Wat is Vinyasa Yoga, voor wie is het en wat is het verschil met hatha?


Wat is vinyasa yoga

Wat is vinyasa yoga?

Vinyasa yoga is een dynamische yogavorm waarbij ademhaling en beweging synchroon met elkaar verlopen.  ‘Vinyasa’ is een Sanskriet woord dat vrij vertaald staat voor ‘in een bepaalde volgorde zetten’.

Een Vinyasa les bestaat dan ook uit een serie van dynamische houdingen die je samen met de adem uitvoert en waardoor je een vloeiende flow krijgt met een bepaald effect. Het staat daarom ook wel bekend als ‘flow yoga’.

Vinyasa Yoga is daar niet uniek in, aangezien iedere goede Yogales ongeacht de Yogavorm, een bepaalde achterliggende gedachte heeft, een doel waar naartoe wordt gewerkt.

Een van de bekendste Vinyasa’s is de Zonnegroet. Dit is een typisch voorbeeld van een serie dynamische bewegingen waarbij de ademhaling centraal staat.

In de video hieronder vertelt Rolf je daar graag wat meer over en wat Vinyasa precies is.

De opbouw van een Vinyasa les

Als een vinyasa les goed opgebouwd is, begin je rustig met bewegingen om op te warmen. Daarna doe je een aantal rondes van de zonnegroet, eventueel met variaties daarin.

Gaandeweg bouwt de les op naar de meest uitdagende houdingen. Vanuit deze uitdagende houdingen ga je naar wat rustigere houdingen om af te koelen en tot slot sluit je af met Savasana.

Voordelen van Vinyasa Yoga

Het uitvoeren van Vinyasa Yoga heeft verschillende voordelen voor je lichaam en geest. Hieronder noem ik er 4. 

1. Meer beweging

Door middel van het uitvoeren van Vinyasa Yoga ben je in beweging. De flexibiliteit neemt toe, maar je gaat automatisch ook meer zweet produceren en dus transpireren.

2. Reiniging van het lichaam

Doordat je beweegt, de bloedsomloop op gang komt en de zweetklieren worden gestimuleerd, zul je je afvalstoffen beter kwijt kunnen raken. Hierdoor wordt het lichaam gereinigd.

Ook worden de spieren en organen door middel van deze oefeningen beter doorbloed. Hierdoor kunnen verschillende spierklachten voorkomen worden, verminderen of verdwijnen.

3. Meer kracht

Je ontwikkelt meer spierkracht bij het uitvoeren van de verschillende series oefeningen. Verschillende spiergroepen worden versterkt.

4. Een betere ademhaling

Ademhalingsoefeningen en meditaties spelen bij Vinyasa Yoga een grote rol. Een goede ademhaling en meditatie zal voor meer rust, ontspanning en energie zorgen. Hierdoor voel je je lekker in je vel!

wat is vinyasa yoga

Voor wie is Vinyasa yoga geschikt?

Vinyasa yoga is geschikt voor alle niveau’s. Het dynamische karakter van Vinyasa Yoga zorgt er wel voor dat een les al snel uitdagend kan worden, dus het is goed om daar rekening mee te houden. Er zit veel beweging in de practice.

Voor beginnende yogi’s wordt vaak gezegd dat hatha yoga het beste is om te starten met yoga. Je raakt dan namelijk op een rustig manier bekend met alle poses. Maar als jij graag wil starten met vinyasa yoga is dat natuurlijk ook helemaal prima!

Je kan er ook voor kiezen om eerst ‘slow flow’ lessen te volgen, waarbij je wel in beweging bent zoals in vinyasa, maar waarbij de intensiteit van de series een stuk lager ligt.

Als je gewend bent om veel te doen, druk te doen en veel te bewegen, dan is vinyasa yoga een fijne manier om in beweging je geest te kalmeren. Door het bewegen heb je iets om je aandacht op te focussen.

Een Restorative Yoga of Yin Yoga les zou dan bijvoorbeeld ook heel geschikt kunnen zijn, maar de overgang naar het verstillende karakter kan dan te groot zijn.

