Ria viel 20 kilo af na 55 jaar lijnen en diëten


Ria (70 jaar) bewijst dat je je kan afvallen op latere leeftijd. Ze volgde een 55 jaar lange strijd om af te vallen en probeerde elk dieet. Nu is de strijd voorgoed gestreden: ze gaat nooit meer zo dik worden!

Ik ben inmiddels 70 jaar, maar al zo’n 55 jaar hebben de begrippen lijnen, diëten en afvallen mijn leven beheerst. Op mijn 15de begon het lijnen: dan at ik weer alleen sla, omdat ik gezonder wilde eten, en vervolgens alleen nog maar brood omdat ik een brooddieet volgde. Ik heb elk dieet bijna wel geprobeerd, maar nooit was het blijvend.

Een keer viel ik keurig af met weightwatchers, ik was zo slank en mooi, maar binnen een jaar zat het er weer aan. Ik wil niet de schuld geven aan weightwatchers, maar meer aan het lijnen en het vervolgens niet meer lijnen. Het volhouden lukte niet en ik voelde me altijd zo lomp, al mijn vriendinnen waren slanker. Elke dag bezig met afvallen en een stemmetje dat zei: ja morgen moet je weer gaan lijnen! Bah, het was zo’n strijd. Ik was jaloers op iedereen die slank was, want ik kwam al aan als ik naar een bord met eten keek, bij wijze van spreken.

Het geheim van slanke mensen is mijn bijbel

In 2011 zei een vriendin die met Het geheim van slanke mensen was begonnen: ‘Ria je moet niet lijnen, je moet gewoon eten’. Ik zag dat het bij haar werkte en ging op aanraden van haar aan de slag.

Destijds bestond de gratis online Facebook workshop waarvoor ik mij aanmeldde. Met twintig andere vrouwen die dezelfde strijd voerden, kwam ik in een groep terecht. Het was zo leuk! Een enorme stimulans om verhalen van andere mensen te horen en opdrachten te maken. Eén van de allereerste opdrachten was het maken van een moodboard. Deze heb ik zeven jaar later nog steeds thuis hangen.

Het was allemaal een grote stimulans, maar het ging langzaam op latere leeftijd. Ik vergeleek mezelf altijd met een stoomlocomotiefje dat wat langzaam op gang komt. Want de kilo’s vlogen er niet af, nee het ging ons per ons. Dat vond ik niet zo erg want eraf is eraf.

De tip om je eten een cijfer te geven was een echte eyeopener voor mij. Eten onder het cijfer 8 nam ik niet of de helft van wat ik normaal at. Hoezo moet die hele reep chocola naar binnen? Ik ben toch zeker de baas over mijn eigen eetgedrag! Dit en meer goeie tips waar ik zoveel aan had in het boek “Het geheim van slanke mensen”. Het is echt mijn bijbel!

voor- en na foto 20 kilo afvallen

Keuzes maken is heel belangrijk!

Een tweede stimulans om af te vallen was toen ik hoorde dat ik reuma kreeg. Dan is het natuurlijk helemaal belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet te zwaar wordt omdat je gewrichten dan extra belast worden. Het was nu of nooit! Omdat ik door de reuma heel veel pijn had kon ik niet voldoende bewegen en moest ik dus extra goed op mijn eten letten. Tot op de dag van vandaag eet ik wel redelijk gewoon, maar schep ik niet meer twee keer op.

De situaties dat ik op een feestje was en met mijn glas wijn vooraan stond bij de hapjes en alles moest proberen, zijn verleden tijd. Ik pak nu een toastje met iets erop wat ik het allerlekkerst vind en loop weg. Keuzes maken is heel belangrijk! Als ik nu even schommel met mijn gewicht, dan kies ik ervoor om dat koekje bij de koffie weg te laten. Ik weeg mij trouwens ook niet elke dag meer. Dat deed ik eerst altijd wel, want ik was benieuwd als ik heel erg m’n best had gedaan.

De strijd is gestreden

Nadat de workshop was afgelopen, heb ik alle vervolgboeken gekocht en contact gehouden met mijn groepsgenoten. Zo hebben we elkaar een keer in levenden lijve ontmoet, iedereen had iets lekkers gemaakt. En we delen nog steeds ons lief & leed in de facebookgroep. Ik heb de laatste tijd sinds ik 20 kilo slanker ben, zoveel jurken gekocht, dat wil je niet weten, maar ze stonden mij allemaal mooi! Ik hoef nu geen verhullende kleren meer aan, maar draag zelfs een skinnybroek.

Ik ben nu, ondanks de latere leeftijd, al 5 jaar op gewicht en ben heel trots op mezelf! Als ik terugkijk naar hoe ik er vroeger uit zag, maakt me dat soms een beetje verdrietig en denk ik aan die eeuwige strijd die ik voerde, maar die strijd is nu voorgoed voorbij, ik ga never nooit meer zo dik worden!

Mijn nichtje zei laatst tegen mij: je bent de meest mooie, leuke en jonge 70-jarige die ik ken! Een mooier compliment kun je niet krijgen!

Interesse in ons 6-maanden coachplan? Klik hier voor meer informatie.

https://miekekosters.nl/afvallen-latere-leeftijd-ria/