Wat is berberine? Werking & bijwerkingen


Berberine is de afgelopen maanden explosief gestegen in populariteit. Als je online zoekt naar berberine krijg je bijna 20 miljoen resultaten! Het wordt in sommige media aangeprezen als de ‘Ozempic van de natuur’ (medicijn voor diabetes en gewichtsverlies) waardoor mensen spontaan opzoek naar de beste berberine supplementen gingen.

Er wordt ook veel onderzoek gedaan naar berberine. Typ berberine in op pubmed.gov, en je vindt meer dan 7.000 referenties in de database van medische tijdschriften van de National Library of Medicine.

Ondanks de huidige populariteit was berberine tot dit jaar nog amper in beeld. Omdat berberine nog relatief ‘nieuw’ is, krijgen we uiteraard veel vragen over berberine, dus ik zal een paar van de meest gestelde vragen beantwoorden.

Wat is berberine?

Berberine is een alkaloïde die voorkomt in de schors, bladeren, twijgen, wortelstokken, wortels en/of stengels van verschillende planten, zoals de berber, de Oregon druif en boomkurkuma. Van oudsher wordt berberine gebruikt als antimicrobieel, antiprotozoaal en antidiarree middel in de Ayurvedische geneeskunde en de traditionele Chinese geneeskunde.

Het meeste onderzoek bij mensen heeft de effecten van berberine onderzocht op markers van glykemische controle, bloedlipiden, markers van leverfunctie en antropometrische parameters bij mensen met stofwisselingsstoornissen.

Berberine werking

Het belangrijkste werkingsmechanisme waardoor berberine zijn effecten uitoefent, lijkt de stimulatie van het enzym adenosinemonofosfaat-geactiveerd proteïnekinase (AMPK) te zijn, een hoofdregulator van de cellulaire energiehomeostase die betrokken is bij een groot aantal biologische processen, waaronder de regulatie van de glucose-, vet- en eiwitstofwisseling.

Als de energie opraakt, geeft AMPK de cellen het signaal om meer energie op te wekken en energie te besparen. Dit gebeurt onder andere door het stimuleren van de activiteit van glucosetransporteurs die bloedsuiker naar de cellen transporteren.

Het remt ook de productie van overtollige glucose in de lever. Als gevolg hiervan verlaagt berberine de bloedsuikerspiegel en verbetert het de insulinegevoeligheid, waardoor het een populair supplement is voor diabetes en prediabetes.

Daarnaast heeft de berberine werking een verlagend effect op de triglyceriden, cholesterol en bloeddruk – aspecten van het metabool syndroom die het risico op zowel diabetes als hartziekten verhogen. Het helpt mogelijk ook bij leververvetting en spijsverteringsstoornissen en kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Berberine bijwerkingen

Het is onwaarschijnlijk dat berberine poeder op korte termijn ernstige bijwerkingen veroorzaakt. Er is echter onvoldoende informatie beschikbaar wat betreft bijwerkingen van berberine op de langere termijn.

Het is bekend dat berberine bijwerkingen kan veroorzaken voor de spijsvertering, zoals:

 • Maagklachten
 • Verstopping
 • Misselijkheid
 • Huiduitslag
 • Hoofdpijn

In dierstudies hebben wetenschappers de volgende effecten waargenomen, afhankelijk van het soort dier, hoeveel ze hadden geconsumeerd en hoe lang:

 • Diarree
 • Braken
 • Misselijkheid
 • Spiertrillingen
 • Maagzweren
 • Lever- en niervergroting
 • Vermindering van witte bloedcellen

Het is essentieel om met je arts te overleggen voordat je berberine of andere supplementen gebruikt, omdat ze mogelijk niet voor iedereen veilig of geschikt zijn om te gebruiken. Iedereen die een allergische reactie krijgt op een kruidenproduct moet onmiddellijk stoppen met het gebruik ervan.

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven moeten ook geen berberine innemen.

Veelgestelde vragen

Kun je met berberine afvallen?

Een veelgestelde vraag is of je met berberine afvallen kunt. Tot nu toe hebben twee onderzoeken de effecten op het lichaamsgewicht onderzocht.

In een 12 weken durend onderzoek bij zwaarlijvige personen zorgde driemaal daags 500 mg voor een gemiddeld gewichtsverlies van ongeveer 2 kilo. De deelnemende personen verloren ook 3,6% van hun lichaamsvet.

