Schimmelnagel? Oma tip tegen kalknagels


Schimmelnagels zijn niet alleen een esthetisch probleem, maar kunnen ook lichamelijk ongemak veroorzaken. Deze aandoening, vaak herkenbaar aan verkleurde, brokkelige of verdikte nagels, kan pijnlijk zijn en het dragen van schoenen bemoeilijken.

Daarnaast kunnen schimmelnagels besmettelijk zijn, waardoor er voorzichtigheid is geboden in gedeelde ruimtes zoals sportscholen en zwembaden. Daarom delen we op deze pagina de beste schimmelnagel tips van oma.

Wat is een schimmelnagel?

Behalve dat je je teennagels af en toe knipt of lakt, besteed je er misschien niet veel aandacht aan tenzij er een probleem ontstaat. Volgens oma zijn gezonde teennagelsnroze, glanzend en glad, maar een schimmelnagel kan ervoor zorgen dat ze verkleuren, dik, broos en zelfs pijnlijk worden.

hoe ziet een schimmelnagel eruit oma

Schimmelnagel oma tip

De allerbeste schimmelnagel tip van oma is simpelweg het kopen van ProtectAir bij de drogist. Dit nagelserum met kwastje is een toonaangevend product voor de behandeling van schimmelnagels. Sterker, ProtectAir is zelfs de meest gekochte behandeling door Belgische en Nederlandse oma’s.

Werkt het? Een overweldigende 86% van de gebruikers merkt zichtbaar resultaat binnen een week, en het volledige nagelherstel vindt plaats binnen vier weken.

Voor een optimale behandeling moet je volgens oma de geïnfecteerde nagel wekelijks te vijlen met de bijgeleverde nagelvijl, die je maar één keer gebruikt mag (om herinfectie te voorkomen). Vervolgens moet het serum tweemaal daags gedurende vier weken op de gehele nagel en het nagelbed aangebracht worden.

protectair schimmelnagel oma tip

Koop ProtectAir tegen schimmelnagels >

Schimmelnagel behandelen? Oma deelt nog 12 tips!

Bereid je nagels eerst voor op je schimmelnagel behandeling door ze één keer per week te knippen en te vijlen. Volgens oma verlicht het knippen van teennagels de druk op de nagels en helpt schimmelwerende oplossingen de nagel binnen te dringen.

Oma gebruikt hiervoor een traditionele teennagelknipper om de nagels kort en dun te houden. Zorg ervoor dat je het gereedschap na elk gebruik desinfecteert. Het bijhouden van getrimde, schone en droge nagels is volgens oma essentieel om schimmel nagel te behandelen en in de toekomst te voorkomen.

1. Zorg voor 100% schone sokken en schoenen

Regelmatig schoenen verwisselen kan ook de groei van ongewenste schimmelnagels tegen te gaan. Sportschoenen kun je gewoon wassen om de groei van gisten en schimmels die op de stof kunnen groeien tegen te gaan.

Belangrijke tip van oma! Het toevoegen van een half kopje zuiveringszout of een kopje azijn aan de wasmachine kan helpen om bacteriën te elimineren en schimmels in schoenen en sokken te doden. Zorg ervoor dat je schoenen volledig droog zijn voordat je ze weer draagt.

Laarzen en ander schoeisel dat niet in de wasmachine kan, veegt oma af met een oplossing van azijn en water of bespuiten met een vrij verkrijgbare antischimmelspray.

Oma: “Droge schoenen tegen verspreiding schimmelnagels.”

Je voeten laten ademen door schoenen en sokken uit te trekken wanneer dat mogelijk is, kan schimmelgroei voorkomen. Bescherm je voeten door ademend schoeisel en schone, droge sokken te dragen.  Antimicrobiële sokken en schoenen van bamboe, koper of speciale stoffen zijn ook verkrijgbaar. Ze kunnen helpen voorkomen dat ongewenste bacteriën en gisten in je schoeisel groeien.

Een proactieve aanpak om je voeten schoon en droog te houden kan volgens oma de verspreiding van schimmelnagels voorkomen. Je kunt je voeten wassen of weken met warm zeepwater of een voetenbad met alledaagse huishoudelijke artikelen. Je voeten weken in een volledig natuurlijk, homeopathisch brouwsel kan helpen om teennagelschimmel te verminderen of te laten verdwijnen.

