Lekkerste kip kerrie recept | Vitamines.com


Veelgestelde vragen

Welke kruiden gebruik je voor kip kerrie?

Om kip kerrie te maken worden meestal verschillende kruiden gebruikt om de typische kruidige smaak te creëren. Kerriepoeder vormt uiteraard de basis van dit lekkere gerecht en bevat een mix van specerijen zoals kurkuma, koriander, komijn, fenegriek, gember en zwarte peper, die samen zorgen voor de kenmerkende gele kleur en kruidige smaak. Knoflook en verse gember voegen samen een hartige en pittige smaak toe. 

Soms worden ook andere specerijen zoals kaneel, kardemom, kruidnagel en rode pepervlokken toegevoegd om de smaak net wat anders te maken. Het is je misschien al opgevallen dat bijna alle kerrie-mixen andere hoeveelheden en/of kruiden bevatten. Elke keuken kent net weer andere combinaties, dus kies vooral welke combinatie jij het lekkerst vindt!

Is kip kerrie Nederlands?

Hoewel kip kerrie een populair gerecht is in Nederland, is het oorspronkelijk geen traditioneel Nederlands gerecht. Kip kerrie vindt zijn oorsprong in de Zuid-Aziatische keuken, met name in landen zoals India, Pakistan en Sri Lanka, waar curry’s razend populair zijn. 

Het gerecht “kip kerrie” is geïntroduceerd in Nederland tijdens de koloniale periode, toen Nederland banden had met voormalige koloniën zoals Indonesië en Suriname. Sindsdien is kip kerrie een geliefd gerecht geworden in Nederland en heeft het zich ontwikkeld tot een populair gerecht dat vaak wordt bereid. Natuurlijk zit er inmiddels wel een Nederlandse twist aan het gerecht, maar daardoor niet minder lekker. 

Hoe kerrie gebruiken?

Kerriepoeder is een specerij dat je kan gebruiken om verschillende gerechten op smaak te brengen. Voeg kerriepoeder bijvoorbeeld toe aan stoofschotels, curry’s, soepen, roerbakgerechten, rijstschotels en zelfs aan marinades voor vlees, vis of tofu. Begin met een kleine hoeveelheid en voeg meer toe naar smaak. Kerrie kan best intens smaken, maar ook dit is afhankelijk van de kerriemix. De een is namelijk sterker dan de ander. 

Voeg kerriepoeder toe aan het begin van het kookproces en bak het eventueel even mee, zo komen de smaken extra goed uit. Experimenteer met kerriepoeder en ontdek jouw favoriete smaakcombinaties!

Wat is het verschil tussen kerrie en curry?

Het verschil tussen kerrie en curry is best verwarrend, omdat de termen soms door elkaar worden gebruikt. Over het algemeen verwijst “kerrie” naar een mix van specerijen die vaak wordt gebruikt in de Zuid-Aziatische keuken, met name in landen zoals India, Pakistan en Sri Lanka. Kerriepoeder kan verschillende specerijen bevatten, de samenstelling varieert enorm per merk, keuken en land.

Aan de andere kant verwijst “curry” naar verschillende gerechten uit de Zuid-Aziatische keuken die vaak worden bereid met een saus op basis van verschillende kruiden (zoals kerrie), groenten, vlees, vis of peulvruchten. Curry’s kunnen verschillende smaken hebben en kunnen mild, pittig, romig, zuur of zoet zijn.

In het kort: kerrie is een specerijenmix, terwijl curry verwijst naar gerechten die zijn bereid met deze specerijenmix (en andere ingrediënten).

Andere populaire recepten

https://vitamines.com/lekkerste-kip-kerrie-recept/