Bikram Yoga: wat is het + wat zijn de voordelen?


Bikram yoga

Wat is Bikram Yoga?

Bikram yoga is een serie van 26 Hatha Yoga houdingen die je in een vaste volgorde uitvoert. Dit wordt gedaan in een ruimte van +/- 40 graden Celsius. 

Bikram Yoga is ontstaan rond 1970 en stamt af van de grondlegger Bikram Choudhury, een Yogi uit India die de reeks van 26 yogahoudingen bedacht heeft. 

Bikram yoga lessen zijn altijd exact hetzelfde. De 26 yogahoudingen worden dus altijd in dezelfde volgorde afgewerkt.

De ene Asana leidt de ander in waardoor er als het ware een ‘flow’ in de les zit en de houdingen samen een geheel vormen. Bikram Yoga lessen bieden hierdoor geen variatie maar wel veel diepgang en het wordt gezien als een zware yogasoort.

”Tijdens Bikram yoga lessen heb ik gemerkt dat er relatief meer mannen in de zaal staan. De belangrijkste reden daarvoor is volgens henzelf dat deze yogavorm fysiek uitdagender is dan rustige yogavormen zoals Yin. Bikram Yoga wordt dus inderdaad als fysiek zwaarder ervaren.”Rolf.

Welke voordelen heeft Bikram Yoga?

Bikram Yoga heeft talloze voordelen. Hieronder sommen we de belangrijkste voor je op:

Voordeel 1: De bloedsomloop wordt gestimuleerd

Doordat de les plaatsvindt in een verwarmde ruimte, zorgt dit ervoor dat de bloedsomloop gestimuleerd wordt. Dit heeft als voordeel dat blessures op deze manier voorkomen of soms juist verholpen kunnen worden.

Voordeel 2: Meer zuurstof in je bloed

Het tweede voordeel van Bikram Yoga, is dat er door een toename van de bloedsomloop meer zuurstof in het bloed opgenomen kan worden.

Veel topsporters maken trouwens ook gebruik van het sporten in een verwarmde ruimte om het opnemen van meer zuurstof te stimuleren.

Je hebt hierdoor bijvoorbeeld meer energie en je spieren verzuren minder snel waardoor je langer en diepgaander kunt practicen.

Voordeel 3: Een soepeler lichaam

Een derde voordeel is dat een warme ruimte je spieren wat soepeler maakt, ze zijn al opgewarmd door de omgevingstemperatuur. Hierdoor is het vaak makkelijker om wat meer ruimte te vinden in het lichaam.

Wanneer je de mat op stapt met het doel om leniger of flexibeler te worden, kan Bikram Yoga je dus net als Yin Yoga uitstekend  helpen.

bikram yoga

Voordeel 4: Een sterker lichaam

Bikram Yoga is fysiek zwaar. Je zoekt veel diepgang op in de houding en stelt je lichaam op de proef. Het voordeel hiervan is dat Bikram je hierdoor helpt om een sterker lichaam te krijgen. Iedere les ontwikkel je je spierkracht verder.

Voordeel 5: De warmte draagt bij aan ontspanning

Warmte heeft een ontspannend effect op ons lichaam. Wanneer je dus yoga in een verwarmde ruimte doet heb je de ontspannende effecten van yoga plus de ontspannende effecten van warmte.

Ook is een Bikram les fijn in de winter. Door de kou en vochtigheid zijn we dan vaak stijver wat bikram yoga goed tegengaat. Het is als het ware een Yogapractice en sauna ineen! 😉

”Samengevat is Bikram Yoga een compleet pakket van inspanning en ontspanning. Fysiek is de practice zwaar maar door de warme ruimte kun je meer flexibiliteit in het lichaam vinden en diep ontspannen.”Rolf.

Voor wie is Bikram Yoga geschikt?

Bikram Yoga is vooral geschikt voor Yogi’s die sterker en flexibeler willen worden. Door de intensiteit van Bikram Yoga is de les een serieuze workout en door de hoge temperatuur vind je meer flexibiliteit in je lichaam.

Omdat de Asana’s binnen de Bikram Yogales altijd hetzelfde zijn, is deze yogavorm ook perfect voor yogi’s die graag precies willen weten waar ze aan toe zijn en het ritme van herhaling fijn vinden.

Ook is Bikram Yoga uitstekend geschikt voor jou als je blessuregevoelig bent. De warmte kan er namelijk voor zorgen dat je lichaam zich beter opwarmt waardoor er minder blessures ontstaan.

