Trage schildklier en toch afvallen » Makkelijk Afvallen


De schildklier speelt een kernrol in de stofwisseling en kan door genetisch bepaalde aandoeningen, voeding of door omgevingsfactoren vertraagd gaan werken. Een een trage schildklier en afvallen gaan niet goed samen.

Vraag jij je af wat deze klier nou precies doet en hoe het ervoor kan zorgen dat deze weer beter gaat functioneren? Over 7 minuutjes weet je er alles over!

Wat is de functie van de schildklier?

Je schildklier is een vlindervormig orgaan in je keel, iets onder de adamsappel. Het is verantwoordelijk voor groei en het aanmaken van hormonen die de stofwisseling reguleren. Ofwel: de schildklier zorgt ervoor dat je eten wordt omgezet in energie! Werkt dit niet? Dan kun je je voorstellen dat je dit merkt op de weegschaal of omdat je je futloos, koud of geïrriteerd voelt (daarover later meer).

De hersenen sturen de schildklier aan

Ook de hersenen maken hormonen aan, zoals het TSH; het thyroid (schildklier) stimulerend hormoon. Dit stofje zet je schildklier aan het werk. Je hersenen en je keelvlindertje hebben dus een nauwe samenwerking met elkaar.

Door het lezen van deze post zal je begrijpen hoe je deze samenwerking kunt beïnvloeden. Daarmee zorg je voor een optimale stofwisseling en een succesvol resultaat bij afvallen.

Zoals we eerder al zeiden, de schildklier produceert hormonen. Dit zijn de twee belangrijkste:

 • T3 – tri-joodthyronine
 • T4 – thyroxine

Het is essentieel dat de T3 -en T4-niveaus niet te hoog of te laag zijn. Dit kan je eenvoudig thuis testen. Bestel hier jouw Schildklier Profiel test. Binnen 6 dagen weet je of jouw hormoonbalans er voor zorgt dat je niet afvalt.

Schildklierhormonen in balans

Hoe houd je de schildklierenhormonen in balans? Deze balans wordt in je hoofd geregeld. Twee klieren in de hersenen, de hypothalamus en de hypofyse, communiceren met elkaar om het evenwicht tussen T3 en T4 te behouden. Je kunt het zien als een gesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit?

De hypothalamus geeft een seintje aan de hypofyse: ´Hey, hypofyse, vertel de schildklier eens om meer of minder T3 en T4 te produceren´. Het uiteindelijke niveau van de T3 en T4 hormonen in het lichaam bepaalt dan of er meer of minder hormonen gemaakt moeten worden.

Is er bijvoorbeeld genoeg T3 aangemaakt? Dan zal de hypofyse aan de schildklier melden te stoppen met T3 produceren, etc. Dit noem je een terugkoppelingsmechanisme. In dit geval kun je het hormoon TSH zien als de boodschapper.  

 • Wanneer de T3 -en T4-waarden in het bloed laag zijn, geeft de hypofyse meer TSH af om de schildklier te vertellen meer schildklierhormonen te produceren;
 • Als de T3 -en T4-niveaus hoog zijn, geeft de hypofyse minder TSH af aan de schildklier om de productie van deze hormonen te vertragen.

Wat is een trage schildklier?

Je kunt dit terugkoppelingsmechanisme vergelijken met een thermostaat van je verwarming: is het in je huis kouder dan de ingestelde temperatuur, dan gaat de verwarming aan. Maar is het warmer? Dan gaat de kachel uit.

Als je ´schildklier thermostaat´ stuk is, dan verbruikt je lichaam dus sneller of langzamer energie dan het zou moeten. Het gevolg is dat je snel afvalt of juist aankomt. Daarnaast treden er allerlei andere lichamelijke en mentale klachten op.

Hypothyroïde

Een trage schildklier betekent dus dat je schildklier te weinig hormonen aanmaakt. Dat heet hypothyroïde. Dit is wat er gebeur:

 • Je stofwisseling komt op een laag pitje te staan;
 • Dat merk je in heel je lijf én hoofd;
 • Je zal merken dat je aankomt of het afvallen lukt niet meer.

