Gehydrolyseerd collageen: wat is het & waarschuwingen


Collageen supplementen zijn mega populair vanwege hoe goed ze het algehele welzijn ondersteunen; van een stralende huid en glanzend haar tot sterkere spieren en soepele gewrichten.

Maar als je onderzoek bent gaan doen naar de populaire collageen poeders, heb je waarschijnlijk een paar verwarrende termen voorbij zien komen:

 • Gehydrolyseerd collageen
 • Gehydroliseerd collageen
 • Collageen hydrolysaat      
 • Hydrolyzed collagen
 • Collageen peptiden       
 • Peptan collageen  

Maar wat betekenen die termen precies? In dit artikel alles wat je moet weten.

Wat gehydrolyseerde collageen is in het kort

Gehydrolyseerde collageen is collageen dat is afgebroken tot licht verteerbare peptiden en in deze vorm beter door het lichaam kan worden opgenomen. Vaak is dan ook het allerbeste collageen poeder een gehydrolyseerde vorm.

Wat is gehydrolyseerd collageen?

Collageen is een familie van vezelige eiwitten die de meest voorkomende eiwitten in ons lichaam zijn. Maar als we collageen van koeienhuiden (rundercollageen) en visschubben (viscollageen) supplementeren, moet dat collageen eerst worden afgebroken zodat ons lichaam het kan gebruiken. Deze versie heet gehydrolyseerd collageen.

Collageen is een complex eiwit dat bestaat uit drie ketens van aminozuren, terwijl gehydrolyseerd collageen collageen is dat is afgebroken in kleine eiwitketens, collageenpeptiden genaamd, die bestaan uit een paar aminozuren.

Technisch gezien betekent dit dat alle collageensupplementen gehydrolyseerd zijn, maar ze worden in verschillende mate afgebroken.

Als collageen volledig gehydrolyseerd is, is het makkelijk te gebruiken omdat het oplost in vloeistoffen, zelfs water. Het is ook in wezen smaak- en geurloos, daarom is het zo handig om toe te voegen aan een heleboel verschillende recepten.

Lees ook: Collageen supplement onzin of niet?

Hoe wordt gehydrolyseerde collageen gemaakt?

Als we collageen uit koeienhuiden en visschubben toevoegen, moet dat collageen eerst worden afgebroken zodat ons lichaam het kan gebruiken. Deze versie wordt gehydrolyseerde collageen (ook wel collageenhydrolysaat genoemd) en wordt gemaakt door een proces dat hydrolyse heet, waarbij watermoleculen de chemische bindingen verbreken.

wat is gehydrolyseerde collageen

Gehydrolyseerd collageen waarschuwing

Hoewel gehydrolyseerd de beste vorm van collageen betreft, is er een waarschuwing voor mensen die allergisch zijn voor vis of schaaldieren. Zij moeten producten met deze ingrediënten, zoals collageen, vermijden. Ook is er een waarschuwing voor vegetariërs en veganisten omdat gehydolyseerd collageen dierlijke ingrediënten bevat en dus niet voor hen geschikt is.

Zijn collageen supplementen gevaarlijk?

Nee, collageensupplementen worden over het algemeen als veilig beschouwd zonder (of met weinig) bijwerkingen. Zoals bij elk supplement in poedervorm kan er wat ongemak zijn met de spijsvertering. Maar voor het grootste deel zou het probleemloos moeten verlopen.

Wat zijn de voordelen van gehydrolyseerd collageen?

Omdat collageen het meest voorkomende eiwit in het lichaam is, heeft het innemen van collageen mogelijk voordelen. Bepaalde leefstijlfactoren kunnen collageen beschadigen of de hoeveelheid in je lichaam verminderen (zoals roken, overmatige suikerinname en blootstelling aan ultraviolet licht).

Bovendien neemt de collageensynthese af naarmate je ouder wordt, dus is het nog belangrijker om je lichaam te voorzien van de bouwstenen die het nodig heeft om de collageenproductie te stimuleren.

