Wil jij niet falen, of succesvol afvallen? Dat is nogal een verschil!


Je kunt deze tekst ook beluisteren via een podcast
Klik hier voor de podcast op spotify

In dit artikel vind je de volgende onderwerpen:

Ik wilde laatst graag weten wat nou de dingen zijn die jou bezighouden als het gaat om afvallen. Daarbij had ik eigenlijk twee kernvragen gesteld, de eerst was: Waarom start je niet of niet echt met afvallen, wat is jouw reden om het steeds uit te stellen? En de tweede vraag was: Waarom ben je in je vorige afslank poging gestopt, waarom heb je opgegeven? Ik heb echt overweldigend veel antwoorden gekregen. Ik denk uiteindelijk meer dan 1000, dus dat is echt helemaal fantastisch.

En maar blijven uitstellen

Als antwoord op de eerste vraag: ” Waarom start je niet of niet echt met afvallen, wat is jouw reden om het steeds uit te stellen?” Was voor 50% het belangrijkste excuus: “Ik weet het allemaal wel, ik moet het gewoon even doen”. Dat is eigenlijk hetgeen wat de meeste mensen dus tegen zichzelf zeggen en de reden waarom ze de start steeds een beetje uitstellen. Nou heel herkenbaar denk ik, tenminste wel voor mij. Er was ook nog 23% dat als antwoord gaf: “Ja, het is niet het juiste moment, morgen kan ook, maandag kan ook, nu even niet.” Misschien heeft het er ook mee te maken dat het natuurlijk net zomer is.

Zomer is voor veel mensen niet per se het juiste moment, maar nu net na de zomer juist wel, dan ben je uitgerust van vakantie. Misschien ben je toch wat aangekomen in de zomer. September is echt zo een tijd waarin heel veel mensen een nieuwe start maken, je bent nogmaals uitgerust, je hebt energie, dus wat dat betreft is het ook wel nu misschien het juiste moment. Het laatste antwoord dat ook wel hoog scoorde, die ik wel opvallend vond, was: “Ik heb alles al geprobeerd en niks werkt voor me.”

Weinig energie

Bij de tweede vraag: “Waarom stopte je met je vorige afslank poging”, zei 32%: “Ja, het was eigenlijk geen prioriteit meer, er gebeurde zoveel dingen in mijn leven dat het geen prioriteit was, dat nu afvallen”. 15% zei bovendien, “Ja, Het is eigenlijk gewoon een beetje doodgebloed”. Er was ook nog 9% die zei, “Het werd vakantie”, dus daar heb je die vakantie weer. Ik zat naar die antwoorden te kijken, en mijn energie zakte gewoon een beetje weg toen ik het las.

Het is natuurlijk logisch dat deze antwoorden komen, aangezien ik zelf de vraag stelde, maar als je dan bedenkt dat zo veel mensen dit zeggen en denken, dan zit er toch vaak weinig energie op afvallen. Het is toch wel heel vaak:

“Ik heb alles al geprobeerd, niets werkt, nu even niet.”

Het heeft dus geen prioriteit. Er is weinig energie, weinig pit, weinig kracht. Laat staan lol erin, die drive voel je niet, de lol voel je niet. En ja, dat deed mij heel erg denken aan een verhaal wat ik een tijd geleden een keer heb geschreven en dat verhaal gaat over koehandel.

Koehandel

Bij mij in de familie vinden we kaartspelletjes heel leuk, als wij naar een terras gaan nemen we eigenlijk altijd kaarten mee. Vroeger speelde ik daarentegen heel veel koehandel samen met vrienden en dat was echt ons favoriete spel. Dat deden we uren als we in de kroeg zaten. Het doel van koehandel is dat je zoveel mogelijk kwartetten behaalt. Dat doe je door speelgeld te bieden op elkaar en daarbij kun je heel veel bluffen. Ja, ik vond het echt een heel erg leuk spel, maar wij hadden met onze vriendengroep destijds een extra regel dat wie geen enkel kwartet haalde onder de tafel door moest kruipen. Nou, dat is niet echt heel leuk, om in een vol café, op een vieze grond, op handen en knieën onder de tafel door te moeten schuiven, terwijl iedereen natuurlijk super hard staat te lachen.

Maar goed, een tijdje terug gingen we koehandel spelen met mijn kinderen. We zaten gewoon thuis en ik zei weet je wat, laten wij ook de “onder de tafel doorkruipen” regel toevoegen. Nou, dat vonden ze wel leuk en het was erg grappig en herkenbaar wat er vervolgens gebeurde. Eigenlijk ging niemand, inclusief ikzelf, meer echt vol voor de winst. We zorgden er allemaal voor om tenminste een kwartet binnen te halen ook al, moet je opletten, ging dat af en toe ten koste van je eigen winstkansen. Je kan misschien nog wel winnen, maar je geeft eigenlijk die kans op omdat je niet onder die tafel door wil, omdat je in ieder geval een kwartet binnen wilde halen. En dat fenomeen is echt heel herkenbaar in dit hele verhaal, ook als het gaat om afvallen.

