Flow yoga: wat is het?


Flow Yoga is een dynamische en energieke yogastijl die zich onderscheidt door de vloeiende overgang tussen houdingen op het ritme van de ademhaling. Je ‘flowt’ van de ene naar de andere houding.

Doet dit je ergens aan denken? Dat kan goed, want Flow Yoga is eigenlijk hetzelfde als Vinyasa Yoga ;).

In deze blog beschrijven we de kenmerken van Flow Yoga en vergelijken we het met andere populaire actieve yogastijlen.

flow yogaflow yoga

Wat zijn de kenmerken van Flow Yoga?

  • Vloeiend: De houdingen lopen vloeiend in elkaar over en elke beweging wordt gesynchroniseerd met een in- of uitademhaling.
  • Ademhaling centraal: De ademhaling speelt een belangrijke rol, omdat elke beweging geleid wordt door de ademhaling.
  • Energiek: Flow yoga is vaak een intensieve work-out waarbij je je kracht, flexibiliteit, balans en uithoudingsvermogen traint. Het tempo kan variëren van langzaam en meditatief tot snel en krachtig.
  • Creatief: De volgorde van de houdingen kan variëren en er is veel ruimte voor variatie en creativiteit.
  • Meditatief: Doordat je constant in beweging bent en de focus op de ademhaling ligt, kan het een meditatieve ervaring zijn. Daarbij helpt de focus op de ademhaling om in het moment te blijven

“Het kan uitdagend zijn, waardoor er veel energie vrijkomt.” – Rolf

Het verschil met populaire andere yogastijlen

Om beter te begrijpen wat Flow Yoga precies is, staat hier onder een korte vergelijking met andere bekende yogastijlen:

Hatha Yoga

Hatha Yoga is vaak meer statisch en er wordt meer tijd besteed aan iedere houding. Er ligt veel minder nadruk op vloeiende overgangen.

Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga is net ook een dynamische vorm van yoga, maar het biedt minder variatie een creativiteit in de series. Bij Ashtanga Yoga houd je je vast aan een vooraf bepaalde serie.

Iyengar Yoga

Bij Iyengar Yoga zijn de houdingen niet vloeiend, maar houd je ze langer vast. Ook wordt er veel nadruk gelegd op de alignment – het uitlijnen van je lichaam in een houding – en maak je gebruik van hulpmiddelen (kussens, riem, blokken etc).

Bikram Yoga

Bij Bikram Yoga gaat het vooral om de hoge temperatuur in de ruimte (40 graden) en volg je een vaste volgorde van houdingen.

Yin Yoga

Yin yoga is ook heel populair, maar deze twee vormen zijn niet te vergelijken met elkaar. Dit is namelijk rustig, langzaam en gericht op diepe stretch van het bindweefsel met houdingen die je lang (in ontspanning) aanhoudt.

Voor Wie is Flow Yoga Geschikt?

Flow yoga is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Beginners kunnen profiteren van de duidelijke structuur en begeleiding, terwijl gevorderden de kans hebben om hun practice te verdiepen door middel van uitdagende houdingen en creatieve series.

Ervaar het zelf

Wil je zelf aan de slag met deze vorm van Yoga? Op het HWY practice platform vind je talloze video’s en kun je direct aan de slag vanuit je eigen huis.Practice platformPractice platform

Conclusie

Flow Yoga is een veelzijdige en inspirerende yogastijl die de voordelen van fysieke oefening en mentale rust combineert. Door de dynamische aard en de creatieve vrijheid is het een aantrekkelijke optie voor veel yogi’s.

Of je nu nieuw bent in yoga of een doorgewinterde yogi, Flow Yoga biedt een unieke ervaring die je kan helpen om zowel lichaam als geest te versterken.


Doe jij weleens aan Flow Yoga of heb je voorkeur voor een andere Yogastijl? We zijn heel benieuwd wat jouw favoriete Yogastijl is! Laat het weten in de comments.https://www.happywithyoga.com/yoga/flow-yoga/