Onderzoek naar collageen heeft zich specifiek gericht op:

 • Anti-aging effecten voor de huid
 • Gezondheid van botten en gewrichten
 • Wondgenezing
 • Lichaamssamenstelling

Er is minder onderzoek gedaan naar de effecten van collageen op gewichtsverlies, nagelgroei, gezondheid van het hart en de ogen.

skincare vrouw

1. Soepele huid

Collageen vormt ongeveer 70% tot 75% van onze huid, het grootste orgaan van het lichaam, dat ons beschermt tegen schade van buitenaf, helpt bij het reguleren van de temperatuur en andere belangrijke lichaamsfuncties vervult. Naarmate we ouder worden, kan het collageen in de binnenste laag van de huid afnemen, wat leidt tot droogheid, verlies van elasticiteit en lijntjes en rimpels.

In 2017 onderzochten onderzoekers 120 gezonde proefpersonen die een nutricosmetic formulering met 50 milliliter (mL) HC of een placebo innamen. Uit een analyse bleek dat de nutricosmetic formulering een verbetering teweegbracht in de structuur van de opperhuid.

De structuur en gelaagdheid van collageenvezels in de lederhuid waren ook verbeterd. In een vragenlijst na de studie gaf 95% van de proefpersonen aan dat hun huid beter gehydrateerd, elastischer (91,6%), sterker (81,7%) en dikker (91,7%) was.

Collageen vormt tot ca. 75% van onze huid.

Een ander onderzoek, een acht weken durend onderzoek onder 114 gezonde patiënten die bij de geboorte als vrouw waren aangewezen, toonde aan dat consumptie van collageen een significante vermindering van oogrimpels liet zien in vergelijking met placebo.6 De proefpersonen vertoonden ook een verhoogd procollageen type 1 (65%) en elastinegehalte (18%).

Hoewel deze onderzoeken veelbelovende resultaten opleveren, is het gebruik van collageensupplementen in de dermatologie controversieel vanwege het gebrek aan grootschalige gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT’s). Bovendien kunnen sommige mensen die producten op basis van collageen gebruiken voor dermatologische doeleinden onrealistische verwachtingen hebben over de resultaten.

collageen huid vrouw

2. Botten en gewrichten

Tot nu toe zijn er meer dan 60 onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van HC bij het verminderen van schade aan collageen, artrose (gewrichtspijn en erosie) en osteoporose (verlies van botdichtheid). Deze resultaten en een hoge mate van tolerantie en veiligheid kunnen het gebruik van HC aantrekkelijk maken voor langdurig gebruik bij bot- en gewrichtsdegeneratieve aandoeningen.

Tot de recente bevindingen behoort een onderzoek onder 51 postmenopauzale personen met osteopenie (botverlies) aan wie bij de geboorte een vrouw was toegewezen, waaruit bleek dat toevoeging van HC’s aan calcium- en vitamine D-supplementen het botmetabolisme kan verbeteren.

In een ander onderzoek onder 250 proefpersonen met artrose in de knie kregen de deelnemers zes maanden lang dagelijks 10 gram HC toegediend. Na het onderzoek was er een significante verbetering in het comfort van het kniegewricht, gebaseerd op zowel de visuele analoge als de pijnschaal. Proefpersonen met de grootste verslechtering van de gewrichten hadden hier het meeste baat bij.

Lees ook: Is collageen goed voor je haar?

3. Behandeling van botten

Recente bevindingen tonen aan dat supplementen op basis van HC de wondgenezing en de circulatie van prealbumine aanzienlijk kunnen verbeteren en de tijd die brandwondenpatiënten in het ziekenhuis doorbrengen klinisch kunnen verkorten. Een laag prealbuminegehalte bij brandwondenpatiënten bij opname voorspelt een langer verblijf in het ziekenhuis.

