De wondere wereld van het microbioom


Het (darm)microbioom is de verzamelnaam voor de biljoenen bacteriën die samen met schimmels, gisten en virussen in je darmen huizen. Het microbioom speelt een belangrijke en centrale rol in het handhaven van de algehele gezondheid, een gebalanceerd microbioom is daarom van groot belang. In dit artikel vertellen we je meer over het microbioom, de invloed daarvan op je gezondheid en hoe je zelf kunt zorgen voor een gebalanceerd microbioom en daarmee je gezondheid.

Onderwerpen in dit artikel:

 • Wat doet het microbioom voor jou?
  – Impact op het immuunsysteem
  – Hulp bij de spijsvertering en gewichtsbeheer
  – Rol voor je mentale gezondheid
 • Tips voor een gebalanceerd microbioom

Wat doet het microbioom voor jou?

Het microbioom dat bestaat uit bacteriën, virussen, schimmels, gisten en andere micro-organismen heeft een grote invloed op onze algehele gezondheid en verschillende processen in ons lichaam.

Impact op het immuunsysteem

Een gebalanceerd microbioom is essentieel voor een goed werkend immuunsysteem. De darmen zijn een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem en bacteriën in de darmen staan continu in contact met het systeem. Gezamenlijk reageren ze op schade invloeden  door deze te identificeren en te bestrijden. Met een gezond en divers immuunsysteem vergroot je de kans op een goede gezondheid.

Hulp bij de spijsvertering en gewichtsbeheer

De bacteriën in de darmen helpen de spijsvertering door belangrijke voedingsstoffen uit je eten te halen en suikers te verteren. Onverteerbare stukjes vezels worden in de darmen afgebroken om daar energie uit te halen en bij dat systeem komen belangrijke stoffen vrij voor het in conditie houden van de darmwand en ondersteuning van een soepele stoelgang. Ook beïnvloedt het microbioom de opslag van vetten in het lichaam. Een gezond microbioom kan een rol spelen bij het ondersteunen van gewichtsverlies terwijl een onevenwichtig microboom kan bijdragen aan gewichtstoename.

Rol voor je mentale gezondheid

Tussen de darmen en de hersenen bestaat een communicatiesysteem, dat ook wel de darm-hersen-as wordt genoemd. De bacteriën in de darmen sturen signalen richting het zenuwstelsel en omgekeerd. Daarnaast kan het microbioom bepaalde neurotransmitters produceren die effect hebben op je stemming en gedrag. Een gebalanceerd microbioom draagt bij aan je stemming en werking van de hersenen

Tips voor een gebalanceerd microbioom

Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen is een gebalanceerd microbioom van belang voor een goed werkend immuunsysteem, draagt bij aan de werking van je spijsvertering en gewichtsbeheer, speelt een rol voor de mentale gezondheid en is daarmee van belang voor de algehele gezondheid. Zorg voor een gebalanceerd microbioom met de onderstaande tips

 • Eet vezelrijk voedsel, vezels dienen namelijk als voeding voor de gunstige bacteriën in de darmen. Fruit, groenten, peulvruchten en volle granen zijn goede bronnen van vezels. Daarbij is het ook belangrijk ok gevarieerd te eten om verschillende bacteriën te voeden.
 • Daarnaast ondersteunen ook probiotica de gunstige bacteriën in de darmen. Probiotica vind je in gefermenteerde voeding zoals kimchi, zuurkool en in yoghurt. Een probiotica supplement is ook een uitstekende keuze.
 • Vermijd suikers zoveel mogelijk, deze zorgen voor groei van ongunstige bacteriën in de darmen. Daarbij is het belangrijk om het gebruik van antibiotica zoveel mogelijk te beperken omdat deze de gunstige bacteriën doden.
 • Ook het verminderen van stress is belangrijk. Chronische stress kan het mirobioom ongunstig beïnvloeden. Zorg juist voor ontspanning en voldoende slaap voor het bevorderen van een gezond microbioom.

Tot slot

Nu je weet welke belangrijke rol ons microbioom speelt bij verschillende processen in ons lichaam en welke impact dit heeft op onze algehele gezondheid, weet je ook hoe belangrijk het is om deze in balans te houden. Je zorgt voor een gebalanceerd microbioom door het maken van bewuste keuzes in de dieet en levensstijl. Daarmee draagt je bij aan een goed werkend immuunsysteem, hulp bij de spijsvertering en een gezonde geest.https://www.perfecthealth.nl/de-wondere-wereld-van-het-microbioom/