Afvallen volhouden: hoe doe je dat?


En opeens houd je het afvallen vol en zit je in de flow. Je hebt al drie keer gezond gekookt en sinds tijden weer een afspraakje met de sportschool. Tot vrijdagavond de schaal bitterballen voor de vierde keer voorbij komt en je aan je tweede wijntje zit. Zucht. Dat was niet de bedoeling.

Waarom is afvallen volhouden toch zo moeilijk?

Korte versus lange termijn doel

Daarvoor is één belangrijke reden: die bitterbal of dat chocolaatje is makkelijker en dichterbij dan je lange termijn doel. Kortom, je kiest op het moment van de waarheid voor je korte termijn doel in plaats van je lange termijn doel. Het is een reflex waarin de mens eenvoudig vervalt, omdat het in ons systeem zit om de makkelijkste weg te nemen.

Maar er is gelukkig ook goed nieuws. Kiezen voor de korte termijn is een reflex dat je af kunt leren. Zo wordt afvallen volhouden stukken makkelijker. Hoe je dat doet? Daarvoor hoef je alleen deze 7 concrete tips op te volgen.

1. Maak goed voor jezelf zorgen prioriteit

Een gezond gewicht hebben, je mooi en fit voelen zijn dingen die ontzettend de moeite waard zijn. Wil jij echt graag slank zijn? Geef dan gehoor aan jouw eigen wens en doel en maak het volhouden van afvallen prioriteit. Verval niet meer in smoesjes waarmee je brein je probeert over te halen om door te eten of binnen te blijven (“als enige niks nemen is toch ontzettend ongezellig” of “hardlopen met dit weer? dat is toch zielig voor jezelf”). Schieten dat soort gedachten door je heen? Zorg dan dat er een sterke gedachte is die weerstand biedt. Bijvoorbeeld:

  • Ik gun mezelf dat slanke lijf
  • Ik geef geen gehoor meer aan dit soort smoesjes
  • Leuk bedacht, maar ik word slank.

2. Verlos jezelf van frustratie

Sla jij op een feestje een hapje af omdat je aan het afvallen bent? Denk dan in trots in plaats van frustratie. Denken aan wat je allemaal niet ‘mag’ en hoe jammer het is dat je nu niet mag eten voegt niks toe. Je trots voelen en bedenken hoe hard je op weg bent naar jouw slanke doel helpt wel. Zowel voor je humeur als voor het resultaat op de weegschaal.

3. Blijf genieten van lekker eten

Minder eten of andere keuzes maken in je eetgedrag betekent niet dat je niet meer van eten kunt genieten. Een halve stroopwafel is toch net zo lekker als een hele? Blijf daarom bewust genieten van dat wat je eet en schrap de dingen waarvan jij ontzettend geniet niet uit je eetschema.

Ben je dol op die glaasjes wijn op de vrijdagavond of je wekelijkse portie kibbeling van de markt? Blijf hier dan van genieten, met als verschil dat je er rekening mee houdt in je eetschema.

Compenseer de extra kcal die je tot je neemt bijvoorbeeld door lichter te lunchen of voor een slankere avondmaaltijd te kiezen. Zo val je af en kan je het volhouden terwijl je geniet van het allerlekkerste.

4. Visualiseer je doel

Sta je voor de keuze: nu chips of straks kilo’s kwijt zijn? Visualiseer dan je lange termijn doel. Denk beeldend! Zie jezelf met dat slanke lijf over het strand lopen of met een mooi jurkje proosten op het nieuwe jaar. Maak de keuze dan opnieuw. Ga je voor nu gemak en een lekkere smaak of liever voor dat slanke lijf? Jij kiest.

motivatie-quote-afvallen-volhouden

5. Een keer terugvallen is geen drama

Eet je toch en keer te veel? Dat kan een keer gebeuren, óók als je aan het afvallen bent. Het is niet het einde van de wereld en het verandert niets aan het feit dat jij nog steeds je slanke doel kunt bereiken. Accepteer wat er is gebeurt en ga gewoon weer verder waar je was gebleven. Pak de regie terug na een moment van te veel eten of een dipje.

6. Afvallen volhouden doe je samen

Samen afvallen door gezond en lekker te eten hoef je niet alleen te doen, dat kan met iedereen. Je partner, je gezin, vriendin of een coach. Het motiveert om samen te sporten of dat lekkere recept uit te proberen. Al is het maar omdat er iemand is om je aan de afspraak met jezelf te houden. Dat is een goede stok achter de deur. Zo maak je gebruik van het psychologische mechanisme van commitment.

Heb jij afgesproken of beloofd om samen met een ander af te vallen/ te sporten/ gezond te eten? Dan neig je veel steker dit ook echt te doen dan wanneer je er alleen voor staat. Samen heb je dus een grotere kans van slagen, samen wordt volhouden makkelijker.

7. Vier je successen

Succes is er niet pas als jij je streefgewicht bereikt, successen zijn er ook onderweg! Stel tussendoelen, vier je successen en beloon jezelf. Geef jezelf bijvoorbeeld die mooie handtas cadeau als je de eerste 5 kilo kwijt bent of plan een dagje sauna met een vriendin. Doe iets waar jij van geniet en benoem concreet welk succes je viert.

E-book: Voor altijd slank blijven

Download ons nieuwe gratis e-book en ontdek hoe je voor altijd slank blijft. Je stopt met denken en doen als iemand die te zwaar is of iemand die aan de lijn is. Je start met denken en doen als een slank persoon! Vraag het nu aan!

 

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.

Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.

In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.

Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen

https://miekekosters.nl/afvallen-volhouden-tips/