Is Avocado gezond? TOP 9 redenen om deze vrucht te eten!


Veel mensen zijn al bekend met het gebruik en eten van avocado. Ze zijn een verrijking van ons dieet en kunnen op vele manieren worden toegepast. Hierbij kun je denken aan het eten van avocado’s als tussendoortje, het maken van heerlijke salades of het persen van een lekkere smoothie. Maar is de avocado gezond? En kun je hem vaak eten?

Hieronder lees je het antwoord.

Is avocado gezond?

Het eten van avocado’s is zeker onderdeel van een gezond dieet vanwege hun voedingswaarde. Ze bevatten gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten, vezels, vitamines (zoals vitamine K, E, C, en B-vitamines), mineralen (waaronder kalium en magnesium), en antioxidanten. Het eten van avocado’s kan bijdragen aan het verlagen van het cholesterolgehalte, het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het bieden van voordelen voor de huid en het hart.

Alle gezondheidsvoordelen op een rij

Deze gewilde vrucht heeft, wanneer hij rijp is, een nootachtige en vooral romige en zachte smaak die zeer geliefd is.

De avocado heeft een andere samenstelling dan de meeste fruitsoorten. ​De avocado bevat ​veel gezonde, onverzadigde, vetzuren en weinig suiker. Ze zijn gezond voor je om verschillende redenen, we zetten ze even voor je op een rijtje:

1. Avocado bevat veel vezels

Avocado’s zijn rijk aan voedingsvezels, wat belangrijk is voor een goede spijsvertering. Vezels helpen constipatie voorkomen door de stoelgang soepel te houden. Ze dragen ook bij aan een langdurig verzadigd gevoel, wat kan helpen overeten te voorkomen. Bovendien kunnen de vezels de bloedsuikerspiegel stabiliseren, wat gunstig is voor mensen met diabetes.

2. Draagt bij aan een gezond cholesterolgehalte

Doordat er veel ​gezonde vetten in zitten, zorgt het ook voor een goede balans in je cholesterolgehalte. HDL (goede) cholesterol wordt verhoogt door het eten van onverzadigde vetzuren, LDL (slechte) juist door verzadigde vetzuren. Maar dat is nog niet alles. Juist door het eten van onverzadigde vetten zorgt het HDL cholesterol ook sneller voor een verlaging van je LDL cholesterol.

Wanneer je deze vrucht op reguliere basis eet of drinkt in de vorm van een smoothie of sap, dan levert deze dus rechtstreeks een bijdrage aan een gezond cholesterolgehalte.

3. Helpt om de ontstekingswaardes te verlagen

De combinatie van antioxidanten en enkelvoudig onverzadigde vetten in avocado’s kan helpen ontstekingen in het lichaam te verminderen. Chronische ontsteking wordt geassocieerd met een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Dit maakt de avocado heel gezond voor je.

3. Verlaagt de kans op kanker

Nu is het natuurlijk altijd een beetje oppassen met dit soort claims, toch is het wel waar. Gezonde en met name specifieke voeding (waaronder de avocado) draagt bij aan een verlaagde kans op bepaalde ziektes, waaronder kanker. Nogmaals goed om te beseffen dat voeding een enorm effect heeft op je gezondheid. Reden te meer om deze lekkere vrucht dan ook in je voeding te verwerken.

Iedere week 1 kilo vet verliezen?

Verlies iedere week een kilo vet met lekker eten! Geen shakes, koolhydraatarme kolder of andere dure onzin!

Begin direct met afvallen!

4. Bomvol gezonde vetten

Avocado’s bevatten voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetten, zoals oliezuur. Dit maakt de avocado heel gezond. Deze gezonde vetten hebben namelijk aangetoond dat ze gunstig zijn voor de gezondheid van het hart. Ze kunnen helpen het slechte LDL-cholesterol te verlagen en tegelijkertijd het goede HDL-cholesterol te verhogen. Uit onderzoek blijkt ook dat het eten van avocado resulteert in een lagere kans op hartziekten en beroertes.