Hyperthyreoïde

Het tegenovergestelde kan ook gebeuren; je schildklier maakt te veel hormonen aan (hyperthyreoïde). Hierdoor werkt het orgaan ´versneld´ (je valt te snel af).

Tip: heb jij als doel gesteld om af te vallen? Lees dan in deze post over het volhouden van goede voornemens. Hierin doorloop je de 5 stappen naar succes.

Hoe herken je een trage schildklier?

Als je thermostaat op standje langzaam staat, dan kun je dat merken doordat, ondanks verwoede pogingen, het pijltje op je weegschaal blijft steken. Omdat de schildklierhormonen invloed hebben op bijna alle organen en processen in je lichaam, loopt de lijst met symptomen en klachten nogal uiteen. Dit zijn de meest voorkomende klachten en symptomen bij een vertraagde schildklier:

 • Niet afvallen
 • Vermoeidheid
 • Het koud hebben (vooral handen en voeten)
 • Haaruitval
 • Droge huid
 • Spierpijn
 • Keelpijn
 • Slaapproblemen
 • Depressie
 • Lage hartslag
 • Obstipatie
Je kan een trage schildklier herkennen aan diverse symptomen, aankomen of niet afvallen, haaruitval, vermoeidheid, spierpijn, depressie, lage hart slag en obstipatie.

Belangrijk: deze symptomen kunnen ook een heel andere oorzaak hebben. Trek dus niet te snel een conclusie en ga, als je jezelf in deze lijst van symptomen herkent, eerst naar de dokter voor een bloedonderzoek.

Wat zijn de oorzaken van een traag werkende schildklier?

Het kan een opluchting zijn om je schildklier de schuld te geven van gewichttoename. Maar soms is het ook super frustrerend. Het zet je voor je gevoel buiten spel. Maar is dat wel zo? Voordat we het gaan hebben over wat je zelf kunt doen om je schildklier weer aan het werk te krijgen, duiken we eerst in de oorzaken van deze aandoening.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een trage schildklier:

 1. Auto-immuun thyroiditis (Hoshimoto) – waarbij het eigen immuunsysteem van het lichaam de schildklier aanvalt. Of je dit wel of niet hebt, is grotendeels genetisch bepaald (bron).
 2. Jodium tekort – omdat jodium nodig is voor de aanmaak van schildklierhormonen (bron).
 3. Tekort aan zinc, selenium en magnesium – aangezien deze mineralen essentieel zijn voor het goed functioneren van de schildklier (bron).
 4. Tekort aan kwalitatieve aminozuren (eiwitten) – omdat de essentiële aminzuren nodig zijn voor het aanmaken van de schildklierhormonen.
 5. Vergiftiging door een te grote hoeveelheid zware metalen, chemicaliën en pesticiden in het lichaam (bron).
 6. Stress – vanwege het stresshormoon cortisol dat mogelijk zou kunnen meewerken aan een trage schildklier. Dit moet echter nog wel verder worden onderzocht (bron).

Hoe kan ik een trage schildklier voorkomen of genezen?

Heeft de dokter vastgesteld dat je een traag werkende schildklier hebt? Dan wil je zo snel mogelijk weten hoe je je schildklier weer aan het werk krijgt, toch? De oplossing is vanzelfsprekend afhankelijk van de oorzaak.

Maar gelukkig hoef je niet altijd naar de apotheek voor een pot met pillen om de schildklier weer aan het werk te zetten. Je kunt ook zelf in actie komen:

Voedingstip voor het bevorderen van de schildklier

 • Zorg voor inname van voldoende jodium. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium voor volwassenen is 150 microgram per dag (voor zwangere vrouwen is dit 175 mcg). Voedingsmiddelen rijk aan jodium, zijn:
  • brood met gejodeerd zout;
  • vette zeevis (haring, makreel, zalm);
  • witvis;
  • ei;
  • kaas.
 • Zeewier zoals kelp en nori zijn ook een goede bron van jodium, wanneer je geen of weinig dierlijke producten eet. In kelp en nori zit wel erg veel jodium. Hierbij is het belangrijk om op te letten dat je er weer niet teveel van eet. Teveel jodium kan juist tot schildklierproblemen leiden. Zorg ervoor dat je de dagelijkse inname van 150 mcg jodium per dag niet overschreidt.

