Collageen slikken: effect of niet?


Collageen is een eiwit dat overal in het lichaam voorkomt en structuur en dempende kracht biedt aan vele delen van het lichaam, waaronder onze huid, haar, nagels, botten, spieren en gewrichten.

Voldoende collageen binnenkrijgen ondersteunt de stevigheid en elasticiteit van de huid en helpt ook bij andere delen van het lichaam, zoals het bevorderen van de gezondheid en groei van de nagels.

Effecten van collageen slikken in het kort

Er wordt veel met collageen geadverteerd met huidvoordelen zoals verbeterde elasticiteit en hydratatie bieden, als voedingssupplement tegen oogrimpels en verbeteringen in huidvocht en collageendichtheid.

Helaas is er voor al deze claims nog geen wetenschappelijk bewijs en dus kan dit ook niet worden onderschreven.

collageen poeder slikken

Wanneer maak je minder collageen aan?

We eten collageen in ons voedsel, maar ons lichaam maakt het ook zelf aan. Na de leeftijd van ongeveer 25 jaar daalt de collageenproductie van het lichaam en deze blijft afnemen naarmate we ouder worden. De resultaten van de afname van collageen zijn vaak zichtbaar, omdat de huid minder elastisch wordt en vatbaarder voor tekenen van veroudering, zoals rimpels.

Hoewel er verschillende voedselbronnen van collageen zijn, zoals vlees, eieren, bottenbouillon en spirulina, nemen sommige mensen runder collageen supplementen om de afnemende productie tegen te gaan.

Het is echter ook belangrijk om voldoende vitamine C binnen te krijgen, vanwege de cruciale rol die vitamine C speelt bij de synthese van collageen.

Welke soorten collageen kun je slikken?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen welke soorten collageen in je lichaam aanwezig zijn:

 • Type I komt voor in de huid en in botten en gewrichtsbanden. Het bestaat uit 90% van het collageen in het lichaam.
 • Type II helpt bij de ondersteuning van gewrichten en komt voor in kraakbeen.
 • Type III bestaat uit spieren, slagaders en organen.
 • Type IV komt voor in verschillende huidlagen.
 • Type V wordt door het lichaam gebruikt om haar, hoornvliezen en sommige delen van de huid te bouwen.

Er zijn daarom ook verschillende vormen van collageen die geslikt kunnen worden. Collageen supplementen gemaakt van dierlijke huid en huiden die volledig zijn afgebroken tot een opneembare vorm staan bekend als gehydrolyseerd collageen of collageenhydrolysaat.

Gedeeltelijk gehydrolyseerd collageen, ook wel collageenpeptiden genoemd, is ook afgebroken, maar niet zo volledig dat het door het lichaam kan worden opgenomen.

Vegan collageen supplementen leveren niet direct collageen, maar worden verkocht om het lichaam te stimuleren meer collageen aan te maken. Er zijn echter wel collageen supplementen gemaakt van eierschalen die collageen bevatten.

Hoe wordt collageen door je lichaam opgenomen?

Wanneer mensen collageenhydrolysaat slikken wordt het opgenomen door de darmen en blijkt het zich te verzamelen in het kraakbeen van het lichaam. De gedachte is dat het de celgroei stimuleren en er zijn aanwijzingen dat het de hydratatie en elasticiteit van de huid ondersteunt, maar dit bewijs is in onze ogen te mager.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat collageen geen oplossing is die de gezondheid van spieren, botten en huid ondersteunt. Zie het in plaats daarvan als een dagelijks onderdeel van een onderhoudsroutine voor je welzijn.

Het kan weken of maanden duren voordat je iets ziet, maar de sleutel is consistentie en het volhouden van collageen supplement voor de lange termijn.

Collageen als onderdeel van je welzijn.

Effect van collageen voor gewrichten

Natuurlijk eierschaalvlies wordt vaak gebruikt in supplementen om de gezondheid van de gewrichten te verbeteren. Bij veel van dit soort supplementen duurt het ongeveer 7 tot 10 dagen voordat de effecten zichtbaar zijn.

Effect van collageen voor de huid

Van orale collageensupplementen wordt gezegd dat ze de huid veel voordelen bieden, waaronder verbetering van de elasticiteit, hydratatie en collageendichtheid, maar bewijs ontbreekt.

Als je een collageensupplement neemt om de voordelen voor de huid te ervaren, is het belangrijk om te begrijpen dat er veel variabelen in het spel zijn. Collageen is er in verschillende concentraties met verschillende frequenties.

