Yoga voor beginners – 10 onmisbare tips, houdingen en oefeningen


Yoga voor beginners – heb je besloten dat je wil beginnen met yoga? Super leuk! Het zijn de eerste stappen die je gaat zetten op je ontdekkingsreis in de wereld van de Yoga.

Maar waar begin je precies en wat moet je dan doen?

Als je wilt beginnen met Yoga, kunnen er soms wat obstakels ontstaan die ervoor kunnen zorgen dat je het nog maar even uitstelt, of waardoor je na een aantal lessen al weer wilt stoppen. Zonde!

Daarom heb ik een aantal belangrijke tips en oefeningen in deze blog voor je bij elkaar gezet, zodat je direct met yoga aan de slag kunt gaan en het ook vol kunt houden.

Je komt onder meer te weten:

 • Wat Yoga precies is
 • Waarom je zou moeten beginnen met Yoga
 • Hoe je kunt beginnen met Yoga
 • Verschillende Yoga oefeningen voor beginners
 • De voordelen van Yoga
 • Hoe je het maximale uit je practice haalt

En nog veel meer!

Lees je mee?

Yoga voor beginners

Vraag en antwoord

1.Wat is de beste yoga voor beginners?

Hatha yoga is de basis van de yoga en het is daarom aan te raden om daarmee te starten.

Wil je echter liever starten met een andere vorm van yoga, doe dat dan! In principe kun je met alle yogavormen starten, het hangt er ook maar net vanaf met welke reden jij begint met yoga.

2.Wat voor voordelen heeft yoga?

Yoga heeft talloze voordelen, misschien heb je er wel een aantal gehoord en heeft dit je gestimuleerd om te beginnen met Yoga. Hieronder hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet:

 • Meer ontspanning.
 • Opbouw van spierkracht.
 • Meer zelfvertrouwen.
 • Een betere concentratie.
 • Creëren van meer flexibiliteit en stabiliteit.
 • Jezelf uitdagen binnen je eigen mogelijkheden.
 • Je hoofd leegmaken en een momentje voor jezelf creëren.

Hoe te beginnen met yoga?

Als je nog niet eerder aan yoga gedaan hebt, dan kan het zijn dat je niet weet waar je precies moet beginnen. Erg begrijpelijk, want Yoga is erg breed en vertaald zich naar allerlei aspecten van het leven.

Veel mensen worden in eerste instantie dan ook aangetrokken door de fysieke aspecten van Yoga. En dat is helemaal oké.

Ik zelf ook trouwens. Ik begon met Yoga omdat ik mijn lichaam sterker wilde maken en meer flexibiliteit wilde krijgen.

Als je begint met yoga ligt de focus dan ook vooral op het aanleren van alle basishoudingen. Veel beginners krijgen vervolgens langzaam maar zeker steeds meer interesse in de filosofie en gedachten achter yoga.

Want yoga is veel meer dan alleen houdingen!

Een fijne manier om met yoga te beginnen is door het volgen van een thuiscursus.

yoga voor beginners

Wat is Yoga precies?

Zoals gezegd is yoga dus veel meer dan alleen houdingen. Maar wat is yoga dan eigenlijk precies?

De meest bekende vorm van Yoga is Hatha yoga, waarbij er een serie houdingen wordt uitgevoerd om de energie beter door het lichaam te laten stromen.

‘Ha’ betekent ‘zon’ en ’tha’ betekent ‘maan’. Dit refereert naar actieve en warme aspecten en de ontvankelijke en rustige aspecten die we allemaal hebben.

Je probeert als het ware twee tegenpolen in balans te brengen. Met je lichaam probeer je bijvoorbeeld kracht en flexibiliteit te ontwikkelen, terwijl je met je geest ook je inspanningen probeert te balanceren en ‘mindful’ probeert te zijn, zodat je niets forceert.

Hatha yoga wordt gezien als een krachtig middel, of levensstijl om je leven positief te veranderen. Het leert je om de ademhaling controleren zodat je controle kan krijgen over alsmaar ronddwalende gedachten in je hoofd.

In onderstaande video leggen we meer uit over wat yoga precies is.

Yoga voor beginners – 10 onmisbare tips

De beginfase bij Yoga is ontzettend belangrijk en bepaalt voor de meeste mensen of ze Yoga wel of geen echte kans zullen geven.

