De invloed van sport op de mentale gezondheid


Sporten brengt vele voordelen met zich mee. Naast dat het goed is voor onze lichamelijke gezondheid, heeft sporten ook ook een positieve invloed op de mentale gezondheid. Zo blijkt uit verschillende onderzoeken dat regelmatig sporten kan bijdragen aan een betere gemoedstoestand en minder stress. Dit zorgt ervoor dat je een stuk lekkerder in je vel zit! Alleen dat is al een reden om te gaan sporten! Maar welke voordelen heeft sport nog meer op de mentale gezondheid?

De voordelen van sporten op de mentale gezondheid

1. Je wordt gelukkiger

Sporten draagt bij aan een verbeterde stemming. Sporten heeft namelijk een positieve invloed op de hormoonhuishouding. Zo komen er diverse hormonen zoals endorfine, serotonine en dopamine vrij. Deze ‘feel-good’ hormonen zorgen voor een gelukkig en blij gevoel.

2. Minder stress

Sporten helpt bij het verminderen van stress. Door de endorfine en serotonine die vrijkomt neemt de stress af. Ook kan sporten helpen om je hoofd leeg te maken en te ontspannen. Dit komt doordat je gefocust bent op de training, de oefeningen of je ademhaling. Hierdoor is er geen ruimte om over vervelende dingen na te denken.

3. Meer zelfvertrouwen

Sporten kan je zelfvertrouwen vergroten. Door te sporten verbetert je lichaam en word je fysiek sterker. Dit kan je zelfbeeld en eigenwaarde versterken. Ook kun je je zelfvertrouwen vergroten door jezelf uit te dagen, grenzen te verleggen en doelen te behalen. Dit geeft je zelfvertrouwen een absolute boost!

4. Verbeterde cognitieve functies

Regelmatig sporten kan bijdragen aan het verbeteren van cognitieve functies, zoals een verbeterde aandacht en een verbeterd geheugen. Doordat sporten de doorbloeding in het brein stimuleert, wordt er meer zuurstof en voedingsstoffen naar de hersenen getransporteerd. Hierdoor worden de hersencellen beter gevoed en kunnen ze beter functioneren. Dit helpt bij het verbeteren van het werk- en studievermogen.

5. Betere slaap

Regelmatig sporten kan leiden tot een betere slaapkwaliteit. Door te sporten wordt het gelukshormoon serotonine aangemaakt. Je lichaam maakt hier het slaaphormoon melatonine van, waardoor je beter slaapt. Slaap is belangrijk voor je gezondheid. Door goed te slapen ben je meer uitgerust, heb je meer energie en kun je beter omgaan met stressvolle situaties.

Het is dus wel duidelijk dat sporten een positieve invloed heeft op onze mentale gezondheid!

Ga sporten!

Ben je gemotiveerd geraakt om te sporten? Kies een sport die je leuk vind, plan het sporten in je agenda, zoek eventueel een sportbuddy en ga ervoor! Ervaar de voordelen vanzelf en wordt een gelukkiger mens : )https://voeljefit.com/de-invloed-van-sport-op-de-mentale-gezondheid/