Dé 3 stappen die jij kunt zetten zodat je in 2022 eindelijk wel afvalt!


Het is begin januari. Kerst en Oud en Nieuw zijn voorbij, en om ons heen klagen mensen dat ze teveel hebben gegeten. Maar ach, dat is de tijd van het jaar. En dat is ook zeker zo. Het is leuk, eten is plezierig. Maar toch moet je jezelf afvragen of je er wel écht plezier in hebt als je ’s avonds in bed het aantal oliebollen dat je gister hebt gegeten ligt te tellen.

Dit jaar had je je nog zo voorgenomen het anders aan te pakken…. je kan wel een stappenplan afvallen gebruiken…

Waarom doe je niet gewoon wat je wilt? Je wilt écht graag wat kilo’s kwijt en je weet best wat werkt om af te vallen: minder eten. Hoe vaak ben jij in januari begonnen met afvallen? De meeste mensen beginnen net na de kerstvakantie vol goede moed. Maar na zo’n twee à drie weken is 80% alweer gestopt. 

Sommigen prenten zichzelf nog een tijdje dapper in: ‘Morgen begin ik echt!’ Om de zondag al het lekkers wat in huis ligt zo snel mogelijk weg te werken: de maandag erna zou het afzien voor de rest van je leven weer beginnen, dan kon het lekkers maar beter op zijn. Op dinsdag bij de koffie neem je per ongeluk toch een chocolaatje. En ja, dan kon ik toch net zo goed helemaal stoppen? Deze week was gewoon niet de juiste week om echt te beginnen. Herkenbaar?

Stop met dromen, wees concreet!

Hoe kan het toch dat we met z’n allen zo slecht zijn aan het houden van onze plannen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen vaak niet goed weten wat er moet gebeuren om hun goede voornemens te halen waardoor het ook dit jaar, weer mislukt. Ze hebben geen duidelijk stappenplan afvallen om mee aan de slag te gaan.

Mijn tip is: hou het niet bij dromen over hoe gezond je gaat leven, maar denk concreet over je doel na. Stel je hebt je voorgenomen om 10 kilo af te vallen, dan helpt het heel erg als je nadenkt over wat je gaat doen bij die verjaardag waar je taart krijgt aangeboden. Of die lunch op je werk, dat etentje met je vriendinnen… etc. Hoe pak je dit aan?

Dit jaar ben jij de baas

Heb jij het dit jaar met Kerst of Oud & Nieuw helemaal verkeerd aangepakt? Geen man over boord. Pak na de feestdagen je gezonde voedingspatroon weer op. Jezelf uithongeren is helemaal niet nodig maar twee weken uitloop óók niet. Wat wel handig is? Het klaar hebben liggen van een back-up plan. Want er komt een moment waarop we wakker worden en besluiten dat het voor nu goed, maar genoeg was. Voor dat moment is deze mail geschreven. Goede voorbereiding is het halve werk! Hoe doe je dit? Volg het stappenplan!

Stappenplan afvallen om je hoofddoel te bereiken

Niet de aanwezigheid van chocola bepaalt hoeveel je eet, dat bepaal je zelf.
Het gaat om een manier van denken die ook jij aan kan leren. Dat betekent een ommezwaai in eetgedrag, in gedachten over eten en in (je omgang met) gevoelens. Deze stappen helpen je om niet te dromen maar te doen.

Stap 1: Je neemt niet meer al het lekkers, wel het allerlekkerst.
Bedenk van te voren wat je kiest ’s avonds. Plan iets in wat je heel lekker vindt en maak er een speciaal momentje van.

Stap 2: Als honger niet je probleem is, is eten nooit de oplossing.
Ga dat er waarschijnlijk meer aan de hand is op die avonden dat je ‘zomaar’ een hele chocoladereep eet dan zoetige trek. Misschien ben je moe? Je lichaam kan ook het hebben van dorst en honger met elkaar verwarren. Pas als je weet wat er achter je eetdrang zit, kun je het beheersen, anders beheerst de eetdrang jou.

Stap 3: Opstaan na een tegenslag betekent de balans vinden tussen mild zijn voor jezelf en in actie komen.
En dan heb je het toch gedaan en is de hele reep in één keer op. Wat nu? Als je jezelf te veel veroordeelt na zo’n tegenslag, verlies je de moed om op opnieuw te beginnen. Als je te mild bent (ah, kan gebeuren, maakt niet uit) loop je het gevaar dat je motivatie verwatert. Ben je te streng voor jezelf (vanaf nu eet ik alleen nog maar gezonde dingen), dan houd je het waarschijnlijk niet vol! Vind een balans. Dan bereik jij je doel en maak je je voornemens waar.

Groet,

Mieke

E-book: Afvallen zonder dieet

Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.

Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.

In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.

Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen

https://miekekosters.nl/stappenplan-afvallen-nieuwe-jaar/