Voordelen plantaardig eten voor je microbioom


Het microbioom is de verzameling van bacteriën, schimmels, gisteren en andere micro-organismen die zich in het lichaam bevinden en met name in onze darmen. Het microbioom is een complex en levend ecosysteem dat een grote rol speelt bij het handhaven van onze gezondheid door onder andere het ondersteunen van de spijsvertering, het immuunsysteem en het reguleren van je stemming en mentale gezondheid. Een gezond darm microbioom is van groot belang voor een goede gezondheid. Gezonde voeding en met name plantaardige voeding draagt bij aan de gezondheid van het microbioom.

Onderwerpen in dit artikel:

  • De relatie tussen voeding en het microbioom
  • Hoe kan plantaardige voeding het microbioom gunstig beïnvloeden?

De relatie tussen voeding en het microbioom

De gezondheid van het microbioom is afhankelijk van verschillende factoren. Naast de invloed van genen, de omgeving en medicijngebruik, speelt voeding een grote rol bij de samenstelling en de gezondheid van het microbioom. Een gezond microbioom is gebaat bij gezonde voeding voorzien van voldoende voedingsvezels die fungeren als voedsel voor de gezonde bacteriën in de darmen. Daarnaast zijn ook probiotica en prebiotica van belang om de diversiteit in het microbioom en daarmee de gezondheid van de darmen te bevorderen. Bewerkte voedingsmiddelen voorzien van verzadigde vetten en toegevoegde suikers hebben juist een negatieve invloed op de gezondheid van het microbioom omdat deze kunnen zorgen voor de groei van schadelijke bacteriën en verstoringen in de darmen kunnen veroorzaken.

Hoe kan plantaardige voeding het microbioom gunstig beïnvloeden?

Plantaardige voeding kan positieve effecten hebben op het microbioom. Allereerst biedt plantaardige voeding zoals groenten, fruit en peulvruchten een hoop vezels die de groei en activiteit van de goede bacteriën in de darmen stimuleren. Plantaardige voedingsmiddelen bevatten in de meeste gevallen geen vetten of toegevoegde suikers die juist een ongunstige invloed op het microbioom hebben. Let er wel op dat je kiest voor zoveel mogelijk onbewerkte plantaardige voeding. Een uitzondering daarop zijn gefermenteerde plantaardige voedingsmiddelen zoals kimchi en zuurkool welke natuurlijke probiotica bevatten. Plantaardige voedingsmiddelen zoals uien, knoflook en bananen bevatten prebiotica die gunstig is voor het microbioom. Daarnaast bevatten veel plantaardige voedingsmiddelen polyfenolen. Dit zijn een groep fytochemicaliën welke beschikken over krachtige antioxidanteigenschappen. Polyfenolen zijn onder andere te vinden in bessen, groene bladgroenten, noten, zaden en specerijen. Deze verbindingen kunnen helpen bij het beschermen van de darmwand, het verminderen van verstoringen en het bevorderen van een evenwichtig microbioom.

Tot slot

Een gezond plantaardig dieet biedt voordelen voor het microbioom en daarmee de darmgezondheid. Kies voor plantaardige voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels en gefermenteerde en prebiotische voedingsmiddelen. Kies daarbij altijd voor een rijk en gevarieerd plantaardig voedingspatroon en profiteer ook van alle gunstige plantstoffen zoals polyfenolen voor het behoud van een gezond microbioom.https://www.perfecthealth.nl/de-voordelen-van-plantaardig-eten-voor-je-microbioom/