Je vind dit soort vetten niet veel terug in andere fruitsoorten, maar wel weer in vette vis of noten. Dit maakt deze fruitsoort dan ook tamelijk uniek​.

5. Bescherming van je lever

Je kan door het eten of drinken van bepaalde dingen gifstoffen in je lichaam krijgen. Niet alleen via je voeding, maar ook bij bepaalde beroepen wordt je meer blootgesteld aan gifstoffen die je lichaam binnen kunnen dringen. Hierdoor zal je lever harder moeten werken voor de afvoering van deze gifstoffen en het verwijderen ervan uit je lichaam.

Het is dan ook fijn om te weten dat bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt bij de verbouwing van groente- en fruitsoorten, praktisch geen effect hebben op de avocado. Door de dikke  schil zullen deze giftige stoffen niet binnen in de vrucht terechtkomen. Het maakt dan ook bijna geen verschil, wanneer je zou kiezen voor een biologische variant. De keuze zal altijd een gezonde zijn en vrij van gifstoffen.

6. Avocado helpt je huid mooi te houden

De vitamines en antioxidanten in avocado’s spelen een rol bij het bevorderen van celregeneratie, hydratatie en bescherming van de huid tegen schade door vrije radicalen. Dit kan helpen bij het behouden van een gezonde en stralende huid.

7. Ze maken je blijer

​Avocado bevat foliumzuur, welke een rol speelt bij het produceren van gelukshormonen in je lichaam. Hierdoor zal je jezelf beter gaan voelen, wat zich op verschillende positieve manieren ​reflecteert in je leven. En voel je je goed, dan gaat alles beter!

Het foliumzuur helpt bij de productie van de hormonen Dopamine, Serotonine en Norepinefrine. Deze ondersteunen op hun beurt weer bij de eetlust, een gezonde energiebalans, het hebben van een goede nachtrust en de manier waarop je pijnprikkels ervaart.

8. Avocado bevat veel vitamines

De avocado is gezond omdat het tal van belangrijke vitamines bevat. Vitamine K speelt een cruciale rol in de bloedstolling en botgezondheid. Vitamine E is een krachtige antioxidant die cellen beschermt tegen oxidatieve stress en ontstekingen. Vitamine C is essentieel voor een gezond immuunsysteem en helpt bij de collageenproductie voor een gezonde huid.

9. Ze geven je snel een verzadigd gevoel

Doordat avocado veel vet bevat ben je snel verzadigd en zal je trek in zoetigheid minder groot zijn. Je kan de vrucht ook nog eens heel makkelijk verwerken in je gezonde ontbijt, lunch, avondeten of gewoon als tussendoortje.

Is rauwe avocado gezond?

Ja, rauwe avocado is over het algemeen gezond dan en biedt tal van voedingsvoordelen. Rauwe avocado behoudt alle voedingsstoffen die van nature in de vrucht aanwezig zijn. Terwijl er bij verhitting belangrijke voedingsstoffen verloren kunnen gaan.

Is het goed om elke dag avocado te eten?

Hoewel avocado’s gezond zijn, hebben ze ook een behoorlijk aantal calorieën. Als je er te veel van eet, zou het kunnen bijdragen aan een te hoge calorie-inname. Ook kunnen sommige mensen overgevoelig zijn voor avocado’s of er allergisch voor zijn.

Het is meestal goed om te streven naar een gevarieerd dieet met een breed scala aan voedingsmiddelen om ervoor te zorgen dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je van avocado’s houdt, kun je er gerust regelmatig van genieten, maar zorg ervoor dat je ook andere voedingsmiddelen eet die je nodig hebt voor een evenwichtige voeding.

Wanneer je snel aankomt of al overgewicht hebt dan is het raadzaam om voorzichtig te zijn met avocado’s omdat het echte caloriebommen zijn. In dat geval kun je beter minder calorieën eten en kun je beter avocado’s met mate eten.

https://yellowfit.nl/is-avocado-gezond/