Kun je hongergevoel onderdrukken met pillen?


Wat is honger?

Over het algemeen zijn honger en trek signalen van je lichaam dat het energie nodig heeft of hunkert naar een bepaald soort voedsel.

Hoewel een hongergevoel een normaal teken van je lichaam is dat het tijd is om weer te eten, is het niet leuk om constant een hongergevoel te hebben, vooral niet als je net klaar bent met eten. Dat kan een teken zijn dat je niet genoeg eet of niet de juiste combinaties van voedingsmiddelen eet.

Hoe kun je eetlust verminderen?

Als je probeert af te vallen, met bepaalde gezondheidsproblemen leeft of een nieuwe maaltijdroutine zoals intermittent fasting toepast, vraag je je misschien af hoe je het hongergevoel gedurende de dag kunt verminderen.

Honger en eetlust zijn echter ingewikkelde processen die door veel interne en externe factoren worden beïnvloed, waardoor het soms moeilijk kan zijn om een van beide te verminderen.

Lees ook: 10 beste natuurlijke eetlustremmers

Welke pillen helpen tegen hongergevoel?

Er zijn geen magische pillen die helpen tegen een hongergevoel, maar je kunt wel supplementen nemen die ondersteunen bij gewichtsverslies. Deze supplementen bevatten glucomannan en zijn gewoon vrij verkrijgbaar.

Kan glucomannan helpen bij afvallen?

Glucomannan ondersteunt inderdaad gewichtsverlies bij het volgen van een energiebeperkt dieet.* Het is dus wel van belang dat je een energiebeperkt dieet volgt, anders heeft het geen effect.

Glucomannan ondersteunt gewichtsverlies (bij het volgen van een energiebeperkt dieet).*

Het gunstige resultaat bereik je alleen wanneer je een dagelijkse inname van 3 gram glucomannan inneemt (supplement), in drie doses van elk 1 gram. Neem de supplementen in met 1-2 glazen water, vóór de maaltijden en in de context van een energiebeperkt dieet.*

Bekijk hier: glucomannan skinny support

Glucomannan vitaminepillen om hongergevoel te onderdrukken

Wat onderdrukt het hongergevoel?

1. Eet voldoende eiwitten

Het toevoegen van meer eiwitten aan je dieet kan het gevoel van verzadiging verhogen. Hierdoor zit je langer vol tot je volgende maaltijd en is het minder verleidelijk om (ongezond) te snacken.

Je hoeft trouwens niet per se te kiezen voor dierlijke bronnen zoals vlees en eieren. Plantaardige eiwitten zoals peulvruchten, bonen en erwten kunnen net zo nuttig zijn om je verzadigd te houden en je inname te matigen.

2. Kies voor vezelrijke voeding (groenten, fruit en granen)

Een hoge vezelinname helpt je te vullen door de spijsvertering te vertragen en de afgifte van verzadigingshormonen te beïnvloeden die de verzadiging verhogen en de eetlust reguleren.

Bepaalde vezels, zoals pectine, guarpitmeel en psyllium verdikken wanneer ze worden gemengd met vloeistoffen en kunnen daardoor bijzonder vullend zijn. Deze vezels komen van nature voor in plantaardig voedsel, maar worden ook vaak gebruikt als supplementen.

Lees ook: opgeblazen buik? Oma weet raad!

Goed voor de darmen

Vezels zijn ook ontzettend goed voor je darmem (darmflora). Daarom kan kiezen voor een dieet met voldoende fruit, groenten, bonen, noten en zaden ook de gezondheid op lange termijn bevorderen.

Bovendien kan het combineren van eiwitten met vezels dubbel zoveel voordelen bieden voor een vol en verzadigd gevoel.

3. Drink veel water

Soms verwar je honger met dorst. Dit kun je heel gemakkelijk testen door eerst een groot glas water te drinken als je een hongergevoel hebt. Gaat je honger niet weg? Dan is het simpelweg tijd om te eten. 