2. Schimmelnagels behandelen met waterstofperoxide

Waterstofperoxide is iets wat oma’s gebruiken om de schimmel te doden die op teennagels groeien. Je kunt waterstofperoxide gebruiken voor teennagelschimmel door het met een schone doek of wattenstaafje over je geïnfecteerde tenen of teennagels te vegen.

Je kunt ook een waterstofperoxide voetbad gebruiken. Meng 1/8 kopje waterstofperoxide (of enkele dopjes) met vier kopjes koel water en laat de voeten 10 tot 20 minuten weken. Spoel de voeten af met warm water en dep ze droog.

3. Kalknagels behandelen met oma’s zwarte thee

Voeten weken in gewone thee is volgens oma een goede tip bij de behandeling van schimmelnagels. Zwarte thee bevat looizuur dat de voeten uitdroogt, bacteriën doodt en helpt de poriën van de voet te sluiten om zweten te verminderen.

Hoe het werkt? Kook twee kwart liter water en voeg dan vijf tot zes theezakjes toe. Laat de oplossing afkoelen en oma raad aan de voeten 30 minuten weken. Gebruik dit voetbad dagelijks indien gewenst.

zwarte thee tegen schimmelnagels

4. Schimmelnagel laten weken in azijn

Een andere oma tip om schimmelnagels te behandelen omvat het gebruik van appelciderazijn voetweken. Azijn is een schimmelwerend ingrediënt dat kan worden gemengd met water om een voetbad te maken. De azijnzuurcomponent helpt om verkleurde teennagels witter te maken en de verspreiding van de infectie naar andere tenen te stoppen.

Probeer één deel azijn op twee delen warm water en laat je voeten dagelijks 20 minuten weken. Als de geur te overweldigend is, kun je een paar druppels essentiële olie toevoegen om de ervaring aangenamer te maken. Witte azijn kan als alternatief worden gebruikt, want beide zijn even effectief.

5. Behandeling met epsom zout

Voeten weken in een bad met epsom zout (ook wel bitterzout of magnesiumsulfaat) kan volgens oma heilzaam zijn om je voetschimmel te verlichten. Je kunt een kopje epsom zout mengen met twee liter warm tot heet water en je voeten 10 tot 20 minuten laten weken.

Je kunt ook een uitgebreider epsom zout brouwsel proberen dat bestaat uit:

 • 4 kopjes warm tot heet water
 • 1/2 kopje epsom zout
 • 1/2 kopje baking soda
 • 1/4 kop waterstofperoxide
 • 1/4 kopje azijn

Meng alle deze ingrediënten en laat de voeten 15 tot 20 minuten weken. Een paar druppels essentiële olie zijn een geweldige toevoeging aan voetbaden. Essentiële oliën met helende eigenschappen om voetschimmel te behandelen staan hieronder.

Spoel na het voetenbad je voeten af met schoon water en dep ze droog met een schone handdoek. Om te voorkomen dat je schone voeten besmet, trek je na je voetbad schone sokken en ademende schoenen aan.

epsom zout schimmelnagel

6. Etherische oliën

Essentiële oliën zijn oma’s populaire oplossing voor een verscheidenheid aan veelvoorkomende kwalen. Niet toevallig: veel essentiële oliën hebben natuurlijke schimmelwerende en anti-bacteriële eigenschappen.

Enkele essentiële oliën die kunnen helpen bij het verminderen van schimmelnagels zijn:

 • Tea tree olie
 • Kruidnagel olie
 • Salie olie
 • Lavendel olie
 • Eucalyptus olie
 • Kaneelolie
 • Citroen olie
 • Citroengras olie
 • Limoenolie
 • Wilde oregano olie
 • Manuka boom olie

Verdun essentiële oliën met een draagolie, zoals kokosolie of olijfolie, voordat je ze op de huid aanbrengt. Meng de gewenste olie of combinatie van oliën met een draagolie naar keuze en breng een paar druppels aan op de aangetaste nagel.

Zoals eerder in oma’s tip vermeld, kun je ook twee tot drie druppels etherische oliën toevoegen aan voetbaden.