Een ander onderzoek werd uitgevoerd bij 37 mannen en vrouwen met het metabool syndroom. Dit onderzoek duurde drie maanden en de deelnemers namen dagelijks 300 mg.

De deelnemers daalden alleen hun body mass index (BMI) van 31,5 naar 27,4, oftewel van obesitas naar overgewicht. Ze verloren ook buikvet en verbeterden verschillende gezondheidsmarkers.

De onderzoekers denken dat het gewichtsverlies wordt veroorzaakt door de verbeterde werking van vetregulerende hormonen, zoals adiponectine, insuline en leptine.

Berberine lijkt ook de groei van vetcellen op moleculair niveau tegen te gaan. Er is echter meer onderzoek nodig naar de effecten van berberine op gewichtsverlies.

Berberine lijkt de groei van vetcellen af te remmen.

Welke soorten zijn er?

Berberine wordt voornamelijk gevonden als supplement, maar het is er ook in andere vormen.

 • Berberine capsules – De meeste potentiële voordelen van berberine zijn waargenomen wanneer het supplement via de mond wordt ingenomen (zoals het verlagen van een hoge bloeddruk), en het wordt meestal verkocht in capsulevorm.
 • Topische berberine mondgel – Vooral bij doorligwonden wordt de chemische stof toegevoegd aan een gel die mensen op de pijnlijke plek aanbrengen.

Kan ik het tegelijk met diabetes medicijnen nemen?

Het nemen van berberine in combinatie met diabetes medicijnen zou theoretisch de bloedsuikerspiegel te laag kunnen maken. In klinische onderzoeken waarin de combinatie van berberine met metformine of een ander oraal diabetesmedicijn werd getest, is ook nog geen duidelijk antwoord gekomen.

Dus als je een diabetes medicijn gebruikt, of welk medicijn dan ook, zul je altijd met je arts moeten overleggen voordat je berberine toevoegt.

Kan ik het met kurkuma samen innemen?

Er is geen reden waarom je berberine niet samen met kurkuma of andere supplementen zou kunnen nemen. Dat geldt ook voor andere natuurlijke ingrediënten die een positief effect hebben op de bloedsuikerspiegel, zoals kaneel en chroom. Als je ze samen neemt, kan dat de bloedsuikerbeheersing zelfs verbeteren.

Verder lezen over: Kurkuma werking

Veroorzaakt berberine leverschade?

Integendeel, berberine is een behandeling voor het meest voorkomende leverprobleem in sommige landen: niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD). NAFLD, dat veel voorkomt bij mensen met obesitas, en kan leiden tot levercirrose en leverfalen.

Van berberine is aangetoond dat het de vetophopingen in de lever vermindert en de algehele gezondheid verbetert.

Het is denkbaar dat te hoge doses berberine de lever beschadigen, maar meerdere onderzoeken tonen aan dat berberine, wanneer het volgens voorschrift wordt ingenomen, veilig is en geen levertoxiciteit heeft.

Veroorzaakt berberine slapeloosheid?

We weten nog niet of berberine negatieve effecten heeft op de slaap. Een onderzoek uit 2020 toonde zelfs aan dat het slapeloosheid bij ratten verlichtte via de neuroprotectieve en metabolische effecten. Dat hoeft zich niet noodzakelijkerwijs te vertalen naar mensen, maar ik zou me geen zorgen maken dat berberine de slaap verstoort.

Wanneer berberine innemen?

De beste tijd om berberine in te nemen is ongeveer 30 minuten voor de maaltijd. Het wordt beter verdragen als het samen met voedsel wordt ingenomen, en dosering tijdens de maaltijd kan helpen om de piek in de bloedsuikerspiegel en lipiden die na het eten optreedt af te remmen.

Je kunt het ook op een lege maag innemen, zolang het geen maag-darmstoornissen veroorzaakt.

Is berberine gevaarlijk of veilig?

Er is geen bewijs dat berberine gevaarlijk is, aangezien berberine een uitstekend veiligheidsprofiel heeft wanneer het wordt ingenomen zoals aanbevolen. Het kan wel maag-darmklachten en constipatie veroorzaken die meestal mild zijn, maar over het algemeen goed worden verdragen.

Net als andere botanische supplementen mag het niet worden ingenomen door kinderen of vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Wat betreft langdurig gebruik: de klinische onderzoeken naar berberine duurden van enkele weken tot twee jaar. Dit lijkt kort, maar fase 1 en fase 2 medicijnonderzoeken duren ongeveer even lang. Aan de andere kant nemen veel mensen al jaren berberine zonder gerapporteerde problemen.