Lees ook: kun je met collageen afvallen?

Hoewel het belangrijk is om gehydrateerd te blijven, moet water drinken nooit je maaltijd vervangen. Houd over het algemeen een glas water bij je en neem er een slok van tijdens de maaltijd of neem een glas voordat je gaat zitten om te eten.

Zorg dat je goed gehydrateerd blijft, zodat je dorst niet verward met honger.

4. Kies vast voedsel om honger te stillen

Vaste calorieën en vloeibare calorieën kunnen je eetlust en het beloningssysteem van je hersenen verschillend beïnvloeden.

Vaste voedingsmiddelen vereisen meer kauwen, waardoor het signaal van verzadiging de hersenen misschien meer tijd geeft. Aan de andere kant is zachter voedsel snel op te eten in grote happen en kan het gemakkelijker zijn om te veel te eten.

Probeer verschillende texturen en smaken in je maaltijd op te nemen om voldaan te blijven en een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen binnen te krijgen.

Lees ook: persoonlijke ervaring met Ozempic alternatief

5. Eet bewust

Onder normale omstandigheden helpen je hersenen je lichaam te herkennen wanneer je honger hebt of vol zit. Als je echter te snel eet of als je afgeleid bent, wordt het moeilijker voor je hersenen om deze signalen op te merken.

Elimineer afleiding

Een manier om dit probleem op te lossen is door afleiding te elimineren en je te concentreren op het eten voor je – een belangrijk aspect van mindful eten.

In tegenstelling tot externe signalen zoals reclames of het tijdstip van de dag te laten bepalen wanneer je eet, is mindful eten een manier om je interne honger- en verzadigingssignalen aan te spreken, zoals je gedachten en lichamelijke gevoelens.

Bekijk ook: slank supplementen

Vrouw met honger gezond eten

6. Eet langzaam

Als je veel eetlust of honger hebt, kan het extra makkelijk zijn om meer te eten dan je van plan was. Het vertragen van het tempo waarmee je eet kan een manier zijn om de neiging tot overeten te voorkomen.

7. Leer welk servies voor jou werkt

Je hebt misschien weleens gehoord dat je minder eet door van een kleiner bord te eten of door een bepaald formaat keukengerei te gebruiken.

Het verkleinen van het formaat van je servies kan je ook helpen om onbewust je maaltijdporties te verkleinen en minder voedsel te consumeren zonder je tekort gedaan te voelen. Als je meer op een groter bord hebt, eet je waarschijnlijk meer zonder het te beseffen. 

Lees ook: orthomoleculair therapeut: wat is dat?

Het is misschien niet de meest effectieve manier, maar proberen kan nooit kwaad. Experimenteer met verschillende maten borden en keukengerei om zelf te zien of ze effect hebben op je honger en eetlust of op hoeveel je in totaal eet.

8. Regelmatig bewegen

Soms lijkt het alsof je minder trek hebt na sporten (in ongezonde voeding). Wellicht komt het door bepaalde hormonen die vrijkomen of door de gezonde mindset die je van sporten krijgt: het is hoe dan ook goed om regelmatig te bewegen. 

Lees ook: hoe verlies je snel buikvet?

Elk lichaam is echter anders, dus of het daadwerkelijk effect heeft op jou zul je moeten uittesten. Sporten is sowieso goed voor je, dus probeer het vooral uit!

Zorg voor een gezonde leefstijl, zoals voldoende beweging.

9. Slaap voldoende

Voldoende kwaliteitsslaap krijgen kan ook helpen bij het verminderen van honger en beschermen tegen gewichtstoename. Zorg dat je tenminste 7 tot 9 uur slaap per nacht krijgt en geen koffie of (te veel) suiker drinkt en eet in de avond.

En helaas, slapend afvallen zit er niet in. Het is wel de bedoeling dat je bovenstaande tips toepast én voldoende slaapt om zo de effecten op elkaar te versterken. 

