Het risico van toxines | Perfect Health


Toxinen komen onder andere voor in voeding, de lucht, kleding, cosmeticaproducten, in speelgoed en meubels. Wanneer het lichaam met toxinen in aanraking komt wil het deze afbreken. Wanneer dit niet lukt worden toxinen opgeslagen in weefsels waar ze ontstekingsreacties kunnen veroorzaken en schade kunnen toebrengen aan onze cellen in de werking van het zenuwstelsel en de hormoonhuishouding beïnvloeden. Van toxinen word je niet meteen ziek. Wanneer je langdurig en regelmatig in aanraking komt met toxinen, kunnen deze opstapelen en wel het risco verhogen op  gezondheidsproblemen.

Het is daarom belangrijk om je er bewust van te zijn wanneer je allemaal in aanraking komt met toxinen, hoe je deze zoveel mogelijk kunt vermijden en wat je eraan kunt doen om ervoor te zorgen dat deze je gezondheid zo min mogelijk beïnvloeden.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Voeding en drinken
  • Plastic
  • Cosmeticaproducten
  • Textiel

Voeding en drinken

Om zo min mogelijk toxinen binnen te krijgen is het van belang om zoveel mogelijk onbewerkte voeding te eten. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en dranken voorzien van suiker, bewerkte vetten en kunstmatige zoetstoffen. Kies daarnaast zoveel mogelijk voor biologische groenten en fruit die niet zijn bespoten met chemische middelen die veel toxinen bevatten. De bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit zitten namelijk niet alleen aan de buitenkant maar worden ook opgenomen. Ook vlees en vis bevatten toxinen. Afvalstoffen worden gedumpt in zee en dit heeft voornamelijk invloed op grote roofvissen. Zij eten kleine vissen waardoor toxinen zich opstapelen in roofvissen. Kies daarom liever voor kleine vissoorten zoals haring en sardine in plaats van bijvoorbeeld tonijn. Eet je vlees, kies dan voor biologisch vlees. Dieren in de bio-industrie krijgen antibiotica wat terecht komt in het vlees maar ook in producten zoals melk en eieren. Bij dieren op een biologische boerderij wordt veel minder gebruik gemaakt van antibiotica. 

Plastic

In een groot gedeelte van de plastic flessen en verpakkingen en de binnenkant van blikken komt de weekmaker bisphenol A (BPA) voor. Deze chemische stof kan in voedsel en drinken terecht komen dat hiermee in aanraking kom. Beperk daarom zoveel mogelijk voedingsmiddelen en dranken die verpakt zijn in plastic en blik maar kies liever voor bijvoorbeeld glas. 

Cosmeticaproducten

In chemisch gemaakte cosmetica en verzorgingsproducten zoals deodorant wordt gebruik gemaakt van toxinen waaronder parabenen en aluminium die een belasting zijn voor het lichaam. Om deze te vermijden is aan te raden om zoveel mogelijk natuurlijke producten te gebruiken die deze chemische stoffen niet bevatten. Dit geldt ook voor chemische schoonmaakproducten die te vervangen zijn door natuurlijke alternatieven of opties zoals zuiveringszout, citroensap en azijn.

Textiel

Ook textiel is een bron van toxinen. Kleding en meubels gemaakt van textiel bevatten verschillende chemicaliën zoals kleur- en geurstoffen maar ook bestrijdingsmiddelen, waterafstotende middelen, verzachters en middelen die geur bestrijden. Deze stoffen kunnen in contact met de huid, deze binnendringen en meteen al zorgen voor een reactie zoals irritatie of jeuk. Op langere termijn kunnen deze toxinen de hormoonbalans veroorzaken en net als de overige toxinen schade veroorzaken aan je lichaam. Was nieuwe kleding daarom altijd, dit zal ervoor zorgen dat een deel van de stoffen verdwijnt. Vermijd het liefst zoveel mogelijk synthetische materialen en kies voor materialen die minder worden bewerkt zoals wol, linnen, zijde en katoen. Ook zijn er steeds meer duurzame merken op de markt met een keurmerk die veilige en gifstofvrije kleding en meubels verkopen. 

Advanced Antioxidant ComplexBevat gepatenteerd rode wijn extract met hoge concentratie resveratrolHelpt cellen, weefsels en organen te beschermen tegen oxidatieve stressGoed voor bloedvaten, huid en gewrichtenHoge biologische beschikbaarheid en doseringenNu bestellen arrow right arrow right

Tot slot

In deze toxische wereld is het onmogelijk om blootstelling aan toxinen geheel te vermijden. Bewustwording en de hiervoor genoemde tips kunnen er wel voor zorgen dat je een stuk minder in aanraking komt met toxinen. Om de gevolgen van toxinen zoveel mogelijk te beperken is een gezond lichaam en een goede werking van het immuunsysteem, de lever en goed werkende darmen van groot belang. Zorg voor een goed werkend immuunsysteem, een gezonde lever en gezonde darmen door middel van een gezonde leefstijl en met behulp van de juiste voedingsstoffen en verbeter zo je algehele gezondheid.

Ook is het goed om voldoende verschillende soorten antioxidanten dagelijks in te nemen. Eet veel verschillende soorten groenten en fruit. Of neem een goed antioxidanten complex, zoals Advanced Antioxidant Complex. Antioxidanten helpen schade, zoals veroorzaakt door toxines, in lichaam te neutraliseren. Zo helpen ze dat je cellen, weefsels en organen minder worden aangetast. Dat weer helpt tegen veroudering.https://www.perfecthealth.nl/nieuws/toxische-wereld/