Wat is microdosing? Ervaringen met truffels


Disclaimer: Vitamines.com is geen belanghebbende. Wij verkopen geen microdoseringen.

Dit artikel is puur informerend bedoeld op basis van wetenschappelijke opinies. Ben jij zelf wetenschapper op dit vlak en wil je meer context geven? Dan hoor ik graag van je via dave@vitamines.com.

Microdosing in het kort

Microdosering is in theorie een methode om psychedelica in niet-hallucinogene doses in te nemen, waarbij wordt verondersteld dat het psychologische voordelen kan opleveren. Er is echter nog weinig onderzoek en bewijs gevonden in het toch al complexe veld van psychedelische therapie.

In dit artikel leer je wat we op dit moment weten over het begrip microdose. Spoiler-alert: we weten eigenlijk meer niet dan wél.

microdosing

Wat is microdosing?

Microdosing van psychedelica heeft geen officieel erkende medische definitie of doseringshoeveelheid. Maar zoals de naam al suggereert, wordt microdosing over het algemeen beschouwd als het nemen van minder dan de dosering die nodig is om hallucinogene effecten te creëren.

Wetenschappers omschrijven een microdose als het nemen van zeer lage doses van deze drugs, ongeveer een tiende van wat je zou nemen om te trippen, en je neemt deze dosis elke drie tot vier dagen gedurende een langere periode. Je hebt bijvoorbeeld 100 microgram (mcg) nodig om high te worden; een microdose ligt dan tussen de 10 en 20 mcg.

In theorie veroorzaken deze lage doses geen hallucinogene effecten, maar het doel achter microdosing is dat het nemen van kleine doses je hersenen onder de radar kan veranderen, terwijl je volledig bewust en bij bewustzijn bent, en met de hoop dat dit je gevoel van welzijn in de loop van de tijd verbetert.

Microdosing truffels

Micodosing truffels, ook wel bekend als sclerotia of magic truffels in de volksmond, bevatten vaak twee alkaloïde-tryptamines: psilocybine en psilocine, en daarnaast baeocystine en norbaeocystine.

Microdosing met deze truffels is een praktijk waarbij men een zeer kleine hoeveelheid van een psychedelische stof inneemt, meestal 5 á 10% van een standaard dosis, met het doel de levenskwaliteit te verhogen zonder een volledige psychedelische ervaring te ondergaan.

Microdosing truffels

Waarom kiezen mensen voor microdose?

De term microdosing begint sinds 2021 flink aan populariteit te winnen, vooral bij ondernemende mensen als een manier om energie en productiviteit te verhogen om te helpen brainstormen. In een online enquete zeggen gebruikers voor een microdose te kiezen vanwege:

 • Meer focus
 • Meer energie
 • Minder angst
 • Meer creativiteit
 • Meer emotionele openheid
 • Verlichting van menstruatiepijn
 • Verhoogd spiritueel bewustzijn

Veel van deze veronderstelde microdose ‘voordelen’ zijn echter anekdotisch en zeker niet ondersteund met wetenschappelijk onderzoek, wat ik hieronder uitgebreid zal toelichten.

microdosing populariteit

Microdosing zit sinds 2021 flink in de lift.
Bron: Google Trends

Wat zit er in een microdose?

Hoewel de term microdosing vaak verwijst naar het gebruik van psychedelische drugs, gebruiken mensen een breed scala aan stoffen. De hieronder genoemde stoffen worden het meest genoemd:

 • Microdosing truffels. Gebruikers van microdosing truffels melden subtiele verbeteringen in het dagelijks functioneren. Denk aan een verhoogde concentratie, creativiteit, productiviteit en verminderde angst of stress. Mensen hebben ook gemeld dat ze zich empathischer en emotioneel opener voelen.
 • Lysergine zuur diethylamide. Dit is in sommige kringen een populaire stof voor microdosering. Sommige gebruikers melden zich scherper, meer gefocust en productiever te voelen gedurende de dag.
 • Dimethyltryptamine. Deze stof staat bekend als de “geestenmolecule” en zou bij microdoseringen helpen angst te verlichten en spiritueel bewustzijn te bevorderen.
 • Iboga/ibogaïne. Iboga is een wortelschors die door de Bwiti uit Centraal-Afrika wordt gebruikt als geestenmedicijn. Bij microdosering zouden zowel iboga als ibogaïne (het actieve bestanddeel) de creativiteit verhogen, de stemming reguleren en trek verminderen. Enkele onderzoeken suggereren dat het kan helpen om geleidelijk een einde te maken aan opioïdenverslaving.

