Het risico van verstoorde darmflora | Blog


De darmflora bestaat uit miljarden bacteriën en andere micro-organismen in de darmen en speelt een essentiële rol in onze algehele gezondheid. Zorgen voor een gezonde darmflora kan bijdragen aan een goede gezondheid, terwijl onbalans en een verstoorde darmflora juist voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Het belang van een gezonde darmflora
  • Oorzaken van een verstoorde darmflora
  • De risico’s van een verstoorde darmflora
  • Tips om de balans in je darmflora te verbeteren

Het belang van een gezonde darmflora

De darmflora is de verzamelnaam voor de miljarden bacteriën in micro-organismen die leven in onze darmen. Dit zijn zowel goede als slechte bacteriën. De goede bacteriën zijn van belang voor verschillende lichaamsfuncties. Ze dragen bij aan een goede werking van de spijsvertering, een sterk immuunsysteem en kunnen zelfs de mentale gezondheid beïnvloeden. Voor optimale werking van onze darmflora is balans tussen goede en slechte bacteriën daarom erg belang. Bij onbalans tussen de goede en slechte bacteriën spreken we van verstoorde darmflora.

Oorzaken van een verstoorde darmflora

Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot een verstoring van de darmflora. We noemen de belangrijkste:

Ongezonde voeding: Een dieet dat arm is aan vezels en rijk is aan bewerkte suiker, bewerkte voedingsmiddelen en verzadigde vetten kan de samenstelling en diversiteit in de darmflora negatief beïnvloeden.
Stress: Langdurige stress kan de functie van de darmflora en samenstelling daarvan veranderen. Hierdoor kan de darmflora verstoord raken.
Antibiotica: Medicatie zoals antibiotica worden ingezet om schadelijke bacteriën te doden, maar kunnen daarnaast ook de goede bacteriën in de darmen aantasten waardoor een verstoorde darmflora kan ontstaan.
Omgevingsfactoren: Ook regelmatige blootstelling aan milieu- en omgevingsfactoren zoals verontreinigde lucht en stoffen zoals chemicaliën en pesticiden op en in ons voedsel en water kunnen een negatieve invloed hebben op de darmflora. 

De risico’s van een verstoorde darmflora

Een verstoorde darmflora met een teveel aan slechte darmbacteriën kan leiden tot verschillende ongemakken en het risico op gezondheidsongemakken. Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn spijsvertering- en darmproblemen, vermoeidheid, voedselintoleranties, huidproblemen en veranderingen in gewicht. Ook kan een verstoorde darmflora het immuunsysteem verzwakken waardoor verstoringen kunnen ontstaan. Uiteindelijk kunnen langdurige ongemakken ook leiden tot verschillende maagdarmaandoeningen zoals prikkelbare darm. Daarnaast kan disbalans in de darmflora ook van invloed zijn op de stemming en geestelijke gezondheid wat kan leiden tot angst en depressie.

Tips om de balans in je darmflora te verbeteren

Om de risico’s van een verstoorde darmflora te vermijden, is het van belang om te zorgen voor een gebalanceerde darmflora. Een verstoorde darmflora kun je verbeteren en houd je gezond met behulp van de volgende tips:

Een gezonde leefstijl

Een gezond en evenwichtig dieet dat rijk is aan vezels, groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en peulvruchten vetten Vermijd daarbij het (overmatig) gebruik van suikers en bewerkte voedingsmiddelen die de balans in de darmflora juist kunnen verstoren. Drink voldoende water en zorg naast een gezond dieet ook voor voldoende beweging en meer rust in je dagelijks leven.

Probiotica

Probiotica zijn goede darmbacteriën die kunnen bijdragen aan een goede balans in de darmflora. Probiotica komen voor in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kimchi, yoghurt, zuurkool en kefir, of in supplementen.

Prebiotica

Prebiotica zijn vezelrijke voedingsstoffen die de groei van de belangrijke probiotica in de darmflora kunnen bevorderen en daarmee kunnen bijdragen aan het versterken van de darmflora ondersteunen. Prebiotica komen voor in voedingsmiddelen zoals knoflook, uien, bananen, volkoren granen en asperges.

Tot slot

Een gezonde darmflora is essentieel voor een goede gezondheid en welzijn. Zorg daarom voor het versterken van de balans in de darmflora door aandacht te besteden aan een gezond dieet, het vermijden van stress en schadelijke milieufactoren. Zo verklein je de kans op het ontstaan van disbalans in de darmflora en de gezondheidsrisico’s die dit met zich meebrengt. https://www.perfecthealth.nl/het-risico-van-verstoorde-darmflora/