GABA-receptoren


GABA (gamma-aminoboterzuur) is één van de belangrijkste neurotransmitters in onze hersenen. De neurotransmitter werkt door binding aan GABA-receptoren op de zenuwcellen en veroorzaakt een remmend effect waardoor de activiteit van de zenuwcellen wordt verminderd. De remmende werking is van groot belang voor een gezonde balans in het zenuwstelsel en de hersenen.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Soorten GABA-receptoren
  • Interactie met andere neurotransmitters
  • GABA-receptor optimalisatie.

Soorten GABA-receptoren

GABA-receptoren zijn de ontvangers op de hersencellen waar de neurotransmitter GABA zich aan bindt. Wanneer GABA zich aan de receptoren bindt op de zenuwcellen heeft dit remmende werking en bestaat er minder kans dat de zenuwcel in actie komt. GABA-receptoren bevinden zich wijdverspreid in de hersenen en in het ruggenmerg. De activiteit van de receptoren zijn afhankelijk van het type receptor en waar deze zich bevindt. GABA-receptoren worden onderverdeeld in twee soorten: GABA-A receptoren en GABA-B receptoren.

GABA-A receptoren

GABA-A receptoren zijn ionotrope receptoren die direct gekoppeld zijn aan ionenkanalen. Binding op A-receptoren zorgt voor balans tussen activiteit en rust in de hersenen. Zij bieden hierdoor respons op angst, stress en paniek.

GABA-B receptoren

GABA-B receptoren zijn metabotrope receptore en beëindigen overactiviteit van de hersenen. Hierdoor zijn ze betrokken bij de gemoedstoestand, pijn en het geheugen.

Interactie met andere neurotransmitters

GABA-receptoren kunnen interacteren met verschillende typen neuronen in het zenuwstelsel. Een nauwe relatie bestaat tussen GABA en glutamaat. Glutamaat is een belangrijke neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel die fungeert als boodschapper tussen zenuwcellen en betrokken is bij belangrijke processen in de hersenen zoals het geheugen, leren en het reguleren van de neuronale activiteit. GABA-receptoren reguleren de afgifte van glutamaat en ook omgekeerd. Voor een normale hersenfunctie is de balans tussen beide van groot belang. Andere voorbeelden van neurotransmitters waar GABA-receptoren mee interacteren zijn serotonine en dopamine.

GABA-receptor optimalisatie

GABA-receptoren optimalisatie kan om verschillende redenen belangrijk zijn voor veel mensen. GABA is betrokken bij het verminderen van angst en stress en bevorderen van ontspanning. Mensen met overmatige stress of angststoornissen kunnen daarom baat hebben bij optimalisatie van GABA-receptoren. Ook in geval van slaapproblemen kan GABA-receptor optimalisatie hulp bieden. GABA is betrokken bij de regulering van slaap en bevordert een ontspannen toestand en draagt bij aan een gezonde slaapcyclus. Daarnaast is GABA betrokken bij regulering van de stemming en speelt het een rol in de cognitieve functie. Voor verbetering van de stemming en behoud van gezonde hersenen is GABA-receptor optimalisatie van belang.

Een gezonde levensstijl voorzien van gezonde en evenwichtige voeding, aangevuld met supplementen en stressmanagement kunnen bijdragen aan het optimaliseren van GABA-receptoren. Voedingsmiddelen zoals groene groenten, bananen, noten en groene thee bevatten stoffen die de GABA-productie kunnen stimuleren. Diverse kruiden supplementen zoals kamille en valeriaanwortel hebben een mild kalmerend effect via GABA. Chronische stress en overmatig alcoholgebruik zorgen juist voor vermindering van de GABA-activiteit. Matig daarom met alcohol, vermijd stress en zorg voor voldoende ontspanning.

Het bericht GABA-receptoren verscheen eerst op Perfect Health.https://www.perfecthealth.nl/nieuws/gaba-receptoren/