7. Ozonhoudende oliën

Ozonhoudende oliën, zoals olijfolie en zonnebloemolie, bevatten ozongas. Volgens oma is het idee is dat ozon zuurstof levert aan de aangetaste gebieden, waardoor bacteriën worden gedood en huidcellen worden gestimuleerd voor een snellere genezing.

Deze wetenschap triggerde zelfs onderzoekers om hiernaar onderzoek te doen. Uit één onderzoek bleek dat geozoniseerde olie inderdaad een effectief huismiddel is tegen teennagelschimmel veroorzaakt door bepaalde stammen.

Onderzoekers testten geozoniseerde zonnebloemolie op 101 gistmonsters. De olie bleek een effectieve behandeling tegen verschillende schimmelstammen. Om deze methode uit te proberen, maak je eerst je voet schoon en droog. Masseer voorzichtig een kleine hoeveelheid geozoniseerde olie in de huid en werk het in de aangetaste nagels en rond de hele teen.

schimmelnagel olie van oma

8. Extract van olijfblad

Olijfbladextract bevat oleuropeïne, wat een natuurlijk schimmelwerend en antimicrobieel middel is. Oma’s zalf gemaakt van olijfbladeren kan op de kalknagel worden aangebracht om de infectie te verminderen. Of je kunt orale capsules met het extract innemen om te proberen het immuunsysteem te stimuleren en schimmelnagels systemisch te behandelen.

9. Snakerwortelextract

Een schimmelnagel tip van oma die niet alle oma’s kennen: het snakerwortelextract, gemaakt van planten uit de zonnebloemenfamilie, is een volledig natuurlijk homeopathisch antischimmelmiddel dat soms ook door oma’s wordt gebruikt om teennagelschimmel te behandelen.

Snakerwortelextract wordt vaak gebruikt door Indiase oma’s en Ayurvedische praktijken en kan direct op de aangetaste teennagel worden aangebracht. Breng het extract gedurende enkele maanden twee tot drie keer per week aan. Vraag je arts of snakeroot extract geschikt is voor jouw type schimmel.

Knoflook als huismiddeltje tegen teennagelschimmel

10. Knoflook

Knoflook is een krachtige antimicrobiële plant. Voor een lokale behandeling hak je teentjes knoflook fijn en laat je ze een week lang dagelijks 30 minuten op de aangetaste nagels zitten. Gebruik rauwe knoflook spaarzaam, omdat het kan leiden tot chemische brandwonden.

Vraag daarom naar kruidensupplementen die knoflook bevatten. Deze supplementen kunnen oraal worden ingenomen om niet alleen huidinfecties te behandelen, maar kunnen ook helpen bij hoge bloeddruk en het risico op tekenbeten verlagen.

Knoflooksupplementen mogen niet worden ingenomen door mensen met maagzweren, spijsverteringsproblemen of bloedingsstoornissen. Het kan ook de werking van anticonceptiepillen verminderen. Check daarom even met je huisarts of je orale knoflooksupplementen kunt innemen.

knoflook tip omaweetraad

11. Maïsmeel

Maïsmeel heeft een aantal schimmelwerende eigenschappen. Je kunt maïsmeel proberen aan te brengen als pasta of als weekmiddel. Zo gaat oma te werk: voor een pasta los je maïsmeel op in warm water in een ondiepe pan. Laat de pasta afkoelen voordat je het op je voeten aanbrengt. Vervolgens laat oma het een uur zitten.

Als inweekmiddel voeg je een centimeter maïsmeel toe aan een ondiepe bak. Giet een centimeter warm water op de maïsmeel en laat de maïsmeel en het water een uur lang op een natuurlijke manier mengen. Voeg dan na een uur genoeg warm water toe om je hele voet te bedekken en laat het een uur weken.

12. Dieet

Je huidige dieet kan schimmel, veroorzaakt door Candida overgroei, voeden. Volgens oma dit zijn enkele veranderingen die je in je dieet kunt aanbrengen om de gist uit te hongeren en je schimmel nagel te verbeteren:

 • Vermijd suiker
 • Drink geen alcohol
 • Beperk geraffineerde koolhydraten (wit brood, koekjes en ontbijtgranen)
 • Kook met kokosolie
 • Gebruik gember en knoflook
 • Vul aan met een probioticum

Andere middelen in de winkel tegen schimmelnagels

Hoewel de tips van oma kunnen helpen tegen schimmelnagels, kun je ook allerlei middeltjes in de winkel kopen.  Er zijn vrij verkrijgbare antischimmelcrèmes, lotions, sprays en zelfs nagellak met medicinale werking verkrijgbaar. Huismiddeltjes kunnen de werking van deze producten vaak verbeteren.