Kruip maar is onder die tafel door

Kijk, ieder mens wil zoveel mogelijk verlies en pijn beperken en vaak is dat gevoel sterker dan gaan voor de volle winst of gaan voor je doel. Ook al is het vrij irrationeel, want eerlijk denk gewoon eens feitelijk na, hoe erg is het nou om een keer onder de tafel door te moeten kruipen? Dat maakt in mijn leven eigenlijk geen enkel verschil. Het enige belangrijke is natuurlijk dat mijn kinderen lol hebben. Of dat mijn vrienden vroeger lol hadden en toch lieten we dus allemaal ons gedrag hierdoor beïnvloeden.

Dit gebeurt ook bij afvallen, want de vraag is of jij bij afvallen echt all in gaat voor je afslank doelen, of je daar inderdaad die drive en die 100% commitment voor hebt. Of wil je niet onder de tafel door? Want, wat heel veel mensen doen is zich in plaats van met die volle 100%, met energie, met kracht, met drive zich te richten op succes, toch bezig zijn met niet willen falen. Ze vertellen aan niemand dat ze weer begonnen zijn aan een nieuwe afslankpoging, ze willen eigenlijk niet dat het opvalt. Ze willen geen opmerkingen en natuurlijk wil je ook jezelf niet meer teleurstellen.

Maar goed, de vraag is hoe erg is het werkelijk als het niet lukt? Als je het niet doet lukt het sowieso niet. Daarbij, hoe erg is het werkelijk als iemand een opmerking maakt? Feitelijk gezien kun je dat best wel handelen, maar toch laat je je gedrag hierdoor leiden en start je niet of niet echt met afvallen. Je doet het misschien een beetje halfslachtig en je leest er een beetje over of je eet wel iets gezonder. Je zegt misschien een keer wat vaker nee, maar je gaat er niet echt voor, niet helemaal. Niet met die drive die echt nodig is om te veranderen.

Vindt lol in het proces

Veranderen gaat niet zomaar. Wat nodig is om dat doel te behalen is er echt volledig voor gaan. Met half doen haal je je doel niet. Sta op, ga ervoor, ga beginnen. Doe alles wat nodig is om jouw doel te bereiken, om succes te bereiken en geniet er een beetje van. Lach om jezelf, ook als het een keer misgaat, ook als je wel half onder die tafel zit. Who cares? Juist ook daarin die lol vinden en de humor en lichtheid erin zien is zo ongelooflijk belangrijk, als het gaat om afvallen. Het is niet een kwestie van falen en mislukken. Afvallen is een proces, en wat ongelooflijk belangrijk is, is dat je lol krijgt in dat proces. Dat je het steeds leuker gaat vinden, dat je het aantrekkelijk gaat vinden, dat je er opgewonden van wordt, en dat je de dingen doet die nodig zijn omdat je dat wil, omdat je echt gaat voor dat ultieme doel.

Jezelf woest aantrekkelijk vinden

Ik heb het eerder genoemd voor de challenge, woest aantrekkelijk zijn voor jezelf. Ik vind dat echt het ultieme doel. Dat betekent dat je echt weer positief in de spiegel kijkt. Dat je blij bent met wat je doet, dus als jij het eetgedrag kiest waar je blij van wordt, dan kijk je ook veel blijer in de spiegel. Dan vind je jezelf veel aantrekkelijker in de spiegel, dan draag je kleding die je leuk vindt, in plaats van die kleding die alleen je buik bedekt. Weet je wat het allermooiste is, als je dat doet en je vindt jezelf weer aantrekkelijk, je wordt blij van dat je de deur uitgaat en in beweging komt en iets minder eet, dan wil je niet anders meer. Dan vind je jezelf woest aantrekkelijk en dan wil je ook niet anders meer, dan ga je door en dan doe je echt wat je te doen staat. Dan start je wanneer je zegt dat je gaat starten. Dan ben je er als je zegt ik ga hardlopen.

Ga ervoor!

Ik hoop dat je door dit verhaal en deze drive en ik hoop ook deze energie, als jij die nodig hebt, nu die eerste stap zet en dat is je aanmelden voor die challenge. Want dan ga ik hier nog veel meer op in en dan geef ik je concrete technieken en vaardigheden waardoor je dit ook zelf weer kan voelen, die drive, die lol, die commitment en, echt ja, die opwinding in het proces. Het is namelijk zo zonde als je afvallen niet zo bekijkt, maar als je afvallen alleen maar ziet als strijd en iets wat je weer moet doen.

Het kan zo anders, het kan zoveel leuker en je kunt gewoon chocola blijven eten en drinken. Dus ik zeg, wat wil je nog meer? Ga snel naar miekekosters.nl/challenge. En meld je aan als je dat nog niet gedaan hebt. Als je mijn mails ontvangt, dan krijg je automatisch de links voor de sessies en voor de podcast.

https://miekekosters.nl/wil-jij-niet-falen-of-succesvol-afvallen-dat-is-nogal-een-verschil/