Yoga voor ouderen – 7 fijne oefeningen


Yoga voor ouderen

Yoga kan heel veilig en heel gunstig zijn voor ouderen. Yoga staat erom bekend om spieren en gewrichten soepel te houden. Ook ouderen zijn heel goed in staat om een (eventueel aangepaste) yogales te volgen.

Er zijn dan ook veel Yoga oefeningen voor ouderen te vinden, zowel online als offline.

Ook ouderen met fysieke beperkingen kunnen een yogales volgen. Heb je een lichamelijke beperking of bijvoorbeeld artrose, en wil je graag veilig Yoga doen? Dan kun je hulpmiddelen, zoals een yogablok of meditatiekussen gebruiken. 

Yin Yoga is vaak een fijne vorm van yoga voor mensen met artrose. Tijdens een Yin yogales houd je de houdingen voor een langere tijd vast. De houdingen zijn passief en werken in op het bindweefsel.” Rolf 

Welke vorm van Yoga is het meest geschikt voor ouderen?

Stoelyoga, Yin Yoga en rustige Hatha Yoga zijn de meest toegankelijke vormen van Yoga voor ouderen.

Met hulpmiddelen zijn veel houdingen in deze lessen op zo’n manier aan te passen dat de meeste mensen, welke leeftijd dan ook, het grootste gedeelte van de les mee kunnen doen. 

Wil je meer weten over hoe je hulpmiddelen kunt gebruiken tijdens je practice? Kijk dan vooral even naar onderstaande video.

Wat zijn de beste Yoga oefeningen voor ouderen?

De beste Yoga oefeningen voor ouderen zijn oefeningen die flexibiliteit, kracht, balans en mobiliteit verbeteren, terwijl ze tegelijkertijd rekening houden met eventuele fysieke beperkingen of gezondheidsproblemen. 

We raden aan om Yoga te beoefenen die door een gecertificeerde yogadocent wordt gegeven. Een goede yogadocent geeft tips om een houding aan te passen indien nodig.

Wanneer je wil starten met Yoga is onze online Yoga cursus voor beginners een fijne plek om alles stap voor stap aan te leren.  

Dit zijn enkele Yoga oefeningen voor ouderen:

1.Zittende Zonnegroet

De Zonnegroet kan zittend worden uitgevoerd op een stoel of yogamat. Volg de bewegingen uit de normale Zonnegroet met de armen en de romp. Dit helpt om de rug en de armen te strekken, en de bloedsomloop te stimuleren.

2.Kat-Koe houding

Maak afwisselend de rug hol en bol terwijl u rechtop staat of op een stoel zit. Deze oefening vergroot de flexibiliteit van de wervelkolom en verlicht spanning in de rug.

3.Stoelhouding

Oefeningen zoals de Stoelhouding (Utkatasana) en de Stoelhouding met een stoel (Utkatasana met een stoel) helpen bij het versterken van de benen en het verbeteren van de balans.

4.Krijgerhoudingen

Krijger I (Virabhadrasana I) en Krijger II (Virabhadrasana II) kun je ook op een stoel doen. Deze houdingen versterken de benen, openen de heupen en verbeteren de balans.

Wees voorzichtig met het openen van de heupen als je een heupoperatie hebt gehad!

In onderstaande video zie je hoe je de Krijger II uitvoert.

5.Boomhouding

Met de staande boomhouding oefen je je balans en concentratie. Maak gebruik van een muur indien nodig.

6.Neerwaartse Hond aan de muur

Deze variant van de Neerwaartse Hond (Adho Mukha Svanasana) maakt gebruik van een muur voor ondersteuning. Dit maakt het makkelijker om de rug te strekken en de spieren van de armen en schouders te versterken.

7.Ademhaling- en ontspanningsoefeningen

Het beoefenen van ademhalingsoefeningen, zoals de Volledige Yoga Ademhaling, en ontspanningsoefeningen, zoals Savasana (Lijkhouding), kan helpen bij het verminderen van stress, het kalmeren van de geest en het bevorderen van een gevoel van welzijn.

yoga voor ouderen

6 voordelen van Yoga voor ouderen

Yoga voor ouderen heeft verschillende voordelen. Wij hebben een aantal voordelen voor je op een rij gezet:

1 Met Yoga leer je beter ademen

Ouderen hebben vaak last van een korte ademhaling, waarbij te vaak geademd wordt. Dit kun je voorkomen door te oefenen met het ademen vanuit je buik.

Deze ‘buikademhaling’ (of uiteindelijk zelfs totale ademhaling) zorgt voor optimaal gebruik van de totale longcapaciteit. Hierdoor komt er meer zuurstof in het bloed en voel je je energieker en minder opgejaagd.

Yoga helpt de concentratie te verbeteren

Met meditatie of andere oefeningen (bijvoorbeeld oogoefeningen) vergroot je de concentratie. Uiteindelijk ben je beter in staat om je focus langer op iets te houden.

Je geeft op deze manier richting aan jezelf, en leert afleiding van binnen- of buitenaf te negeren.

3.Yoga helpt om mensen emotioneel rustiger te maken

Jongere mensen zijn vaak naar buiten gericht, ouderen meer naar binnen. Yoga helpt om bewuster te worden van het lichaam en om emoties onder controle te houden. 

Zo kunnen de ouderen onder ons best last hebben van emotionele spanningen of ze hebben een heftige emotionele gebeurtenis meegemaakt (in het verleden). Yoga kan helpen om daar beter mee om te gaan.

Op zoek naar meer rust? Doe dan onderstaande geleide meditatie en ervaar binnen een paar minuten meer innerlijke rust.

4. Yoga zorgt voor ontspanning

Met verschillende Yoga oefeningen leren mensen de onrust, stress en de spanningen in hun lichaam te verminderen. Je leert gehele ontspanning toe te passen, waardoor blokkades in je lichaam verminderd of bestreden kunnen worden. 

Spierspanningen worden minder, waardoor je je beter in je vel voelt. Ook wordt de flexibiliteit positief gestimuleerd.

5. Yoga voor ouderen stimuleert de bloedsomloop

Bij verschillende Yoga oefeningen voor ouderen (Asana’s) en ademhalingsoefeningen (Pranayama) gaat het bloed in het lichaam stromen. Ook krijg je meer zuurstof in je bloed. 

Zo wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Dit zorgt voor meer energie, en blokkades worden verminderd of zelfs bestreden. Denk aan hartklachten, een hoge bloeddruk of ademhalingsproblemen.

6. Yoga vergroot de stabiliteit

Met de verschillende yogahoudingen (Asana’s) bevorder je je stabiliteit en balans. Denk aan evenwichtsoefeningen of juist de geaardheid op twee benen in verschillende Asana’s. Hierdoor leer je een goede houding en voel je je stabieler.

Benieuwd naar Yoga voor ouderen en beginners?

Samengevat kan Yoga voor ouderen absoluut veilig en uitermate geschikt zijn, zeker zolang de lichamelijke beperkingen worden gerespecteerd.

Het kan fijn zijn om yogales te volgen van een gecertificeerde yogadocent, zodat je de houdingen goed aanleert en ook leert hoe je hulpmiddelen in kunt zetten.

Op het Happy with Yoga practice platform vind je heel veel verschillende soorten yogalessen. Ook vind je hier posture labs, waarin houdingen stap voor stap worden uitgelegd. 

practice platform


Doe jij ook aan Yoga? Wat is je favoriete houding? Laat het ons weten in de comments!https://www.happywithyoga.com/yoga/yoga-voor-ouderen-kan-dat/