In de video hieronder deel ik daarom graag 10 onmisbare tips met je zodat je goed weet wat je van Yoga en je practice kunt verwachten 🙂

Tip 1: Wees open minded

Wanneer je met Yoga begint, zul je soms dingen tegenkomen waar je niet aan gewend bent. Ik weet zelf bijvoorbeeld nog goed dat ik het een beetje onwennig vond toen ik voor het eerst in een groep Ohm chantte.

Probeer hierover niet te oordelen maar stel je echt open voor wat Yoga je te bieden heeft.

Tip 2: Focus op je eigen practice

Zeker in het begin wanneer we erg onzeker zijn over onze practice, hebben we vaak de neiging om veel af te kijken bij andere Yogi’s om ons heen.

Hier is niks mis mee maar probeer net als bij tip 1 om niet te oordelen. Vergelijk je practice dus niet met die van een ander maar focus je in plaats daarvan op wat de practice met jou doet.

Tip 3: Focus op de ademhaling

Probeer zeker bij uitdagende houdingen je aandacht te verplaatsen naar het gebruik van de ademhaling.

Wanneer je niet volledig ademt in een houding ben je namelijk bezig met een workout en kun je je niet richten op de diepere laag dan de fysieke laag van de houding.

Door de beweging en ademhaling in een lijn te brengen haal je meer uit je asana’s en je practice.

Tip 4: Drink water met mate

Drink water tijdens je practice, maar doe dit met mate. Tijdens je practice ben je namelijk bezig met een ‘vuurtje in jezelf aanwakkeren’ en water ‘blust’ dit vuurtje. Houd het dus bij een klein slokje af en toe.

Tip 5: Zet een intentie

Zet een intentie voor jezelf door je af te vragen waarom je practiced en wat je doel precies is.

Waarom stap je de mat op? Welke redenen heb je hier precies voor? Hierdoor vind je meer regelmaat en motivatie voor je practice waardoor je de kracht vindt om te blijven practicen.

Tip 6: Practice regelmatig

Oefen met regelmaat. Door regelmatig te practicen raakt je lichaam namelijk gewend aan de asana’s.

Je bent hierdoor steeds meer bezig met het vinden van diepgang in je practice en kunt gemakkelijker de lichamelijke uitdaging overwinnen.

Tip 7: Accepteer dat Yoga hard werken is

Yoga is niet alleen ontspannen en vraagt om het verkennen van de grenzen van je comfortzone. Accepteer dit en zoek de uitdaging op tijdens je practice om echt te groeien.

yoga voor beginners

Tip 8: Doe dat wat je doet goed

In je practice is het belangrijker waarom je iets doet dan hoe je het precies doet. Wees dus kritisch naar jezelf en je practice en stel jezelf de vraag waarom je iets precies doet.

Richt je daarbij op de intentie achter je practice.

Tip 9: gebruik hulpmiddelen

Het gebruik van hulpmiddelen is bijna onmisbaar om aan te sluiten op de restricties in je lichaam. Wees dus niet bang om hulpmiddelen in je practice te gebruiken.

Je haalt hierdoor niet alleen meer uit je practice, ook verklein je de kans op blessures enorm!

Tip 10: Sluit altijd af met een meditatie

Als je het mij vraagt is de meditatie de kers op de taart. Zie het als het doel of de beloning waarvoor je practiced. Ook al mediteer je kort, sla dit belangrijkste deel van je practice dus nooit over!

Stel jezelf dus open om te leren en Yoga kan je ontzettend veel moois brengen.

yoga beginners quote

Waarom zou je met Yoga moeten beginnen?

Je kunt Yoga zien als een holistisch systeem. Een levenswijze. Een volledige Yoga practice heeft een effect op het gehele bodymind-systeem.

Wanneer je net begint met Yoga zal je dit misschien niet meteen merken, maar hoe vaker je oefent, hoe meer je dit zal merken.

In onze workshops, online cursussen en retreats hebben we mogen werken met duizenden mensen. We hebben zowel Yoga voor beginners gegeven, als gewerkt met ervaren Yoga beoefenaars.