Bovendien geeft het goed gedocumenteerde therapeutische gebruik van berberinerijke planten in de Ayurvedische en traditionele Chinese geneeskunde een extra indicatie van de veiligheid op lange termijn.

Berberine heeft een uitstekend veiligheidsprofiel.

Hoe snel werkt berberine?

Veel van de onderzoeken die hebben aangetoond dat berberine de bloedsuiker net zo effectief kan verlagen als metformine en andere diabetesmedicijnen duurden 90 dagen, dus je zou binnen drie maanden resultaten verwachten.

Sommige mensen melden een bloedsuikerverlagend effect binnen de eerste maand, terwijl anderen slechts marginale resultaten boeken. Zoals alle therapieën werkt het niet voor iedereen.

Om een nauwkeurige indicatie te krijgen van hoe berberine voor jou werkt, kun je een A1C bloedsuikertest doen voordat je begint met berberine en drie maanden later opnieuw te testen. Gebruik voor optimale resultaten in combinatie met een gezond koolhydraatarm dieet en lichaamsbeweging.

Conclusie

Berberine is een stof die in verband wordt gebracht met verschillende voordelen, waaronder een lagere bloedsuikerspiegel en meer gewichtsverlies. Wanneer je gezondheidsproblemen ervaart, zorg er dan éérst voor dat je je huisarts contact, alvorens zelf online naar oplossingen zoekt.

Berberine

Disclaimer berberine voordelen

Een disclaimer is op zijn plaats: er zijn meer onderzoeken nodig om de potentiële voordelen van berberine te onderzoeken, al is er veel onderzoek gedaan naar het supplement, omdat het al zo lang wordt gebruikt. Er zijn talloze voordelen voor de gezondheid van berberine, met honderden onderzoeken die bewijs bevatten voor de werkzaamheid van berberine.

Toch is er nog nooit een grootschalig, gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek naar berberine geweest (waarbij een grote groep deelnemers aan het onderzoek een placebo krijgt en de anderen berberine). Zoals met de meeste niet-traditionele, complementaire middelen, is er meer onderzoek nodig op dit gebied.

Kan bloedglucoseniveaus verlagen voor mensen met diabetes type 2

Een van de meest besproken potentiële voordelen van berberine is het vermeende vermogen om mensen met diabetes type 2 te helpen. Van berberine is aangetoond dat het helpt bij de glucose- en vetstofwisseling. Dat betekent dat het bij sommige mensen de bloedsuikerspiegel kan verlagen.

Onderzoek uit het verleden heeft bijvoorbeeld aangetoond dat berberine hemoglobine A1C (een maat voor je gemiddelde bloedsuikerspiegel over de afgelopen drie maanden) en nuchtere bloedglucose verlaagde.

Ook werd in een overzicht van onderzoek dat in april 2021 werd gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Pharmacology opgemerkt dat berberine de insulineresistentie bij mensen met diabetes type 2 kan verbeteren, waardoor hun diabetes type 2 mogelijk verbetert. Een onderzoek dat in oktober 2020 werd gepubliceerd in Nature Communications ontdekte dat een probioticum en een berberine supplement samen een significante invloed hadden op de hemoglobine A1C-niveaus van de deelnemers aan het onderzoek (vergeleken met groepen die een placebo of alleen een probioticum namen).

Ander onderzoek, gepubliceerd in februari 2018 in het tijdschrift Oncotarget, ontdekte dat berberine een potentiële behandeling was voor diabetes type 2 en merkte op dat het vergelijkbare voordelen vertoonde als het receptgeneesmiddel voor diabetes type 2, metformine.

Kan de bloeddruk verlagen en andere cardiovasculaire problemen helpen

Voor mensen met hoge bloeddruk of andere cardiovasculaire problemen kan het de moeite waard zijn om met je arts over berberine te praten. Van berberine is ook vastgesteld dat het therapeutische effecten heeft bij hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en hartfalen.

Een review gepubliceerd in september 2021 in de American Journal of Chinese Medicine vond dat berberine gunstig was voor hartaandoeningen. Het doet dit door te helpen ontstekingen en oxidatieve stress te bestrijden, evenals door te helpen bij de regulatie van elektrische signalen en ionische kanalen in het lichaam. De auteurs van het onderzoek merkten op dat het gunstig kan zijn voor mensen die statines niet verdragen (een soort medicijn dat het cholesterol in het lichaam verlaagt).