In een klinisch proefonderzoek uit 2019 kregen 31 volwassenen die bij hun geboorte mannelijk waren verklaard en 20% tot 30% brandwonden hadden over hun totale lichaamsoppervlak, willekeurig ofwel een supplement op basis van collageen ofwel een placebo gedurende vier weken.

Serum prealbumine, snelheid van wondgenezing en verblijfsduur in het ziekenhuis werden beoordeeld bij de uitgangswaarde en aan het einde van week twee en vier. Onderzoekers ontdekten dat het serum prealbumine significant hoger was op week twee en week vier in de collageengroep vergeleken met de controlegroep.

Veranderingen in de pre-albumineconcentratie waren ook significant hoger in de collageengroep op week twee en vier. De ziekenhuisopname was klinisch, maar niet statistisch, lager in de collageengroep vergeleken met de controlegroep.

Gehydrolyseerde collageen lost sneller op.

4. Vermindering van lichaamsvet

Hoewel er weinig onderzoeken bij mensen zijn uitgevoerd naar de effecten van collageenpeptiden op de vermindering van lichaamsvet, laten de eerste resultaten veelbelovend zien.

Een Koreaanse studie uit 2019 onderzocht de werkzaamheid en verdraagbaarheid van collageenpeptiden uit roggenhuid (SCP) op het verminderen van lichaamsvet bij volwassenen met overgewicht.

Negentig gezonde vrijwilligers met een gemiddelde body mass index (BMI) van 25,6 ± 1,9 kg/m² werden toegewezen aan de interventiegroep, die 2000 mg SCP per dag kreeg, of aan de controlegroep die gedurende 12 weken een placebo kreeg; 81 (90%) deelnemers voltooiden het onderzoek.

Veranderingen in lichaamsvet werden geëvalueerd met behulp van dual-energy X-ray absorptiometry (DEXA-scan). Aan het einde van het onderzoek was het percentage lichaamsvet en de lichaamsvetmassa in de interventiegroep significant beter dan die van proefpersonen in de controlegroep. SCP werd goed verdragen en in geen van beide groepen werden noemenswaardige bijwerkingen gemeld.

Een tweede onderzoek liet ook positieve resultaten zien. In een cohort van 77 premenopauzale personen die bij de geboorte als vrouw werden aangewezen, leidde weerstandstraining in combinatie met collageensuppletie tot een significant grotere toename in vetvrije massa en handgreepkracht dan weerstandstraining in combinatie met placebosuppletie.

Daarnaast was er een significant hoger verlies in vetmassa en een meer uitgesproken toename in beenkracht in de behandelgroep vergeleken met de controlegroep.

gehydrolyseerd collageen poeder

Hoeveel collageen moet je dagelijks nemen?

Onderzoek toont aan dat het voordelen biedt om dagelijks tussen de 2,5 gram en meer dan 20 gram collageen in te nemen (afhankelijk van de voordelen die je zoekt). Voor de huid laten onderzoeken zien dat 2,5 tot 10 gram per dag goed kan zijn, terwijl je voor de gezondheid van je spieren zou kunnen streven naar 15 tot 20 gram per dag.

Lees meer over: Hoeveel gram collageen per dag?

Wat zijn goede manieren om gehydrolyseerd collageen te slikken?

Collageen poeder is gemakkelijk in recepten te verwerken. Je kunt het toevoegen aan havermout of smoothies of aan warme of koude vloeistoffen (zoals koffie of matcha).

Er zijn vele collageen recepten zoals:

 • Collageen ontbijt
 • Collageen smoothies
 • Collageen & gember shots

Gehydrolyseerd collageen bijwerkingen

Mensen die allergisch zijn voor vis of schaaldieren kunnen producten met deze ingrediënten, zoals gehydrolyseerd viscollageen, beter vermijden. Gehydolyseerd collageen is ook niet geschikt voor vegetariërs of veganisten omdat ze dierlijke bijproducten bevatten.

Collageensupplementen worden verder als veilig beschouwd zonder (of met weinig) bijwerkingen. Zoals bij elk supplement in poedervorm kan er wat ongemak zijn met de spijsvertering. Maar voor het grootste deel zou het probleemloos moeten verlopen.