Vicks VapoRub

Een van de populairdere cadeautips tegen schimmelnagel symptomen is Vicks VapoRub. Mentholzalf bevat de natuurlijke ingrediënten menthol, eucalyptusolie en kamfer. Gebruik Vicks alleen of in combinatie met andere behandelingen en medicijnen. Maak je voeten schoon en breng dagelijks een kleine hoeveelheid Vicks VapoRub aan.

Listerine

Het weken van een geïnfecteerde nagel in het OTC-product Listerine kan ook helpen bij het verminderen of doden van teennagelschimmel, vanwege de antischimmel- en antimicrobiële activiteit. Listerine wordt vaak gebruikt als mondwater en twee keer per dag 20 minuten op de aangetaste teen of teennagel aanbrengen kan de tekenen van onychomycose effectief verminderen. Je kunt ook een voetenbad met Listerine maken, door gelijke delen warm water en Listerine te gebruiken en een kopje Epsomzout toe te voegen.

Medicijnen tegen atleetvoet

Sprays, poeders en crèmes voor atleetvoeten helpen schimmelgroei te stoppen voordat het zich ontwikkelt op de teennagel of het omringende vlees. Merkproducten die je zonder recept kunt kopen zijn onder andere Tinactin (tolnaftaat), Micatin (miconazol), Lamisil (terbinafine) en Lotrimin AF (clotrimazol).

Vitamine E

Zowel lokale als orale vitamine E supplementen worden in verband gebracht met het verbeteren van het uiterlijk van gele nagels en het versnellen van de nagelgroei. Vitamine E is een antioxidant die het verouderingsproces in onze cellen kan beschermen en verbeteren.

Deze behandeling kan verkleurde teennagels versterken, hydrateren en herstellen. Plaatselijk kan het twee keer per dag worden aangebracht op de nagels en de huid eromheen.

Hoewel het het uiterlijk van de nagels kan verbeteren, kan het een schimmelinfectie niet doden, omdat vitamine E geen schimmelwerende eigenschappen heeft.

schone nagels na oma behandeling

Veelgestelde vragen aan OmaWeetRaad

Is baking soda ook goed voor kalknagels?

Ja, baking soda is een goed middeltje tegen schimmel nagel. Je kunt een pasta maken van baking soda met een minimale hoeveelheid water en dit direct op de kalknagel aanbrengen. Oma laat de pasta 10 tot 20 minuten op de aangetaste plek zitten, en spoelt het dan af met warm water. Belangrijk: droog de voet goed af.

Verder kan baking soda ook in schoenen worden gestrooid als voetpoeder. Strooi er wat zuiveringszout op en schud de schoenen voorzichtig om het poeder te verdelen. Laat de schoenen minstens 24 uur zitten en schud dan de rest van de baking soda eruit.

Je kunt baking soda ook gewoon op de voet strooien. Eenmaal aangebracht op een droge voet, trek je schone sokken aan. Natriumbicarbonaat, het actieve ingrediënt in baking soda, kan vocht afvoeren terwijl de helende eigenschappen werken om teennagelschimmel te verminderen.

Baking soda werkt goed tegen schimmelnagels.

Helpt azijn tegen schimmelnagels?

Ja, azijn wordt niet voor niets vaak genoemd als een huisremedie tegen schimmelnagels vanwege zijn zure eigenschappen, die een omgeving kunnen creëren waarin schimmels moeilijker kunnen groeien.

Veel mensen weken hun aangetaste nagels in een mengsel van gelijke delen water en azijn of brengen het direct op de nagel aan. Hoewel sommigen positieve resultaten melden, is er beperkt wetenschappelijk bewijs dat azijn effectief is bij de behandeling van schimmelnagels.

Hoe ontstaat een schimmelnagel?

Schimmelnagelinfecties worden meestal veroorzaakt door schimmels die dermatofyten worden genoemd en die de huid onder de nagel infecteren; gist is een andere veel voorkomende boosdoener.

