Yin Yoga voor de rug – 4 fijne houdingen


Yin Yoga voor de rug

Yin yoga is een effectieve methode om de rug soepel en flexibel te houden en daarmee rugproblemen te verlichten en voorkomen.

Rugklachten komen bij mensen van alle leeftijden voor en kunnen variëren van lichte irritatie tot ernstige beperkingen in het dagelijks leven. In dit blog lees je hoe Yin Yoga kan helpen bij het soepel houden van de rug.

“Met name als we veel zitten kunnen er problemen ontstaan in de onderrug. Door dit gebied extra aandacht te geven kun je ervoor zorgen dat die rugklachten verminderen. Yin is daar heel geschikt voor.” – Melanie

Helpt Yin Yoga bij rugpijn?

Ja, Yin Yoga kan helpen rugpijn te verminderen. Yin Yoga zorgt dat de spieren zich kunnen ontspannen, doordat je het bindweefsel in de spieren, gewrichtsbanden, pezen en de gewrichten soepeler maakt.

Daarnaast helpt Yin Yoga je om beter om te gaan met (langdurige) stress door het meditatieve aspect dat Yin Yoga in zicht heeft en dat voorkomt dus weer spanning in je rugspieren.

Wil je weten wat Yin yoga ook alweer precies is? Kijk dan vooral even onderstaande korte video!

Welke voordelen heeft Yin Yoga voor de rug?

1.Stijfheid in de rug vermindert

De houdingen van Yin Yoga richten zich op het stretchen van het bindweefsel rondom de wervelkolom en de diepere spieren in de rug. Dit kan helpen om spanning en stijfheid te verminderen die vaak samen gaan met rugproblemen.

Ook uit onderzoek blijkt dat klachten in de rug met behulp van yoga kunnen verminderen.

2. Mobiliteit van de rug verbetert

Door regelmatig Yin Yoga te beoefenen, kunnen de flexibiliteit en het bereik van beweging in de rug worden vergroot.

Dit kan helpen om stijfheid te verminderen en de mobiliteit te verbeteren, waardoor het risico op rugproblemen wordt verminderd.

3. Spierspanning vermindert

De langzame en diepe ademhalingstechnieken die worden gebruikt in Yin Yoga kunnen helpen om spanning in de spieren van de rug los te laten.

Dit kan weer pijn en ongemak verminderen die juist veroorzaakt worden door spierspanning. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen die last hebben van een gespannen rug als gevolg van stress of een zittende levensstijl.

4. Meridianen worden gestimuleerd

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde worden in Yin Yoga houdingen gebruikt om specifieke meridianen te stimuleren, die energie door het lichaam laten stromen.

Door deze meridianen te activeren, kan Yin Yoga de algehele gezondheid en vitaliteit van de rug verbeteren.

5. Werkt kalmerend en stressverlagend

Yin Yoga heeft een meditatief karakter, waardoor je geest kan kalmeren en de stress in je lichaam vermindert. En dat kan weer spierspanning in de rug verminderen, omdat stress vaak gepaard gaat met spierspanning en pijn in de rug.

Wie heeft er baat bij Yin Yoga voor de rug?

Yin Yoga houdingen voor de rug zijn fijn als je rugklachten hebt, aangezien het een zachte en rustige vorm van lichaamsbeweging is.

Maar deze houdingen zijn ook zeer geschikt als je geen rugklachten hebt. Yin Yoga werkt namelijk ook preventief: het voorkomt dat je klachten krijgt aan de rug. Zeker in onze westerse wereld waarin wij heel veel zitten.

Het lichaam – en zeker ook de rug – wil bewegen.

Daarbij geeft Yin Yoga voor de rug ook nog mentale ontspanning en het is natuurlijk voor iedereen fijn om meer ontspannen te zijn! 😉

Het mooie is dat je geen ervaring hoeft te hebben met Yin Yoga om met deze oefeningen te beginnen.

Het is wel belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en de houdingen aan te passen aan jouw individuele behoeften en mogelijkheden. Wat voor de één werkt, hoeft niet per se voor de ander werken.

Daarnaast is het altijd raadzaam om met een gecertificeerde yogaleraar te werken, vooral als je specifieke rugproblemen hebt. Op die manier worden de houdingen op een veilige en geschikte manier uitgevoerd.

4 Yin Yoga houdingen die goed zijn voor de rug

1. Kindhouding (Balasana)

Kindhouding strekt de rug, heupen en dijen en ontspant de spieren in de rug en nek. Het biedt ook een zachte compressie op de buikorganen, wat de spijsvertering kan verbeteren en stress kan verminderen.

Begin op handen en knieën. Breng je grote tenen samen en spreid je knieën uit elkaar, terwijl je je bekken naar je hielen beweegt.

