Cryotherapie | Gezondheidsvoordelen | Perfect Health


Cryotherapie staat ook wel bekend als koudetherapie en is een behandeling waarbij het lichaam aan extreem lage temperaturen wordt blootgesteld in korte periode voor het bevorderen van verschillende gezondheidsvoordelen. Er zijn verschillende vormen mogelijk van cryotherapie. In dit artikel vertellen je meer over wat cryotherapie is, welke vormen er zijn en welke gezondheidsvoordelen cryotherapie heeft.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Wat is cryotherapie
  • Vormen van cryotherapie
  • De gezondheidsvoordelen

Wat is cryotherapie

Cryotherapie kent zijn oorsprong in Japan waar een arts eind jaren ’70 begon te experimenteren met lage temparturen voor het bestrijden van de reuma van zijn vrouw. De techniek is vervolgens in Duitsland verder ontwikkeld en sinds 2015 ook bekend geworden in Nederland. Het woord Cryotherapie stamt af van het Griekse woord kryo, dat kou betekent. Bij deze vorm van therapie wordt het lichaam voor een korte periode blootgesteld aan extreem lage temperaturen. Het lichaam ervaart daarbij een acute stressreactie. Het bloed trekt zich terug naar de organen en tegelijkertijd koelt het huidoppervlakte snel af. Het lichaam gaat zich als tegenreactie opwarmen, maakt noodzakelijke enzymen, hormonen en voedingsstoffen aan. Organen en het immuunsysteem krijgen een boost en energiebanen worden opgeschoond. 

Vormen van cryotherapie

Er zijn verschillende vormen van cryotherapie, waarbij de ene vorm zich richt op specifieke delen van het lichaam en de andere vorm op het geheel lichaam. Een veel voorkomende en populaire vorm van cryotherapie is Whole-body Cryotherapy (WBC). Daarbij wordt het lichaam meestal in een speciale cryosauna of cryokamer gedurende een aantal minuten blootgesteld aan zeer lage temperaturen tussen de -110 en -160 graden Celcius. Om het huidoppervlak zoveel mogelijk aan de koude lucht bloot te stellen, draagt men minimale kleding zoals ondergoed of zwemkleding, handschoenen en een muts. Lokale cryotherapie is een vorm waarbij de kou rechtstreeks wordt toegepast op een specifiek deel van het lichaam met behulp van bijvoorbeeld speciale cryo apparaten of coldpacks. Deze vorm van cryotherapie wordt vaak gebruikt bij blessures en het verminderen van pijn en ontstekingen in een bepaald gebied. Cryolipolyse is een vorm van cryotherapie die zich op het verminderen van vetcellen richt door blootstelling aan kou. Als laatste zijn ook ijsbaden een vorm van cryotherapie. Bij een ijsbad is de temperatuur waar het lichaam aan wordt blootgesteld wel een stuk minder koud maar wel intens dankzij het contact met water.

De gezondheidsvoordelen

Aan cryotherapie worden verschillende gezondheidsvoordelen toegeschreven. De koude therapie wordt geassocieerd met vermindering van ontstekingen in het lichaam. Door blootstelling aan koude temperaturen vernauwen de bloedvaten en zal doorbloeding verminderen wat ontstekingsreacties kan verminderen. Ook kan de kou bijdragen aan pijnverlichting van met name spierpijn of gewrichtspijn en kan de kou spierherstel bevorderen. Om die reden maken atleten gebruik van cryotherapie als onderdeel van een herstelroutine. Daarnaast kan de kou een stimulerend effect hebben op het centrale zenuwstelsel en zorgen voor een toename van energie en alertheid en vermoeidheidsklachten verminderen. Cryotherapie kan de gezondheid van de huid bevorderen door het verbeteren van de bloedcirculatie en stimuleren van de productie van collageen. Dit zorgt voor vermindering van fijne lijntjes en draagt bij aan een gezondere teint. Ook kan cryotherapie het lichaam aanzetten tot het verbranden van meer calorieën om warm te blijven, waardoor gewichtsverlies kan optreden.

Tot slot

Er zijn verschillende vormen van cryotherapie die kunnen ook verschillende gezondheidsvoordelen kunnen opleveren. Welke vorm van cryotherapie je kiest is afhankelijk van je klachten en doel. Na één koude training voel je vaak al direct effect, maar het kan efficiënt zijn om cryotherapie te herhalen om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen die de training biedt.https://www.perfecthealth.nl/cryotherapie/