Bikram Yoga is minder geschikt voor Yogi’s die houden van ontspannen lessen en een afwisselende practice.

Ook voor zwangere vrouwen is Bikram Yoga minder geschikt. De verhoogde temperatuur in de ruimte kan namelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengen en zelfs gevaarlijk zijn. In dit geval is zwangerschapsyoga een veel betere keuze.

Hoe verloopt een Bikram Yoga les?

Een Bikram les begint met twee ademhalingsoefeningen (Pranayama’s). In de video hieronder vertellen we je meer over wat de Pranayama ademhaling is en welke voordelen het heeft. 

Na de Pranayama oefeningen start de serie van zesentwintig Hatha Yoga houdingen (Asana’s) in een vaste volgorde. Variaties op de houdingen vinden nauwelijks plaats, deze zijn rechtstreeks van de Hatha Yoga gekopieerd.

Een Bikram les duurt in totaal zo’n 90 minuten. Hieronder worden de ademhalingsoefeningen en asana reeks volledig doorlopen.

Belangrijke tips voor de Bikram Yoga les

Bikram Yoga is een intensieve en warme les. Hierdoor is het erg belangrijk dat je je vocht op peil houdt. Veel water drinken is dus erg belangrijk. Probeer dit alleen wel met kleine slokjes te doen.

Hoewel je de neiging kunt hebben om grote slokken te nemen is het erg vervelend om met een klotsende maag te practicen. Beperkt water innemen voorkomt dit probleem en houd je gehydrateerd in de juiste balans.

Het is ook belangrijk om te weten dat mensen hoofdpijn krijgen als ze na de les te snel afkoelen (met bijvoorbeeld een koude douche). Wanneer jij daar ook last van hebt is het verstandig om iets langer de tijd te nemen en zo op die manier rustig af te koelen.

Binnen Bikram, is het doel van de ademhalingstechnieken bij de Yoga oefeningen om de verbinding te leggen tussen lichaam en geest. Concentratie ligt hierbij vooral op een juiste buikademhaling. Deze zorgt voor veel zuurstof in de longen.

Het omlaag brengen van de ademhaling kun je onder andere doen door meer te weten te komen over de middenrif ademhaling. Hieronder vind je daarvoor nog wat nuttige aanwijzingen.

Dat de ademhaling tijdens een Bikram les belangrijk is, heeft niet alleen met het uitvoeren van de oefeningen te maken en de diepgang die je daardoor in de les kunt vinden.

Een goede ademhaling zorgt er ook voor dat je de warmte van de ruimte beter kunt verdragen. Een hogere temperatuur kan je namelijk een benauwd gevoel geven wanneer je practiced, net zoals je dat in een sauna weleens ervaart.

Op ons practice platform hebben we hierdoor onder meer een ademhalingscursus staan met talloze nuttige oefeningen om je ademhalingstechniek te verbeteren. Neem daar dus zeker eens een kijkje! 🙂

ADEMHALING CURSUS

Kun je afvallen door bikram yoga?

Tijdens een Bikram yoga les ga je zweten. Dit zorgt ervoor dat je afvalstoffen uit je lichaam kwijtraakt en door het verliezen van vocht met het zweten, zul je direct na de Yoga les iets minder wegen.

Je vetpercentage zal door zweten alleen niet veranderen, daar is meer voor nodig.

Maar omdat Bikram Yoga in een verwarmde ruimte plaatsvindt, zijn je spieren flexibeler dan normaal, waardoor je oefeningen dieper en intenser kunt maken. Je spieren werken daardoor dus nog harder.

Wanneer je spieren harder werken, worden ze sterker en dit zal de spiertonus ten goede komen. Je ziet er gespierder uit. Bovendien kunnen spieren vet verbranden, dus als jij meer spieren hebt kun je meer vet verbranden.

Overigens zijn er yoga vormen die actiever zijn dan Bikram yoga en waarbij je dus sneller meer spieren op kan bouwen, zoals power yoga.

Van Bikram yoga naar hot yoga

Tegenwoordig zijn er veel scholen die ‘hot yoga‘ aanbieden. Hot yoga betekent simpelweg dat er yoga gegeven wordt in een verwarmde studio.

Het kan zijn dat er ook daadwerkelijk de ‘bikram serie’ wordt gegeven, maar dat hoeft niet. Het kan dus bijvoorbeeld ook een vinyasa les of yin les zijn.

