Is brinta gezond? Het antwoord zal je verbazen!


Hele generaties zijn opgegroeid met Brinta: een stevige pap, die (volgens je moeder) een goede start van de dag gaf. Het wordt gemaakt van gemalen volkoren granen en was jarenlang een populair ontbijt. Maar Brinta is een beetje in het vergeethoekje terechtgekomen. En dat terwijl havermout, dat toch enigszins vergelijkbaar is, juist herontdekt is en op dit moment erg populair.

Havermout staat bekend als superfood, boordevol gezonde stoffen. Hoe gezond is Brinta eigenlijk? Wat is de voedingswaarde, doet deze pap onder voor havermout? In deze blog kijken we naar de gezondheidsvoordelen van Brinta, of je het kunt eten wanneer je wilt afvallen en vergelijken we het met havermout.

Is Brinta gezond?

Granen worden in Nederland veel gegeten. De bruine boterham is nog steeds geliefd als lunch en ontbijt, maar ook pap is populair. In de laatste veertig jaar van de vorige eeuw werd Brinta veel gegeten. Het wordt gemaakt van gebroken tarwemeel. Nadat de tarwekorrels zijn gebroken, wordt er een brij van gemaakt door er water aan toe te voegen. Dit wordt gekookt, samengeperst en vervolgens gedroogd. Daarna wordt het vermalen en het enige dat eraan wordt toegevoegd is wat zout. Het eindproduct is Brinta. Dat klinkt dus als een puur en gezond ontbijt. Is het dat ook?

Omdat de volkoren graankorrel wordt gebruikt, bevat deze pap alle voedingsstoffen die in graan zitten. Het is rijk eiwitten, vezels en koolhydraten. Ook wordt er aan het product zelf niets toegevoegd. Dat maakt Brinta tot een gezonde keuze voor je ontbijt of lunch.

Als je Brinta wilt eten zijn er twee punten om op te letten: Als je je pap maakt, voeg je er meestal nog iets aan toe. De meeste mensen vinden Brinta lekker met wat suiker of honing. Zonder zoetstof is de pap behoorlijk flauw. Maar voeg je veel suiker toe, dan wordt je ontbijt natuurlijk al snel minder gezond. Let dus op de hoeveelheid suiker die je toevoegt. Een natuurlijke zoetstof is dan een betere keus.

Verder kunnen mensen met coeliakie of glutenintolerantie geen Brinta eten, omdat het gluten bevat. Zij kunnen beter kiezen voor havermout, dat wel glutenvrij is.

De voedingswaarde van Brinta

In de tabel hieronder kun je zien wat de voedingswaarde van Brinta is, per 100 gram.

Voedingswaarde Brinta per 100 gram

  Hoeveelheid ADH
Energie 350 cal 17%
Vet 1,9 gram 3%
Koolhydraten
(waarvan suikers)
64 gram
4,6 gram
25%
Eiwitten 11 gram 18%
Vezels 10 gram 30%
Vitamine B1 0,35 mg 32%
Vitamine B3 5,6 mg 35%
Vitamine B11 60 mcg 20%
Vitamine E 1,4 mg 14%
Kalium 400 mcg 11,5%
Fosfor 330 mg 40%
IJzer 3,5 mg 40%
Magnesium 85 mg 28%
Koper 0,45 mg 50%
Zink 2,4 mg 16%

De gezondheidsvoordelen van Brinta

Denk jij erover om Brinta te gaan eten? Niet alleen is deze pap lekker, snel klaar en makkelijk te combineren met allerlei soorten fruit en noten, maar hij is ook gezond. Hieronder zie je de 4 gezondheidsvoordelen van Brinta.

1. Rijk aan vezels

Veel mensen weten dat vezels goed zijn voor de gezondheid, maar over het algemeen eten we er te weinig van. Wist je dat je minstens 30 tot 40 gram vezels per dag zou moeten eten? De gemiddelde Nederlander krijgt slechts 20 gram per dag binnen. Met Brinta heb je een zeer vezelrijk ontbijt. Waarom zijn vezels zo belangrijk? Ten eerste helpen ze de gezondheid van je darmen te ondersteunen. Vezels zijn voeding voor de goede bacteriën in je darmen.

Ten tweede vullen vezels goed. Eet jij een ontbijt van Brinta, dan zit je goed vol tot aan je middageten. Dit voorkomt dat je halverwege de ochtend honger krijgt en naar een ongezonde snack grijpt. Een ander voordeel van vezels is dat ze helpen je cholesterol en je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Uit onderzoek blijkt zelfs dat voedingsvezels het risico op darmkanker kunnen verlagen.

2. Brinta bevat veel eiwitten

Brinta is een goede bron van eiwitten. Het bevat 11 gram eiwitten per 100 gram. Officieel mag het niet eiwitrijk genoemd worden (dan moet het product minstens 20 gram eiwitten bevatten). Maar zoals je in bovenstaande tabel kan zien, krijg je met een bordje Brinta een aanzienlijke hoeveelheid eiwitten binnen. Met (plantaardige) melk en noten of zaden, voeg je daar nog extra eiwitten aan toe.

3. De Glycemische Index

Koolhydraten zijn een van de brandstoffen die je lichaam kan gebruiken als bron van energie. Het is echter wel zo dat snelle koolhydraten je bloedsuikerspiegel uit balans kunnen brengen. Als je koolhydraten eet, worden deze omgezet in suiker, wat vervolgens in je bloed terecht komt. Dat kan een piek in je bloedsuikerspiegel als gevolg hebben. Dit soort schommelingen kan vermoeidheid veroorzaken en leidt vaak tot trek in zoetigheid, waardoor je een eetbui kan krijgen.

