Altijd vroeg opstaan met gemak – 11 tips – Zelfs als je een avondmens bent


Vroeg opstaan. Hoe krijg je het voor elkaar?

‘Morgen doe ik het ECHT’.

Ik zet de wekker om 06.00 en daarna spring ik uit bed om wat Yoga oefeningen te doen, wat te lezen en daarna ga ik een gezond ontbijt voor mezelf maken.

Hoe vaak heb ik dit mezelf wel niet voorgenomen, maar kwam ik uiteindelijk 8 uur of later pas uit mijn bed… Weg energiek en goed begin van de dag, hallo slecht humeur.

Vroeg opstaan, de tijd voor jezelf nemen en aan jezelf werken klinkt geweldig, en dat is het ook. In de praktijk blijkt het alleen voor veel mensen ontzettend lastig om gelijk uit bed te springen op het moment dat het alarm van je wekker gaat.

Klinkt bekend? Dan is dit artikel voor jou!

Hieronder lees je alle ins & outs over vroeg opstaan en hoe jij ook een vroege vogel kunt worden, zelfs als je eigenlijk een nachtuiltje bent!

Je ontdekt in dit blog:

 • 6 Voordelen van vroeg opstaan
 • Waarom vroeg opstaan gezond is
 • Waarom veel mensen moeite met vroeg opstaan hebben
 • 11 vroeg opstaan tips, zelfs als je een avondmens bent
 • Hoe je zonder problemen altijd vroeg op kunt staan

Lees je mee?

vroeg opstaan tips

Vraag en antwoord

1. Is het goed om om 5 of 6 uur op te staan?

Goed is natuurlijk relatief. Als jij om drie uur ’s nachts naar bed gaat is het waarschijnlijk niet zo goed voor je om zo vroeg op te staan.

Een aantal onderzoeken laten wel zien dat mensen die vroeg opstaan vaak gezonder eten. Of dit nou echt komt door het vroege opstaan is natuurlijk de vraag, maar er is in ieder geval een link tussen de twee te zien.

2. Waarom zou je vroeg opstaan?

Het grootste voordeel is dat je de dag rustiger begint en bij voorkeur met tijd voor jezelf. Veel mensen zijn ’s ochtends ook productiever dus daar kun je dan optimaal gebruik van maken.

In de video hieronder geven we je graag 3 tips om eerder op te kunnen staan.

Is vroeg opstaan gezond?

Ik heb wel eens de vraag gekregen of vroeg opstaan gezond is. Voor zover ik weet zijn er geen directe gezondheidsvoordelen verbonden aan vroeg opstaan.

Indirect wel natuurlijk. Dit zal ik zo uitleggen…

Vroeg opstaan heeft wel ontzettend veel voordelen. En dat is voor mij ook de reden waarom ik er alles aan heb gedaan om van een nachtuiltje een vroege vogel te worden.

Vroeg opstaan is ongezond als je daardoor veel minder slaap krijgt. Je kunt niet twee uur eerder opstaan en nog steeds op dezelfde tijd naar bed blijven gaan. Vroeg opstaan begint daardoor met eerder naar bed gaan.

6 Voordelen van vroeg opstaan

1. Een geweldige start van je dag

Vroeger begon ik de dag door uit bed te springen op het allerlaatste moment. Vervolgens snel douchen, wat eten naar binnen proppen en proberen om nog op tijd op werk of school te komen.

Meestal zonder succes.

De hele dag liep ik achter de feiten aan. Mijn hoofd was druk en een chaos en het maakte me chagrijnig. Ik begon de dag gestresst en nam die stress de hele dag met me mee. Hierdoor maakte ik slechtere keuzes die op hun beurt weer leidden tot nog meer stress en nog meer slechte keuzes.

Ik leerde al snel dat hoe je je dag begint ontzettend belangrijk is voor hoe je dag gaat verlopen.

Door vroeger op te staan heb ik hier geen last meer van. Sterker nog, ik heb juist een voorsprong op iedereen, en als er iets onverwachts gebeurt, heb ik tijd om de situatie te overzien en hier goed mee om te gaan.

Ik begin mijn dag kalm, rustig met tijd voor mezelf. Ik programmeer mezelf eigenlijk voor de dag die komen gaat. Veel minder stress dus.