“De afgelopen jaren hebben veel yoga studio’s in Nederland hun naam veranderd van Bikram yoga naar iets dergelijks als Hot yoga. Deze studios willen de naam van Bikram Choudhury niet meer dragen omdat ze niet met hem geassocieerd willen worden.” Rolf.

Bikram is aangeklaagd vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag en de Netflix documentaire (Bikram: Yogi, Guru, Predatorover hem heeft veel stof doen opwaaien. 

Dit is natuurlijk heel treurig en dit gedrag staat lijnrecht tegenover wat yoga zou moeten zijn.

Voor de ene persoon is dit een reden om helemaal te stoppen met deze vorm van yoga. Voor een ander staat de yoga vorm zelf los van de bedenker, waardoor ze de yoga vorm wel willen blijven beoefenen.

Iedereen is vrij om hier zijn eigen keuze in te maken.

Onze ervaringen met Bikram Yoga

Dit zijn onze eigen ervaringen met Bikram Yoga:

Melanie: ”Mijn eerste ervaring met Bikram Yoga was niet zo fijn. Ik weet nog goed dat ik de les in ging op een lege maag en zonder wat gedronken te hebben. Normaal bevalt me dat uitstekend in de yogales maar door de warmte verloor ik veel vocht. Ik werd daarom na verloop van tijd licht in mijn hoofd en kon de hele asana serie niet afmaken.”

Rolf: ”Ja het is inderdaad belangrijk om voldoende te drinken voor een Bikram les. Ik heb zelf alleen een keer de fout gemaakt dat ik teveel water dronk, hierdoor kon ik minder diepgang in sommige houdingen opzoeken omdat ik pijn in mijn buik kreeg. Ook niet heel fijn dus. Ik heb alle 26 houdingen wel afgerond maar echt lekker was de practice niet. Drink dus een beetje voor je de les instapt maar hou het beperkt!”

Conclusie

Kort samengevat is Bikram Yoga een unieke yogavorm die de voordelen van een uitdagende practice en training van je flexibiliteit combineert. Bikram Yoga is om deze reden erg geschikt voor onder andere krachtsporters. 

Of Bikram Yoga bij jou past ligt helemaal aan je doelen. Het gebrek aan variatie is voor de meeste yogi’s een reden om van deze yogavorm te houden of juist niet. Feit is in ieder geval dat je van Yoga in de warmte moet houden om deze yogavorm te waarderen!  

Wat zijn jouw ervaringen met Bikram Yoga? En zou je het anderen wel of niet aanraden? Laat het ons weten in een reactie onder dit blog!

Extra: 5 Inspirerende Bikram Yoga Quotes

Quotes kunnen ervoor zorgen dat je net een beetje extra motivatie of inspiratie vindt. Quotes kunnen je helpen om dingen in een ander perspectief te plaatsen. Ook kunnen ze je net die reminder geven die je even moest horen!

Hieronder vind je 5 Bikram Yoga Quotes die wij erg inspirerend vinden:

1.You’re never too old, never too bad, never too late and never too sick to start from the scratch once again

Je moet geen smoesjes verzinnen om iets vooral niet te doen. Heb vertrouwen en durf door te zetten. Van je fouten leer je, en uiteindelijk kom je daardoor veel verder.

bikram yoga quotes

2.In life you only have to travel 6 inches. That is the distance from your mind to your heart.

Zorg ervoor dat lichaam en geest optimaal met elkaar in verbinding blijven staan. De weg tussen hoofd en hart is misschien niet zo groot, maar kan voor sommige mensen eindeloos ver weg lijken.

bikram yoga quotes

3.Would you rather suffer 90 minutes or 90 years?

Geinspireerd op de Bikram Yoga les die in totaal 90 minuten duurt.

bikram yoga quotes

4.Falling out of a posture means you are human; getting back into the posture means you are a Yogi

Als je uit een houding valt, is dat helemaal niet erg. Dat kan gebeuren en is heel menselijk. Van fouten en oefenen leer je.

Maar juist weer terug gaan in de positie, en het opnieuw proberen geeft blijk van doorzettingsvermogen. Dit is de kracht van een echte Yogi.

bikram yoga quotes

5.The cure for anything is salt water – sweat, tears or the sea

Zout water staat er om bekend een helende werking te hebben. Daarbij horen dus ook de tranen, de zee en het zweten.

bikram yoga quotes

https://www.happywithyoga.com/yoga/bikram-yoga/