Toen onderzoekers de voordelen van collageenpeptide supplementen op het verschijnen van oogrimpels bestudeerden, ontdekten ze dat vrouwelijke deelnemers die 2,5 gram collageenpeptide supplementen innamen na vier weken iets minder oogrimpels hadden.

effect collageen poeder huid

Een ander onderzoek vond vergelijkbare resultaten bij vrouwelijke deelnemers die een supplement van 10 gram collageen peptide namen en een toename van 28% in vochtgehalte van de huid en een toename van 8% in collageendichtheid in tien weken ervoeren. Helaas worden beide zoeken niet officieel erkend.

Lees ook: Collageen drinken gevaarlijk of niet?

Effect van collageen voor spieren

Collageen peptiden leveren aminozuren zoals glycine, proline en hydroxyproline die ons lichaam nodig heeft voor spiergezondheid, herstel en de regulering van de eiwitsynthese. De potentiële tijdlijn voor het zien van effecten omspant een breed spectrum.

Er is nog geen bewijs dat het collageenniveau in de spieren al binnen een paar uur na het gebruik van een collageensupplement toeneemt. Voor voordelen op de lange termijn moet je echter consequent collageen gebruiken en niet van de ene op de andere dag resultaten verwachten.

Effect van collageen voor haar

Omdat de structuur van het haar van persoon tot persoon nogal verschilt, met factoren zoals haargezondheid en genetica, zijn er geen duidelijke richtlijnen over wanneer gebruikers van een collageen voordelen voor de gezondheid van het haar kunnen verwachten.

vrouw slikt collageen voor haar

Hoe weet ik of mijn collageen werkt?

Er is helaas geen officieel Europees bewijs dat collageen drankjes werken, al zeggen mensen online dat ze na 2 tot 3 maanden de effecten zien. Producenten zeggen dat het belangrijk is om collageen consequent te blijven om maximaal profijt te hebben.

Er zijn nog andere stappen die je kunt nemen om je algehele gezondheid te ondersteunen. De gezondheid van je gewrichten kan bijvoorbeeld worden ondersteund door een aantal veranderingen in je levensstijl, zoals:

 • Stoppen met roken, omdat dit collageen kan beschadigen
 • Verminderen van geraffineerde koolhydraten
 • Beperken van alcohol

Voor de gezondheid van huid en haar kunnen een aantal veranderingen in je levensstijl gunstig zijn, zoals:

 • Blootstelling aan de zon beperken
 • Ervoor zorgen dat je voedsel eet dat rijk is aan voedingsstoffen
 • Voldoende kwaliteitsslaap krijgen
 • Stress beheersen

Essentiële aminozuur eiwitten

Collageen is een verzameling essentiële aminozuur eiwitten die zorgen voor de structuur en elasticiteit in vele delen van ons lichaam – van onze huid en haar tot onze gewrichten en spieren. De lichaamsproductie van collageen neemt aanzienlijk af naarmate we ouder worden, vanaf ongeveer 25 jaar.

Collageen peptide supplementen worden op dit moment onderzocht of ze de vochtigheid van de huid en rimpels aanzienlijk verbeteren en de gezondheid van de gewrichten kunnen ondersteunen. Hier is nu nog geen bewijs voor.

Wat wel zeker lijkt is dat de effecten per persoon kunnen verschillen. Het is volgens collageen producenten belangrijk om op te merken dat consistentie de sleutel is bij het gebruik van collageen supplementen.

Conclusie

Collageen boosters worden vaak aangeprezen voor allerlei huidvoordelen, zoals een verhoogde elasticiteit en hydratatie. Maar helaas, belangrijk om te weten dat echt wetenschappelijk bewijs voor deze claims ontbreekt (nog).

Wat wel klopt is dat ons lichaam zelf collageen produceert, maar na 25 jaar neemt deze productie af, wat leidt tot minder elastische huid en rimpels. Ondanks dat we collageen uit voedsel zoals vlees en eieren kunnen halen, kiezen andere mensen voor supplementen in de hoop de afname te compenseren.

Collageen

Over dit artikel

Dit artikel over collageen slikken is voor het eerst gepubliceerd op woensdag 25 oktober 2023. Ondanks de hele hype rondom collageen in skincare, zijn niet alle producten de heilige graal. Sigaretten en te weinig zonnebrand kunnen collageen afbreken. Terwijl collageen pillen, collagen gummies, en collagen creamer populaire voedingssupplementen zijn, is het belangrijk om ook hyaluronzuur voor healthy aging te overwegen. Balans in voeding en bewustzijn van mogelijke bijwerkingen blijft ook essentieel.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

https://vitamines.com/collageen-slikken/