Vind hieronder recepten die rijk zijn aan jodium, smullen maar:

Oosters vispannetje met kabeljauw
 • Eet dagelijks voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink (ADH: 7-9 mg per dag): rundvlees, graanproducten, peulvruchten, noten en groene groenten.
Linzensoep volgens koolhydraatarm Turks recept met rode linzen en knolselderij.
gezonde ovenschotel met kip en spinazie
 • Zorg voor voldoende selenium (ADH: 70 microgram per dag) in je voeding: paranoten zijn een heel goede bron. Let op: 3 – 5 paranoten per dag is voldoende. Eet je er meer? Dan loop je het risico teveel selenium binnen te krijgen. Geniet dus met mate 🙂
 • Eet dagelijks voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium (ADH: 300-350 mg per dag): volkorenproducten, spinazie of ongezouten noten bijvoorbeeld.
 • Voldoende gezonde (omega-3) vetten, zoals die in lijnzaad, ghee, vette vis, noten en kokosmelk. Deze kunnen ontstekingen verminderen en de schildklierfunctie ondersteunen.
 • Eiwitrijke voeding, zoals quinoa, peulvruchten, noten en dierlijke producten.
 • Vis is een goede optie tot maximaal 1-2 keer per week, zodat je geniet van de gezondheidsvoordelen en de opbouw van zware metalen in je lichaam voorkomt.
 • Vermijd het eten van grote hoeveelheden rauwe kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool en spruitjes, omdat ze de schildklierfunctie kunnen remmen wanneer ze in grote hoeveelheden worden gegeten.
 • Beperk de consumptie van suiker en ongezonde koolhydraten (wit brood, witte pasta, etc.), omdat deze de bloedsuikerspiegel kunnen destabiliseren en de schildklierfunctie kunnen beïnvloeden.

Kies vooral voor gezonde recepten met natuurlijke ingrediënten. Let hierbij op dat je maaltijden voldoende jodium, zink, selenium, magnesium en gezonde vetten en eiwitten bevat.

Voorkomen met gezonde levensstijltips

 1. Eet biologisch en zuivel en vlees van grasgevoerd vee – Hierdoor beperk je de inname van pesticiden en andere chemicaliën in je voeding.
 2. Zorg voor een gezonde leefomgeving – Zo voorkom je dat gifstoffen en chemicaliën je schildklier afremmen. Gebruik pannen van goede kwaliteit, drink geen water uit plastic flessen en zoek regelmatig de natuur op.
 3. Voorkom stress – Door (chronische stress) produceert je lichaam cortisol, een stresshormoon dat de thyroid functie kan belemmeren als het langdurig in je bloed voorkomt. Voldoende slapen, ademhalingsoefeningen en meditatie helpen stress te verlagen.

Hoe kun je afvallen met een trage schildklier?

Concluderend kunnen we dus wel zeggen dat afvallen met een trage schildklier erg moeilijk is. Maar het goede nieuws is dat je heel veel zelf kan doen om je schildklier weer aan het werk te krijgen! Ga wel eerst naar de dokter om te bevestigen of het inderdaad je schildklier is dat het afvallen moeilijk maakt.

Je kunt beginnen bij het ontgiften van je lichaam.

Dit doe je door middel van een detox. Op die manier verdwijnen de gifstoffen die opgeslagen zitten in je vetcellen. Dat maakt afvallen veel makkelijker.

De meest laagdrempelige manier is een detox van een aantal dagen, zoals het 7-Daagse Smoothie Detox Plan. Begin direct en geef afvallen weer een boost.

Geef afvallen een boost met behulp van een 7 daagse detox.https://makkelijkafvallen.nl/trage-schildklier/