Afvallen door groene thee te drinken: feit of fabel?


We horen het vaak voorbijkomen: als je veel groene thee drinkt dan helpt dat bij het afvallen. Maar is dit eigenlijk wel het geval? Ik drink zelf in de winter vaak een liter groene thee per dag, maar ik heb nog geen verschil in gewicht opgemerkt. Is groene thee de magische vetverbrander die we allemaal nodig hebben, of zijn er ook nadelen? In dit blog hebben we het voor je uitgezocht.

Wat is groene thee

Groene thee is gemaakt van ongefermenteerde theeblaadjes. Dit is het tegenovergestelde van zwarte thee waarbij de theeblaadjes gegist en/of gefermenteerd worden. Kruidenthee is bijvoorbeeld helemaal geen thee; het wordt niet gemaakt van theeblaadjes en bevat geen cafeïne. Groene thee is bovendien de oudste theesoort die er is, van origine uit China.

Er zitten veel gezondheidsvoordelen aan het drinken van groene thee:

  1. Het kan beroertes en duizeligheid voorkomen bij ouderen
  2. Het verkleint het risico op kanker
  3. Het heeft een positief effect op de bloeddruk
  4. Verlaagt het vetgehalte in het bloed
  5. Kan helpen bij het afvallen

Helpt het bij het afvallen?

Dus wat is nou de speciale eigenschap die groene thee heeft waardoor je zou afvallen? Uit een onderzoek van Dulloo is gebleken dat groene thee rijk is aan “catechine polyfenolen”, waaronder ook het ingrediënt cafeïne valt. Deze stofjes (die ook in chocola en wijn zitten trouwens) kunnen het dagelijks energiegebruik en de vetverbranding verhogen.

Recente onderzoeken laten echter geen resultaat zien als het gaat om het drinken van groene thee of het slikken van een “groene thee pil”. Groene thee blijkt weinig tot geen effect te hebben op het verliezen van gewicht of op het behouden van gewichtsverlies. Het is dus helaas geen magische vetverbrander.

Ondanks dat groene thee misschien geen vetverbrander is, kan het wel net als water een effect hebben op gewichtsverlies. Dit komt omdat vloeistoffen je maag tot op zekere hoogte vullen. Er is nog weinig wetenschappelijk bewijs voor, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat er toch een klein effect is.

Detox thee

Naast dat groene thee wordt gezien als hulp bij het afvallen, komen er steeds meer soorten detox thee op de markt. Je hebt natuurlijke detox thee en onnatuurlijke detox thee. Beide vormen kunnen gevaarlijk zijn als je er te veel van drinkt. Dit geldt ook voor thee die belooft je buikvet te verbranden.

De onnatuurlijke detox thee bestaat uit een mix van groene thee en laxeermiddelen, al zouden ze het nooit zo op de ingrediëntenlijst aanduiden. Het overmatig gebruik van laxeermiddelen kan onder andere zorgen voor vitamine- en mineralentekort, een slechte werking van de darmen en uitdroging.

De natuurlijke detox thee bestaat vaak uit groene thee plus een kruidenmengsel van kruiden zoals brandnetel, munt en gember. Ondanks dat dit natuurlijke ingrediënten zijn, zorgen veel van deze kruiden voor een laxerend effect. Wanneer je deze in overmaat drinkt, kunnen ze dezelfde nare gevolgen met zich meebrengen als gewone laxeermiddelen.

Conclusie: Afvallen met groene thee

Helaas is groene thee geen wondermiddel om mee af te vallen, maar het past prima binnen een gezond voedingspatroon. Daarnaast kan het, net als water, de buik wat meer vullen en op de lange termijn een klein beetje helpen met gewichtsverlies.

Wel raden wij aan om weg te blijven van de detox thee, je lichaam doet dit namelijk al zelf voldoende met organen zoals de lever en de darmen. Dat betekent niet dat je helemaal geen thee meer kan drinken met deze ‘laxerende’ kruiden. Een paar koppen per dag kan geen kwaad.

Dus zet lekker een kopje thee en geniet ervan, maar je zal er geen kilo’s van afvallen.

Wil je wel graag afvallen? Bekijk dan snel onze cursus met tijdelijke korting!

E-book: Afvallen zonder dieet

Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.

https://miekekosters.nl/groene-thee-afvallen/