zoals gezonde voeding, beweging, ontspanning en slaap kunnen weer bijdragen aan het verbeteren van het BDNF gehalte.

*gezondheidsclaim is lopendehttps://www.perfecthealth.nl/nieuws/bdnf/