Tijdens een Vinyasa les komt er veel energie vrij omdat je beweegt op de adem en soms uitdagende Yogahoudingen opzoekt, dus als je op zoek bent naar meer energie kan Vinyasa yoga ook fijn zijn.

Je komt er natuurlijk alleen achter wat bij jou past, door het zelf uit te proberen!

Aan de slag met Vinyasa

Als je aan de slag wilt gaan met deze vorm van yoga kun je natuurlijk op zoek gaan naar een Yogastudio in de buurt.

Wanneer je het fijner vindt om eens laagdrempelig kennis te maken met Vinyasa Yoga waar en wanneer het jou uitkomt, is ons Practice Platform ook zeker een aanrader!

Je vindt hier niet alleen Vinyasa lessen maar ook talloze andere Yogastijlen waar je kennis mee kunt maken, zo kom je er snel achter welke Yogavorm er het best bij jou past 🙂

Via de afbeelding hieronder kun je eens een kijkje nemen op het platform!Practice Platform

De oorsprong van vinyasa yoga

Vinyasa Yoga is een moderne yogastijl, die haar oorsprong heeft in de Yogastijl Ashtanga yoga van Pattahbi Jois. Dit is verder terug te leiden naar Krishnamacharya (1888 – 1989), aangezien Pattabhi Jois een leerling van hem was.

Krishnamacharya is een van de grootste grondleggers van yoga en bestudeerde onder andere de geschriften van Patanjali.

Een van de dingen die naar voren kwamen in de leer van Krishnamacharya was de ‘vinyasa’. Waarmee duidelijk werd gemaakt dat de bewegingen tussen de asana’s, de overgangen dus, net zo belangrijk dienen te zijn als de houdingen zelf.

Hierdoor was het volgens Krishnamacharya beter te doen om de gehele beoefening de focus op een diepe ademhaling en lichaamsbewustzijn te houden.

Vınlasa yoga zelf heeft geen duidelijke grondlegger of goeroe en volgt ook niet een bepaald systeem. Het is een vrije vorm van yoga en geen vaststaande serie in tegenstelling tot Ashtanga yoga.

savasana

Het verschil tussen hatha yoga, vinyasa yoga en ashtanga yoga

Vinyasa yoga is een vloeiendere en dynamischere yogavorm dan de statische hatha yoga. Bij beide yogavormen speelt de adem een grote rol.

Ze bevatten allebei geen vaste serie aan houdingen, al kan een vaste volgorde van series wel voorkomen zoals bij de Zonnegroet.

Bij zowel hatha yoga als vinyasa yoga bedenkt de docent de inhoud van de les. Een les kan dus heel erg fysiek en intensief zijn, maar het kan ook vrij rustig zijn.

Hatha yoga bevat over het algemeen meer ademhalingsoefeningen en meditaties dan vinyasa yoga.

Ashtanga Yoga heeft wel een vaste serie aan houdingen. Je voert deze serie altijd op dezelfde volgorde uit. Er zijn wel een aantal verschillende series, maar die staan dus wel vast. Het zijn behoorlijk fysiek intensieve series.

Ashtanga yoga bevat in principe geen ademhalingsoefeningen of meditaties, los van de Ujjayi ademhaling.

Ervaringen met vinyasa yoga

Mel: Vinyasa Yoga is een yogavorm die je veel bij ons ziet terugkomen, we maken er namelijk geen geheim van dat we Vinyasa Yoga heerlijk vinden! 🙂

Jorine: De eerste vorm van yoga die ik ooit deed was Vinyasa yoga. Ik danste in die tijd heel veel en vinyasa yoga voelde ook als een soort dans. Heerlijk!

Conclusie

Vinyasa yoga is een dynamische yogavorm die de adem en houdingen met elkaar verbindt. Het is een vorm van yoga die ervoor kan zorgen dat je in een fijne flow terechtkomt, in je lichaam komt en uit je hoofd gaat.

Probeer het zeker zelf eens uit en laat ons vooral even weten wat jouw ervaringen met Vinyasa Yoga zijn!

https://www.happywithyoga.com/yoga/wat-is-vinyasa-yoga/