In de video hieronder vertellen we daar graag wat meer over 🙂

eerder wakker worden

2. Stilte

Ik had het niet gedacht maar een van de meest magische momenten van de dag is wanneer de rest van de wereld nog aan het slapen is. Een rust en stilte die je op andere tijdstippen van de dag niet tegen komt.

De vroege ochtenden zijn zo rustgevend en vredig en ik geniet van hoe de zon langzaam opkomt en de dag lichter maakt.

Heerlijk om op dat moment over dingen na te denken, te lezen en te ADEMEN.

“Early to bed and early to rise makes a man healthy, wealthy and wise” – Ben Franklin

3. Yoga

De beste tijdstippen om Yoga te beoefenen zijn met zonsopkomst of zonsondergang.

De eerste zonnestralen van een nieuwe dag terwijl jij een je lichaam en geest aan het werken bent op je matje. Vooral de zonnegroet is op dat moment magisch.

Hieronder vertellen we je graag meer over de zonnegroet.

Ook Pranayama ademhalingsoefeningen zijn heerlijk om de stilte en rust te ervaren op de vroege ochtend.

Vroeg opstaan wordt hierdoor ook indirect gezond. Je begint namelijk je dag zonder stress. Chronische stress is een van de meest ongezonde dingen die er is voor je lichaam en geest. Door stilte op te zoeken en je dag rustig te beginnen met Yoga en Meditatie voorkom je chronische stress.

Bovendien zijn er stapels van wetenschappelijk bewezen voordelen over de positieve effecten van Yoga op het body-mind systeem.

4. Meditatie

Ook mediteren is ’s ochtends voor veel mensen prettig. Het geeft je de mogelijkheid om je geest rustig te maken en naar binnen te keren.

Kan je nagaan wat een verschil dit is met gehaast uit je bed springen en hele dag achter de feiten aan lopen? Er zijn weinig dingen die een grotere impact op mijn leven hebben gehad dan consistentie in mijn ochtend meditatie.

5. Je dag plannen

Het geeft ontzettend veel rust om even een paar minuutjes de tijd te nemen om je dag te organiseren en te plannen.

Je geest kalmeert doordat je je to-do lijstje op papier zet. Het enige wat jij nog hoeft te doen is af en toe naar het lijstje kijken en iets afvinken.

Geen stress meer over dingen die je vergeten bent en moest onthouden. Gewoon een duidelijk overzicht van wat je die dag moet doen. Het maakt je veel productiever en minder chaotisch.

6. Geen files

Als je eerder opstaat dan de rest van de wereld, heb je ook geen last van files of drukke treinen.

Dit scheelt je sowieso al veel tijd en stress. Bovendien ben je eerder op je werk, dus je kunt ook eerder weg waardoor je de avondfiles ook weer kan ontlopen.

Moeite met vroeg opstaan

Ik zal je eerlijk bekennen, eigenlijk ben ik ook een avondmens. Het is voor mij veel makkelijker om laat op te blijven, dan dat ik vroeg uit mijn bed spring.

Dat zit zo: er zijn twee type mensen.

De ene persoon kan ’s avonds na 10 uur zijn of haar ogen niet meer openhouden omdat ze dichtvallen. En de andere persoon lijkt pas na het avondeten echt wakker te worden, maar hebben ’s ochtends erg veel moeite om uit hun warme bedje te komen.

Ik hoor dus van nature bij de laatste categorie en vroeg opstaan was daarom een enorme uitdaging voor mij. Maar gelukkig heb ik het tij weten te keren en sta ik nu elke dag vroeg op. Meestal rond een uur of 6.

Waarom is vroeg opstaan zo moeilijk voor veel mensen?

Hier zijn verschillende redenen voor.

De kwaliteit van je nachtrust

Ten eerste natuurlijk de kwaliteit van lengte van je nachtrust en je levensstijl.

Als de kwaliteit van je nachtrust slecht is, of je slaapt gewoon te kort, is het veel moeilijker om uit je bed te stappen als de wekker gaat.

Je lichaam probeert er alles aan te doen om jou in dat warme bed te houden zodat het nog wat kan uitrusten en herstellen. Logisch.

De nachtrust is bij veel mensen slecht door stress, vele prikkels, televisie kijken vlak voor het slapengaan, smartphone gebruik in bed, notificaties niet uitzetten tijdens het slapen, kunstmatig licht en tal van andere redenen.

Hier verandering in brengen heeft een grote impact op de kwaliteit van je nachtrust.

Zelfdiscipline

Niet iedereen zal het met me eens zijn, maar ik denk dat het ook met zelfdiscipline te maken heeft.

