Waarom jus d’orange slecht is


Een glas verse jus d’orange bij het ontbijt wordt door velen gezien als een gezonde optie. Geen vreemde gedachte aangezien het sap wordt gemaakt van sinaasappels en sinaasappels een gezonde fruitsoort zijn. Sinaasappels zijn een bron van veel vitamine C en bevatten daarnaast ook kalium, foliumzuur (vitamine B11) en andere gezonde voedingsstoffen. Bij het drinken van een glas verse jus d’orange krijg je natuurlijk wat van deze gezonde voedingsstoffen binnen maar daarnaast ook een hoop suikers die kunnen zorgen voor nadelige effecten op je gezondheid. Hoe dat precies zit en wat het alternatief voor een glas jus d’orange is om voldoende vitamine C binnen te krijgen vertellen we je in dit artikel.  

Onderwerpen in dit artikel:

  • Suiker in jus d’orange
  • Verlies van voedingstoffen
  • Calorieën

Suiker in jus d’orange

Een glas jus d’orange bestaat uit geperste sinaasappels waarbij het sap wordt gescheiden van de rest van de sinaasappel. Een glas jus d’orange bevat zo’n 4 à 5 suikerklontjes per glas, dit komt overeen met de hoeveelheid suiker in een glas cola. De fruitsuikers in een glas jus d’orange worden heel snel door het lichaam opgenomen en zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Deze pieken kunnen het risico op diabetes 2 verhogen, schade veroorzaken en de bloedvaten en andere nadelige gezondheidseffecten hebben. Dit is anders dan wanneer je een sinaasappel in zijn geheel opeet. In dat geval zorgen de vezels in de sinaasappel ervoor dat de suikers uit de vrucht in het lichaam vertraagt worden opgenomen waar door de bloedsuikerspiegel geleidelijk stijgt en dit minder effect heeft op het lichaam. Daarnaast zijn vezels ook van belang voor een goede spijsvertering.

Verlies van voedingsstoffen

Zoals hiervoor al is benoemd, bevat een sinaasappel een hoop voedingsstoffen. Bij het uitpersen van een sinaasappel gaan niet alleen de vezels van de vrucht maar ook voedingsstoffen verloren. Het proces van persen en blootstelling van het sap aan de lucht vermindert het gehalte aan vitaminen en andere voedingsstoffen. Je krijgt dus een stuk minder gezonde voedingstoffen binnen bij het drinken van een glas jus d’orange in plaats van het eten van een sinaasappel.

Calorieën

Een glas jus d’orange bevat veel suikers en daarmee ook calorieën uit suikers. Dit is natuurlijk ook het geval bij een sinaasappel, maar het verschil zit hem in de verzadiging. Het drinken van een glas jus d’orange levert niet dezelfde verzadiging als het eten van een sinaasappel. Hierdoor krijg je bij het geregeld drinken van een glas jus d’orange ongemerkt meer calorieën binnen dan je denkt, wat uiteindelijk kan leiden tot gewichtstoename.

Tot slot

Vitamine C is een ontzettend belangrijke vitamine die het lichaam niet zelf kan aanmaken en je uit voeding of suppletie moet halen. Voor een echte vitamine boost is het eten van sinaasappel een veel betere optie dan het drinken van een glas jus d’orange. Wil je voldoende vitamine C binnenkrijgen, maar geen suikers dan is een vitamine C supplement een uitkomst. Kies voor een gebufferde vorm van vitamine C voor een betere opname en optimale werking dankzij hoge biologische beschikbaarheid.https://www.perfecthealth.nl/nieuws/waarom-jus-dorange-slecht-is/