DNA onderzoek | Wat is het?


Wil je meer inzicht in je gezondheid en weten hoe het zit met jouw erfelijke aanleg voor aandoeningen en gevoeligheden voor medicatie en voedingstoffen? Dit ontdek je allemaal door middel van een DNA onderzoek. Een DNA onderzoek geeft specifieke informatie over jouw genetische aanleg en inzicht in verschillende gezondheidsaspecten. Dit inzicht maakt het mogelijk om preventief te handelen en jouw leefstijl aan te passen om zo lang mogelijk gezond te blijven.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Wat is DNA onderzoek?
  • Het nut van een DNA onderzoek
  • De rol van voedingsstoffen

Wat is DNA onderzoek?

Om uit te leggen wat een DNA onderzoek is, is het allereerst belangrijk om te weten wat DNA precies is. DNA staat voor “deoxyribonucleïnezuur” en is een biochemisch macromolecuul dat aanwezig is in de kern van elke lichaamscel en dat al het erfelijk materiaal in ons lichaam draagt. DNA wordt opgebouwd vier soorten bouwstenen dit zijn: adenine (A), thymine (T), cytosine (C) en guanine (G). Deze bouwstenen vormen paren en de volgorde van deze paren vormen gezamenlijk jouw een specifieke genetische code. Bij ieder mens is de volgorde van de bouwstenen in het DNA voor 99,7 tot 99,9 gelijk. Het kleine gedeelte dat verschillend is maakt de mens uniek. De verschillen worden mutaties of variaties genoemd en deze bepalen verschillen uiterlijke kenmerken zoals kleur van de ogen en het haar maar kunnen ook impact hebben bij biologische processen. De variaties bepalen bijvoorbeeld de verwerking van voeding en dus intoleranties, medicijngevoeligheid en aanleg voor aandoeningen.

Een DNA onderzoek richt zich op deze genetische verschillen. Er zijn verschillende soorten DNA testen waarmee op basis van de genetische verschillen informatie kan worden gegeven over voedselintoleranties, gevoeligheid voor medicatie en aanleg voor aandoeningen.

Het nut van een DNA onderzoek

Er zijn verschillende soorten DNA onderzoeken mogelijk die meer informatie kunnen geven over jezelf zoals over je afkomst en verwantschappen maar ook over je gezondheid. DNA onderzoek kan op basis van diverse biomarkers informatie geven over de genetische samenstelling van een persoon en daarmee over verschillende gezondheidsaspecten. Zo kan DNA informatie geven over voedselintoleranties, enzymwerking, gevoeligheid voor medicijnen en voor aanleg voor aandoeningen. Afhankelijk van het DNA onderzoek waar je voor kiest wordt op basis van het onderzoek de informatie over je gezondheid uiteen gezet. Deze informatie geeft ontzettend veel inzicht over jouw gezondheid en kun je gebruiken om je leefstijl en voedingspatroon aan te passen, medicatie aan te passen en preventief maatregelen te nemen om de risico’s op aandoeningen waar je aanleg voor hebt te verkleinen.

De rol van voedingsstoffen

Een DNA onderzoek biedt informatie over je genetische aanleg voor erfelijke aandoeningen, of genetische risicofactoren. Op basis van deze informatie kun je ook rekening houden met de voedingsstoffen die je tot je neemt en zorgen voor een betere gezondheid.

Het DNA onderzoek kan informatie geven over hoe het lichaam op bepaalde voedingsstoffen reageert en of er intoleranties zijn zoals bijvoorbeeld een lactose of glutenintolerantie. Door hier rekening mee te houden en je dieet hierop aan te passen kunnen vervelende reacties en ongemakken worden zoveel mogelijk worden voorkomen. Ook kan DNA onderzoek inzicht geven op het risico op bepaalde aandoeningen, zoals het risico op hart- en vaatziekten, diabetes of obesitas. Deze informatie kan worden gebruik om bepaalde voedingskeuzes te maken.

Voor een nog beter beeld van je gezondheid is het verstandig om een DNA onderzoek te combineren met een bloed- en ontlastingsonderzoek. Deze geven informatie over je huidige bloed- en darmwaarden en daarmee een nog beter beeld over je huidige gezondheidstoestand en (de ontwikkeling van) risicowaarden. Op basis van deze informatie kan je dieet worden aangepast en kunnen bij tekorten voedingssupplementen bijdragen aan een betere gezondheid.

Tot slot

DNA onderzoek geeft een goed beeld van je gezondheid door weergave van je genetische aanleg voor aandoeningen, mogelijke voedselintoleranties of gevoeligheden voor medicatie. De informatie uit het onderzoek kun je gebruiken voor het aanpassen van je leefstijl en voedingspatroon en het schrappen of toevoegen van bepaalde voedingsmiddelen. Hiermee zorg je voor een beter gezondheid en kun je het risico op aandoeningen waar genetische aanleg voor bestaat helpen te verkleinen. Maak het beeld nog completer door een DNA onderzoek te combineren met een bloed- en ontlastingsonderzoek dat informatie geeft over je huidige bloed- en darmwaarden. 

Je bloed en ontlasting laten onderzoeken? De Darm Health Check van Perfect Lab is een uitgebreid ontlastingsonderzoek, dat standaard 16 darmwaardes onderzoekt. Naar persoonlijke behoefte kun je deze uitbreiden met aanvullende waardes. Met de Bloed Health Check controleert Perfect Lab standaard 30 bloedwaardes, met de mogelijkheid tot het uitbreiden van het onderzoek met extra waardes.https://www.perfecthealth.nl/nieuws/dna-onderzoek/