Vooral je teennagels zijn volgens oma gevoelig voor infecties als je blote voeten in contact komen met vochtige oppervlakken zoals douches, zwembaden en kleedkamers. Als je voetschimmel hebt, kan de infectie zich verspreiden naar de nagels.

Het langdurig dragen van gesloten schoenen zoals sportschoenen is volgens oma’s ook niet verstandig omdat dit kan bijdragen aan infectie als je schoenen en/of sokken vochtig zijn van transpiratie of hitte.

Bovendien, als je schoenen strak genoeg zitten om druk op je tenen uit te oefenen, kunnen ze het nagelbed beschadigen, waardoor het vatbaarder wordt voor infectie. Nu begrijp je meteen waarom oma’s graag comfortabele schoenen dragen.

Mensen met chronische ziekten, zoals diabetes of problemen met de bloedsomloop, kunnen overigens ook vatbaarder zijn voor teennagelinfecties.

schimmelnagel symptomen

Kalknagel symptomen

Kalknagel symptomen kunnen zich in de loop van de tijd langzaam ontwikkelen en kunnen in het begin onopgemerkt blijven. Symptomen kunnen zijn:

 • Geelachtige verkleuring aan de bovenkant van de nagel
 • Verduistering of vertroebeling van de nagels
 • Witte vlekken op de nagels
 • Verdikking van de nagels
 • Vervormde nagelvorm
 • Broze of afbrokkelende nagels
 • Gebrek aan glans
 • Pijn aan de toppen van de tenen
 • Vieze geur
 • De nagel komt los van het nagelbed

Schimmelnagel tip van oma of naar je huisarts?

Als je symptomen ernstig zijn of pijn veroorzaken, of wanneer je teennagel bruin of zwart wordt, kun je het beste geen schimmelnagel oma tip proberen maar is het raadzaam een dermatoloog of podotherapeut te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Schimmelnagel tips van oma kunnen een aanvulling zijn, maar zijn nooit een vervanging voor professioneel medisch advies.

Oma tips

Over dit schimmelnagel artikel

De gezondheidstips van OmaWeetRaad zijn geredigeerd door Dave Leusink. Het behandelen van een schimmelnagel kan een uitdaging zijn, maar gelukkig zijn er tal van remedies waarover onze kennisbank uitgebreide informatie biedt. Vicks Vaporub en tijgerbalsem zijn bijvoorbeeld huismiddeltjes die sommige mensen tegen schimmelnagel gebruiken, hoewel de wetenschap hun effectiviteit voor kalknagels nog niet volledig heeft bevestigd.

Bitterzout, aloe vera en kokosolie

Bitterzout, aloe vera, kokosolie en zelfs ongepasteuriseerde producten worden ook genoemd als schimmelnagel tip. Terwijl antischimmel middelen zoals terbinafine, miconazol en itraconazol op recept verkrijgbaar zijn. Voor de hygiëne kan men kiezen voor producten als dettol, chloorhexidine handgel en betadine. Podotherapie en pedicure kunnen ook helpen, net als jodium bij een eksteroog.

De beste tip van grootmoeder

Het schimmelnagel middel van ProtectAir blijft mijn beste tip tegen schimmelnagels, terwijl zuur, zoals in sommige behandelingen volgens grootmoeder ook effectief kan zijn. Onthoud altijd om eerst advies te vragen alvorens je de schimmelnagel tips van oma gaat toepassen, en vergeet niet regelmatig je voeten te checken.

Moet ik naar het ziekenhuis met kalknagels?

In de meeste gevallen is een ziekenhuisbezoek voor schimmelnagels niet nodig. Artsen en apothekers raden vaak eerst anti-schimmel medicatie of voedingssupplementen aan. In de praktijk kun je ook advies vragen aan een huidtherapeut of een pedicure gespecialiseerd in dermatologie. Erysipelas is een complicatie die in ernstige gevallen aandacht vanuit de ouderengeneeskunde of pediatrie kan vereisen. De praktijkondersteuner kan je bij een schimmelnagel verder doorverwijzen. Beddengoed moet je bij een schimmelnagel ook wassen om herinfectie te voorkomen. Bij complexe anatomie kan een kliniek geraadpleegd worden.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

https://vitamines.com/oma-weet-raad/schimmelnagel/