Sommige van deze stoffen kunnen echter het risico van een bad trip of andere negatieve effecten met zich meebrengen.

Hoe werkt microdosing?

Veel onderzoek hoe microdosing precies werkt bevindt zich nog in vroeg stadium. Onderzoeken naar de werking ervan worden op dit moment uitgevoerd in academische settings via klinische proeven, met als uitgangspunt dat deelnemers hallucinogene doses van deze stoffen innemen, en het onderzoek heeft nog een lange weg te gaan om echt conclusies te kunnen trekken.

Zelfs de ‘voordelen’ die hieronder worden genoemd, kunnen uiteindelijk geen echte microdosing voordelen blijken te zijn, naarmate het onderzoek de komende maanden en jaren vordert en duidelijker wordt. Er is dus nog fundamenteel méér onderzoek nodig en het is cruciaal om de opwinding rond psychedelische therapie met een korreltje zout te nemen totdat we meer weten.

Met dit alles in gedachten, is hier wat sommige experts en onderzoeken veronderstellen over de mogelijke voordelen van microdosering voor de gezondheid, hoewel ook dit weer kan veranderen.

Stelling 1. ‘Kan mentale prestaties en creativiteit verbeteren’

Een van de anekdotische voordelen van microdosing is dat het de creativiteit verbetert.

In een onderzoek naar microdosering van psychedelische truffels (paddenstoelen) testten mensen die een kleine dosis van deze psychedelica namen beter op creatieve probleemoplossende taken en cognitieve flexibiliteit in vergelijking met mensen die deze drugs niet namen.

Dit onderzoek had geen controlegroep en het werd niet vergeleken met een placebo. Onderzoekers wijzen erop dat psychedelica bepaalde hersenreceptoren kunnen activeren die gekoppeld zijn aan leren en aanpassingsvermogen, waardoor de persoonlijkheidstrek van openheid kan toenemen en starheid in het denken kan afnemen.

Bovendien bleek uit een onderzoek waarbij microdosing gebruikers van Facebook groepen werden gerekruteerd om vragenlijsten in te vullen, dat huidige en voormalige microdosers hoger scoorden op creativiteit, ruimdenkendheid en wijsheid (het vermogen om van je fouten te leren terwijl je meerdere perspectieven in overweging neemt), en lager op disfunctionele houdingen en negatieve emotionaliteit, vergeleken met niet-microdosers.

De mensen gebruikten meestal psilocybine. De onderzoekers wijzen erop dat mensen met meer disfunctionele houdingen kwetsbaarder zijn voor stress en depressie. De gebruikte steekproef bestond voornamelijk uit blanke, heteroseksuele mannen uit de middenklasse, dus er is een meer diverse steekproefgroep nodig, evenals een meer gerandomiseerde en gecontroleerde populatie.

microdose witte truffels

Stelling 2. ‘Met een lage microdose kun je normaal functioneren’

Een microdose lijkt meer op het innemen van een typisch farmaceutisch medicijn. Terwijl een behandeling met grote doses 6 tot 10 uur van je dag vergt en resulteert in mogelijk diepgaande veranderingen in iemands waarneming, kan een microdosis in je leven worden opgenomen omdat het een sub-hallucinogene dosis is.

Sommige gebruikers zeggen dat microdoses geen subjectieve effecten hebben, hoewel velen melden dat ze wel enige stimulatie voelen. Maar over het algemeen hebben de meeste mensen het gevoel dat ze hun dagelijkse gang kunnen gaan als ze aan microdosing zijn begonnen.

Dat gezegd hebbende: één van de meest voorkomende problemen rond microdosing is het per ongeluk nemen van een te hoge dosis.

Als je probeert naar je werk te gaan en objecten en vormen om je heen vervormen, kan dat afleidend en verontrustend zijn als je niet voorbereid was op een intense ervaring. Bovendien zijn er microdosing risico’s als je autorijdt, machines bedient, ouderschap uitoefent en andere activiteiten doet die alerte oplettendheid vereisen.

In het algemeen heeft het hier aangehaalde onderzoek aangetoond dat microdosering over het algemeen veilig is voor de meeste mensen. Er zijn echter veel manieren waarop microdosering fout kan gaan.

microdosing truffels

Microdosing truffels ervaring van Freek

Freek begon vijf jaar geleden met het microdoseren van truffels om te proberen zijn geestelijke gezondheid te verbeteren: “Ik had neerslachtige gevoelens en zat in een sleur. Ik was de hele tijd ongelukkig en boos en geagiteerd, en het ging in tegen de manier waarop ik mezelf zag.”