Om aan te geven in hoeverre de koolhydraten in een product dit veroorzaken, is er de GI, de Glycemische Index. Hoe hoger het getal, hoe hoger de suikerpiek die het voedingsmiddel veroorzaakt. Brinta bevat veel koolhydraten, maar de GI is 40 en dat is niet zo hoog. Brinta is dus een gezond ontbijt, dat je elke dag kunt eten.

4. Volkoren product

Brinta is een volkoren product: het wordt gemaakt van de hele graankorrel. Dat betekent dus dat het zowel de kern, de kiem en de zemel (het buitenste laagje van het zaadje), bevat. In de kern zitten de koolhydraten en de kiem is rijk aan gezonde vetten, mineralen en vitamines. Ook de zemel bevat vele waardevolle voedingsstoffen, waaronder de vezels. Zo bevat Brinta dus o.a. vitamine B1 en B11 (foliumzuur), ijzer, magnesium, fosfor en zink. Wat voedingsstoffen en vezels betreft, is een volkoren product zoals Brinta een goed idee als ontbijt of lunch.

Is Brinta goed om af te vallen?

Wanneer je wilt afvallen, is het verstandig om te kiezen voor voeding die goed vult, rijk is aan essentiële voedingsstoffen en niet zoveel calorieën bevat. Brinta is dan ook een goede keuze. De vezels die het bevat helpen je langdurig een vol gevoel te geven en ook de eiwitten dragen daar aan bij. Brinta bevat verder veel mineralen en vitamines, die belangrijk zijn om ook tijdens het afvallen gezond te blijven. Probeer wel te matigen met het toevoegen van suiker. Maak de pap met bijvoorbeeld amandelmelk aan en voeg wat fruit toe om de smaak zoeter te maken. Op deze manier is Brinta een gezond ontbijt dat prima past binnen een dieet.

Wat is gezonder: Brinta of havermout?

Brinta en havermout worden beiden gemaakt van granen, maar wat is nu de gezondere keuze? Dat antwoord is niet zo gemakkelijk te geven. De beide granen verschillen wat voedingswaarde betreft niet zo veel van elkaar. Hieronder zie een overzicht.

Tarwe en havermout

Brinta wordt gemaakt van tarwe en havermout, dat mag duidelijk zijn, van havermout. Om Brinta te maken wordt de tarwekorrel heel fijn vermalen. Hierdoor wordt de pap als je deze maakt, een massa zonder veel textuur. Havermout van de hele korrel is erg stevig, daar moet je op kauwen. Kies je voor een gemalen havermout, dan is de textuur nog altijd steviger dan die van Brinta.

Gluten

Een belangrijk verschil tussen havermout en Brinta zijn de gluten. Havermout is glutenvrij en kan dus door mensen met coeliakie worden gegeten (pas wel op voor kruisbesmetting. Havermout wordt vaak samen verwerkt met tarwe in een fabriek. Kies alleen havermout waarop het logo glutenvrij staat). Brinta bevat wel gluten. Als je geen gluten kunt verdragen, kun je beter geen Brinta eten.

Verschil in voedingswaarde

Wat is nu het verschil in voedingswaarde van Brinta en havermout? In onderstaande tabel zie je de voedingswaarde, per 100 gram onbereid product.

  Brinta Havermout
Energie 350 cal 380 cal
Vet
Waarvan verzadigd vet
1,9 gram
0,3 gram
7,3 gram
1 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
65 gram
4,6 gram
62 gram
4,5 gram
Vezels 10 gram 7,3 gram
Eiwit 11 gram 13 gram
Glycemische Index 40 54

Wat je uit deze gegevens kunt opmaken, is dat de verschillen in voedingswaarde tussen Brinta en Havermout niet heel groot zijn.

  • Havermout en Brinta leveren beiden ongeveer evenveel calorieën
  • Ze zijn allebei rijk aan koolhydraten
  • De GI van Brinta is lager dan die van havermout
  • Brinta bevat meer vezels
  • Havermout bevat iets meer eiwitten en vetten

In principe zijn havermout en Brinta dus allebei gezonde keuzes. Toch is havermout de laatste jaren sterk in populariteit gestegen, doordat ontdekt is dat het bepaalde voordelen voor de gezondheid heeft. Zo kan het helpen om de cholesterolwaarden te verbeteren en houdt het de bloedsuikerspiegel in balans. Een verschil met Brinta is dat havermout de postprandiale glycemie kan verlagen. Het gaat hierbij om het bloedsuikergehalte, dat binnen een uur na het eten gemeten wordt. Dat deze laag blijft is iets dat gunstig is als je diabetes hebt. Brinta (tarwe in het algemeen) heeft dit positieve effect niet.

Brinta en havermout: beiden gezond

Het merendeel van de gezondheidsvoordelen die aan havermout worden toegeschreven, geldt eveneens voor Brinta, zoals de positieve invloed op cholesterol en de bloedsuikerspiegel. Ze zijn beiden vezelrijk en vullen goed. De beide ontbijtgranen ontlopen elkaar dus niet veel. Een voordeel van Brinta is weer dat de GI een stuk lager is dan die van havermout. Dat is positief voor mensen die met diabetes. Een GI onder de 55 wordt als laag gezien.

Aan welk ontbijtgraan je de voorkeur geeft is een kwestie van smaak. Want wat voedingswaarde betreft zijn ze redelijk gelijkwaardig. Het beste kun je lekker afwisselen tussen Brinta en havermout, zodat je kunt profiteren van de voordelen van beide granen.

Source link