Eva (-20 kilo) rekende af met haar strijd tegen de kilos


In 2018 was ik op mijn allerzwaarst. Mijn ex en ik hielden van het bourgondische leven: een toastje, chipje, nootje of drankje ging er altijd wel in en het liefst allemaal tegelijk. En zo makkelijk als de hapjes erin gingen, zo makkelijk kwamen de kilo’s er ook aan. En elke keer zei ik: ‘Volgende week ga ik écht beginnen’, maar dat moment van echt beginnen met afvallen kwam nooit en begin 2018 woog ik 89 kilo.

Veters strikken werd steeds moeilijker

Ik raakte zwanger, maar kreeg een miskraam. Vlak hierna kwam ik thuis te zitten met een burn-out. Tijdens deze periode thuis heb ik veel tijd gehad voor zelfreflectie en opeens drong het tot mij door: als ik weer zwanger raak, overschrijd ik de 100 kilo!!

Dat was mijn wake-up call. Ik voelde me al zo lang niet fit meer. De kleren die ik mooi vond kon ik niet meer aan, ik werd steeds forser, ik voelde mijn buik over mijn broek heen komen en als ik bijvoorbeeld mijn veters wilde strikken zat de massa letterlijk in de weg.

Hoe dan ook: er moest verandering in komen. Of ik nou wel weer zwanger zou raken of niet, ik wilde afrekenen met de overtollige kilo’s. Want ik realiseerde mij ook, dat hoe meer kilo’s erbij zouden komen, hoe moeilijker het zou worden om ze er allemaal weer af te krijgen…

Strijd tegen de kilo’s

Toevallig kwam ik toen een reclame tegen van Skinnyminds. Ik heb mij erin verdiept en in april 2018 heb ik mij aangemeld voor het coachplan. Om eerlijk te zijn schoot dat in het begin niet echt op. Ik ging één stap vooruit en weer twee stappen terug. Maar na ongeveer zes weken ging het beter: ik kreeg door waar ik op moest letten. Ook al bleef het in het begin wel lastig, want ik wilde niet terugvallen in dieetdenken en te streng doen.

Wat mij heel erg geholpen heeft, is het visualiseren wat ik wilde, hoe ik eruit wilde zien. Ik wilde graag weer een spijkerbroek aan met een strak wit shirt en witte gympen, waarin ik er sportief en fit uit zou zien. Of een leuk jurkje of strakkere shirts zonder dat je moet nadenken hoe je je overgewicht moet verbloemen. Ook ging ik bewust nadenken op wat voor momenten ik ging eten. Ik zei altijd ‘ik eet bij alle emoties’ en dat bleek ook wel echt te kloppen, maar het was vooral als ik onrust had.

Het afvallen zorgde uiteindelijk voor een positief sneeuwbaleffect: ik viel af en voelde me beloond worden, wat er weer voor zorgde dat ik nog meer ging afvallen. En dat zonder feestjes etcetera te mijden, maar door andere keuzes te maken. Ik kreeg ook echt wel het één en ander voor de kiezen, maar ondanks dat bleef ik overeind staan. Ik wist dat afvallen heel belangrijk voor mij was, dus ik wilde het ook afmaken en verantwoordelijkheid nemen voor mijn eetgedrag. Waar een wil is, is een weg! Je hebt altijd een keus!

Slanke den

Het coachplan heeft mij echt geholpen, ik ben maar liefst 20 kilo afgevallen. Ik ben nu een slanke den geworden, zoals mijn ouders dat laatst tegen mij zeiden. Ik loop in mijn hoofd alleen nog achter en pak nog steeds maat 40 of 42 als ik ga winkelen, maar dat hoeft helemaal niet meer. Ik pas gewoon maatje 36-38. En mijn eetgedrag is volgens het skinnyminds concept inmiddels ‘onbewust bekwaam’.

Kroon op mijn werk

Toen ik 16 kilo kwijt was, besloot ik om ook flink aan mijn conditie te gaan werken. Ik zag er fit uit en wilde ook een goede conditie kweken. Ik ging meer sporten en begon met twee keer in de week krachttraining. Na de moeilijke privé periode wilde ik ook iets extra’s voor mijzelf doen, een sportieve prestatie leveren, als kroon op mijn afgeleverde werk op verschillende terreinen. Maar ook als een soort stok achter de deur om het sporten compleet te implementeren in mijn leven, zodat ik nooit meer zonder zou willen.

En zo schreef ik mij begin 2019 in voor een fietstocht voor het goede doel. Maar liefst 400 kilometer, met 7500 hoogtemeters, fietsen door Guatemala in 7 dagen. Het wordt waarschijnlijk een emotionele en fysiek zware ervaring, maar wel eentje die ik nooit ga vergeten. Én de perfecte kroon op mijn werk!

 

Interesse in ons 6-maanden coachplan? Klik hier voor meer informatie.

https://miekekosters.nl/eva-strijd-kilos-afvallen/