En als je specifieke vragen hebt over of gehydrolyseerd collageen geschikt voor je is, kun je het beste even overleggen met je zorgverlener.

Veelgestelde vragen aan Vitamines.com

Waarom is gehydrolyseerd collageen beter dan gelatine?

Als collageen niet helemaal is afgebroken, is het gedeeltelijk gehydrolyseerd en wordt het meestal gelatine genoemd. Gelatine supplementen bevatten grotere peptiden en lossen niet zo gemakkelijk op in vloeistoffen.

Gelatine wordt vaak gebruikt om gummies te maken of als verdikkingsmiddel, omdat het geleert als het met vloeistoffen wordt gemengd. Omdat gelatine niet volledig wordt afgebroken, kan het eerder maagklachten en een opgeblazen gevoel veroorzaken vanwege de grotere eenheden peptiden.

Helpt gehydrolyseerde collageen bij de haargroei?

Misschien. Collageen bevat de aminozuren proline, glycine en hydroxyproline. Deze aminozuren zijn de bouwstenen van keratine, het eiwit waaruit het haar is opgebouwd. Voldoende onderzoek naar het verband tussen collageensupplementen en haargroei ontbreekt echter nog.

collageen waarschuwing

Wat is het verschil tussen collageenpeptiden en gehydrolyseerd collageen?

Geen verschil, aangezien gehydrolyseerd collageen een andere term voor collageenpeptiden en collageenhydrolysaat is.

Waar is gehydrolyseerd collageen van gemaakt?

Gehydrolyseerd collageen supplementen kunnen worden gemaakt van de botten, pezen en huid van runderen, kippen of vissen. Sommige producten specificeren waar het collageen vandaan komt:

 • Rundercollageen komt van runderen
 • Marine-, zee- of viscollageen komt van vis
 • Gevogelte collageen kan van kippen afkomstig zijn

Is gehydrolyseerd collageen veganistisch?

Helaas niet, want er bestaat niet zoiets als veganistisch-vriendelijk collageen. Planten bevatten geen collageen. Het kan alleen gemaakt worden van dierlijke producten.

Conclusie

Gehydrolyseerd collageen is in mijn ogen een vorm van collageen dat is afgebroken in kleinere, gemakkelijk opneembare peptiden. Het wordt gewonnen uit dierlijk of viscollageen via een hydrolyseproces.

Deze vorm van collageen wordt vaak aangetroffen in collageen poeders, huidverzorgingsproducten en andere voedingsmiddelen vanwege de vermeende voordelen voor de huid, haar en nagels.

Gehydrolyseerd collageen

Peptan collageen met vitamine C uit het laboratorium

Gehydrolyseerd collageen, ook bekend als peptan, wordt in een laboratorium vervaardigd om de voedingswaarde te optimaliseren. Dit voedingssupplement, vaak verkocht als collageen pil, combineert gehydrolyseerde collagenen met vitamine C ter ondersteuning van de elasticiteit van de huid.

Collageen met hyaluronzuur

Hoewel het kan worden aangevuld met plantaardige voeding en voedingssupplementen zoals acetyl l-carnitine, is de combinatie collageen met hyaluronzuur populair. Synthetisch geproduceerde opties zoals Whey protein kunnen ook bijdragen aan de inname van proteins. Het is essentieel om een gebalanceerde voeding te handhaven voor optimale resultaten, waarbij elk supplement een aanvullende rol speelt.

Runder en viscollageen als populaire skincare

Gehydrolyseerd viscollageen en rundercollageen zijn populaire skincare. Wetenschappelijk onderzoek verkent de collageen effecten op de huid en pezen. De wetenschap kijkt naar omega-3 en diverse toedieningsvormen, zoals de collageen pil, om de effectiviteit en voordelen verder te onderzoeken.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

https://vitamines.com/gehydrolyseerd-collageen/