Strek je armen voor je uit en laat je bovenlichaam rusten op de grond, je voorhoofd kan de grond raken of je kunt een kussen onder je hoofd leggen voor ondersteuning.

2. Liggende twist (Supta Matsyendrasana)

Deze liggende twist opent de heupen en strekt de rug, en het helpt bij het loslaten van spanning in de onderrug en de wervelkolom. Een heerlijke houding om stress te verminderen.

Ga op je rug liggen en laat je knieën naar één kant vallen. Gebruik indien nodig een kussen onder je onderste knie of tussen beide knieën.

3. Sphinx houding (Salamba Bhujangasana)

De Sphinx houding strekt de wervelkolom, opent de borst en versterkt de rugspieren. Het kan helpen bij het verlichten van milde rugpijn en het verbeteren van de lichaamshouding.

Kom liggen op je buik. Plaats je ellebogen onder je schouders en je handen wijzen recht naar voren. Ontspan je hele lichaam, let hierbij vooral op de voet en het relaxen van de bilspieren.

Eventueel breng je het hoofd naar achter om een extra rekgebied over je keel te creëren. Na 2 tot 5 minuten kom je rustig uit de houding en voel je na op je buik.

4. Banaanhouding (Bananasana):

Bananasana strekt de hele zijkant van het lichaam, inclusief de wervelkolom en de heupen. Het kan helpen bij het verlichten van spanning in de lage rug en het vergroten van de bewegingsvrijheid.

Kom languit op je rug liggen met je armen langs je lichaam. Schuif je heupen naar de rechterkant van de mat, terwijl je je hoofd en voeten naar de linkerkant beweegt. Er onstaat een stretch aan de zijkant van het lichaam.

Om te verdiepen kun je je armen langs je oren leggen, richting de linkerkant van de mat en eventueel je rechterenkel over de linker enkel heen brengen. Als de rechterschouder erg zweeft boven de mat, dan kun je daar een kussen onderleggen.

Wil je liever begeleid worden tijdens de oefeningen? Dan kun je meedoen met de GRATIS Yin Yoga voor de rug les op ons YouTube kanaal.

Hoe vaak moet ik Yin Yoga oefeningen doen voor de rug?

Je moet natuurlijk helemaal niks ;-), maar over het algemeen wordt aanbevolen om minstens één keer per week Yin Yoga te beoefenen om de voordelen te ervaren.

Maar, hoe meer je oefent, hoe sneller je resultaten zult zien.

Het is echter ook belangrijk om te luisteren naar je lichaam en rust te nemen wanneer dat nodig is.En het mooie is dat leren luisteren en je grenzen verkennen weer een essentieel onderdeel is van Yin Yoga.

Onze ervaringen met Yin Yoga voor de rug

Melanie: Na een dag veel achter de computer gewerkt te hebben, vind ik het heerlijk om wat Yin Yoga houdingen te doen voor de rug. Daarna ga ik met een veel meer ontspannen gevoel de avond in.

Jorine: Ik vind het heel fijn om een yogablok op m’n mat neer te leggen en daar met mn schouderbladen overheen te zakken. Ik zeg wel ‘fijn’ maar heel eerlijk vind ik de houding pas fijn als ik er uit kom ;). Dan ervaar ik een heel vrij gevoel. Tijdens de houding zelf voel ik vaak best wat weerstand, maar daardoor weet ik ook dat er iets in dat gebied gebeurt. De kunst is om dan toch stil te blijven liggen en door te ademen.

Benieuwd naar Yin Yoga voor de rug?

Samengevat kan Yin Yoga voor de rug de flexibiliteit van je rug vergroten, de spanning verminderen en de algehele gezondheid van je rug verbeteren.

Het werkt zowel bij pijnklachten, als preventief om pijnklachten dus te voorkomen.

Het kan fijn zijn om yogales te volgen van een gecertificeerde yogadocent, zodat je de houdingen goed aanleert en ook leert hoe je hulpmiddelen in kunt zetten. Het kan ook heerlijk zijn om Yin Yoga in je eigen huis te doen.

Wil je serieus aan de slag met Yin Yoga en wil je de effecten van Yin Yoga voor het hele lichaam ontdekken?

Op het Happy with Yoga practice platform vind je heel veel verschillende soorten yin yogalessen. Ook vind je hier een Yoga cursus speciaal voor de rug. Klik op de afbeeldingen hier onder voor meer informatie.Yin Yoga cursus


Doe jij weleens specifiek Yin Yoga voor de rug? Wat is jouw favoriete Yin Yoga houding? Laat het ons weten in een reactie hieronder.https://www.happywithyoga.com/yoga/yin-yoga-voor-de-rug/