Hij las positieve verhalen van ondernemers uit Silicon Valley die beweerden meer energie te krijgen door het nemen van kleine doses psychedelica en goede ervaringen hadden met het onder controle krijgen van angstgevoelens. Dus besloot hij een paar keer per week een microdose te nemen.

Vrijwel meteen begon hij een voordeel van de truffels te zien. “Mijn microdosing truffels gaven zelfvertrouwen een soort boost en ik had een beter humeur. Ook had iets meer energie. En ik had meer plezier, voelde me gewoon meer positief opgewonden over dingen.”

Microdosering wordt door deskundigen meestal gedefinieerd als het nemen van 5 tot 10 procent van een volledige dosis van een psychedelisch middel zoals microdosing truffels, als een manier om de veronderstelde geestelijke gezondheidsvoordelen van de drug te krijgen zonder de hallucinogene high.

Op dat niveau, dat meerdere keren per week wordt ingenomen, beweren mensen zoals Freek dat een microdose hun stemming kan verbeteren, hun creativiteit stimuleert en de wereld helderder en glanzender maken, alsof alles superscherp is.

Wat zegt wetenschappelijk onderzoek over microdosing?

Veel microdosering ervaringen zijn anekdotisch en bestaat vooral uit enthousiaste reacties van mensen zoals die van Freek, die verhoogde aandacht en cognitie, gevoelens van welzijn en verlichting van angst en depressie ervoeren.

Laboratorium onderzoeken naar microdosing truffels lijken deze beweringen te ondersteunen en laten verbeteringen zien in stemming, aandacht en creativiteit. Maar deze onderzoeken waren over het algemeen klein en ze vergeleken geen microdosis met een placebo.

De twee grootste placebogecontroleerde onderzoeken naar microdosering zijn vorig jaar gepubliceerd en ze suggereren allebei dat de voordelen die mensen ervaren het gevolg zijn van het placebo-effect.

Veel microdosing ervaringen zijn anekdotisch.

In de onderzoeken gebruikten vrijwilligers hun eigen medicijnen om mee te doen en ontvingen ze, zonder dat ze het wisten, ofwel actieve doses ofwel een placebo verpakt in identieke capsules. Na een aantal weken waren de stemming en het welzijn van bijna iedereen verbeterd, ongeacht wat ze hadden ingenomen.

“Ik was aanvankelijk verrast maar ook een beetje teleurgesteld door de resultaten, omdat we bij het opzetten van het onderzoek vrij optimistisch waren dat microdosering een effect zou kunnen hebben” zegt Dr. van Elk, assistent-professor cognitieve psychologie aan de Universiteit Leiden in Nederland, die één van de onderzoeken leidde.

Toch wijzen sommige wetenschappers erop dat bewijs aantoont dat microdosing een directe invloed heeft op de hersenen om te beargumenteren dat de voordelen écht zijn.

Een onderzoek in Denemarken toonde aan dat een microdosis psilocybine bijna de helft van het specifieke type serotoninereceptoren activeerde waarop psychedelica werken om hun hallucinogene effecten te produceren. “Ik zou niet zeggen dat alles maar placebo is. Het is duidelijk een actief medicijn.” zegt Dr. de Wit, professor psychiatrie aan de Universiteit van Chicago.

Sommige microdose onderzoekers, zoals Dr. de Wit en Dr. van Elk, blijven optimistisch dat kleine hoeveelheden hallucinogene drugs uiteindelijk gunstig zullen blijken voor de geestelijke gezondheid en cognitie.

De onderzoekers stellen dat het ontwerp van de placebo gecontroleerde onderzoeken de oorzaak kan zijn van het gebrek aan significante bevindingen. Het kan zijn dat de onderzoeken niet lang genoeg hebben geduurd, of dat de tests en vragenlijsten die tijdens de onderzoeken werden gebruikt de voordelen die sommige mensen ervaren van microdosering niet volledig vastleggen.

Na het lezen van al deze conclusies probeer ik microdosering niet direct af te wijzen, maar ik ben gewoon voorzichtig met dit onderwerp. De wetenschappers zeggen zelf al dat er geen hard bewijs is, zoveel is duidelijk. Ook is het moeilijk om het placebo-effect te blokkeren in onderzoeken naar psychoactieve stoffen.

microdosing magic mushrooms

Veelgestelde vragen

Wat voel je van microdosing?

Microdosering heeft als doel de voordelen van de stof te plukken zonder de overweldigende psychedelische ervaring te voelen. Wat iemand voelt varieert per individu, maar mensen zeggen subtiele, positieve veranderingen in hun dagelijkse leven te voelen.

