De functie van eiwitten


Eiwitten zijn een belangrijk bestanddeel uit onze voeding. Door inname van eiwitten kan het lichaam aminozuren vrijmaken. Aminozuren zijn de bouwstenen voor onze lichaamseigen eiwitten en zijn aanwezig in alle weefsels in ons lichaam. Hoe dit werkt en waar eiwitten precies goed voor zijn lees je in dit artikel.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Wat zijn eiwitten
  • Het belang van eiwitten
  • De gevolgen van een eiwittekort

Wat zijn eiwitten

Eiwitten zijn zowel een voedingsstof als bouwstof. Samen met koolhydraten en vetten zijn eiwitten de belangrijkste voedingstoffen. Er zijn dierlijke eiwitten die voor komen in vlees, vis, kaas, melk en eieren. Ook zijn er plantaardige eiwitten die aanwezig zijn in graanproducten, noten en peulvruchten. Eiwitten hebben in ons lichaam een belangrijke rol als bouwstof die ons lichaam nodig heeft. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Het lichaam bestaat ongeveer uit 12 kilo eiwit dat is opgebouwd uit aminozuren. In het lichaam worden continu eiwitten opgebouwd en afgebroken. Elke lichaamscel heeft aminozuren nodig om daarmee eiwitten te kunnen samenstellen voor bijvoorbeeld de opbouw en herstel van spieren, botten, nagels en haren. In totaal zijn er 22 verschillende aminozuren waarvan het lichaam er een deel zelf aan maakt maar er ook een deel is dat het lichaam niet aanmaakt en we uit voeding moeten binnenkrijgen.

Het belang van eiwitten

Eiwit bevat aminozuren waar het lichaam niet zonder kan en die betrokken zijn bij verschillende belangrijke functies in het lichaam. Alle weefsels in het lichaam zijn opgebouwd uit cellen die eiwit bevatten zoals de organen, spieren, botten en het bloed. Ook zijn eiwitten onmisbaar bij de aanmaak van enzymen, neurotransmitters en ook veel hormonen bestaan uit eiwitten. Eiwitten zijn betrokken bij de groei en instandhouding van spieren* en instandhouding van onze botten*. Verder spelen eiwitten een belangrijke rol bij de opname en verwerking van voedingsstoffen en het vervoeren van zuurstof door het lichaam. Eiwitten kunnen ook energie leveren aan het lichaam

De gevolgen van een eiwittekort

Wanneer je te weinig eiwitten binnenkrijgt kan dit leiden tot afbraak van spierweefsel. Op langere termijn kan een eiwittekort ervoor zorgen dat je spierkracht verliest en je weerstand vermindert. Ook kunnen er andere ongemakken ontstaan zoals haarverlies, een verzwakt immuunsysteem, slecht herstel na sporten, wondjes die niet (goed) genezen, broze nagels en kortademigheid. Bij een tekort aan eiwitten is het belangrijk om naar je voedingspatroon te kijken en hier voldoende eiwitten aan toe te voegen.

Tot slot

Voor een goede gezondheid is inname van voldoende eiwitten ontzettend belangrijk. Deze voedingstof bevat aminozuren die dienen als bouwsteen en waar het lichaam niet zonder kan. Een eiwit tekort kan leiden tot vervelende ongemakken. Zorg altijd voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon voorzien van voldoende eiwitten.

* Goedgekeurde gezondheidsclaims

Het bericht De functie van eiwitten verscheen eerst op Perfect Health.https://www.perfecthealth.nl/nieuws/de-functie-van-eiwitten/