Discipline werkt als een spier. Hoe vaker je hem gebruikt, hoe sterker hij wordt. Lig je dus ’s ochtends altijd te snoozen en uit te stellen om vroeg op te staan, dan is je discipline zwak en zal je vaker moeite hebben met vroeg opstaan.

En ook al heb je wel discipline, ’s ochtends als je net wakker wordt, staan je hersenen nog ‘uit’ en is het veel lastiger om gebruik te maken van die wilskracht.

Wilskracht is eigenlijk een beetje onzin. Er gaan sowieso dagen zijn waarop je geen wilskracht hebt. Je kunt er niet op vertrouwen. Vroeg opstaan gaat er niet om of je ‘zin hebt’ om eerder op te staan. Het gaat erom dat je het doet ongeacht hoe je je voelt, zodat je kunt werken aan de dingen die belangrijk voor je zijn in het leven.

Op de snooze knop drukken is immers binnen een seconde gedaan.

Daarom moeten we zorgen dat vroeg opstaan eigenlijk automatisch gaat. Het moet een gewoonte worden, zodat je er niet eens hoeft over na te denken. Je gedachten geen kans geven om lui te zijn.

vroeg wakker worden uitspraak

Vroeg opstaan, hoe doe je dat?

Om een gewoonte te maken van vroeg opstaan, zul je een vaste routine moeten creëren. Dat is namelijk wat een gewoonte is.

Je wekker gaat en vervolgens ga je bijna automatisch over in je ochtendroutine, in plaats van op de snooze knop te drukken.

Op de snooze knop drukken is je oude routine. Die routine moet je dus vervangen door een nieuwe krachtige routine die jou ondersteund in het bereiken van je doelen.

Een gaaf boek over ochtendroutines is trouwens ‘The Miracle Morning’. In het boek suggereert de auteur zes gewoontes die je zelf kunt aanpassen op je eigen leven:

 1. Mediteren / Stilte
 2. Affirmaties oplezen
 3. Visualiseren
 4. Sporten / bewegen / Yoga
 5. Lezen
 6. Schrijven

Je snapt dat wanneer je dit dagelijks doet, dat dit een GROTE impact heeft op je leven.

Zo was dit ook bij mij het geval. Na het lezen van dit boek, was ik vastberaden om mijn snooze-routine om te zetten in een krachtige ochtend routine en van een nachtuiltje een vroege vogel te worden.

Denk je dat het onmogelijk is? Ik denk het niet. Onderstaande tips kunnen zelfs de grootste slaapkoppen helpen om vroeg op te staan en het maximale uit hun dag te halen.

hoe kan ik eerder opstaan

Vroeg opstaan kun je leren – 11 tips om vroeger op te staan

1. Bedenk de redenen waarom je vroeger op wilt staan

Als je een doel hebt, zal je dit nooit volhouden als je niet goed weet waarom je dit wilt bereiken.

Schrijf dit op, bijvoorbeeld in je dagboek. Als je in de toekomst moeite hebt met vroeg opstaan, lees dan je motivatie terug en bedenk waarom je dit wilt bereiken.

Schrijf op hoe het je leven kan beïnvloeden en welke dingen je allemaal in de ochtend wilt doen.

Maak je ‘WAAROM’ groot.

2. Maak een routine

Nu je goed weet waarom je het wilt, is het tijd om te bedenken wat je precies gaat doen wanneer je wakker wordt, in plaats van op de snooze knop te drukken.

Normaal gesproken raad ik je af om op de automatische piloot te leven, dat is niet echt Mindful namelijk, maar bij het maken van een nieuwe goede gewoonte kan het erg handig zijn.

Schrijf alle dingen op die je ’s ochtends wilt doen en hoeveel tijd je daarvoor denkt nodig te hebben.

Mijn routine verandert af en toe, afhankelijk van waar ik behoefte aan heb (en aan wat er mogelijk is binnen onze gezinssituatie), maar denk aan zoiets:

 • Wekker 06.00
 • Glas water, toilet etc.
 • Ademhalingsoefeningen 06.10 – 06.30
 • Yoga 06.30 – 07.00
 • Mediteren 07.00 – 07.15
 • Douchen, tanden poetsen, aankleden etc. 07.15 – 07.45
 • Lezen 07.45 – 08.15
 • Schrijven / dag plannen 08.15 – 08.30
 • Aan het werk 08.30

Ontbijten zie je er niet tussen staan omdat ik meestal mijn ontbijt oversla en pas rond het middaguur mijn eerste maaltijd neem.