Velen beschrijven een verhoogd gevoel van welzijn, alertheid en een verfijnde perceptie van hun omgeving. Sommigen ervaren verbeterde creativiteit, betere concentratie en een scherpere focus op taken. Emotioneel gezien melden veel mensen een lichter humeur, een toename van empathie en een verminderd gevoel van angst of depressie.

Het is belangrijk te benadrukken dat de effecten van microdosering subtiel zijn. Gebruikers hebben vaak niet het gevoel ‘high’ of ‘trippy’ te zijn. Integendeel: ze voelen zich vaak vooral meer ‘aanwezig’. Veel onderzoek naar de gevoelens zijn nog gaande, mogelijk speelt het placebo effect een belangrijke rol.

Hoe lang werkt microdosing?

De duur van de effecten van een microdosis varieert sterk, maar meestal houden ze tussen de 6 en 12 uur aan. Het exacte tijdsbestek kan echter afhankelijk zijn van de specifieke stof, de dosering en de individuele reactie van de gebruiker.

Is microdosing legaal?

Microdosing is op zich legaal als je het doet met stoffen die niet in de Opiumwet vermeldt staan.

 • Psilocybine en psilocine: Deze stoffen komen van nature voor in bepaalde paddenstoelen, vaak aangeduid als magic truffels of paddo’s. Het kweken, verkopen en bezitten van verse paddo’s werd in 2008 verboden in Nederland. Echter, truffels (sclerotia) die dezelfde stoffen bevatten zijn nog steeds legaal en worden verkocht in smartshops. Het is dus niet toegestaan om paddenstoelen met psilocybine en psilocine te verkopen, maar de stoffen in truffelvorm zijn wel legaal.
 • Baeocystine en norbaeocystine: Dit zijn minder bekende tryptamines die ook voorkomen in sommige soorten magische paddenstoelen. De specifieke legaliteit van deze stoffen zelf is minder duidelijk gedefinieerd, maar aangezien ze vaak in dezelfde paddenstoelen voorkomen als psilocybine en psilocine, is het waarschijnlijk dat ze onder dezelfde regelgeving vallen.
microdosing psilocybine en psilocine

Mag je met microdosing autorijden?

Nee, het wordt sterk afgeraden om onder invloed van microdosering te gaan autorijden. Hoewel microdosering bedoeld is om subtiele effecten te produceren zonder overweldigende psychedelische ervaringen, kan het nog steeds de perceptie, reactietijd en besluitvorming beïnvloeden.

Het is daarom essentieel om te onthouden dat zelfs minimale microdosse veranderingen in het bewustzijn het risico op verkeersongevallen kan verhogen.

Conclusie: meer onderzoek nodig

Voor dit artikel heb ik vele artikelen van wetenschappers gelezen, en hoe meer ik lees hoe meer vragen ik krijg. Mensen proberen van alles te microdosen, maar veel is nog onbekend terrein. Het zou goed kunnen dat één iemand er baat bij heeft, maar veel anderen niet. Of dat het placebo-effect (je denkt dat het werkt, maar werkt niet) een rol speelt.

Ook moet ik concluderen na alle artikelen dat veel microdose onderzoek de test van evidence-based wetenschap niet heeft doorstaan. Kortom: geen bewijs. Ik sta uiteraard open voor de wetenschap die aantoont dat er wél voordelen zijn, maar wat ik tot nu toe heb gezien heeft mij er niet van overtuigd dat het méér is dan placebo.

Dat betekent echter niet dat microdosing helemaal van tafel moet als mogelijke route voor genezing in de toekomst.

Hoewel er niet genoeg bewijs is, betekent een gebrek aan bewijs niet dat het niet werkt. Het kan betekenen dat onderzoekers niet de juiste uitkomst hebben gevonden om te meten of dat verschillende mensen verschillende voordelen ervaren.

Verder lezen over: Wat is gaslighting?

Microdosing

Over dit artikel

Dit artikel over microdosing is voor het eerst door Vitamines.com gepubliceerd op 5 november 2023. Microdoseren met middelen uit een smartshop wordt vaak geassocieerd met het gebruik van paddenstoel-gebaseerde tripmiddelen. Hoewel sommigen beweren creatiever en probleemoplossend te zijn tijdens een microdosingcyclus, is er niet altijd wetenschappelijk bewijs voor deze claims. Bijwerkingen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en vergeetachtigheid zijn gemeld.

Werkt microdoseren verslavend?

Hoewel microdoseren niet direct als verslavend wordt gezien, kan men bij verslaving altijd een psycholoog of psychiater raadplegen. Sommige psychologen en experts in de psychiatrie onderzoeken de effecten op het onderbewustzijn en emoties.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

https://vitamines.com/microdosing/