Onregelmatige diensten? 5 tips tegen honger en snaaidrang


Voor mensen met onregelmatige werktijden en avonddienst is het plannen van eten soms wat lastiger. Je hebt andere eetmomenten dan iemand met een 9 tot 5 baan. Het moment van (laat) thuiskomen is vaak een typisch snaaimoment en bij avonddienst schiet gezond koken er soms bij in. Daarbij laat onderzoek zien dat mensen met onregelmatige diensten vaak zwaarder zijn. Je krijgt eerder trek op gekke momenten, omdat je niet gewend bent op vaste tijden te eten.

Deze situatie verandert niet, dus is het belangrijk dat jij verandert. Wat kan je doen om gezond te blijven eten?

Als je een ander ritme hebt

Het basisprincipe geldt voor iedereen, dus ook als je onregelmatig werkt: je valt af als je meer energie (kcal) verbrandt dan je inneemt. Bij onregelmatige of avonddiensten is het nog belangrijker om een eetplanning te maken. Van de komende dag, of zelfs van de hele week. Daarin houd je rekening met de ‘moeilijke momenten’. Je weet zelf het best wat die moeilijke momenten zijn (zoals bij thuiskomst). Verzin voor die momenten een list, bedenk wat je gaat doen: eet je dan altijd wat fruit, ga je direct naar bed, maak je het jezelf makkelijk, verdraag je trek of plan je altijd wat lekkers in? Alles mag, jij plant!

Het punt is dat er geen magische oplossing is, je zult dus zelf moeten experimenteren om te ontdekken wat voor jou werkt. Vind een balans waarmee je niet aankomt in gewicht, of zelfs afvalt.

5x eten tips voor onregelmatige diensten

  • Vraag een slanke collega eens naar hoe hij/zij het aanpakt. Hoe doen anderen het met eten?
  • Maak een weekplanning en kook in één keer meerdere gerechten (vries ze in). Dit is zowel handig voor wisselende diensten als avonddiensten, want dan houd je van tevoren rekening met wat je klaarmaakt. Je grijpt minder snel naar makkelijke, ongezonde gerechten als je thuiskomt en geen zin meer hebt: je hoeft alleen maar wat op te warmen.
  • Zorg dat je genoeg slaapt (7 á 8 uur), ondanks de afwijkende tijden. Een verstoord slaappatroon zorgt voor meer eetdrang en stress.
  • Bij thuiskomst: zorg voor gezonde alternatieven. Kies ’s avonds laat iets licht verteerbaars, zoals een schaaltje yoghurt of een cracker. Onderweg of op het werk zelf: zorg dat je een gezonde snack bij je hebt, zodat je niet geneigd bent ongezonde dingen te kopen.
  • Eet gedurende de dienst niet te weinig. Probeer voldoende en regelmatig te eten. Als je probeert weinig te eten, heb je de kans dat je ’s nachts als je thuiskomt moe bent en trek hebt en alsnog gaat snaaien.

Jouw eigen oplossing 

Het belangrijkst is dat je iets vindt wat voor jou werkt. Onregelmatige diensten betekent niet dat overeten onvermijdelijk is. Ook jij kunt afvallen! De gegeven tips zijn enkele manieren waarop je dit aanpakt. Er is geen goed of fout, jij moet bedenken hoe je het wil doen. Kijk welke oplossing bij jou past.

Heb je zelf nog andere tips? Help anderen in een reactie onder deze post.

E-book: Afvallen zonder dieet

Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.

https://miekekosters.nl/onregelmatige-diensten-afvallen/