Lees ook: afkicken van suiker

10. Verminder je stress

Van overmatige stress is bekend dat het de niveaus van het hormoon cortisol verhoogt. Sommige mensen gaan overeten wanneer ze stress hebben, terwijl andere juist te weinig eten. In beide gevallen grijp je snel naar ongezond en snel voedsel, waardoor je uiteindelijk niet een verzadigd gevoel krijgt. 

Of je nu hebt gemerkt dat je de neiging hebt om je hongeriger te voelen als je stress hebt of dat je vaak aan het stress-eten bent in gespannen situaties, overweeg dan een paar van deze technieken om je stress te verlichten:

 • eet een gezond dieet rijk aan verschillende voedingsstoffen
 • beweeg regelmatig
 • probeer yoga of stretching
 • beperk je cafeïne-inname
 • schrijf je gedachten op
 • mediteer
 • plan voldoende tijd voor jezelf in
 • vraag om hulp als je er niet zelf uitkomt

Lees ook: wat zijn zeer ernstige burn-out symptomen?

11. Kies voor vullende snacks

Tussendoortjes zijn een kwestie van persoonlijke keuze. Sommige mensen vinden het prettig om tussendoortjes op te nemen als onderdeel van hun dagelijkse maaltijdroutine, terwijl anderen dat niet doen.

Als je moeite hebt om je honger en eetlust gedurende de dag te reguleren, dan kun je best een keer snacken. Zolang je ervoor zorgt dat je kiest voor een gezonde snack is er niets aan de hand. 

Lees ook: gezonde lunch meenemen naar werk? 5 tips!

Man snackt appel om afvallen

Kies voor snacks die de volgende ingrediënten bevatten:

 • proteïne
 • vezels
 • gezonde vetten
 • complexe koolhydraten

Gezonde snacks zijn bijvoorbeeld: 

 • Fruit
 • Snoeptomaatjes
 • Komkommer met hummus
 • Ongezouten noten
 • Gedroogde dadels of vijgen
 • Popcorn zonder zout of suiker

Lees ook: afvallen in de overgang: hoe doe je dat?

12. Ben niet te streng

De relatie tussen eetlust, honger en trek is complex en omvat vele biologische routes.

Onderzoekers proberen nog steeds te begrijpen wat er precies gebeurt als je bepaalde voedingsmiddelen beperkt en of dat een effectieve aanpak is om het verlangen naar die voedingsmiddelen te verminderen.

Voor de meeste mensen is het niet nodig om je favoriete voedingsmiddelen helemaal uit je dieet te schrappen. Je kunt en mag je favoriete voedingsmiddelen immers gewoon eten.

Als je trek hebt in een bepaald specifiek voedingsmiddel, geniet dan met mate van dat voedingsmiddel om te zien of het de trek verlicht en je eetlust weer verlaagt.

Samenvatting

Honger en eetlust zijn normale lichaamsfuncties. Meestal zijn ze gewoon een teken dat je lichaam energie nodig heeft en dat het tijd is om te eten.

De tips die hier worden genoemd zijn slechts een paar eenvoudige manieren om je eetlust en honger te verminderen op momenten dat het voelt alsof die gevoelens groter zijn dan normaal.

Als je deze dingen hebt geprobeerd, maar je hebt nog steeds meer honger dan normaal, overweeg dan om met je huisarts te praten over aanvullende ondersteuning om je eetlust te reguleren.

*Goedgekeurde gezondheidsclaims.

Verder lezen: dikke buik na stoppen met roken? 9 tips!

Onderdrukken van hongergevoel

Over dit artikel

Dit artikel over gevoelens van honger onderdrukken is voor het eerst gepubliceerd op 11 april 2024. Kauw voldoende op je voedsel, eet gezond, verminder slaaptekort en kijk eventueel naar een energiebeperkt of koolhydraatarm dieet als je veel last hebt van een honger gevoel.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

 • Hongergevoelens onderdrukken

https://vitamines.com/blog/hongergevoel-onderdrukken/