“Het gaat rondweg fantastisch met mij, het programma gaat me heel makkelijk af”


Buschauffeur Klaus is hele dagen onderweg en vond het nu wel eens tijd worden om actief bezig te gaan met een gezonde leefstijl. En dat gaat hem goed af. Hij is al 14,3 kilo kwijt en neemt in ons mee in zijn proces tot nu toe.

Mijn reis naar een streefgewicht van 78 kilo

Het is maandag, 26 februari 2024 en ik stap op de weegschaal. Die geeft aan…

Oh, ik begin eerst bij het begin. Rond eind november kwam ik op de werkvloer een collega tegen, die zo van uiterlijk veranderd was dat ik dacht: wow. Hij was al rond de 30 kilo afgevallen. Hij vertelde mij over Cure4Life en hoe het werkte, en ik was verkocht. Zijn verhaal was een inspiratiebron voor mij.

Hij had zich via Arriva bij Cure4Life aangemeld, een organisatie die mensen begeleidt tijdens het afvallen. Nou, dat had ik nodig om ook deze stap te maken. Ik heb de website bezocht en vond het geweldig. Ik dacht, als Arriva de kosten niet overneemt, dan doe ik het toch uit mijn eigen zak. Maar Arriva was heel netjes en heeft mij voor een traject bij Cure4Life aangemeld.

Begin december had ik mijn eerste afspraak voor intakegesprek met Hester, de consulent. Bij haar heb ik meer vertrouwen gekregen dan bij alle eerdere gesprekken met andere diëtisten. Om voor de handliggende redenen (lekker eten, kerstkoekjes enzovoort), wilde ik pas na kerst met afvallen beginnen. De eerste keer wordt er urine, speeksel en bloed afgenomen. Ook was er een heel lange vragenlijst om in te vullen.

Op 4 januari kreeg ik een map met een individueel afvaltraject. Op 6 januari begon mijn reis met 127,1 kg. Dat intakegesprek met alle onderzoeken was Fase 1 en ik begon nu met Fase 2, dat normaal 1 week zal duren. In mijn geval waren het echter 3 weken, om op een normale suikerspiegel te komen en mijn lichaam eraan te laten wennen. En ja, ik was suikerverslaafd. Twee pakjes dextro-energie op een dag waren geen zeldzaamheid. Ik moest er meteen mee stoppen. Elke dag van de week moest ik iets minderen en kreeg ik voorgeschreven wat ik eten mocht.

Voeding tijdens de eerste fasen

Het doel van Fase 2 is dat je bijna geen koolhydraten eet, alleen drie maaltijden per dag. Geen eten meer na 21.00, geen melk of- zuivelproducten (behalve uitzonderingen die in een voedingswijzer staan, zoals 30+ kaas of cottage cheese). Geen varkensvlees meer, en geen kant-en-klaar producten. Ook helemaal geen alcohol meer.

In de eerste fase was het veel kijken hoe ik dit alles goed voor elkaar zou krijgen. Ik rij vaak heel vroeg, en dan wordt een dag heel lang met alleen drie maaltijden. Maar het ging beter dan ik dacht en mijn vrouw is er een geweldige ondersteuning. Wij vinden samen recepten die bij ons passen en kijken naar producten die een minimale hoeveelheid koolhydraten hebben. Zij bakt zelf broodjes en koekjes met psylliumvezels, zodat een klein broodje maar 1 gram koolhydraten bevat. En men leert de verpakkingsinhoud van voeding goed te lezen. 

Na drie weken ben ik nu met fase drie begonnen, die duurt tot mijn streefgewicht. Dat houdt in dat ik precies voorgeschreven krijg welke hoeveelheden van welk product ik per dag per maaltijd eten mag. Bijvoorbeeld ‘s ochtends alleen 200 gram yoghurt met een stuk fruit of twee volkoren crackers van Wasa met 60 gram kaas en 100 gram groenten erop. ’s Avonds 120 gram kip met 125 gram groenten en 2 porties koolhydraten (rond 15 gram samen) erbij. 

Hoe gaat het nu met mij?

Nou, rondweg fantastisch – ik zie dit traject niet als straf. Het gaat mij heel makkelijk af en ik mis de suiker of tussendoortjes thuis of in de bus niet meer. Het is voor mij nu heel gewoon om voor ontbijt mijn yoghurt te wegen, te kijken of ik niet te veel vlees eet en 3 liter water per dag te drinken. Het enige wat ik mij niet nemen laat is een koffie op de avond met havermelk een en gebakken koekje van mijn vrouw met 1 gram koolhydraten en vervangende suikerproductie uit de voedingswijzer.

Over drie uur ga ik op wintersport naar Oostenrijk. Het land van lekker eten en gebak, schnaps en Glühwijn. Volgende keer laat ik weten hoe dit afloopt. Maar eerst nog op de weegschaal.

Ik begon op 6 januari met 127,1 kg en de weegschaal laat nu zien…112,8 kg!!! 14,3 kg in ongeveer 7 weken. Ja ik ben er blij mee en ik ga zo door. En ja, een extra gaatje in mijn broekriemen moest ook erbij.

https://www.cure4life.eu/ervaringsverhaal-klaus/