We hebben mensen gezien die hun gezondheid transformeerden door Yoga. Rug- en nekklachten die sterk verminderden of zelfs helemaal verdwenen.

Mensen die van hun burn-out afkwamen door bewust door middel van Yoga met zichzelf aan de slag zijn gegaan.

Ook hebben we mensen gehad die zich door het beoefenen van Yoga realiseerden dat ze vast zaten in het leven en de moed hebben gevonden om voor een andere baan te kiezen.

Yoga kan je zo ontzettend veel bieden, maar je moet er alleen wel mee beginnen!

met yoga beginnen

Yoga oefeningen voor beginners

Zoals ik eerder al aangaf is Yoga voor beginners voornamelijk het aanleren van een aantal fysieke houdingen zodat de energie beter door je lichaam kan stromen.

Ook zijn er oefeningen die je helpen om beter te leren ademhalen en gemakkelijker te kunnen zitten.

In onderstaand filmpje leg ik uit hoe je comfortabel kunt zitten.

Later kunnen gaandeweg andere technieken worden aangeleerd die je meer controle geven over de gedachten, bijvoorbeeld meditatie.

Yoga houdingen voor beginners

Yoga voor beginners bestaat naast bovenstaande oefeningen uit een aantal basishoudingen. De ademhaling is hierbij heel belangrijk.

Hieronder een aantal videos van ons YouTube kanaal waarin we wat basishoudingen aan je uitleggen. Als je het leuk vindt kun je ze gelijk even thuis mee proberen.

Yoga voor beginners: De Neerwaartse hond houding

Yoga voor beginners: De berghouding

Yoga voor beginners: De opwaartse hond houding

Meer yoga houdingen voor beginners? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal! (ook voor gevorderden Yogi’s!)

Online Yoga oefeningen voor beginners

Bovenstaande online yoga oefeningen voor beginners geven je een klein beetje inzicht in de bewegingen die je bij yoga doet. Yoga voor beginners bestaat uiteraard uit nog veel meer houdingen en oefeningen.

Op ons YouTube kanaal kan je er aantal gratis bekijken. Ga lekker thuis aan de slag met deze oefeningen en kijk wat het met je doet.

Veel mensen voelen zich direct zowel mentaal als fysiek beter in hun vel zitten door yoga.

Wil je serieus aan de slag met Yoga? Doe dan mee met onze uitgebreide Yoga voor beginners cursus waarin je basishoudingen thuis Stap voor Stap aan kunt leren.

Cursus Yoga stap voor stap

Nog enkele laatste Yoga tips voor beginners

Wees vooral niet bang dat je niet flexibel genoeg bent. Yoga is voor iedereen en je hoeft echt niet je tenen aan te kunnen raken.

Sommige mensen hebben het idee dat yoga zweverig is. Dit is een groot misverstand. De enige manier om hier zelf achter te komen is door een aantal yogalessen te volgen.

Ga de les lekker zonder verwachtingen in en laat het op je af komen. Sommige dingen zullen raar en vreemd zijn, maar wees gewoon ‘open-minded’ en neem jezelf niet te serieus ;-).

Hieronder de voordelen van onze online Yoga cursus voor beginners

 • Je bouwt Yoga vanaf de basis op.
 • Je kunt dus op je eigen tempo alle houdingen aanleren.
 • Je leert stapje voor stapje alle beginners vaardigheden en Yoga houdingen. Je hoeft dus niet een les binnen te stappen met mensen die al jarenlang aan yoga doen.
 • Je leert op de juiste manier ademhalen en hoe je dit kunt gebruiken om kracht, balans en flexibiliteit te vinden in de houdingen.
 • Je ervaart de voordelen van een meditatie. Mensen beginnen zich nu langzaam maar zeker te realiseren dat ze niet alleen hun lichaam fit en gezond moeten houden, maar ook hun geest. Meditatie is de manier om dit te doen en in deze yogacursus maak je hier op een eenvoudige manier kennis mee.

Gezondheidseffecten van Yoga


Hopelijk ben je wat wijzer geworden met dit blog over wat Yoga je allemaal kan bieden. Laat het me vooral weten in een reactie wat jouw ervaringen met Yoga zijn! 🙂

https://www.happywithyoga.com/yoga/yoga-voor-beginners/