Kan helpen tegen doorligwonden in de mond

Doorligwonden, of aften, kunnen erg pijnlijk zijn in de mond, maar berberine kan het ongemak verlichten. Een onderzoek uit het verleden toonde aan dat wanneer een gel met berberine vijf dagen lang vier keer per dag op de zweer werd aangebracht, patiënten meldden dat het de grootte en de pijn van de zweer verminderde.

Kan helpen bij PCOS symptomen

Berberine zou kunnen helpen bij mensen die lijden aan het polycysteus ovarium syndroom (PCOS), ontdekte een review van onderzoek dat in februari 2020 werd gepubliceerd in het tijdschrift Archives of Gynecology and Obstetrics. PCOS treedt op wanneer de eierstokken veel meer van een bepaald soort hormoon, androgenen genaamd, produceren, volgens Johns Hopkins Medicine. Mensen met PCOS kunnen insuline vaak niet goed benutten, waardoor zich meer androgenen kunnen ophopen, aldus Johns Hopkins.

Eén studie, gepubliceerd in januari 2022 in het tijdschrift Cureus, ontdekte dat 500 milligram (mg) berberine, twee keer per dag ingenomen, de hormoonstatus en het cardiovasculaire profiel van de deelnemers aan de studie meer verbeterde, evenals andere factoren die een rol spelen bij PCOS (zoals gewicht, BMI, nuchtere glucose en insuline ratio, totaal cholesterol) dan metformine.

Kan antimicrobiële eigenschappen hebben

Er is voorlopig onderzoek bij dieren waaruit blijkt dat topische berberine antimicrobiële eigenschappen kan hebben. Eén onderzoek, gepubliceerd in maart 2022 in het Journal of Antimicrobial Chemotherapy, ontdekte dat wanneer een berberine crème werd aangebracht op muizen die geïnfecteerd waren met parasieten, het veilig in gebruik was en de progressie van de parasieten stopte.

Toch moet er nog meer onderzoek worden gedaan, en het kan moeilijk zijn om een topische berberine crème te vinden. Eerder onderzoek wees uit dat topische berberine heilzaam kan zijn bij huidinfecties en ontstekingen, maar dat een effectieve formule nog in ontwikkeling is.

Effect op gewichtsverlies

Nieuwsgierig naar de invloed van berberine op gewichtsverlies? Berberine wordt onderzocht op zijn effecten op lichaamsgewicht en vetmassa. Uit een eerder onderzoek bleek dat mensen met obesitas die 12 weken lang drie keer per dag 500 mg berberine kregen, een “milde” hoeveelheid gewicht (2 kilo) verloren en een lager triglyceridengehalte kregen.

En uit een overzicht van onderzoek, gepubliceerd in mei 2020 in het tijdschrift Clinical Nutrition ESPEN, bleek dat berberine supplementen een positieve invloed hadden op lichaamsgewicht, body mass index (of BMI, die wordt berekend aan de hand van je gewicht en lengte, volgens de National Institutes of Health), en tailleomtrek.

Er moet echter nog veel meer onderzoek worden gedaan op dit gebied, waaronder meer studies bij mensen, en meer onderzoek om een effectieve berberinedosis te achterhalen, volgens een studie die in november 2018 werd gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity.

Bronnen

Kortom, berberine is een bioactieve stof gevonden in de wortel van de zuurbessen plant, is populair in voedingssupplementen bij de apotheek of drogist. De stof, vergelijkbaar met levertraan in voedingssupplementen, kan helpen tegen infectieziekten dankzij haar biobeschikbaarheid.  Berberine is afgeleid van Berberis vulgaris (zuurbes) en Berberis aristata. Tevens is het betrokken bij het metabolisme, met aandacht voor biologische beschikbaarheid en biobeschikbaarheid. Verbanden met concentratie, geheugen, gemoedstoestand, spieren, libido, en luchtwegen zijn onderzocht. Het wordt soms samen met vitamine D3, aminozuren, antioxidanten en paddenstoelen aangetroffen in voedingssupplementen. Er zijn suggesties over interacties met het immuunsysteem, hart en bloedvaten, ontsteking en enzymen. Berberine wordt soms in tinctuurvorm aangeboden. Het is geen vervanging voor een gebalanceerd dieet.

Verdere studie naar berberine’s eigenschappen is en blijft noodzakelijk. Heb je toch nog vragen over de berberine werking of bijwerkingen? Of simpelwegv nog meer vragen wat berberine is? Mail dan onze support op support@vitamines.com.

https://vitamines.com/berberine-werking/