Hoe voorkom je een lagere weerstand tijdens het afvallen?  » Makkelijk Afvallen


De ´r´ zit weer in de maand. Dat betekent dat bij veel mensen de weerstand weer lager ligt en we sneller ziek worden. We hebben allemaal wel eens een lagere weerstand, maar dat kan bij slechter weer, minder zonlicht en de verkeerde voedingsmiddelen alleen maar erger worden.

Als je hierbij ook nog eens probeert af te vallen, is de kans groot dat je weerstand nog sneller achteruit gaat. Vaak zien we dat mensen tijdens een dieet te eenzijdig eten, waardoor hun lichaam het zwaarder krijgt. Dit kan met name gedurende de herfst– en wintermaanden problemen opleveren. Gelukkig zijn er ook manieren waarop je een lagere weerstand kunt voorkomen. Ook tijdens het afvallen.

Maar waar moet je dan aan denken? In dit artikel geven we enkele nuttige tips om je hierbij te helpen. 

Gevarieerd eten 

Het grootste gevaar schuilt hem in te eenzijdig eten. Tijdens een dieet houden mensen zich vooral vast aan ‘veilige’ voedingsmiddelen. Ze beschikken over enkele caloriearme recepten en voedingsmiddelen die ze voornamelijk eten, maar daardoor eten ze veel minder gevarieerd. Hoe gezond je ook mag eten, dan loop je toch het risico dat je de nodige vitamines en mineralen mist.

Probeer daarom elke dag andere groenten en fruit te eten en varieer zo veel mogelijk binnen je dieet. Vind je het lastig om creatief te blijven?

Overweeg dan kant en klare maaltijden, bijvoorbeeld van Factormeals. Zo leer je nieuwe bereidingswijzen en koken met andere ingrediënten. Bovendien eet je zo gevarieerd, waardoor je grote tekorten kunt voorkomen en zo je weerstand op peil houdt. 

Wees niet te streng voor jezelf 

Die overtollige kilo’s zijn er vast niet in een paar weken tijd bijgekomen. Daarom kun je ook niet verwachten dat deze er binnen enkele weken weer vanaf zijn. Toch zien we vaak dat mensen zo snel mogelijk resultaat willen zien.

Dit resulteert al snel in een crashdieet. Je valt dan inderdaad vlug af, maar heel goed voor je lichaam is het niet. Wanneer je structureel minder dan 1200 calorieën per dag eet, loop je het risico om ondervoed te raken.

Dit heeft grote gevolgen voor je lichamelijke gezondheid en weerstand. Probeer daarom niet te streng voor jezelf te zijn en kies ervoor om langzaam en blijvend af te vallen.

Meestal wordt de richtlijn van 500 calorieën onder de dagelijkse energiebehoefte gebruikt. Dit vraagt slechts om enkele aanpassingen binnen je dieet, is goed vol te houden en minder zwaar voor je lichaam. Als je dit strikt blijft toepassen, val je gemiddeld een halve kilo per week af. 

Gedurende de donkere maanden kan je lichaam wel wat extra hulp gebruiken. Sommige vitamines worden in de winter ook minder aangemaakt. Denk bijvoorbeeld aan vitamine D. Daarom zou je ook extra vitaminesupplementen kunnen overwegen.

Wees je er wel van bewust dat deze een gezond voedingspatroon niet vervangen. Ze dienen enkel ter aanvulling te worden gebruikt. Het is dan ook nog steeds van belang om gezond en gevarieerd te eten. https://makkelijkafvallen.nl/lagere-weerstand-voorkomen/