3. Leg je wekker aan de andere kant van de kamer

Niks is vervelender dan het geluid van je wekker. Hij MOET dus uit. Dwing jezelf om uit bed te stappen door je wekker aan de andere kant van de kamer te zetten.

Hierdoor moet je uit bed stappen als hij af gaat. Loop vervolgens direct naar de keuken. Drink wat water. En ga aan de slag met het begin van je routine.

4. Maak geen grote veranderingen

Sta je normaal om 10.00 uur op, maar wil je naar 06.00 uur? Ga dan niet proberen om in een keer 4 uur eerder op te staan. De kans is klein dat je dit volhoudt.

Probeer in plaats daarvan elke dag een paar minuutjes vroeger op te staan en werk zo langzaam naar de 06.00 uur toe. Wees gedisciplineerd en probeer te optimaliseren, maar forceren en pushen heeft geen zin.

“Lose an hour in the morning, and you will spend all day looking for it”. – Richard Whately.

5. Ga eerder naar bed om eerder op te staan

Je lichaam heeft gewoon een aantal uren slaap nodig. Je kan niet van jezelf verwachten dat je om 06.00 fris en fruitig uit je bed springt, als je pas om 01.00 naar bed bent gegaan.

Reken op 7-9 uur slaap. Wil je dus op 06.00 opstaan? Ga dan naar bed tussen 21.00 en 23.00 uur.

6. Creëer een trigger

Zorg ervoor dat je bijna automatisch over gaat in je routine als je wakker wordt. Hiervoor heb je een trigger nodig.

Leg bijvoorbeeld je Yogamat al klaar als je wilt beginnen met wat Yoga oefeningen. Het zien van je Yogamat wordt dan je trigger om je ochtendroutine te starten.

7. Werk aan je discipline

Wanneer je een nachtuiltje bent, zal je mind alles proberen om je in dat warme bed te houden.

Wees sterker dan dat. Gebruik je gedachten als gereedschap om persoonlijk te groeien in plaats van een slaaf van je eigen gedachten te zijn.

8. Loop uit de slaapkamer

Nadat je wakker bent geworden, zorg je dat je uit de slaapkamer loopt. Je brein associeert je slaapkamer met slapen. Breng je gedachten niet in verleiding om terug te gaan naar bed. Geen optie!

Loop de slaapkamer uit en ga aan de slag met de dingen die je wilt doen. Hoe moe je ook bent.

9. Realiseer jezelf dat je je over 10 minuten al een stuk energieker voelt

Als je blijft liggen, blijf je jezelf moe en slaperig voelen. Bedenk dat wanneer je nu uit bed stapt, je jezelf 10 minuten later al heel wat frisser zult voelen.

Geef jezelf toestemming om je nog even moe en niet zo fris te voelen met de wetenschap dat je je straks al een stuk beter zult voelen.

10. Geef jezelf een beloning

Spreek met jezelf af dat je een beloning krijgt als het gelukt is om vroeg op te staan. Bijvoorbeeld een lekkere gezonde groene smoothie of een heerlijke kop koffie of thee.

11. Besluit om vroeg op te staan voordat je gaat slapen

Zoals ik al zei, ’s ochtends is je brein zwak en kan je minder goed gebruik maken van je wilskracht. Maak dus voordat je gaat slapen al de beslissing om vroeg op te staan. Zonder excuses. Zonder snoozen.

Zet de avond ervoor de intentie. Visualiseer het. Wees je bewust van je ‘waarom’. Maak de commitment.

Integreer yoga in je ochtendroutine

Wil je yoga in de ochtend doen, maar weet je niet precies WAT je dan moet doen? Doe dan mee me de Rise & Shine cursus op het HWY practice platform.

Zo kom je er snel achter wat je wel en niet fijn vindt om te doen in de ochtend en hoef je er zelf niet over na te denken!

practice platform

P.S.: Vergeet niet deze blog te delen met je vrienden en familie die ECHT NIET uit hun bed kunnen komen ’s morgens 😉


Ik ben benieuwd hoe jouw ochtendroutine er uit ziet en welke handige tips en tricks je hebt om vroeg op te staan. Laat het me weten in de reacties hieronder!

https://www.happywithyoga.com/lifestyle/vroeg-opstaan-tips/